31 milyon 505 bin 756,85 TL’lik 154 proje programa alındı

Bartın İl Genel Meclisi, Şubat ayı gündeminin görüşmelerine başlarken 2023 Mali Yılı Ek Çalışma ve Yatırım Programı Teklifi ile ilgili Komisyon Raporları doğrultusunda; İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ait yapımı tamamlanan 31 milyon 505 bin 756,85 TL’lik 154 adet projesi 2023 yılına ait Ek Çalışma ve Yatırım Programına alındı.
Bu haber 2024-02-02 09:50:58 eklenmiş ve 366 kez görüntülenmiştir.

 

İl Genel Meclisi, Şubat mesaisine başladı!

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın İl Genel Meclisi, gündeminde yer alan konuları görüşmek üzere Şubat ayı mesaisine başladı.

 

Toplantının ilk oturumu, İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun başkanlığında İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Vali Yardımcısı Uğur Karakaya, İl Genel Meclisi Üyeleri Ali Eyüpustaoğlu, Uğur Yılmaz, Göker Giray Gülsoy, Kadir Saraç, Bekir Karabacak, Ayhan Özçelik, Atnen Aydoğan, Nurdanur Metin, Abdullah Kaleli, Bahattin Kazguç ve Orhan Ölçek ile İl Özel İdaresi birim müdürlerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

 

Toplantıya İstanbul Bakırköy Belediyesi’ne tayini çıkan Genel Sekreter Yardımcısı Yunus Alışkan da katılırken Meclis üyeleriyle vedalaştı.

 

Meclis’in Şubat ayı toplantılarına ilişkin bir ön değerlendirmede bulunan İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, 5 gün boyunca devam edecek toplantı sürecinde Özel İdare’nin talebi ile Meclis Başkanlığı’na yeni gündem maddelerinin de gelebileceğini söyledi.

 

8 gündem maddesinin yer aldığı Şubat ayında ihtisas komisyonlarından Meclis Başkanlığı’na ulaşan 6 konunun karara bağlanacağını aktaran Meclis Başkanı Dursun, yine gündemde yer alan diğer konuların da ilgili komisyonlara havalelerinin yapılarak komisyonlardaki değerlendirmelerinin ardından Mart ayı toplantılarında yeniden Meclis’e geleceğini kaydetti.

 

7. Dönem Meclisi’nin çalışmalarından da bahsederek yeni yürürlüğe giren 450 milyon TL’lik bütçesiyle İl Özel İdaresi’nin Bartın’a güzel hizmetler kazandıracağını ifade eden Dursun, “7. Dönem Meclisi’mizin uzun süren çalışmalar sonucunda hazırladığı 2024 Mali Yılı Çalışma ve Yatırım Programı bütçesi 450 milyon TL olarak belirlendi. Bu rakamın uzun yıllara dayanan istikrarı ortaya koyan yaklaşık yüzde 40 gibi önemli bir oranının yatırımlara ayrılmış olması Bartın İl Özel İdaremizi diğer birçok özel idareden farklı kılıyor. Bu konudaki söylemlerimizi eyleme dönüştürmek için her zaman kararlı adımlarla yola devam ettik ve edeceğiz. 7. Dönemin başından bugüne kadar geçen 58 aylık sürede Meclis ve komisyon çalışmalarına aksatmadan katkı sağlayan tüm Meclis Üyelerine bir kez daha teşekkür ediyorum. Şubat ayı toplantılarında alınacak tüm kararların İdaremize ve Bartın’ımıza şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

 

Komisyon raporları gündemde ağırlıkta!

 

Şubat ayı gündeminde yer alan dosyaların içeriyle ilgili de Meclis Üyelerini bilgilendiren Dursun, şunları kaydetti:

 

“Yeni bir yıla girmiş olmamız sebebiyle Şubat ayı meclis gündemimizde mevzuat gereği İdaremizin iş ve işlemlerinin daha hızlı yürütülebilmesi için çeşitli faaliyet alanlarımızdaki ücret tarifelerinin güncellenmesi ile ilgili gündem maddeleri yer alıyor.

