Facianın birinci yılında şehit madenciler için Hatıra Ormanı oluşturuldu

Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı Amasra Müessesesi’ndeki maden ocağında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden 43 maden şehidinin anısına hatıra ormanı oluşturuldu. Etkinliğe katılan maden şehitleri aileleri, hatıra ormanındaki fidan dikimi sırasında duygusal anlar yaşadı. Adalet BakanıYılmaz Tunç, Bartın'ın Amasra ilçesinde maden faciasının 1'inci yıl dönümü nedeniyle maden şehitleri anısına yapılan hatıra ormanındaki fidan dikme töreninde, davanın sürdüğünü belirterek, "Yargımıza güveniyoruz. Burada kimler sorumluysa elbette ki yargının vereceği karar neticesinde cezalarını çekecektir" dedi.
Bu haber 2023-10-16 16:33:51 eklenmiş ve 30 kez görüntülenmiştir.

 

Bakan Tunç: “Maden kazasında sorumlular cezalarını çekecek”

 

 

Nilay Meryem Çömlek- Erkan Hızoğlu- Kübra Nur Ak

 

 

Amasra ilçesindeki maden faciasının 1'inci yıl dönümünde Bartın Amasra yolundaki 20 dekarlık alana 43 madencinin isminin yazıldığı 'Maden Şehitleri Hatıra Ormanı'na fidan dikim töreni yapıldı.

 

 

430 fidanın dikileceği törene katılan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bartın Valisi Nurtaç Arslan, AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz ve protokol üyeleri tarafından karşılandı.

 

 

Bakan Tunç:  “Bütün Bartın’ın ocaklarına ateş düştü”

 

 

Fidan dikimi öncesinde konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, maden kazasında dava sürecinin devam ettiğini belirtti. Olay gecesini anlatan Bakan Yılmaz Tunç, patlamayı haber alır almaz kısa sürede maden ocağına vardıklarını ve süreci yakından takip ettiklerini ifade etti. Bakan Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da süreci yakından takip ettiğini ifade ederek şöyle konuştu:

 

 

"Amasra’da bir patlama oldu dediler. Gerçekten büyük bir endişe duymaya başladık. İnşallah bir şey yoktur dedik. Ve o endişe ile 10 dakika içerisinde Amasra maden ocağına kazanın olduğu yere Valimiz ve il yöneticileri ile birlikte gelmiştik. Ve hızlı bir şekilde arama kurtarma çalışmaları başlamıştı. Ve Cumhurbaşkanımız da hemen aramıştı. Nedir durum diye ilgili bakanlarımız da hem Valimizle birlikte hem devletin üst yöneticileri Cumhurbaşkanımız hem de bizler burada yakından süreci takip ettik. Tabi büyük bir endişeli bekleyiş vardı. Ailelerimiz de ocak başında büyük bir umutla bekliyorlardı. İçerideki madencilerimizden bir kısmı sağ kurtulmuştu. 50 civarında madencimiz. Tabii 43 madencimizden özellikle patlamanın olduğu o bölgedeki madencilerimizden haber almakta güçlük çekiyorduk. Ama TTK’nın tahlisiye ekipleri şehit madencilerimizin o can ciğer arkadaşları canları pahasına maden ocağına indiler. Ve ocaktan onları kurtarmak için büyük bir mücadele sergilediler. Yaralı kurtulan arkadaşlarımız, kardeşlerimiz oldu. Yaralılarımızın uzun süren bir tedavi süreci oldu. Tabii İbrahim Çeliktaş, Erol Bulduk, İzzet Ak ve Remzi Taşdemir’in Çam Sakura Hastanesinde tedavileri başarıyla tamamlandı. Altı ay süren zorlu bir tedaviydi. Ve orada Ayhan Akgül ve Taner Şen kardeşimizden de çok umut beklemiştik. Onların da sağ salim kurtulmaları ve hastaneden tedavi olarak ailelerine kavuşması için çok dua etmiştik ama Taner Şen ve Ayhan Akgül kardeşimizi maalesef tedavi sürecinde kaybettik. İbrahim Çeliktaş, Erol bulduk, İzzet Ak ve Remzi Taşdemir de altı ay süren, zorlu bir tedavinin altından ailelerine kavuşmuştu. Bundan sonra da sağlıklı bir hayat diliyoruz. Tabii ilk etapta 41 Taner ve Ayhan’la beraber şehit sayımız 43 olmuştu. Tabii sadece ailelerine ateş düşmedi. O ocaklara elbette ki ateş düştüğü yeri yakar. Ama bütün Bartın’ın ocaklarına ateş düşmüştü. Bartın olarak ve bütün Türkiye’nin Türk milleti olarak çok büyük bir üzüntü içerisine girmiştik ve o arama kurtarma çalışmalarında görev yapan madenci kardeşlerimizi gördüğümüz zaman o canhıraş bir mücadele kardeşlerini canlı olarak oradan kurtarma mücadelesini gördüğümüz zaman hepimiz orada duygulanmış ve gözyaşlarımızı tutamamıştık. Sonrasında ertesi sabah Sayın Cumhurbaşkanımız gelmişti. Ve ailelerimizle buluşmuştu. Madencilerimizin cenazelerine Cumhurbaşkanımız katılmıştı. Bakanlarımız her bir köyümüzde farklı noktada cenaze merasimlerinde şehitlerimizi ebediyete uğurlamıştık."

