“Bartın deprem bölgesinde değil ama…”

Bartın’da 6 Şubat 2023 tarihinde 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin birinci yılı dolayısıyla deprem değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. “Birlik ve beraberlik ruhuyla asrın felaketi, asrın dayanışmasına döndü.” diyen Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, kentte faaliyet gösteren pek çok sivil toplum kuruluşunun beslenme, bölgeye gelen malzemelerin dağıtımı ve arama kurtarma çalışmalarında gönüllü olarak yer aldığını anımsatırken kente gelen depremzede vatandaşlara devletin ve milletin şefkatli elinin uzatıldığını belirtti. 6 Şubat depremlerinin ardından kamu kurumlarının ve Bartınlı vatandaşların milletle kenetlenerek tek yürek olduklarını söyleyen Vali Arslan, Bartın’ın depreme karşı bir afet planının olup olmadığının sorulması üzerine de “Depreme özel bir çalışmamız henüz yok. Bartın bir deprem bölgesinde değil ama sonuç olarak ikinci derecede de olsa aslında biraz bilinçlendirme anlamında bizim de çalışma yapmamız gerekir. Bundan sonra illerimizin depremlere dayanıklı olması için yapılan konutların, yapı stokunun da daha hassas olmamız yine izin verirken yapılacak yerler konusunda da hassasiyet göstermemiz gerektiğini değerlendiriyorum. 6 Şubat depremlerinden ders çıkararak bundan sonra yapacağımız faaliyetler, özellikle dediğim gibi evler, iş yerleri veya kamu konutları ve kamu binaları bu konuda hassasiyet göstermemiz gerektiğini düşünüyorum.” yanıtını verdi.
Bu haber 2024-02-07 10:08:44 eklenmiş ve 451 kez görüntülenmiştir.

 

Vali Arslan’dan deprem değerlendirme toplantısı

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde hayatını kaybeden vatandaşların anılması ve deprem bölgesine yapılan çalışmalarla ilgili bilgilendirme yapılması için Bartın Valiliği tarafından İl Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezinde (GAMER) toplantı yapıldı.

 

Asrın felaketinin birinci yıl dönümünde 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğünde kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve AFAD Gönüllüleri ile bir araya gelen Bartın Valisi  Dr. Nurtaç Arslan, deprem bölgesinde ve ilimizde yaşadığımız afetlerde göstermiş oldukları özverili çalışmalardan dolayı tüm ekiplere teşekkür etti.

 

Afet Yönetim Merkezinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Vali Arslan, 6 Şubat’ta yaşanan ve 11 ilimizi etkileyen depremler sonrası ilimizce yürütülen çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

 

İl olarak neler yaptık?

 

Toplantıda yaptığı konuşmada, depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır dileyerek bir daha böyle felaketlerin yaşanmamasını temenni eden Vali Arslan, deprem bölgelerinde ve ilimizde afetzedeler için yapılan yardım ve destekleri de anlatarak şunları söyledi:

 

“İlk etapta 04.17’de 7.7 şiddetinde bir depremde 11 ilimiz etkilendi ve ülke olarak yüreğimize ateş düştü. Daha sonrasında da maalesef öğle vakitlerinde 13.30 civarında Elbistan merkezli 7.6 şiddetinde bir deprem daha yaşadık. Aslında bu tarihte görülmemiş bir şey. Yani maalesef birbirinden bağımsız bu kadar büyük iki deprem, ülkemiz zaten ilk defa yaşadı ama dünyada da ilk defa yaşanan bir felaket. Maalesef depremlerde 53 bin 537 canımızı kaybettik. Öncelikle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Yakınlarına, ailelerine başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Halen depremde yaralanıp tedavisi devam eden bütün vatandaşlarımıza acil şifalar temenni ediyorum. Tabii biz depremin ilk anından itibaren ben 04.45 civarında haber aldım. O andan itibaren biz il olarak neler yaptık? Onları sizlerle paylaşmak istiyorum. Zaten hepiniz biliyorsunuz. 70 il, bütün valilerimiz, bütün ilin ileri gelenleri, kurumları, STK’ları, bütün ülkemiz, vatandaşlarımız ilk andan itibaren seferber olduk. Bizim millet olarak çok güzel bir özelliğimiz var. Bu yardımlaşma, dayanışma duygumuz, inanılmaz güzel bir duygu.

