“Refah payı ödemesi şart oldu”

Türkiye Kamu-Sen Bartın Şube Başkanı Sezai Hangişi, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2023 yılının enflasyon oranı üzerinden yaptığı değerlendirmede, memurlara refah payı ödemesinin şart olduğunu vurguladı. Hangişi, yaptığı açıklamada, Temmuz-Aralık 2023 döneminde gerçekleşen enflasyonun memur maaşlarındaki artışın 6,3 katına denk geldiği belirtilerek, bu durumun memur maaşlarında 6 ay içinde 31,56 puanlık bir erimeye neden olduğuna dikkat çekerken “Gelir dağılımında dengeyi sağlamanın ve alım gücünü gerçek anlamda yükseltmenin yolu memurlarımıza yapılacak artışa ilave olarak yüzde 10 refah payı vermektir. Yetkililer kamu çalışanlarının bu feryadına duyarsız kalmamalı ve refah payı ile kamu çalışanlarının alım gücünü desteklemelidir” dedi.
Bu haber 2024-01-06 10:46:51 eklenmiş ve 277 kez görüntülenmiştir.

 

Erkan Hızoğlu

 

 

Türkiye Kamu-Sen Bartın Şube Başkanı Sezai Hangişi, 2023 yılı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

 

 

Hangişi, yaptığı açıklamada, memur maaşlarında yaşanan bu erimenin telafisi için Ocak ayında enflasyon farkı ödemesi yapılacağı ve buna ek olarak 2024 yılının ilk altı ayı için yüzde 15'lik bir artışın gerçekleşeceğini enflasyon farkının bir zam olmadığını, gerçek bir çözüm için maaşlara yapılacak artışın üzerine en az yüzde 10 refah payı eklenmesi gerektiğini ifade etti.

 

 

Memur maaşlarındaki artışların enflasyon hedefinin gerisinde kaldığına dikkat çeken Hangişi, maaş politikasının memur ve emeklilerin bütçelerinde kalıcı açıklara neden olduğunu vurguladı.

 

 

“Türkiye Kamu-Sen olarak daima kamu çalışanlarına ve emeklilerine piyasa gerçekleriyle örtüşen maaş zammı yapılması gerektiğini ifade ediyoruz. Kamu görevlilerimizin alım gücünün yükseltilmesi için gerçek enflasyonun üzerinde bir artış yapılması ve buna ek olarak refah payı verilmesinin zorunlu olduğunu vurguluyoruz” diyen Hangişi, refah payı ödemesinin şart olduğunu vurguladı.

 

 

Yetkililerden kamu çalışanlarının bu talebine duyarlılık göstermelerini isteyen Hangişi, değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:

 

 

“Enflasyon farkının zam olduğu algısı yaratılıyor”

 

 

“TÜİK 2023 yılının enflasyon oranını açıkladı. Buna göre Aralık ayında TÜFE’nin yüzde 2,93 artmasıyla birlikte 2023 yılının tamamında enflasyon 64,77 olarak gerçekleşti. Temmuz-Aralık aylarını kapsayan 6 aylık enflasyon ise yüzde 37,56 oldu.

 

 

Temmuz ayında memur maaşlarına enflasyon farkı hariç yüzde 6 zam yapılmıştı. Hal böyle olunca gerçekleşen enflasyon, memurlara maaş zammı olarak yapılan artışın 6,3 katına ulaşmış ve memur maaşları son altı ay içinde 31,56 puan erimiş oldu.

 

 

Bu 31,56 puanlık erimenin telafisi için memur maaşlarına ocak ayında enflasyon farkı ödemesi yapılacak. Bunun üzerine de 2024 yılının altı aylık zam oranı olan yüzde 15’lik bir artış eklenecek. Ancak şunu unutmamak gerekir ki enflasyon farkı bir zam değildir. Ne yazık ki kamuoyunda memur maaşlarına verilen enflasyon farkının zam olduğu algısı yaratılıyor.

 

 

Aralık 2023 itibarı ile ortalama memur maaşı sosyal yardımlar da dahil edildiğinde 25 bin 500 TL düzeyindeydi. Buna göre memur maaşları geride kalan 6 ayda aylık 8 bin 47 TL eridi. Ocak ayında yapılacak enflasyon farkı ödemesi işte bu erimeyi telafi etmeye yönelik olacak.

 

 

“Refah payı verilmesinin zorunlu olduğunu vurguluyoruz”

 

 

Böylece memur maaşları 2024 yılının ilk 6 ayı için yalnızca yüzde 15 zamlanacak. Her dönem yaşanan bir gerçek var ki, o da memur maaşlarına yapılacak artışların enflasyon hedefinin bile gerisinde kalmaya devam etmesidir. Buna göre toplu sözleşme görüşmeleri sonucunda kararlaştırılan maaş artışları bir zam olmaktan çıkmış, yalnızca enflasyon ödemesi haline gelmiştir. Bu da kamu çalışanları ve emeklilerin maaşlarındaki erimenin sürekliliği anlamına gelir.

 

 

Böyle bir maaş politikası memur ve emeklilerimizin bütçelerinde onarılmaz açıklar yaratmaktadır. Türkiye Kamu-Sen olarak daima kamu çalışanlarına ve emeklilerine piyasa gerçekleriyle örtüşen maaş zammı yapılması gerektiğini ifade ediyoruz. Kamu görevlilerimizin alım gücünün yükseltilmesi için gerçek enflasyonun üzerinde bir artış yapılması ve buna ek olarak refah payı verilmesinin zorunlu olduğunu vurguluyoruz.

 

 

“Kamu çalışanlarının alım gücünü desteklemeli”

 

 

Daha önce de ifade ettiğimiz üzere maaşlar erirken 6 ay boyunca izleyip bu süre sonunda telafi etmenin çalışan bütçesine bir faydası olmamaktadır. Çözüm, memur maaşlarına yapılacak zammın üzerine mutlak surette en az 10 puanlık bir refah artışından geçmektedir.

 

 

Aksi halde ülke ekonomisi büyürken memur ve emeklinin pastadan aldığı pay sürekli düşecek, gelir dağılımında denge bozulacaktır.

 

 

Gelir dağılımında dengeyi sağlamanın ve alım gücünü gerçek anlamda yükseltmenin yolu memurlarımıza yapılacak artışa ilave olarak yüzde 10 refah payı vermektir.

 

 

Yetkililer kamu çalışanlarının bu feryadına duyarsız kalmamalı ve refah payı ile kamu çalışanlarının alım gücünü desteklemelidir.”

ETİKETLER : Türkiye Kamu-Sen Sezai Hangişi
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›