Maden Faciasının 6’ncı duruşması başladı

Bartın’ın Amasra ilçesinde 43 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili 7’si tutuklu, 23 kişinin Bartın Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın 6’ncı duruşması geniş güvenlik önlemleriyle başladı. Duruşma için Bartın’a gelen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, “O günlerde çakarlı araçlarla gösterişli araçlarla Amasra maden faciasının ardından şehre gelenler o günden bu yana neredeler? Duruşmalar yapıldı neredeler? Aileler, siz neredesiniz adalet diye sordular, bu şehrin milletvekiliydi o dönem bugün Adalet Bakanı kendisi nerede?” diye sorarken “Eğer önlenebilecek öngörülmüş bir facia göz göre göre gelmişse bunun adı kaza değil bu bir faciadır. Hayatını kaybedenler de cinayete kurban gitmiş demektir bu bir cinayettir.” ifadelerini kullandı. CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu ise “Biz ilk gün olduğu gibi bugün de bundan sonra da maden şehidi ailelerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Ama en önemlisi tüm sorumluların yargı önünde hesap vermesi için mücadelemize devam edeceğiz. Sadece TTK Genel Müdürü değil, yardımcısı değil, bu kurumun bu facianın yaşanmasında sorumluluğu olan herkesin, hükümet yetkililerinin hepsinin yargı önünde hesap vermesi gerekiyor.” dedi.
Bu haber 2024-02-14 09:34:09 eklenmiş ve 436 kez görüntülenmiştir.

 

 

CHP’li Başkanvekili Karaca: “O günden bu yana neredeler?”

 

Kübra NUR-Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü’nde 14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen ve 43 işçinin öldüğü, 9 işçinin de yaralandığı patlama sonrası yürütülen soruşturmada, aralarında Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, İş Güvenliği ile Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu, Başmühendis Mehmet Tural, Emniyet Mühendisi Şahan Kahraman, maden mühendisleri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş tutuklanırken 15 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

 

Savcılığın hazırladığı 195 sayfalık iddianame Bartın Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İlk duruşması 25 Nisan’da görülen davada, Müdür Yardımcısı Salih Atmaca tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

 

116 müştekinin yer aldığı iddianamede; tutuklu Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu ve Başmühendis Mehmet Tural hakkında yaşamını yitiren her madenci için “Olası kast ile öldürme” suçundan 25 yıla kadar hapis istendi. Yöneticiler hakkında ayrıca “Olası kast ile kişinin yaşamını tehlikeye sokacak şekilde kasten yaralama” suçundan da ağır yaralanan 4 kişiden her biri için 4 yıla kadar hapis talep edildi. Diğer 19 sanığın ise “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapsi talep edildi.

 

Yargılama aşamasında 5 duruşmanın görüldüğü duruşmalarda sanıkların tamamı savunma yaparken, tanıkların da bir kısmı ifade verdi.

 

Davanın 6’ncı duruşması, 13 Şubat Salı günü (dün) sabah saatlerinde başladı. Bartın Adalet Sarayı’nın giriş katında oluşturulan duruşma salonu çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınarak başlayan duruşmada, olay anında Zonguldak’tan gelen 13 tahlisiye ekibi dinlenecek.

 

Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaptılar

 

Bartın’ın Amasra ilçesinde TTK’ya bağlı Amasra Müessese Müdürlüğünde 14 Ekim 2022 yılında 43 madencinin yaşamını yitirdiği Amasra Maden Faciası’nın 6’ncı duruşması öncesi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, CHP Bartın İl Başkanı İsmail Cem Akyol, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Bartın Şube Başkanı Sedat Bora, Eğitim-Sen Bartın Şubesi Başkanı İsmet İpçi, CHP Bartın Belediye Başkan Adayı Muhammet Rıza Yalçınkaya, şehit aileleri, avukatlar, sendikalar ve parti örgütleri Bartın Adalet Sarayı önünde bir araya geldi.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, mağdur aileler ve avukatları, duruşmaya girmeden önce bir basın açıklaması yaptı.

 

Madenci yakınları: “Davamızın arkasındayız”

 

Şehit madenci yakınları adalet arayışlarına devam edeceklerini dile getirirken “Biz bu davanın sonuna kadar peşindeyiz. Davamız neye mal olursa olsun biz arkasındayız. Biz adalet istiyoruz. Adalet yerini bulana kadar davamızın arkasında duracağız. Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Kazım Eroğlu da tutuklanmalı. Biz, mezar taşlarına sarılırken onlar çocuklarıyla, aileleriyle nasıl rahat gezebiliyorlar. Adalet istiyoruz.” dedi.

