Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı büyük bir coşkuyla kutlandı!

Tüm yurtta olduğu gibi Bartın’da da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyetimizin 100. Yılı büyük bir coşkuyla kutlandı. Ömertepesi Futbol Sahası’nda büyük bir katılımla coşkulu bir şekilde gerçekleştirilen törende gösteriler büyük beğeni topladı. Töredeki konuşmasında Cumhuriyetin önemini belirten mesajlar veren Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıldönümünü yaşadığımız bu tarihi gün, bizi biz yapan ortak değerlerimiz etrafında her zamankinden daha güçlü bir şekilde kenetlenmemiz ve Cumhuriyetin eşitlik, özgürlük, demokrasi ve çağdaşlık ilkelerine daha çok sahip çıkmamız gereken bir gündür” dedi.
Bu haber 2023-10-30 12:36:39 eklenmiş ve 33 kez görüntülenmiştir.

 

Kübra Nur AK

 

 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyetimizin 100. Yılı tüm yurtta olduğu gibi Bartın’da da gösterişli bir törenle kutlandı.

 

 

100. yıl etkinlikleri bir hafta öncesinden başlamıştı

 

 

100 yaşına giren Cumhuriyetimiz için kutlamalar bir hafta öncesinden çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlamıştı. Bu kapsamda Türkiye'nin üzerinde taşımacılık yapılabilen tek ırmağı olan Bartın Irmağının Yalı mevkinden Çağlayan mevkiine kadar tekne geçişi gerçekleştirdi.

 

 

Atatürk Anıtına Çelenk Sunma Töreni gerçekleştirildi. Erzurum Devlet Tiyatrosu tarafından “ANA-DOLU” isimli tiyatro oyunu sergilendi. Gazhane Kültür Parkında “7’den 77’ye Sessiz Kitap Okuma Etkinliği” düzenlendi. 100. Yıl Hatıra Ormanı Fidan Dikim Etkinliği düzenlendi. “Cumhuriyetin Yüzyılı” konulu panel ve daha birçok etkinlik düzenlendi.

 

 

Vali Arslan, tebrikleri kabul etti

 

 

Kutlama programı kapsamında Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, ilk olarak makamında tebrikleri kabul etti.

 

 

Ardından program Ömer Tepesinde devam etti. Gerçekleştirilen törene, Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Erkan Şahin ve Bartın Belediye Başkanı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu, siyasi parti temsilcileri olmak üzere il protokolü ve vatandaşlar katılım sağladı.

 

 

Tören, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşımızla birlikte bayrağımızın göndere çekilmesi ile başladı.

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhuriyet Bayramı mesajının okunmasının ardından Vali Arslan, günün anlam ve önemine dair bir konuşma yaptı.

 

 

“Cumhuriyetimizin 100. yaşı kutlu olsun”

 

 

“Cumhuriyetimiz, yüz yıl değil, bin yıl geçse de sizlerin sayesinde sonsuza kadar yaşamaya devam edecektir” diyen Vali Arslan, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

 

 

“Bugün bizler için çok özel ve onurlu bir gün. Bugün Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Türk Milletinin Tabiatına ve Şiarına En Uygun İdare’ olarak ifade ettiği, geleceğimizin teminatı, yeniden dirilişimizin sembolü Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını kutlamanın haklı gururunu ve büyük sevincini yaşıyoruz. Türk Milletinin en büyük bayramı Cumhuriyet Bayramımız ve Cumhuriyetimizin 100. yaşı kutlu olsun.

 

 

“Gururunu yaşıyoruz”

 

 