 

Gündemin 1. maddesinde yer alan ilimizdeki Milli Eğitim Bakanlığımızın ve Özel İdare bütçesiyle 2023 yılı içerisinde okullarımızda yapımı gerçekleştirilen büyük ve küçük onarımları tamamlanmış olan 31 milyon 505 bin 756,85 TL’lik 154 adet proje, Ek Çalışma Programı teklifine ilişkin komisyon raporunun üzerinde yapılacak son değerlendirmelerden sonra yapım yılı olan 2023 yılı ek çalışma programına alınacak.

 

Gündemin 2. Maddesinde Sütlüce Köyü Konut Amaçlı imar planıyla ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonunun raporu değerlendirilecek.

 

Gündemin 3. maddesinde ise Ulus ilçemizin Dereli köyünde yeni açılan bağlantı yolunun İdaremiz yol ağına alınmasıyla ilgili komisyon raporu değerlendirilecek.

 

Gündemin 4. Maddesinde Tarım İl Müdürlüğümüz ve Özel İdaremizin müşterek çalışması ile ilimizdeki hayvancılığı geliştirme projesi olan yem bitkilerinin üretiminde çiftçilerimizin desteklenmesiyle ilgili komisyon raporu değerlendirilecek.

 

Gündemin 5. maddesinde İdaremiz bünyesinde faaliyet gösteren Toprak Tahlil Laboratuvarında çiftçilerimizin 2024 yılında yaptıracağı tahlil ücret tarifesinin belirlenmesiyle ilgili komisyon raporu değerlendirilecek.

 

Gündemin 6. Maddesi ile İdaremiz bünyesindeki makine ekipman kiralama bedellerini yeniden belirleyeceğiz. Konuyla ilgili komisyon raporu belirleyici olacak. Yine gündemin 7. maddesinde Akçamescit köyünde yapımı devam eden modern hayvan pazar yerinin bağlantı yolunun yol ağına alınmasıyla ilgili dosya görüşülecek.

 

Gündemin 8. maddesinde köylerimizin içme sularının ücret tarifelerinin belirlenecek.”

 

Mevzuatla sorunlar aşıldı!

 

Gündemle ilgili bilgilendirmesinin ardından içme suyu işletmecilik süreciyle ilgili de değerlendirmede bulunarak Meclis Üyeleri’ne bilgi veren Dursun, Bartın’da kırsal kesimde daha sağlıklı içme ve kullanma sularını vatandaşlara sağlamak istediklerini belirterek şunları söyledi:

 

“Bartın İl Özel İdaresi içme suları işletmeciliğine adım atarak 51 özel idare arasında bir ilki gerçekleştirdi. İçme suları projeleri 14 yıl gibi uzun bir süre İdaremiz Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde yürütüldü. Son dönemde kapsamı genişletilerek büyük grup suları köylerimizde hayata geçirildi. Fakat geldiğimiz yeni süreçte yapılan kapsamlı ve büyük tesislerin haklı olarak muhtarlıklarımız eliyle işletilmesinde zorluklar ve devamında sorunlar yaşandı. Halen birçok köyümüzde işletme sıkıntısından kaynaklı yüksek maliyetli şebekeler var. O nedenle milyonlarca harcama yapılarak köylerimize kazandırmış olduğumuz bu tesislerin vatandaşlarımıza sağlıklı ve çok daha ekonomik bir şekilde profesyonel bir işletme anlayışıyla işletilmesinin yapılması gerekiyordu.

 

Yaşanan sorunun çözümüne ilişkin uzun bir süre mevzuatlar çerçevesinde çözüm arayışımız oldu. İl Özel İdaresi Kanununda bizlere içme sularının işletilmesi hususunda açıkça bir görev tarifi yer almıyordu. Bunun yanında mevcut Köy Kanunu da muhtarlarımıza verilen işletme yetkisinin günümüz şartlarını tarif edemiyordu. Bu nedenle her iki kanunda işletme sahibinin tam tarifinin yapılmamasından kaynaklanan sorunların giderilebilmesi için yine 51 il özel idare arasında ilki gerçekleştirerek ‘İçme Suları İşletme Yönetmeliği’ni 05/09/2019 tarihli ve 100 sayılı İl Genel Meclisi kararıyla günümüz şartları ve ilgili mevzuatlara uygun şekilde hazırladık.