 

 

"Yargımıza güveniyoruz"

 

 

Patlamanın meydana gelişinin ardından adli sürecin başlatıldığını ve delillerin toplandığını ifade eden Bakan Yılmaz Tunç, kazanın sorumlularının cezalandırılmasına yönelik de şöyle konuştu:

 

 

"Türkiye Büyük Millet Meclisi de konuyu ele aldı. O zaman milletvekiliniz olarak görev yapıyordum. Meclis’te meclis araştırma komisyonu kuruldu. Bundan sonra bu kazaların olmaması için gerekli tedbirlerin alınması noktasında hem Amasra kazasını incelenmesi ve kazaya neden olan sebeplerin araştırılıp bundan sonra bu acıların yaşanmaması noktasında meclisimizde bir çalışma yapmıştı ve bir rapor ortaya koydu. Bu kazayla ilgili olarak adli soruşturma hemen kazanın olduğu geceden itibaren başlamıştı. Cumhuriyet Başsavcılığı Savcılarımız hemen el olaya el koyarak oradaki kayıtlar dijital sistem hepsi deliller toplandı ve adli soruşturma başladı. Soruşturmanın neticesinde dava açıldı. Şu anda Amasra kazasıyla ilgili olarak Bartın Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden bir dava var. Yargımıza güveniyoruz. Tam bağımsız ve tarafsız yargımız bu davada kimler sorumlu? Bu kazanın sebebi neydi? Bu sebeple özellikle tedbirsizlik noktasından kimlerin rolü vardı? Bunları tespit edecek olan elbette ki yargımız, yargı, yargıya hep beraber güveneceğiz. Şu anda yedisi tutuklu,23 sanık var. Dava sürecinde. Ve dava süreci devam ediyor. Milletvekilimizin de ifade ettiği gibi özellikle patlamanın olduğu yerdeki gaz ölçümlerindeki tehlike hala devam ettiği için orada bir bilirkişi incelemesi yapılamamıştı. Sadece ön raporla iddianame düzenlendi ve yargılama süreci de bu ön rapor üzerinden devam ediyor. Ama kesin rapor oradaki gaz ölçümleri tehlike ortadan kalktıktan sonra yapılacak olan bilirkişi incelemesiyle elbette ki yargı süreci aydınlatılacaktır."

 

 

"121 tanık, 4. celse devam ediyor"

 

 

Duruşmanın tanıkların ifadelerini alma sürecinde olduğunu aktaran Bakan Yılmaz Tunç, şehit düşen madencilerin geride bıraktıklarına da sahip çıkılacağını ve bu yönde TBMM’de bir kanun çalışması yaptıklarını hatırlattı. Bakan Tunç şöyle devam etti:

 

 