 

Arama kurtarma çalışmalarına destek

 

Bence bu sadece bizim ülkemize, bizim milletimize özgü özelliktir. Allah bu özelliğimizi kaybettirmesin. Depremin hemen ardından AFAD arama kurtarma ekibimiz 14 personel ve 2 arama kurtarma aracıyla Gaziantep iline gitti.  Yine arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği süreçte Bartın İtfaiyesi’nden 6 kişi, Türkiye Diyanet Vakfı Arama Kurtarma ekibi 12 kişi, AFAD gönüllüsü 53 kişi, Antep, Adıyaman ve Hatay illerindeki çalışmalara katıldılar. Tabii bizim ulusal basında da çok fazla yer aldı. Gurur duyduğumuz arkadaşlarımız Amasra TTK’da çalışan 326 madenci bölgedeki arama kurtarma faaliyetlerine büyük katkılar sağladı. Maraş'ta 105 madenci, Hatay’da 189 ve Adıyaman’da 32 madenci bu arama kurtarma çalışmalarında yer aldılar ve ciddi anlamda da kahramanlık gösterdiler. Bu da bizim ilimiz açısından mutluluk veren bir başka husus. Arama kurtarma çalışmalarına giden ekiplerimizin 17 kişiyi Antep, 13 kişiyi Maraş, 2 kişiyi Hatay'da ve 43 kişiyi de Adıyaman'da sağ olarak kurtardı. Maalesef 281 bir vatandaşımızın da cenazesine ulaştık.

 

Bartın’dan bin 332 personel görevlendirildi

 

İlimizden deprem ile ilgili hem arama kurtarma döneminde hem daha sonrasında bölgeye giden personel açısından bin 332 personel deprem bölgesine görevlendirilerek, farklı konularda ve farklı sürelerde görev yaptı. Tabii burada Valiliğimiz personeli var, Deniz Komutanlığımızdan, Belediye Başkanlığımızdan, Üniversiteden var. Ama bir de ayrıca tabii bizim Valiliğimizin dışında olmakla beraber sonuçta adalet mekanizması bunu da vurgulamadan geçemeyiz. 3 savcı Hatay'da 15 günde süreyle adalet mekanizmasının işlemesini katkıda bulunmak amacıyla bölgeye gittiler. Bu süreçte 49 iş makinesi ve 132 destek aracı bölgeye gönderilerek arama kurtarma çalışmalarına destek sağladı.

 

Valilik personelimiz, valilik birimlerinin hizmet verebilir hale gelmesi, genel idare hizmetlerinin yerine getirdi. Mesele acil çağrı karşılama görevlerini yerine getirmek üzere bölgeye gönderildi ve orada 24 gün görev yaptılar. Bunun dışında AFAD Müdürlüğü personelimiz bölgeye görevlendirilerek ilk anından itibaren çadır kentlerin kurulumu, konteyner kent altyapı işleri ve kurulumu, afet konutları yerleştirme ve yönetimi. Afet konutları yer seçim işleri, hak sahipleri gibi aslında AFAD Başkanlığı'nın yürüttüğü işlemler konusunda ciddi destek sağladılar.

 

İlimizden Emniyet Müdürlüğü hangi personeller gitti? Kısaca bahsetmemiz gerekirse Emniyet Müdürlüğü personelimiz Kahramanmaraş’ta görev aldı. Enkaz bölgelerinde can ve mal güvenliği başta olmak depremde zarar gören vatandaşların yaralarının sarılmasından gerek çevik kuvvet olsun, trafik ekiplerimiz olsun, bekçilerimiz olsun, birçok personelimizi biz bölgeye, Kahramanmaraş'ta görev yapmak üzere gönderdik.

 

Yine Jandarma Komutanlığımıza bağlı ekipler, güvenlik ve trafik çalışmalarına destek olmak ve sokak hayvanlarıyla ilgili çalışma yapmak üzere jandarmamızın personeli ve ‘HAYDİ’ ekibi de bölgede görev aldı.

 

Sahil Güvenlik Batı Karadeniz Grup Komutanlığı ve bağlısı personellerimizle yine Hatay'da depremzede vatandaşlarımıza yardım malzemesi dağıtım enkazları terk edilmiş evleri koruma noktasında, onların asayişini sağlama noktasında görev yaptılar. İlimizden Müftülüğümüz personelleri, Türkiye Diyanet Vakfı personeli, Adıyaman'da Müftümüz başta olmak üzere ilk andan itibaren arama kurtarma çalışmalarına katıldı. 

