“Amasra Müessesesi’nin kapanması gibi bir olasılık söz konusu değil”

AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, Amasra TTK Müessesesi’nin kapanması gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtirken bu konunun siyasi malzeme yapılmak istenmesine tepki gösterdi. Zonguldak’a gönderilen Bartınlı madencilerin de yeni damarların açılması, üretimin normale dönmesiyle Amasra’ya döneceklerini söyleyen Milletvekili Aldatmaz, “Amasra Müessesi, Bartın için önemli bir kurum kapanması gibi bir olasılık söz konusu değil. Ayrıca bu durumun siyasi malzeme haline getirilmesi, buradan siyasi rant çıkarılmaya çalışılması da çok yanlış” dedi.
Bu haber 2024-01-12 09:27:14 eklenmiş ve 49631 kez görüntülenmiştir.

 

Aldatmaz’dan TTK işçi alımına ilişkin açıklama

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK), Ekim 2023’te 2 bin yeni maden işçisi, 15 Ocak’tan itibaren iş başı yapacak. İş başı yapacak madencilerin 400’ünü Bartınlı madenciler oluştururken çalışma yerlerinin Zonguldak olarak açıklanması tepkiyle karşılandı.

 

Geçtiğimiz gün Bartın’da Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen yeni madenciler, basın açıklaması yaparak Amasra Müessesesi’nde çalışmak istediklerini duyurdu.

 

Bu gelişmelerle Amasra Müessesesi’nin kapanacağı yönündeki iddialar üzerine AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, bir açıklama yaptı.

 

TTK Amasra Müessesindeki işçi alımı sonrası yerleştirmeler ile ilgili açıklamalarda bulunarak müessesesinin kapatılacağı, işçi sayısının 360’ın altına indirilerek müessesenin kendiliğinden kapanmasının sağlanacağı iddialarına da açıklık getiren Aldatmaz, bu iddianın doğru olmadığını, mesnetsiz ve siyasi saiklerle açıklamalar yapılmasının ve bu süreçten siyasi malzeme devşirerek seçim malzemesi yapılmaya çalışılmasının çok yanlış olduğunu vurguladı.

 

“Peyder pey göreve başlayacaklar”

 

Bartın için çok önemli bir kurum olan TTK Amasra Müessesesi’nin kapanması gibi bir olasılığın söz konusu dahi olmadığının altını çizerek açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 

“Cumhurbaşkanımızın verdiği söz üzerine TTK Genel Müdürlüğü kadrolarına 2 bin işçi alındı. Bu işçilerden 400 tanesi Bartın nüfusuna kayıtlı ve Bartın’da çekilen noter kurası ile belirlendiler. İş sahibi olmayan 400 Bartınlı evladımız bir devlet kurumunda iş sahibi oldu. Kurada çıkan toplam 2 bin kişiden sağlık ve güvenlik sorgulama işlemleri biten bin 100 kişinin TTK Müesseselerine yerleştirme işlemleri yapıldı. Bartın’da kurada çıkan 400 kişiden de 251’inin güvenlik ve sağlık kontrolleri tamamlanarak yerleştirmeleri yapılmış ve 80 kişi Amasra Müessesesine yerleştirilmiş geriye kalanların büyük çoğunluğu da TTK Karadon Müessesesine yerleştirildi. Geriye kalan 149 kişinin de işlemleri tamamlandıktan sonra yerleştirmeleri yapılacak olup peyder pey de göreve başlayacaklar.

 

“Amasra’da üretim hazırlığı yapılıyor”

 

Öncelikle şunu söylemek lazım TTK Amasra Müessesesinde 14 Ekim 2022’de yaşanan ve 43 madencimizin şehit olduğu patlama sonrası çıkan yangın nedeniyle üretim ayakları maalesef kapatılmış durumda. Yangının ne zaman söneceği belli değil. Yangın sönüp adli tahkikatlar bittikten sonra o ayaklarda üretim yapılıp yapılamayacağı, alt yapının ne kadar hasar gördüğü ortaya çıkacak. Yeni bulunan damarlarda da üretim hazırlık çalışmaları yapılıyor. Yani şu anda TTK Amasra Müessesesinde üretim yapılamıyor sadece üretim hazırlığı yapılıyor. Bu da üretim işçilerinin şu an Amasra’da verimli bir şekilde çalışamayacağı anlamına geliyor.

 

“Üzülmez Müessesesinde görevlendirilmek istiyorlar”

 

Bundan dolayı da alınan işçilerin bir kısmı başka müesseselere iş başı yapacaklar. Ayrıca Bartın’ın Zonguldak’a yakın belde ve köylerinden kurada çıkan kardeşlerimizin çoğunluğu da daha yakın olduğu için TTK Üzülmez Müessesesinde görevlendirilmek istiyorlar. Bu durumları da gözeterek Enerji Bakanımızla ve TTK Genel Müdürümüzle yaptığımız görüşmelerde Amasra’da üretime başlandığı zaman ortaya çıkacak olan işçi ihtiyacının bu kurada çıkıp başka müesseselere görevlendirilen işçilerin kadrolarının Amasra Müessesesine alınarak giderilmesi konusunda mutabık kaldık.

 

“Sürece kapatılması kesinlikle söz konusu değil”

 

Yapılan haber ve canlı yayınlarda TTK Amasra Müessesesinin kapatılacağı, işçi sayısının 360’ın altına indirilerek müessesenin kendiliğinden kapanmasının sağlanacağı gibi mesnetsiz ve siyasi saiklerle açıklamalar yapılması ve bu süreçten siyasi malzeme devşirerek seçim malzemesi yapılmaya çalışılması çok yanlış.

 

TTK Amasra Müessesesinin bölgeden kömür çıktığı sürece kapatılması kesinlikle söz konusu değil. TTK Amasra Müessesesinin rantbl işçi sayısı neyse o sayı ile çalışması gerekiyor. Şu an üretim olmadığı için gerekli işçi sayısı ne kadar ise o sayıda işçi Amasra’ya görevlendirilecek. Daha önce de söylediğimiz gibi bu 400 kişinin Amasra’da çalışabilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz ve buna da devam edeceğiz. Amasra’da üretim ayakları açılıp üretim başlayınca işçi ihtiyacımız artacak ve bu durumda bu ihtiyaç Bartın’da kurada çıkıp diğer müesseselere görevlendirilen kardeşlerimizin Amasra Müessesesine peyder pey gelmeleri ile çözülecek.

 

“Kimsenin şüphesi olmasın”

 

Bu durumdan siyasi rant sağlamaya çalışmak işçilerimizi farklı kanallara sevk ederek buradan nemalanmaya çalışmak onaylanabilecek bir durum değildir. Bir Bartın sevdalısı olarak Bartın için Amasra için ne iyi olacaksa onu yapmanın gayreti ile çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.  14 Ekim 2022’de ve daha öncesinde yaşanan tüm maden kazalarında şehit olan madencilerimize Allah’tan rahmet, halen tedavi gören yaralı madencilerimize de acil şifalar diliyorum.”

ETİKETLER : Bartın TTK AK Parti Bartın Milletvekili i Yusuf Ziya Aldatmaz madenci TTK Amasra Müessesesi
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›