"Tabii bütün sanıkların ve müştekilerin davalara katılanların ifadeleri alındı. Tanıkların ifadeleri şu anda alınma sürecinde. Bu hafta tekrar duruşmalar devam edecek. Ve çok sayıda tanık var. 121 tanık, 4. celse, bu celse, 121 tanığın ifadesi alınacak. Ve ardından o kaza mahallinde, o durum müsait olduğunda da bilirkişi incelemesi yapılıp bilirkişi incelemesi neticesinde ortaya çıkacak olan tanık ifadeleriyle, belgelerle ortaya çıkacak olan durum neyse ona göre yargımız, gerekli kararları verecektir. O nedenle bu anlamda hiçbir şüpheniz olmasın. Tabii bundan sonra bu kazaların olmaması için hangi tedbirlerin alınması gerekiyorsa bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatları oldu o dönemde. Ve alınması gereken tedbirlerle ilgili özellikle hassasiyetlerini dile getirmişti. Ve bu kazanın sebebinin son kadar araştırılacağını ve gerekli soruşturma ve kovuşturma neticesinde gerekli kararların verileceğini ve bundan hiç kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini Sayın Cumhurbaşkanımız Amasra maden ocağının o kazanın hemen sabahında da ifade etmişti. Ve şu anda yargımız gerekli dava sürecini takip ediyor. Hepiniz takip ediyorsunuz. Hep beraber süreci takip edeceğiz. Ve burada kimler sorumluysa elbette ki yargının vereceği karar neticesinde cezalarını çekecektir. Tabii madenci yakınlarına, onların çocuklarına, onların emanetlerine sahip çıkmak bizlerin görevi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kaza sonrası hemen bir kanun çalışması yaptık. Özellikle yakınlarının hakları, sosyal hakları, onların maaş durumlarıyla ilgili kanun çalışmamızı tamamladık. Sadece Amasra kazasıyla ilgili değil, tüm geriye dönük Kozlu kazası da dahil olmak üzere tüm maden kazalarında, kömür işletmelerinde, yeraltı madenciliğinde, iş kazasına uğrayan, vefat edenlerle ilgili genel bir düzenleme yaparak özellikle madencilerimizin hakları onların geride bıraktıklarının yakınlarının haklarıyla ilgili olarak gerekli kanun çalışmalarında yaptık. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Tabii madencilerimizin çalışma şartlarını son özellikle bundan on yıl önce çıkardığımız kanunla düzenlemiştik. Soma kazasından sonra. Onların çalışma şartlarını, emeklilik şartlarını daha uygun çalışma noktasında, sosyal güvenlik noktasındaki haklarını daha kuvvetlendiren ve iş güvenliği anlamındaki tedbirleri daha da arttırmaya yönelik düzenlemeler yapılmıştır. Tabii ki bunların uygulamaya yönelik denetimlerinin de sıklıkla takip edilmesi gerekiyor. Ve bundan sonra da inşallah biz Amasra’da da olsun diğer yerlerde tüm maden şehitlerimizin yakınlarına, emanetlerine sahip çıkmaya devam edeceğiz."

 

 

"İnsan sağlığı ve iş güvenliği en öncelikli konumuz"

 

 

Müesseselerin çalışmaya devam edeceğini ancak çalışmaya devam ederken bir taraftan da insan sağlığı ve iş güvenliğinin en öncelikli konu olduğunu ifade eden Bakan Tunç, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 

 

"Bartın’ımızda sayın Valimiz özellikle Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüz, Sağlık Müdürlüğümüz, diğer müdürlüklerimiz, madencilerimizin yanında olmaya çalıştılar. Onların ihtiyaçlarını gidermeye çalıştılar. Emanetlerine sahip çıkmaya çalıştılar. Ve bundan sonra da burada biz varız. Beraberiz. Sizin evladınız olarak sizin her türlü her türlü emrinizde hizmetinizde olduğumu belirtmek istiyorum. Bir kardeşiniz olarak. Ve bundan sonra da inşallah bu tür acı olayların, bu tür kazaların meydana gelmemesi için dua ediyoruz ve gerekli tedbirlerin alınması noktasındaki hassasiyeti her daim bu vurguluyoruz. Tabii ki bu müesseseler çalışmaya devam edecek. Bunlar yerli kaynaklarımız. Ama tabii çalışmaya devam ederken de elbette ki insan sağlığı, iş güvenliği en öncelikli konumuz. Şu anda Türkiye Taş Kömürü Kurumu’na iki bin maden işçisi alınacak. Bunun dört yüzü Amasra’ya Bartın’dan alınacak kişiler ve burada kuraları da önümüzdeki hafta çekilecek. Ve inşallah o işe girecek olan kardeşlerimizle şu anda çalışmaya devam eden madencilerimiz kazasız belasız çalışma Cenabı Allah’tan diliyoruz. Ve bundan sonra bu tür acı olay meydana gelmemesi için gerekli her türlü tedbirin alınması noktasındaki hassasiyetimizi de buradan belirtmek istiyorum."

