Bartın’da işsizlik ülke ortalamasının üzerinde!

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) verilerine göre; 2019 yılı Şubat ayında Türkiye'deki işsizlik oranı yüzde 14,7 olurken Bartın’da 2018 yılında işsizlik oranı 15,4 oldu. 2018 yılında 4 bin 239 kişi işsizlik ödeneği başvurusunda bulunurken hak eden 2 bin 81 kişiye toplamda 9 milyon 670 bin 47 TL işsizlik ödemesi yapıldı.
Bu haber 2019-07-30 16:14:35 eklenmiş ve 172 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen bir çalışmayla Ekonomik ve Sosyal Göstergeler’le Bartın anlatıldı.

Çalışmada Bartın’ın idari yapısı ve nüfusu, ekonomik yapısı, eğitim, sağlık, sosyal hizmetler, spor, ulaştırma, kamu yatırımları, asayiş ve güvenliğine kadar birçok alanda önemli veriler kamuoyuyla paylaşıldı.  

 

“Refah ve küresel rekabet düzeyi yüksek bir Bartın amaçlanıyor”

 

1 Ocak - 31 Aralık 2018 arası verileri içeren bu çalışmayla ilin ekonomik, sosyal, kültürel gibi tüm varlıklarının ilgililere sunularak 21. yüzyılın gelişmiş, çağdaş, refah ve küresel rekabet düzeyi yüksek ve sürdürülebilir büyümeyi benimsemiş bir Bartın’ın oluşumuna katkı sağlanması amaçlanırken Vali Sinan Güner, çalışmanın önsözünde “Yeşil ve mavinin en güzel tonlarının buluşma noktası olan, sular diyarı isminden güç alıp toprağı bereketlendiren, iklimi ile yemyeşil doğaya hayat veren, yerin altında kara elmasa kapılarını açmış, yaşayanların yüzlerinden tebessümün eksik olmadığı, gün geçtikçe fark yaratarak geleceğe emin adımlarla yürüyen Bartın, ülkemizin güzide illerindendir. Nüfusu 198 bin 999 olup, 4 ilçesi, 8 belediyesi bulunmaktadır. Nüfus yoğunluğu olarak kilometrekareye 85 kişi düşmektedir. Bartın ilinin tarihi; Koloniler, Bizanslar, Ortaçağ ve Osmanlı Hâkimiyetinde yer almaktadır. Şehrin oluşumu ve gelişimi antik çağlardan günümüze tarım, ticaret, üretim ve nihayet sanayi temelinde gerçekleşmiştir. Ülke sanayimiz açısından önemli bir konumda olan ilimiz, çağdaş dünyanın getirdiği yenilikler neticesinde sanayi ve turizm başta olmak üzere her alanda gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde ağır bir rekabetle karşı karşıya kalmıştır. İşte bu ekonomik, sosyal ve kültürel rekabetle baş edebilmek toplumun her kesiminin sağlam ve sağlıklı bilgilendirilmesi ile mümkün olabilecektir. Çağımızda bilgi; tükenmeyen ve her gün yeniden üretilen bir kaynak olarak her türlü sosyal ve iktisadi faaliyette en önemli ve temel girdi haline gelmiştir. 1 Ocak 2018 ile 31 Aralık 2018 arası verileri içeren bu yayının amacı da; Bartın ilinin ekonomik, sosyal, kültürel gibi tüm varlıklarının ilgililere sunularak 21. yüzyılın gelişmiş, çağdaş, refah ve küresel rekabet düzeyi yüksek ve sürdürülebilir büyümeyi benimsemiş bir Bartın’ın oluşumuna katkıda bulunmaktır.” dedi.

 

Nüfusun yüzde 23,16’sı çalışıyor

 

“Ekonomik ve Sosyal Göstergelerle Bartın” çalışmasına göre; İş ve çalışma hayatına bakıldığında 198 bin 999 nüfuslu Bartın’da 8 bin 186 memur, 5 bin 106 Bağ-Kur, 32 bin 787 SSK’lı olmak üzere toplam 46 bin 79 kişi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında çalışıyor. Bu rakam toplam nüfusun yüzde 23,16’sını oluşturdu.

2018/Aralık itibarıyla SGK kapsamında emekli aylığı alan 47 bin 770 kişi olup, il nüfusuna oranı yüzde 24,01 oldu.

 

Bartın’daki işsizlik oranı Türkiye ortalamasının üzerinde...

 

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) verilerine göre; 2019 yılı Şubat ayında Türkiye'deki işsizlik oranı yüzde 14,7 olurken Bartın’da 2018 yılında işsizlik oranı 15,4 oldu.

2018 yılında 4 bin 239 kişi işsizlik ödeneği başvurusunda bulunurken hak edeb 2 bin 81 kişiye toplamda 9 milyon 670 bin 47 TL işsizlik ödemesi yapıldı.

Ayrıca Bartın’da 5 işyeri de Kısa Çalışma Ödeneği başvurusunda bulunurken 3 işyeri bu ödeneği hak etti.

Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az 4 hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere (Cumhurbaşkanı kararı ile 6 aya kadar uzatılabilir.) sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlıyor.

 

 


ETİKETLER : Bartın Bartın Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›