Enflasyon düzeltmesi semineri gerçekleştirildi

Bartın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) tarafından “Enflasyon Düzeltmesi” Semineri gerçekleştirilirken Bartın SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Maden, konunun çok önemli olduğunu belirtti.
Bu haber 2023-12-22 09:25:41 eklenmiş ve 1147 kez görüntülenmiştir.

 

 

Erkan Hızoğlu

 

Bartın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO), bilanço esasına göre defter tutan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri için 2023 yılı sonu itibariyle uygulanacak olan enflasyon düzeltmesi ile ilgili seminer gerçekleştirdi.

 

Seminerde bir konuşma yapan Bartın SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Maden, konunun çok önemli olduğunu vurguladı.

 

Enflasyon düzeltmesinin genel anlamı itibariyle; paranın satın alma gücündeki değişmeler nedeniyle gerçek durumu ifade edemeyen işletmelerin mali tablolarının gerçek durumu ifade eder hale gelmesini sağlamak üzere düzeltme işlemine tabi tutulması işlemi olduğunu belirten Bartın SMMMO Başkanı Maden, katılımcılara 5 başlıkta özetle şu bilgileri verdi:

 

Nasıl uygulanır?

 

“Enflasyon Düzeltmesi, mali tablolarda yer alan parasal olmayan kıymetlerin Türk Lirası değerlerinin tablonun ait olduğu tarihteki değerine yükseltilmesidir. Düzeltme, parasal olmayan kıymetlerin enflasyon düzeltmesinde dikkate alınacak tutarlarının düzeltme katsayıları ile çarpılması suretiyle gerçekleştirilecektir.

 

Neden önemlidir?

 

Enflasyon düzeltmesi, mali tabloların uzun yıllar süren yüksek enflasyonun etkisinden arındırılması böylece vergileme üzerindeki enflasyondan kaynaklanan olumsuzlukların giderilmesi ve mali tablonun ait olduğu tarihteki satın alma gücünü gerçek değerinde göstermesi açısından önemlidir.

 

Kimler yapacak?

 

Enflasyon düzeltmesi, kolektif, adi komandit, adi şirketler ve iş ortaklıkları dahil kazançlarını bilanço esasına göre tespit eden gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri tarafından yapılacaktır. Yani bir işletmenin enflasyon düzeltmesi yapması için iki şart öngörülmüştür. Gelir veya Kurumlar vergisi mükellefi olmak, bilanço esasına göre defter tutmak.

 

Şirketler bu düzeltmeye hazır mı?

 

İlk enflasyon düzeltmesinin yapıldığı 2003 ve 2004 yıllarından bu yana ticari hayatını sürdüren şirketler uygulamaya çok yabancı değiller. Ancak 2004 yılında yapılan düzeltmenin sadece 1 yıl için uygulanması nedeniyle şirketler genellikle ERP/muhasebe sistemlerinde enflasyon düzeltmesi ile ilgili bir uyarlama yapmayı tercih etmemişlerdi. Üzerinden neredeyse 20 yıl geçtiğinden o günleri hatırlayanlar olsa da bu konuda tecrübe sahibi kişi sayısının az olduğunu söyleyebiliriz.

 

Yapmak mecburi mi?

 

Uygulama ihtiyari olmayıp, şartların gerçekleşmiş olması halinde kapsama giren mükellefler tarafından zorunlu olarak yapılması gereken bir düzenlemedir.”

 

Sunumunun ardından SMMMO Başkanı Maden, katılımların sorularını yanıtladı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Tuncay Maden
Diğer EKONOMİ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›