 

 

“Acısı hala taze”

 

 

Geçen yıl 14 Ekim’de yaşanan facianda halen acıların taze olduğunu ve törende madenciler anısına 43 fidan dikildiğini aktaran Bakan Tunç sözlerini şöyle tamamladı:

 

 

"Amasra kazasında hayatını kaybeden tüm maden işçilerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Üzerinden bir yıl geçti. Ama acısı hala taze. Hiç bitmiyor, hiç dinmiyor ailelerimizin acısının yanı sıra onlar tabii ki daha çok ateş düştüğü yeri yaktı. Ama hepimizin yüreğinde özellikle Bartın ve bütün ülkemizin yüreğinde derin bir yara bıraktığı kırk üç madencimizin şehit olması ve yaralılarımızın bir kısmı kurtulması bizlerin yüreğini ferahlattı ama tabii bu acının dinmesi mümkün değil. Onların hatıralarını yaşatmaya devam edeceğiz. Onların hatıralarını yaşatmak, geride kalanlarına sahip çıkmakla olur. Onların hatıralarını yaşatmak, bundan sonra bu tür kazaların meydana gelmemesi için gerekli her türlü tedbir ne varsa almakla olur. Ve onların hatıralarını yaşatmak bundan sonra ve o kazaya neden olanların bağımsız ve tarafsız yargı tarafından verilecek karar neticesinde ortaya çıkan kararla olur. Ve bu hatırayı yaşatmak için de Orman Bölge Müdürlüğümüz bugün güzel bir organizasyon yaptı. Geçen sene oluşturduğu hatıra ormanının yanına bugün de kırk üç madencimizi hatırlatacak kırk üç fidan dikimiyle bu ormanın daha da büyütülmesini sağlamaya yönelik bu çalışmada emeği geçen Orman Bölge Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüğü yetkililerimize de teşekkür ediyorum."

 

 

Vali Arslan: “Onların adını sonsuza kadar yaşatacak”

 

 

Yerin altında büyük bir fedakârlık, gayret ve emekle görev yaptıkları sırada hayatlarını kaybeden maden şehitlerinin anılarını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak istediklerini belirten Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan da bu hatıra ormanının şehitlerin adını sonsuza kadar yaşatacağını ve bu topraklara verdikleri değeri hatırlatacak bir simge olacağını ifade ederek şunları söyledi: 

 

 

“Bugün, Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesine ait maden ocağında bundan tam bir yıl önce yaşanan elim kazada hayatlarını kaybeden maden işçilerimiz anısına oluşturulan hatıra ormanımızın açılışını gerçekleştiriyoruz. Sözlerimin başında, bizleri derin üzüntüye boğan bu maden kazası sebebiyle hayatını kaybeden 43 kardeşimizi ve tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anmak istiyorum. Rabbim mekanlarını cennet, makamlarını âli eylesin. Aileleri ve yakınlarına da sabırlar diliyorum.

 

 

Yerin altında büyük bir fedakârlık, gayret ve emekle görev yaptıkları sırada hayatlarını kaybeden maden şehitlerimizin anılarını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Bu hatıra ormanı, onların adını sonsuza kadar yaşatacak ve bu topraklara verdikleri değeri hatırlatacak bir simge olacaktır.

 

 

Bu ormanda, her biri birer maden şehidimizin ismini taşıyan ağaçlar yeşerecek. Bu ağaçlar, şehitlerimizin aziz hatıralarını yaşatmanın yanı sıra, doğamıza ve çevreye olan duyarlılığımızı da simgeleyecektir.

 

 

Bizler ilgili tüm kurumlarımızın destekleriyle bugüne kadar maden şehitlerimizin geride kalan kıymetli ailelerinin yanlarında olmaya, onların emanetlerine sahip çıkmaya çalıştık. Bundan sonra da her zaman elimizden ne geliyorsa yapmaya devam edeceğiz.

 

 

Bu duygu ve düşüncelerle, tekrar hayatını kaybeden maden şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, onların aziz anılarına ithafen oluşturulmuş bu ormanın ilelebet yaşamasını temenni ediyor, hatıra ormanının oluşturulmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

 

 

Milletvekili Aldatmaz: “Yüreğimizdeki acı ilk günkü gibi taze”

 

 

AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz da ne bu felaketi ne şehitlerimizi ne de yakınlarını unutmadıklarının altını çizerken emanetlerine hakkıyla sahip çıkabilmek için devlet olarak ellerinden geleni yaptıklarını ve yapmaya devam ettiklerinin altını çizdi. Bir taraftan da olayın sebeplerinin ve sorumlularının ortaya çıkması için adli sürecin devam ettiğini aktaran Aldatmaz, ocaktaki yangının tamamen sönmesi ve olay yerinde gerekli incelemelerin yapılmasının ardından adli sürecin hızlı bir şekilde tamamlanacağını vurguladı. Bu konuda Türk yargısına güveninin tam olduğunu belirten Milletvekili Aldatmaz, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