Kadim Anadolu, insanlık tarihi boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış ve üzerinde hüküm süren bu medeniyetlerin yıkılış ve şahlanışlarına defalarca şahitlik etmiştir. Tarihi ve jeostratejik öneminin yanı sıra sahip olduğu yeraltı ve yerüstü zenginlikleri sebebiyle Anadolu toprakları, deyim yerindeyse kan ve gözyaşıyla yoğrulmuştur. Bu mücadelelerin en şanlısını yürütmüş ve muzaffer olmuş Türk Milleti, bu tarihi şuurla kenetlenmiş ve Cumhuriyeti ilan etmiş; milli birlik ve beraberliğin var olmanın en vazgeçilmez unsuru olduğu bilinciyle yekvücut olarak Cumhuriyetimizi 100. yılına taşımayı başarmıştır. İstiklalden istikbale uzanan bir köprü olan Cumhuriyet; ilan edildiği ilk günden bu yana adaletin, demokrasinin, insan haklarının ve fırsat eşitliğinin en büyük güvencesi olmuştur. Cumhuriyet, getirdiği çağdaş açılımlarla Türk insanının önünü açmış ve ufkunu genişletmiştir.  Tarih açık bir şekilde göstermiştir ki, Büyük Türk Milletinin bekasının ve çağdaş dünyada hak ettiği yeri almasının yegâne biçimi Cumhuriyettir. Yaşadığımız sıkıntılı günlerden sonra kanla, irfanla kurduğumuz Cumhuriyet sayesindedir ki, bugün haklı olarak büyük bir millet ve devlet olmanın gururunu yaşıyoruz.

 

 

“Hepimizin boynunun borcu”

 

 

Türk Milletinin Anadolu coğrafyasındaki varoluş mücadelesinin en kıymetli eseri Türkiye Cumhuriyeti, bugün itibariyle 100. yaşına kavuşmanın ve asırlık bir çınara dönüşmenin mutluluğu içerisindedir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlatılan milli mücadele başarıya ulaşarak Cumhuriyetimizle birlikte bir şahesere dönüşmüştür. Cumhuriyeti anlamak, onun kıymetini ve vazgeçilmezliğini idrak ederek muhafaza ve müdafaa etmek hepimizin boynunun borcudur.

 

 

“100. yılına yaraşır bir pozisyon elde etmiştir”

 

 

Çağın gerektirdiği yenilikleri, büyük kalkınma hamlelerini kısa sürede gerçekleştiren ve muasır medeniyet yolunda kararlı adımlarla ilerleyen Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bugün de bağımsızlık ve toprak bütünlüğünden taviz vermeden, tek vatan, tek bayrak, tek devlet, tek millet ilkelerine bağlı kalarak şanlı Türk Bayrağını dalgalandırmanın gurur ve onurunu yaşamaya devam etmektedir. Ülkemiz, geçen yüzyılda, Cumhuriyet ile her alanda büyük atılımlar gerçekleştirmiş, kimsenin hayal dahi edemeyeceği dev projeleri hayata geçirmiş ve güçlenen demokrasisi ile sözü dinlenir ve itibar edilir bir küresel aktör haline gelmiştir. Dünya’da tansiyonun yükseldiği şu günlerde, yakın coğrafyamızda meydana gelen ihtilaflarda aldığı kritik rollerle Dünya barışının ve güvenliğinin garantörü konumuna erişen Türkiye Cumhuriyeti, uluslararası alanda 100. yılına yaraşır bir pozisyon elde etmiştir. Bundan sonra da bölgesinde ve dünyada barış, huzur ve istikrarın kaynağı olmayı sürdürecektir.

 

 

“Bu hikâye, ‘Türkiye Yüzyılı’ adıyla yeni bir döneme girdi”

 

 

Varlığını asil bir milletin kültürel kodlarından alan Cumhuriyet, millî mücadele ruhunun vücut bulmuş hâli; tarihin karanlıklarına mahkûm edilmek istenen bir milletin küllerinden doğuşunun hikâyesidir. Bugün bu hikâye, ‘Türkiye Yüzyılı’ adıyla yeni bir döneme girmiştir. Yerli ve millî kalkınma stratejileri, istihdam ve üretim tabanlı reel büyüme, teknoloji tabanlı inovatif yatırımlar, sportif ve kültürel başarının yanı sıra dünyanın en zorlu coğrafyasında kalıcı ve sürdürülebilir bir barışın garantörü olma ‘Türkiye Yüzyılı’nın temel ilkeleridir.