 

Karaca: “Adalet Bakanı nerede?”

 

İlk günden itibaren maden şehitlerinin ailelerine söz verdikleri gibi yanlarında olduklarını belirten TBMM Başkanvekili Karaca, Amasra maden faciası davasına önem verdiklerinin altını çizerek şunları söyledi:

 

“Maden faciasının hemen ardından o dönem Genel Başkan Yardımcısı olarak milletvekili arkadaşlarımızla buradaydık. Ardından ikinci defa gelerek aileleri ziyaret ettik. Sayın Genel Başkanımız, facianın yıldönümünde buradaydı. O zaman ilk günden itibaren maden şehitlerimizin ailelerine söz vermiştik. ‘Bu sürecin takipçisi olacağız, bu sürecin toplum hafızasından silinmesi için ne yapılması gerekiyorsa yapanlara inat biz hafızaları daha canlı daha diri ve gün geçtikçe tüm ülkeden destek görecek bir toplumsal hafızaya kavuşması için takip edeceğiz’ demiştik. Bu sözümüzün arkasında durarak bugün yine 6’ncı duruşmada ailelerimizle birlikte avukatlarla beraber dava sürecini takip edeceğiz. Hatırlayın o günlerde çakarlı araçlarla, gösterişli araçlarla Amasra maden faciasının ardından şehre gelenler o günden bu yana neredeler? Duruşmalar yapıldı neredeler? Aileler, ‘siz neredesiniz, adalet nerede?’ diye sordular.  Bu şehrin milletvekiliydi o dönem bugün Adalet Bakanı kendisi nerede? Bartınlı Adalet Bakanı, ailelerin eğer adalet taleplerine bu kadar duyarsız kalıyorsa o gün kader planı diyenlerin bilirkişi ön inceleme raporuyla kader planı değil önlenebilecek öngörülmüş bir katliam facia olduğu ortaya çıktığında neredelerdi? Bunu da Bartınlı hemşerilerimizin takdirine bırakıyoruz.

 

“Adı kaza değil bu bir faciadır”

 

Peki, bu davaya neden bu kadar önem veriyoruz. Eğer Soma’da eğer Ermenek’te etkin bir soruşturma etkin bir yargılama yapılsaydı sorumlular kim olursa olsun ucu kime kadar uzanırsa uzansın yargı önüne çıkarılarak o facianın hesabı sorulmuş olsaydı bugün belki de hiçbirimiz burada 43 maden şehidimiz için bir arada bulunmayacaktık. Belki de Amasra faciası yaşanmayacaktı. Eğer önlenebilecek öngörülmüş bir facia göz göre göre gelmişse bunun adı kaza değil bu bir faciadır. Hayatını kaybedenler de cinayete kurban gitmiş demektir bu bir cinayettir.

 

“Gerçek anlamda adalet tecelli edene kadar takipçisiyiz”

 

Ardından 16 ay 6’ncı duruşma sırf geçmişte gördüğümüz gibi yargı sürecini uzatarak sorumlular hakkında soruşturma izninin 16 ay bekletilerek verilmesi kabul edilemez. Bilirkişi ön inceleme raporunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin de sorumlu olduğu kusurlu olduğu açıkça belirtilmesine rağmen halen onlarla ilgili bir soruşturma izninin verilmemiş olması süreci uzatmak, ailelerin, Bartınlıların, Amasralıların ve tüm ülkemizde bu davayı takip edenlerin toplumsal hafızasını uyutmak, zamana yaymak olduğunun farkındayız. Ama biz buna izin vermeyeceğiz. Bu davanın bütün ülkede dünyada duyurulması, sorumlular hakkında bu mahkeme koridorlarında ailelerin kanayan vicdanları yaralanmış acı içinde geçirdikleri 16 ay boyunca adalet çığlıklarının gereği yerine gelinceye kadar da burada olacağız. Soma’da gelmeyen adaleti, Ermenek’te getirilmeyen adaleti Amasra maden faciasında Bartın’da sağlayabilmek, bundan sonra yeni Amasra faciaları, yeni iş cinayetleri olmasın diyerek bir toplumsal görev olarak takip edeceğiz. Gerçek anlamda adalet tecelli edene kadar takipçisi olacağız.”