 

 

“Bugün; ekmeğini kömür karasından çıkarmak için evinden son kez helalleşerek çıkan, 43 madencimizin şehadete erdiği günün yıldönümü. Bugün; tarif edilmez acıların sadece 43 eve değil! Bartın’da yaşayan herkesin yüreğine düştüğü gün;

 

 

Bugün; Bartın olarak yüreğimizdeki dinmeyecek acının, ilk günkü gibi taze olduğu gün; bugün 14 Ekim 2023’te Amasra TTK işletmesinde patlamanın yaşandığı, O kara günün yıl dönümü, bu acı gün; 43 maden şehidimizi anmak ve onların anısını yaşatmak için bir araya geldiğimiz gündür.

 

 

“Madende çalışmak her yiğidin harcı değil”

 

 

Öncelikle bu elim kazada yaşamlarını yitiren 43 madencimize bir kez daha Allah’tan rahmet; yakınlarına sabır ve kazadan yaralı olarak kurtulan kardeşlerimize de sağlıklı uzun ömürler diliyorum. Bartın’ımız ekmeğini kömür karasından çıkaran ‘Bir avuç kömür için bir ömür verenlerin şehri’. Ve maalesef madencilik sektörü çok meşakkatli, çalışma şartları ağır bir sektör. Deyim yerindeyse madende çalışmak her yiğidin harcı değil.

 

 

İşte bu zor çalışma şartlarında TTK Amasra Müessesesinde çalışan kardeşlerimiz 14 Ekim 2022 günü meydana gelen bir patlama sonucunda büyük bir iş kazası ile karşı karşıya kaldılar. Patlamadan hemen sonra Devletimiz hemen harekete geçerek; acaba bir kardeşimize daha sağ ulaşabilir miyiz? Diye tüm imkanlarını anında seferber etti. Sabaha kadar ara verilmeden çalışıldı.

 

 

Amasra’da ve çevre illerden gelen tüm madencilerimiz, büyük bir dayanışma örneği göstererek; yer altında kalan kardeşlerini kurtarmak için canlarını dişlerine taktılar.

 

 

Yangına rağmen hayatlarını tehlikeye atarak madene tekrar tekrar girdiler. Aslında bu kardeşlerimizin gösterdiği cesaret tam bir kahramanlık öyküsüydü, ama günün sonunda 43 kardeşimiz şehadete ererken onlarca kardeşimiz yaralandı. Kardeşlerimizin şehadeti sadece yakınlarının değil, Bartın’da yaşayan herkesin ve tüm Türkiye’nin yüreğinde tamir edilemeyecek büyük yaralar açtı. Tüm Türkiye tek vücut oldu gözünü gönlünü Amasra’dan ayırmadan şehit olan, yaralanan madencilerimiz için ağladı. Bu acı olayın yıldönümünde Bartın’ımızın tekrar başı sağ olsun.

 

 

“Türk yargısına güvenimiz tamdır”

 

 

Bugün burada, bu acı dolu olayın yıl dönümünde toplum olarak, birbirimize olan bağlılığımızı ve dayanışmamızı göstermek, onların hatırasını onurlandırmak; emanetlerine sahip çıktığımızı, onları unutmadığımızı göstermek için bir araya geldik. Bizler ne bu felaketi ne şehitlerimizi ne de yakınlarını unutmadık. Emanetlerine hakkıyla sahip çıkabilmek için devlet olarak elimizden geleni yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Bir taraftan da olayın sebeplerinin ve sorumlularının ortaya çıkması için adli süreç devam ediyor. Ocaktaki yangının tamamen sönmesi ve olay yerinde gerekli incelemelerin yapılmasının ardından adli süreç hızlı bir şekilde tamamlanacaktır. Bu konuda Türk yargısına güvenimiz tamdır.

 

 

“Buradaki her bir fidan gelecek nesillere bir mesaj olacak”

 

 

Bugün burada şehitlerimizin anısına diktiğimiz bu fidanlar; tarihe not düşen birer kalem gibi burada büyüyecek ve biz buradan her geçtiğimizde madende yaşanan o acı kazayı ve şehitlerimizi hatırlatacak. Buradaki her bir fidan gelecek nesillere bir mesaj olacak şehitlerimizi ve yaşadığımız derin acıları, bugünden ders almaları, yaşanan acıları unutmamaları için gelecek nesillere anlatacak. Bu ağaçlar her Amasra’ya gelişimizde bizleri karşılayacak ve bize diyecek ki; tedbir almazsan, kuralına uygun çalışmazsan kaza olur. Ve diyecek ki; Maden şehitlerin var, onları ve emanetlerini unutma.