 

Cenaze işlemlerinde, manevi destek hizmeti ve yardımların depremzede vatandaşlarımıza ulaştırılması gibi pek çok konuda görev aldı arkadaşlarımız. Özel idare ekiplerimiz deprem bölgesinde gerçekleştirilen arama kurtarma enkaz kaldırma çalışmalarında iş makineleriyle beraber çalışmalarını yerine getirdiler. Bu süreçte Bartın Belediyesi ekiplerimiz yine deprem bölgesinde gerçekleştirilen arama kurtarma enkaz kaldırma ve cenaze işlemleri, cenaze araçlarını bölgeye gönderdik ve orada onlar da o hizmetleri yerine getirmede katkı sundular.

 

“Önemli görevler yerine getirdik”

 

İl Sağlık Müdürlüğü de depremin ilk anından itibaren Sağlık Müdürlüğünde görevli uzman hekim, aile hekim ve diğer sağlık personelinden oluşan bir ekip gönderdik ve vatandaşlarımıza sağlık hizmeti verildi.

 

Özellikle UMKE personelimiz arama kurtarma çalışmaları sırasında çok ciddi görevler yerine getirdiler.

 

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı personelimiz bölgede görevlendirilerek ayni yardımların dağıtılması ve yönetiminde görev yaptılar. Bu da çok önemli bir şeydi. Çünkü biliyorsunuz ilk etapta çok fazla yardım malzemesi gönderildi ve bunların düzenli hale getirilmesi, depolarda onların düzgün bir şekilde gruplandırılarak vatandaş dolaştırılması noktasında da arkadaşlarımız görev yaptılar.

 

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü personelimiz gönüllü olarak Malatya iline giderek ayni yardımların dağıtımında görev aldılar. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü personelimiz Osmaniye, Maraş ve Hataylı illerinde görevlendirilerek Akut dönemde çadır kurulumu ve barınma ihtiyacının karşılanmasında görev yaptılar. Dezavantajlı grupların çocuklar, kadınlar, engelliler, yaşlılar, ülke genelinde ilgili kuruluşlara yerleştirilmesine destek sağladılar. Çadır ve konteyner kentteki depremzedelere sosyal destek verdiler. Depremden etkilenen çocuklarımıza yönelik de faaliyetler gerçekleştirdiler. Ayrıca benim Maraş'ta, 20 gün koordinatörlük yaptığım süreçte STK'lar ile birlikte beslenme ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde ve depremde de vatandaşlarımızın beslenmeyle ilgili özellikle taleplerinin bizlere iletilmesini de önemli görevler yerine getirdik.

 

Bartın Defterdarlığı deprem bölgesinde yıkılan ve hasar gören mal müdürlükleri ve defterdarlıkların yerine yeni defterdarlık ve mal müdürlüğü hizmet binalarının oluşturulmasında ve ayrıca zarar tespit çalışmalarında görev yaptılar.

 

DSİ 233. Şube Müdürlüğü ekiplerimiz tüm makine araç parkı ve personeliyle arama kurtarma ve enkaz kaldırımı işlerinde görev aldılar.

 

Yine Karayolları 156. Şube Şefliğimizde ilk günden itibaren makine, araç parkı ve personeliyle deprem bölgesinde arama kurtarma, enkaz kaldırma ve hasar gören yolların onarım işlerinde görev yaptılar.

 

Çevre Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Bartın Üniversitesi ve Bartın Belediyesinde görevli inşaat mühendisleri ve mimarlardan oluşan ekiplerimiz de Hatay'da hasar tespit çalışmalarına katıldılar.

 

Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerimiz tarafından Hatay’da AFAD ve Kızılay ile koordineli bir şekilde köy ve çadır kentlerde bulunan depremzede vatandaşlarımıza arkadaşlarımız yardım malzemelerini ulaştırdı.

 

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün ziraat mühendisleri veteriner hekimlerinden oluşan ekiplerimiz Maraş’ın Pazarcık ilçesinde hem tarımsal hasar tespit çalışmalarını yaptılar hem de çiftçilerimizin hayvanları için sağlık hizmeti vererek ihtiyaç sahiplerine de yem dağıtımı gerçekleştirdiler.

 

Bunun dışında yine benim koordinatör olduğum dönemde Tarım İl Müdürümüz ve Müdür Yardımcımız beraber bölgeye gitmiştik. Burada Tarım Müdürlüğü gıda üretimi ve dağıtımı yaptığımız noktalarda denetimler yaptılar. Yani bu tür ortamlarda gıda denetimi büyük önem arz ediyor ve arkadaşlarımız bu konuda da ciddi katkı sağladılar.

 

İhtiyaçlara Bartın’dan ciddi takviyeler

 

İl Milli Eğitim Müdürlüğü personelimiz ilk andan itibaren gönüllü ekiplerimiz bir taraftan Kahramanmaraş'ımızın Dulkadiroğlu ilçesine gönderilen yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırırken bir taraftan da mobil mutfağımızı kurduk bölgede.