 

 

“Önemli atılımlar gerçekleştirdiğine şahitlik ediyoruz”

 

 

Cumhuriyet’imizin 100. yılında, ‘Türkiye Yüzyılı’nda, çağın gereksinimlerini yakalamış bir anlayışı temsil etmekteyiz. Bulunduğumuz çağın gereklerine uygun olarak yerli ve millî bilinçle donanmış, modern dünyayla rekabet içerisinde olabilecek nitelikte bireyler yetiştirme ideali doğrultusunda birçok politika ve projenin hayata geçirildiğini, birçoğunun da geçirilmek üzere AR-GE aşamasında olduğunu biliyoruz. İnsanlık tarihinin son yüzyılında önceki dönemlerle kıyaslanamayacak ölçüde meydana gelen değişimi ve dönüşümü doğru okuyan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin 100. yılında ‘Yerli ve Millî Teknoloji’ hamlelerine hız vererek birçok alanda önemli atılımlar gerçekleştirdiğine şahitlik ediyoruz.

 

 

“Sonsuza kadar yaşamaya devam edecektir”

 

 

Sevgili gençler, Atatürk; ‘Milli kahramanlık ve bilincin kıymetli eseri olan aziz Cumhuriyetin, bugünkü ve yarınki neslin demir ellerinde her an yükselip sağlamlaşacağına itimadım tamdır’. ‘Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizlersiniz’ sözleriyle Cumhuriyetimizi sizlere emanet etmiştir. Ulu bir çınar gibi uzun ömürlü olan Cumhuriyetimiz, yüz yıl değil, bin yıl geçse de sizlerin sayesinde sonsuza kadar yaşamaya devam edecektir. Sizlerden beklentimiz tarihimizi bilerek, geçmişten dersler çıkarmanız ve asırlık Cumhuriyetimizi daha ileriye taşımanızdır. 

 

 

“Daha çok çalışmak, daha çok azim ve kararlılık göstermek zorundayız”

 

 

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıldönümünü yaşadığımız bu tarihi gün, bizi biz yapan ortak değerlerimiz etrafında her zamankinden daha güçlü bir şekilde kenetlenmemiz ve Cumhuriyetin eşitlik, özgürlük, demokrasi ve çağdaşlık ilkelerine daha çok sahip çıkmamız gereken bir gündür. Bizler, şanlı tarihimizin her döneminde imkansızı başararak destanlar yazan kahraman ecdadımızdan aldığımız güç ve ilhamla bağımsızlık ruhumuzu her zaman canlı tutarak, 100 yıldır yapmış olduğumuz kutlu yürüyüşümüzü sürdürmek, Cumhuriyetimizi her alanda daha ileriye taşımak ve Türkiye’yi ikinci yüzyılında teknoloji ve bilimin ışığında dünyanın lider ülkelerinden biri haline getirmek için. Daha çok çalışmak, daha çok azim ve kararlılık göstermek zorundayız.

 

 

“Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti!”

 

 

Mukaddes vatanımızın birliği ve bütünlüğü uğruna verilen kurtuluş mücadelesinin taçlanarak Cumhuriyetimizin kurulduğu bu anlamlı günün 100. yıldönümünde, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere onunla bu kutlu mücadeleyi veren kahraman silah arkadaşlarını, üstün fedakarlıkları ile vatan topraklarını bizlere emanet eden aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi milletçe rahmet ve şükranla anıyor;  aziz milletimizin, Bartınlı hemşerilerimizin, yarınımız, umudumuz sevgili çocuklarımızın ve gençlerimizin Cumhuriyet Bayramı'nı içtenlikle kutluyor, sizleri en kalbi duygularla sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Cumhuriyetimizin 100. Yılı kutlu olsun, Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti!”

 

 

Birçok gösteri yapıldı

 

 

Vali Arslan’ın konuşmalarının ardından günün anlam ve önemini belirten şiirler ile kompozisyon yarışmasında birinci olan eser okundu.

 

 

Yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle devam eden program, Bartın Belediyesi Ege Yöresi Halk Oyunu gösterisi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü sporcularının kick boks gösterisi, İl Jandarma Komutanlığı Komanda Birliği’nin gösterisinin ardından  tören geçişiyle sona erdi.

 

 

Töreni izleyen bazı vatandaşlar o anları cep telefonlarıyla kaydetti.

 

 

 

ETİKETLER : 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›