 

Bankoğlu: “Hepsinin yargı önünde hesap vermesi gerekiyor”

 

İlk duruşmadan itibaren davayı yakından takip eden CHP Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu da tüm sorumluların yargı önünde hesap vermesi için davayı takip etmeye devam edeceklerini kaydederek “Biz ilk gün olduğu gibi bugün de bundan sonra da maden şehidi ailelerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Ama en önemlisi tüm sorumluların yargı önünde hesap vermesi için mücadelemize devam edeceğiz. Sadece TTK Genel Müdürü değil, yardımcısı değil, bu kurumun bu facianın yaşanmasında sorumluluğu olan herkesin, hükümet yetkililerinin hepsinin yargı önünde hesap vermesi gerekiyor. Sorumluların daha fazla yargı önünden kaçırılmaması gerekiyor. 16 ay oldu, 6’ncı duruşma TTK Genel Müdürü ve yardımcısı hakkında soruşturma izni yeni verilebildi. Bunu takip edeceğiz. Görevi kötüye kullanmaktan ve olası kasttan soruşturma açılması gerekiyor takipçisi olacağız. Biz istiyoruz ki bu soruşturmalarda TTK yetkililerine hükümet yetkililerine Bakanlık yetkililerine yapılan soruşturmalar Somali Cumhurbaşkanının oğluna yapılan soruşturmalar gibi olmasın. Ailelerimizin yanındayız ve yanlarında olmaya devam edeceğiz.” dedi.

 

Çakır: “Bir daha olmasın diye uğraşıyoruz”

 

Duruşma öncesi Bartın’a gelen Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır da davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirterek “Öncelikle 43 cana sahip çıkmak adına biz bu davanın takipçisi olacağız. İlk günlerde de söylediğimiz gibi acımız tazeydi önce definleri gerçekleştirdik, sonra neden oldu şimdi de bir daha olmasın diye uğraşıyoruz. Ailelerin ve bu cinayeti takip edenlerin sonuna kadar yanındayız.” ifadelerini kullandı.

 

“Hak ettikleri ceza verilene kadar buradayızSadece biz değil aslında buna yol açanlar da biliyordu

 

Faciada yaşamını yitiren madencilerin ailelerinin avukatı Av. Evren İşler de konuşmasında “Katliamın ilk gününden bu yana üzerim kapatılmaya çalışılan gerçekleri birer birer ortaya çıkarma çabası aslında bu yargılama. İlk gün belliydi, liyakatsizliğin madenin aşırı derecede zorlanmasının, insan hayatının maliyet kalemi olarak görülmesinin bu katliama yol açtığını daha ilk gün görmüştük. Sadece biz değil aslında buna yol açanlar da biliyordu. O günden bugüne gerçekler ortaya çıksın gerçek sorumlular yargılansın diye mücadele veren aileler ve toplumun bir kısmı ile TTK’nın karşı karşıya olduğu bir yargılamadan bahsediyoruz. TTK Genel Müdürlüğünün özellikle sorumluluğun üstünü kapatılmak için yapılmadık iş bırakılmadığı, soruşturma izinlerinin verilmesi bugüne kadar ertelenirken verilen izinlerin de aslında göstermelik olduğunu biliyoruz. Bu katliamın olayın gerçeği TTK’nın göz göre göre işçileri katletmesidir. Kaçak kömür üretimine daha tenezzül edip insanların hayatını hiç umursamadan üretim faaliyetini devam ettirmesidir. Bizler ilk günden son güne gerçek sorumluların tamamının yargılanıp hak ettikleri cezayı verinceye kadar burada olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

 

İpçi: “Bu siyasal iktidarın bu devleti yönetenlerin sorumluluğundadır”

 

Emek ve Demokrasi Platformu adına açıklama yapan Eğitim Sen Bartın Şubesi Başkanı İsmet İpçi de “Biz, kaza değil katliam diyoruz çünkü bunların tamamı önlenebilir. Yüzyıl öncesinin teknolojisi ve mantığıyla biz kömür çıkartmaya kalkarsak bu katliamlardan kurtulamayacağız. İş cinayetlerine baktığımızda; yılda ortalama 2 bin iş cinayetiyle karşı karşıyayız. Bunun 200-300’ü her yıl ortalama maden kazası ya da maden katliamı. Gün olmuyor ki bir madenci göçükte ya da başka bir şeyde ölmüş olmasın. Sonuçta bunların tamamı önlenebilir. Eğer bunlar önlenmiyorsa bu siyasal iktidarın bu devleti yönetenlerin sorumluluğundadır.” dedi.

 

Yapılan açıklamaların ardından Maden Faciasının 6’ncı duruşması Bartın Adalet Sarayı’nda başladı.

 

 

 

ETİKETLER : Bartın Amasra maden davası maden faciası Bartın Adalet Sarayı
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›