 

Depremzede vatandaşlarımızdan üç öğün sıcak yemek verdik. Tabii bu yemeklerin malzemelerinin hepsini biz gönderdik. Bu noktada çok güzel bir görev yerine getirdiler. İlimizden deprem bölgesine toplamda 337 tır, 3 milyon 999 bin 12 adet koli ve kilogram ayni yardım malzemesi gönderdik.

 

Yaptığımız yardımların çeşitlerine baktığımızda ki en önemli ihtiyaçlar biliyorsunuz o dönem hava soğuktu. Battaniyesinden hijyen paketine, gıdalar, giyim, çocuk bezi, ısıtıcılar, mobil tuvaletler, mutfaklar, konteynerler, odun sobası, odunlar, çadırlar hepsi alakalı her şey var.

 

Valiliğimizde bir bağış kampanyası düzenledik, bin 33 hayırsever vatandaşımız ve iş insanımızın katkısıyla 8 milyon 105 bin 567 liralık bir bağış toplandı. Malatya’da 12 derslik okul yaptırdık. Mobil tuvaletler yaptırdık, duşlar yaptırdık. Bunlara çok ihtiyaç vardı. Yine ısıtıcılar, çamaşır makinaları, kurutma makinaları, battaniye, konteyner brandası, en son konteyner kentlerdeki çocuklarımıza, eşofman takımlarından tutun en önemli ihtiyaç suydu zaten ciddi anlamda takviye ettik.

Tabii ben öncelikle bu yardımları sayarken emeği geçen bütün arkadaşlarımızdan kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri, memurları olmak üzere görev alan STK'larımıza, iş insanlarımıza ve emeği olan tüm vatandaşlarımıza en derin şükranlarımı sunuyorum.

 

Yaşam konteyneri gönderildi

 

Tabii Diyanet Vakfı’mız Türkiye Diyanet Vakfı Bartın şubesi tarafından ilimizde 254 adet yaşam konteynırı yapılarak deprem bölgesine gönderdik.

 

Bu da çok ciddi bir takviye. Bu süreçte özellikle depremin ilk anlarında Milli Eğitim Müdürlüğümüz bünyesindeki Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin katkısını hiçbir şekilde yadsıyamayız. Özellikle o dönem o soğuktu. Öğretmen ve öğrencilerimiz gece gündüz demeden hafta sonu, hafta içi demeden çok ciddi gayretler gösterdiler ve üretilen sobaları bölgeye gönderdik.

 

Yine Lütfullah Kocabaşoğlu Mesleki Eğitim Merkezi ve Halk Eğitim Merkezi atölyelerinde iç giyim, maske ve pijama takımına kadar dikimi yapılıp gönderilen malzemelerimiz oldu.

 

Bu süreçte gerçekten Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Mesleki ve Teknik Liselerin ne kadar büyük katkı sunduğunu da ülke olarak hep birlikte görmüş olduk.

 

Binlerce depremzede ilimizde misafir edildi

 

İlimize gelen depremzedelerden 3 bin 20 kişi Mehmet Rıfat Efendi Öğrenci Yurdunda 1 Ağustos 2023 tarihine kadar misafir edildi. 2 bin 761 depremzede ise konaklamalarını kendi imkânlarıyla sağlayarak ilimizde misafir edilmiştir. Tabii depremin birinci haftasında Valiliğimizce sosyal marketi faaliyete geçirdik ve ilimizdeki depremzedelere bu sosyal markette 5 bin 297 depremzede vatandaşımıza 65 bin 528 adet yardım yaptık. Sosyal Markete o dönemde hayırseverlerimizin ciddi katkısı oldu Kızılay’ımız bize destek verdi. Desteklerinden dolayı da tekrar teşekkür ediyoruz. Vakfa müracaat eden bin 108 depremzede aileye 1 milyon 409 bin 722 iki TL nakdi destek sağlanmış. Şuan deprem bölgesinden ilimize nakil gelen 127 öğrencimiz eğitim hayatına ilimizde devam ediyor.

 

İŞKUR tarafından 63 afetzede işe yerleştirilmiş olup 43 adet depremzedeye danışmanlık hizmeti verilmiş. Yine Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürümüz hem deprem bölgesinde bu çalışmaları yaparken ilimizde misafir ettiğimiz 4 bin 95 kişiye psiko-sosyal destek vermiştir. Aynı zamanda yine yurtta misafir ettiğimiz depremzedelerimize Bartın Müftülüğü manevi rehberleri, Diyanet Vakfı Kadın Kolları Gönüllü hanımları ve Kur'an Kursu Öğreticileri tarafından da manevi rehberlik programları düzenlenmiştir.

