400 asil ve 200 yedek isim için kuralar çekildi!

Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) alınacak 400 madenci için Bartın’da Ömertepesi Kapalı Spor Salonu’nda kura çekilişi yapıldı. 70 bin kez karıştırılan kurada TTK’ya girecek asil ve yedek isimler belirlendi.
Bu haber 2023-10-21 10:51:28 eklenmiş ve 28 kez görüntülenmiştir.

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK-Kübra Nur AK

 

 

Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) Bartın’dan alınacak 400 maden işçisi için kura çekimi tamamlandı.

 

 

Bartın’dan alınacak 400 işçi alımı için; dün Bartın Ömer Tepesi Kapalı Spor Salonunda kamuoyuna ve basına açık olarak Bartın 3. Noteri tarafından çekilen kurada 400 asil ve 200 yedek isim belirlendi.

 

 

Kura çekimine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın, Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, Bartın Belediye Başkanı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu başta olmak üzere birçok protokol üyesi katılırken kuraya girmeye hak kazanan kişiler ve aileleri de salonda yer aldı.

 

 

“Türkiye Yüzyılını hep birlikte inşa ediyoruz”

 

 

Katılımın yoğun olduğu kura çekilişi öncesinde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın, Türkiye’nin güçlü üretim kadrosuna eklenen 400 yeni ismin daha ekleneceğini ifade ederek şöyle konuştu:

 

 

“Emeğin şehri Bartın’da bulunmaktan ve bu anlamlı günde sevincinize ortak olmaktan duyduğum memnuniyeti belirterek başlıyorum sözlerime. Daha sözlerimin başında Sayın Cumhurbaşkanımıza ciddi destekleri, hem de sözünü yere getirdiği için her zamanki gibi yerine getirdiği için Bartın'ımıza, Karabük'ümüze, Zonguldak'ımıza büyük destekleri için bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Bu sözün takipçisi olarak kıymetli Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımıza yine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız başta olmak üzere hükümetimizin tüm üyelerine de saygılarımı sunuyorum. Yine bu vesileyle bunun takibini yapan başta Bartın’ın evladı olan kıymetli dostum, arkadaşım, Adalet Bakanımız Yılmaz Tunç'a da sevgi ve saygılarımı, muhabbetlerimi sunuyorum. Ona sayın vekilimize, teşkilatımıza, emeği geçen herkese de çok çok teşekkür ediyorum. Sayın bakanımızla akşam görüştük. O da gönlü burada olmak istiyordu. Ancak Antalya Kongresi nedeniyle Antalya'da bulunması gerekiyordu. Bu vesileyle katılamadı, selamlarını gönderdi.

 

 

İş gücünü üretime, üretimi toplumda refaha dönüştürmeye kararlı bir vizyonla Türkiye Yüzyılını hep birlikte inşa ediyoruz. Dünyada 30 kişiyi madenlerle çalışıyor. Bunların yaklaşık işte biri kömür ocaklarında geçimini sağlıyor. Dünya ölçeğinde baktığınızda 30 çok büyük bir rakam olmayabilir. Ancak madenlerin birçok farklı sektörü benzediği düşünüldüğünde yaklaşık 300 milyonu yakından ilgilendiren dev bir sektörden bahsettiğimizi söylemek yanlış olmayacaktır. Madencilik dünyanın en ağır çalışma şartlarına sahip olan sektörlerden biri olmakla beraber sanayileşme aşamasında ülkelerin en çok ihtiyaç duyduğu sektörlerin başında gelmektedir.

 

 

“İyileştirmelerle devam ediyoruz”

 

 

Türkiye Taşkömürü Kurumu, söz sahibi tecrübeli kurumlardan biridir. Türkiye'de kendi iş güvenliği örgütünü kurarak iş sağlığı ve güvenliği konusunda günümüzün en ileri teknik ve teşkilatlarını kullanan ilk kurumdur. Bizler de Bakanlık olarak maden işçilerinin hem çalışma hayatlarının daha sağlıklı ve güvenli olması, hem de sosyal yaşantılarda hak ettikleri refaha ulaşmaları için iyileştirmeler yapıyoruz. Yer altında çalışan maden işçilerinin emeklilik yaşının düşürülmesi, maden kazalarında hayatlarını kaybedenlerin, SGK borçlarının silinmesi, hak sahiplerin ölüm aylığı bağlanması, yakınlarına kamuda istihdam hakkı sağlanması gibi nice iyileştirmelerle devam ediyoruz.