 

 

Amasra TTK Müessesesi Bartın’ımız için, Amasra’mız için önemli bir kurum. Bölge insanımız için önemli bir ekmek kapısı. Yaşanan bu kazaya rağmen bu kurumu ayakta tutmak, güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak zorundayız.

 

 

Bunun için bir taraftan gerekli tedbirleri alıyor; diğer taraftan da kurumun işleyişini devam ettirebilmesi için yeni eleman alımı yapıyoruz.

 

 

“Şehitlerimizi ve onların emanetlerini unutmayacağız”

 

 

20 Ekim Cuma günü Bartın’dan alınacak olan 400 işçi için kura çekilişi gerçekleştireceğiz. Kurada çıkacak olan kardeşlerimizin büyük çoğunluğunun Amasra Müessesemizde görevlendirilmesi içinde görüşmelerimiz devam ediyor.

 

 

Bundan sonra böyle kazaların yaşanmaması için elimizden gelen her şeyi yapacağımızı; şehitlerimizi ve onların emanetlerini unutmayacağımızı bir kez daha belirtiyor; 14 Ekim 2022’de TTK Amasra Müessesesindeki kazada ve diğer maden kazalarında, vefat eden tüm maden şehitlerimizi rahmetle anıyor, böyle kazaların bir daha dünyanın hiçbir yerinde yaşanmaması temennilerimle sizleri selamlıyorum.”

 

 

“20 dekarlık alanda toplam 430 adet fidan”

 

 

Maden kazasında hayatını kaybeden ve şehit olan 43 madencinin isimlerini ebediyete kadar yaşatmak amacıyla hazırlanan 20 dekarlık alanda toplam 430 adet fidanı toprakla buluşturulacağını kaydeden Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu ise konuşmasında şöyle dedi:

 

 

“Maalesef geçen yıl bugün hepimizi yasa boğan bir maden kazasıyla karşı karşıya kaldık. Kazanın olduğun andan itibaren de orman teşkilatı olarak bizlerde buradaydık. Bu vesileyle 14 Ekim 2022 tarihinde Maden Kazasında hayatını kaybeden 43 kardeşlerimize ve orman yangınlarıyla mücadele ederken şehit olan 151 kardeşimize ve tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, ayrıca maden kazasında yaralanan 8 kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum. Allah ülkemizi bu tip olaylarla bir daha karşı karşıya bırakmasın.

 

 

Gelecek nesillere temiz, yaşanabilir bir çevre bırakmak amacıyla Bakanlığımız ve Genel Müdürlüğümüz olarak orman alanlarımız artırmak ve geliştirmek için yoğun çaba içerisindeyiz. Biliyoruz ki ormanlar bizlere geçmişten kalan miras değil, gelecek nesillerin emanetidir. Yeşil Vatan için ne kadar çok fidanı toprakla buluşturursak geleceğe o kadar yaşanabilir bir ülke ve dünya bırakmış oluruz.

 

 

Ülkemizin geleceğine nefes, yarınlarına umut olmak için çalışıyoruz. Bu amaç ve hedef doğrultusunda maden kazasında hayatını kaybeden ve şehit olan 43 madenci kardeşimizin isimlerini ebediyete kadar yaşatmak amacıyla şehit olan her kardeşimiz adına hazırladığımız 20 dekarlık bu alanda toplam 430 adet fidanı toprakla buluşturacağız.

 

 

 

Birazdan  beraber dikeceğimiz fidanlarla, inşallah geleceğe can verecek, dünyaya nefes olmanın yanı sıra Maden Şehitlerimizin aziz ruhlarını ebediyete kadar yaşatacağız. Böylece ormanlar bizim hem süsümüz, hem de gücümüz olmaya devam edecektir.”

 

 

Şehit aileleri duygusal anlar yaşadı

 

 

Konuşmaların ardından 43 şehit madenci adına dikilecek olan fidanlar toprakla buluşturuldu. Etkinliğe katılan maden şehitleri aileleri, hatıra ormanındaki fidan dikimi sırasında duygusal anlar yaşadı.

 

 

ETİKETLER : Maden Şehitleri Hatıra Ormanı
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›