 

Mevzuat gereği çıkartılan yönetmeliğin maddi konuları içermiş olması nedeniyle Sayıştay’ca da onay görmesi gerekiyordu. Bu süreci de Sayıştay’a doğru ve açık bir şekilde iyi anlattık. Bartın İl Genel Meclisi’nin çıkartacağı bu yönetmeliğin bu alanda yaşanan sıkıntıların ve oluşan kamu zararının önüne geçeceğini, bir başka yönüyle de diğer illere uygulamada çok önemli bir örnek teşkil edeceğini söz ile de ifade ettik.

 

Sayıştay’ın bu yönde samimiyetle gerçekleştirmiş olduğu inceleme ve değerlendirmesi de ‘Bartın İl Genel Meclisinin 05/09/2019 tarihli ve 100 sayılı İçme Suları İşletme Yönetmeliğinin uygulanmasında herhangi bir sakınca yoktur.’ ibaresiyle bizlere ulaştı.

 

Bu yönetmeliğin Sayıştay’ca da kabulünden sonra İl Özel İdaremiz bünyesinde Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü kuruldu. İşletmeciliğini aldığımız ve alacak olduğumuz hiçbir muhtarımıza köyünün içme suyu tesisinin işletmesinin devri konusunda baskı yapmadık özellikle işletme sorunu yaşanan tesislerin işletmesini peyder pey devraldık. Bugün itibarıyla işletmesi devralınan 27 köyümüz var.

 

Peyder pey devam edecek

 

Ayrıca bu konuda işletmesi devralınan köylerde vatandaş memnuniyeti giderek artıyor. Buradaki amacımız İdareye getireceği gelir önceliği değildir. Bazı köylerimizde terfi sistemlerin çokluğu ve bu tesislerin enerjiye bağlı olarak işletme maliyetleri arttı. Bazı köylerimizde de tesisler işletilemez hale geldi. O nedenle ortaya çıkan problemlere köklü çözüm getirecek olan İl Özel İdaremizin bünyesinde kurulan ‘Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü’ eliyle yürütülmeye başlandı. Amacımız içme sularında köylerde oluşan yüksek maliyetleri kabul edilebilir rakamlara çekerek köylerimizde sıhhi açıdan çok daha sağlıklı içme ve kullanma sularını halkımızın hizmetine sunmaktır.

 

Bu kapsamda işletmesi devralınan köylerimizde 4 yıldır bu hizmetimizden kar amacı gütmeksizin fiyat artışı yapmadan İl Genel Meclisimizde alınan karar ile terfili sistemle çalışan köylerimizde 2023 yılı tarifesinin 6 TL artı KDV, cazibeli sistemle çalışan köylerde ise 2,4 TL artı KDV olarak sürdürüldü. Şimdi Şubat ayı meclis toplantılarında oluşturulacak yeni tarife de İl Genel Meclisimizde belirlenecek. Bu hizmeti işletme sıkıntısı yaşayan köylerimizin işletmelerini de peyder pey devralmaya devam ederek sürdüreceğiz.

 

Tüm bu çalışmaların yanında köylerimizde bu hizmetten faydalanan vatandaşlarımızın faturalarına ilave olarak ekstra bir komisyon veya masraf ödememeleri ve ödemelerini evlerinden kolaylıkla yapabilmelerinin sağlanması açısından İdaremiz ile Ziraat Bankası arasında protokol yapıldı, bu protokol sayesinde de abonelerimize büyük bir kolaylık sağlandı.”

 

154 proje programa alındı!

 

Devamında gündemin 1. maddesindeki 2023 Mali Yılı Ek Çalışma ve Yatırım Programı Teklifi (İl Milli Eğitim Müdürlüğü) ile ilgili Komisyon Raporlarının 31 milyon 505 bin 756,85 TL’lik yapımı tamamlanan 154 adet projenin 2023 yılına ait Ek Çalışma ve Yatırım Programı, Meclis’te yapılan oylama sonucunda oy birliği ile karara bağlandı.

 

İl Genel Meclisi, Şubat ayı toplantılarının ikinci birleşimi için 2 Şubat Cuma günü (bugün) saat 11:00’da yeniden toplanacak.

 

ETİKETLER : Bartın İl Genel Meclisi Şubat Ayı Meclis Toplantısı
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›