TBMM Başkanvekili Karaca: “Kaza değil facia, bu bir cinayettir”

Amasra maden kazasına ilişkin davanın 6’ncı duruşması için Bartın’a gelen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, “Eğer önlenebilecek öngörülmüş bir facia göz göre göre gelmişse bunun adı kaza değil bu bir faciadır. Hayatını kaybedenler de cinayete kurban gitmiş demektir, bu bir cinayettir.” dedi.
Bu haber 2024-02-14 09:39:23 eklenmiş ve 397 kez görüntülenmiştir.

 

 

Kübra NUR-Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın’ın Amasra ilçesinde 43 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili Bartın Ağır Ceza Mahkemesi’nde 7’si tutuklu, 23 kişinin olarak yargılandığı davanın 6’ncı duruşması geniş güvenlik önlemleriyle başladı.

 

Duruşma için Bartın’a gelen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, mağdur aileler ve avukatları, öncesi Bartın Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaptı.

 

Madenci yakınları: “Davamızın arkasındayız”

 

Şehit madenci yakınları adalet arayışlarına devam edeceklerini dile getirirken “Biz bu davanın sonuna kadar peşindeyiz. Davamız neye mal olursa olsun biz arkasındayız. Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Kazım Eroğlu da tutuklanmalı. Biz, mezar taşlarına sarılırken onlar çocuklarıyla, aileleriyle nasıl rahat gezebiliyorlar. Adalet yerini bulana kadar davamızın arkasında duracağız. Adalet istiyoruz.” dedi.

 

Karaca: “O günden bu yana neredeler?”

 

İlk günden itibaren maden şehitlerinin ailelerine söz verdikleri gibi yanlarında olduklarını belirten TBMM Başkanvekili Karaca, Amasra maden faciası davasına önem verdiklerinin altını çizerek “O günlerde çakarlı araçlarla, gösterişli araçlarla Amasra maden faciasının ardından şehre gelenler o günden bu yana neredeler? Duruşmalar yapıldı neredeler? Aileler, ‘siz neredesiniz, adalet nerede?’ diye sordular.  Bu şehrin milletvekiliydi o dönem bugün Adalet Bakanı kendisi nerede?” diye sorarken “Eğer Soma’da eğer Ermenek’te etkin bir soruşturma etkin bir yargılama yapılsaydı sorumlular kim olursa olsun ucu kime kadar uzanırsa uzansın yargı önüne çıkarılarak o facianın hesabı sorulmuş olsaydı bugün belki de hiçbirimiz burada 43 maden şehidimiz için bir arada bulunmayacaktık. Belki de Amasra faciası yaşanmayacaktı. Eğer önlenebilecek öngörülmüş bir facia göz göre göre gelmişse bunun adı kaza değil bu bir faciadır. Hayatını kaybedenler de cinayete kurban gitmiş demektir bu bir cinayettir.” dedi.

 

Bankoğlu: “Hepsinin yargı önünde hesap vermesi gerekiyor”

 

İlk duruşmadan itibaren davayı yakından takip eden CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu da tüm sorumluların yargı önünde hesap vermesi için davayı takip etmeye devam edeceklerini kaydederek “Sadece TTK Genel Müdürü değil, yardımcısı değil, bu kurumun bu facianın yaşanmasında sorumluluğu olan herkesin, hükümet yetkililerinin hepsinin yargı önünde hesap vermesi gerekiyor. Biz istiyoruz ki bu soruşturmalarda TTK yetkililerine hükümet yetkililerine Bakanlık yetkililerine yapılan soruşturmalar Somali Cumhurbaşkanının oğluna yapılan soruşturmalar gibi olmasın. Ailelerimizin yanındayız ve yanlarında olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

ETİKETLER : Bartın Amasra maden faciası Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›