 

 

“Ülkenin çıtasına yukarıya taşımak zorundayız”

 

 

Üretmeden zenginlik olmayacağını, hatta bağımsızlık ve özgürlük olmayacağını, uluslararası arenada iliklerimize kadar hissettiğimiz bir dönemden geçiyoruz. Zor bir coğrafyada, zor bir süreçten geçiyoruz. Siz özgürlüğünüz, bağımsızlığınız için elbette ki güçlü olmak zorundayız. Son zamanlarda özellikle Filistin'de yaşadığımız insanlık hepimizin gözü önünde. Maalesef bu saha, insan hakları savunucularının caretta kaplumbağalar kadar değer vermediği ölümlerin olduğu bir coğrafya... Devletler terör uygulamaz. Devletler uluslararası hukuku da dikkate almak zorundadır. İnsan haklarına riayet etmek zorundadır. Hiçbir savaş dahi görmediği kadar acılar gözler önüne seriliyor. İnsanlar, körleri ve sağırları oynuyor. Gerçekten yüreğimizi acıtan bir dram... Bir acıyla karşılaştık, masum insanlar, bebekler, çocuklar, yaşlı kadınlar, hastalar hastaneler, oteller, okullar bombalanıyor. İnsanlar bir hiç uğruna öldürülüyor. İnsanlar kundaktayken öldürülsün ki ileride tehdit oluşturmasın diye bir terör darbesiyle karşı karşıyayız. Bu topraklarda işgalci olan bu devlet Filistinlilere bu derece katliam yapıyor, zulmediyor, soykırım yapıyor, insanlık suçu işliyor. Ve gerçekten Sayın Cumhurbaşkanımızın bahsettiği gibi dünyanın adil olmadığını, adil bir şekilde yönetilmediğini bu vesileyle uluslararası kuruluşların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriliyor. Evet dünya beşten büyüktür. Bizlerin birliği, beraberliği, Türkiye'nin bu coğrafya için ne demek olduğu ne anlam ifade ettiği son derece kıymetli. O yüzden şartlar ne olursa olsun güçlü olmak zorundayız. Birlikte hareket etmek zorundayız. Ufak tefek polemikleri bir tarafa bırakıp el birliğiyle bu ülkenin çıtasına yukarıya taşımak zorundayız.

 

 

“Türkiye bu konuda çok mesafe aldı”

 

 

Sayın Cumhurbaşkanımızın iradesiyle üç günlük ulusal yas ilan edildi. Ancak elbette ki yeterli değil dünyanın bu zulme karşı olması lazım. Dünyanın ciddi manada tedbir alması gerekiyor. Herkesin bu noktada safını net bir şekilde ortaya kalması lazım. Hep birlikte insanlığın yanında yer alalım, hep birlikte insan haklarının yanında yer alalım. Hep birlikte zulme karşı mazlumun yanında yer alalım diye çağrımızı yenilemek zorundayız. Hamdolsun Türkiye bu konuda çok mesafe aldı.

 

 

Türkiye artık dışarıdan yönetilen bir ülke değil. Türkiye kendi kararını kendi veren, kendi iradesiyle bu milletin iradesiyle yönetilen zalime zalim diyebilen, masuma kucağını açabilecek ekonomiye geldi. O yüzden güçlü olmak zorundayız. O yüzden artık kendimize yeterli bir ülke olmak zorundayız. Kendi planını yapan, kendi arabasını yapan, gemisini, denizaltısını, yapan bir ülke konumuna geldi. Genç nüfusuyla kapasitesini sürekli geliştiren bir ülke.

 

 

“Ülkemizin gücüne güç katacak”

 

 

Bu devasa hamleye, bu güçlü üretim kadrosuna bugün burada 400 kişi daha dahil olacak. Dökülecek her damla ter, işçilerimizin ailelerinin evlatlarının güzel geleceği yol olurken ülkemizin de gücüne güç katacaktır. Bugün burada 507 işçisi bulunan Bartın Amasra TTK Müessesesine yeni alacağımız 400 için kura çekimi yapacağız. Çok güzel adil bir şekilde 400 asil kardeşimizi burada neticelendireceğiz. Yine Sayın Cumhurbaşkanımızın takdiriyle Zonguldak ve Karabüklülerimiz istihdam edilecek toplam iki bin yeni madencinin yaratacağı yeni devrin ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Bu vesileyle maden kazalarında şehit olan geçtiğimiz yıl 14 Ekim'de Amasra'dan 43 kardeşimizi şehit verdi. Biz bu şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum.”