 

Ayrıca yine İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Gençlik Spor İl Müdürlüğümüz personeli ve Gençlik Merkezi personelimiz tarafından da drama, masal canlandırma, satranç gibi çeşitli etkinlikler düzenleyerek ailelerimize ve çocuklarımıza moral verecek çalışmalar yürüttü.

 

İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerimiz tarafından ilimizde yine yurtlarda misafir ettiğimizde vatandaşlarımıza yerinde koruyucu, tedavi edici ve psiko-sosyal destek sağladık. Orada her gün bir doktorumuz vardı. Aile sağlık personelimiz vardı. Türkiye Sakatlar Derneğimizi de özellikle belirtmek istiyorum. Sonlarda sağ olsunlar. Bağışçıların destekleriyle engelli vatandaşlarımıza tekerlekli sandalye, koltuk değneği gibi malzemeleri temin ederek bölgeye gönderdik.

 

Bartın özelinde ve diğer illerde de tabii Sayın Valilerimiz ile bu süreçte çalışmalarımızı hep sürdürdük. Allah devletimize zeval vermesin. Vatandaşlarımıza yine tekrar STK’larımıza, iş insanlarımıza bu süreçte katkı sağlayan bütün paydaşlarımıza, bütün insanlarımıza çok çok teşekkür ediyoruz. Tekrar söylüyorum, Allah ülkemize, aziz milletimize bir daha böyle afetler, felaketler yaşatmasın. Her türlü afetten, ülkemizi korusun. Ama ülkemizin gerçeğini de hepimizin farkında olması gerekiyor. Bulunduğumuz coğrafya maalesef hem deprem hem diğer afetler anlamında, özellikle deprem anlamında ciddi riskler taşıyor. Biz de bütün vatandaşlar ve başta idareciler olmak üzere bu konuda hazırlıklı olmamız gerekiyor. Çalışmamız gerekiyor.”

 

Bartın’ın depreme karşı afet planı henüz yok!

 

Değerlendirme toplantısının ardından Vali Arslan, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bartın’ın depreme karşı bir afet planının olup olmadığının sorulması üzerine Vali Arslan, “Depreme özel bir çalışmamız henüz yok. Biz AFAD Müdürümüzle de görüştük. Bazen çok kafa karıştırıcı şeyler oluyor. Bartın ikinci derece deprem bölgesi mi değil mi? En son AFAD Başkanlığımızda bunu görüştüm. Başkan Yardımcımız ‘İçinizi ferah tutabilirsiniz. Bartın bir deprem bölgesinde değil’ dedi. Ama sonuç olarak ikinci derecede de olsa aslında biraz bilinçlendirme anlamında bizim de çalışma yapmamız gerekir. Ama öncelikle Bartın’ın öncelikli olmak üzere biliyorsunuz sel afetine yönelik çalışmalar yapıyoruz. Ama arama kurtarma anlamında da ben özellikle bu depremden sonraki personelinin arama kurtarma ekibi olarak görevlendirebilir miyiz? Onlara eğitim verip hani akredite edip diye bir çalışma yaptık. Sonra AFAD Başkanlığı TTK Genel Müdürlüğünde bir protokol imzaladılar. Diyanet Vakfımızın arama kurtarma ekibini güçlendirdik. Diğer arama kurtarma ekiplerimizi de, gönüllülerimizi arttırmaya çalışıyoruz ama deprem özelinde, Bartın özelinde çok spesifik daha çok arama kurtarmaya yöneldik. Bundan sonra illerimizin depremlere dayanıklı olması için yapılan konutların, yapı stokunun da daha hassas olmamız yine izin verirken yapılacak yerler konusunda da hassasiyet göstermemiz gerektiğini değerlendiriyorum ben. Yani hepimizin aslında 6 Şubat depremlerinden ders çıkararak bundan sonra yapacağımız faaliyetler, özellikle dediğim gibi evler, iş yerleri veya kamu konutları ve kamu binaları bu konuda hassasiyet göstermemiz gerektiğini düşünüyorum.” yanıtını verdi.

 

Vali Dr. Nurtaç Arslan, ilimiz protokolü ile birlikte 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ilimizi etkileyen asrın felaketinin yıl dönümü münasebetiyle Hükümet Caddesinde düzenlenen Fotoğraf Sergisini de ziyaret etti.

 

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan deprem toplantı
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›