 

 

Tancan: “Her şeyden önce ‘insan ve insan’ sağlığı diyoruz”

 

 

Kura çekimi öncesinde konuşan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan da şunları söyledi:

 

 

“Türkiye’de madenlerde yaklaşık 150 bin insanımız çalışıyor. Yeni maden sahalarını üretime açarak bu istihdam sayısının miktarını çok daha fazla sayıda arttırmak istiyoruz. Yer altında alın teri dökerek rızkını helal yoldan kazanan adeta ekmeğini taştan çıkaran madencilerimizin haklarını korumak ve onların en güvenli koşullarda çalışmalarını sağlamak bizim en büyük görevimiz. Biz tabi ki yer altındaki madenlerimizi çıkartıp tüm halkımızın tüm insanlığın faydasına sunmaya gayret gösteriyoruz. Ama her şeyden önce insan diyoruz, insan sağlığı diyoruz. Ondan sonra çevre diyoruz. Ondan sonra maden diyoruz. Bu temel prensibi de unutmuyoruz. Bugün burada 400 madenci kardeşimizin kura çekimini yapacağız. Benden önceki Bakan Yardımcımızda ifade etti. Belli tarihlerde İŞKUR üzerinden ilan edildi. Başvurular alındı. Bu başvuruların içerisinde noterin kullanmış olduğu program vesilesiyle 400 kardeşimizi biraz sonra sizlerin huzurunda asıl işçi olarak, yine 200 kardeşimizi de yedek işçi olarak kura çekimini hep birlikte yapacağız.

 

 

“Güçlü bir ülke olmak zorundayız”

 

 

Yaklaşık ülkemizde 105 milyon ton yıllık kömür üretimimiz var. Ancak bu miktar takdir edersiniz ki yeterli gelmiyor. Ve hala yurtdışından bu ürettiğimiz kömüre rağmen kömür ithal ediyoruz. 2022 yılında elektrik üretiminin yüzde 35’ini kömür santrallerinden karşılamışız. Bu oran dünyadaki üretim oranına baktığınızda bunun daha da üzerinde. Biraz önce Sayın Bakan Yardımcımız ifade etti. Güçlü bir ülke olmak zorundayız. Hakkı, adaleti dünyada tesis edebilmek için güçlü bir ülke olmak zorundayız. Bu güçlü ülke olmanın unsurlarından biriside enerjide bağımsız bir ülke haline gelebilmek. Kendi enerjinizi üreten kaynaklarımıza rahatlıkla ulaşabilmek, dışarıya bağlı olmamak. İşte bunun için yerli kaynaklarımıza önem veriyoruz, bunun için kendi kaynaklarımızdan daha fazla faydalanmanın hep yollarını arıyoruz.

 

 

“Kazasız belasız bir iş hayatı temenni ediyorum”

 

 

Bir araya geldiğimiz bu kura çekimi vesilesiyle bundan yaklaşık 1 yıl önce 14 Ekim 2022’de Bartın ilimizin Amasra ilçesinde elim bir maden kazası sonucunda hayatını kaybeden 43 madencimiz olmak üzere, bugüne kadar benzer mahiyetteki kazalarla hayatını kaybeden tüm maden şehitlerimize Cenabı Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarına sabırlar temenni ediyorum. Ve bugün işe alacağımız arkadaşlarımızın, çalışanlarımızın, işçilerimizin, gerekse halihazırda çalışmaya devam eden arkadaşlarımıza bundan sonraki iş hayatlarında kazasız belasız bir iş hayatı temenni ediyorum. Cenabı Allah hepsini her türlü kazadan beladan muhafaza eylesin inşallah.

 

 

Kura çekimini tüm başvuranlara hayırlı olmasını diliyorum. Burada ismi çıkmayan arkadaşlarımıza da Cenabı Allah’tan başka daha hayırlı kapılar nasip etmesini temenni ediyorum.”

 

 

Noter huzurunda yapılan kurada şu isimler çıktı

 

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan’ın da katıldığı kura töreninde isimler 70 bin kez karıştırıldı.

 

 

İlk isimlerin kurasını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdullah Tancak çekti. Kurada adı çıkan ilk isim Hüseyin Özaltın olurken daha sonraki şanslı isimler; Hüseyin Özaltın, Aytekin Dönmez, Mürsel Uğur, Mustafa Kemal Camcı, Sertaç Aydemir oldu.

 

 

Çalışma Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın’ın kurasında ise çıkan isimler; Ersin Dalkıran, Hüseyin Eren Güleç, Halil Kaya, Sinan Karaman olurken Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan’ın kurasından çıkan şanslı isimler; Ramazan Berkay Karakayış, İsa Gül, Ömer Şen, Ekrem Yıldırım, Oğuzhan Özdemir oldu.

 

 

Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz’ın kurasında; Hüseyin Teoman Dağlıoğlu, Eray Arslantürk, Beytullah Yıldırım, Berkan Önemli, Emirsan Tel çıkarken Bartın Belediye Başkanı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu’nun kurasından da Adem Mazak, Okay Karaman, Hasan Kahraman, Furkan Uğur, Berat Kaplan isimleri çıktı.

 

ETİKETLER : TTK kura çekimi
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›