Aldatmaz ve Komisyon Üyeleri Karadeniz’de inceleme yaptı

AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz’ın da yer aldığı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu üyeleri, Karadeniz’e kıyısı bulunan 6 ili kapsayan araştırma gezisi kapsamında geçtiğimiz hafta sonu Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon’da sektör temsilcileriyle bir araya geldi. Saha çalışmasıyla hedeflerinin doğru ne ise onu bulmak olduğunu vurgulayan AK Parti Bartın Milletvekili Aldatmaz, gerçekleştirdikleri saha ziyaretlerini değerlendirirken “Şu ana kadar sahada çok önemli hususları gördük. Sıkıntıları yerinde görme fırsatımız oldu. Ayrıca çözümleriyle ilgili ilgililerinden çözüm odaklı bilgiler alma fırsatımız da oldu. Dolayısıyla bunları rapor yazarken değerlendirip, hatta rapora kalmadan çözebileceğim hususlar içinde adımlar atmak istiyoruz. Çünkü ilgili bakanlıklarla irtibat halindeyiz” dedi.
Bu haber 2023-12-12 14:40:56 eklenmiş ve 31 kez görüntülenmiştir.

 

“Sahada çok önemli hususları gördük”

 

 

Kübra Nur AK

 

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu, Karadeniz’e kıyısı bulunan 6 ili kapsayan araştırma gezisine Kastamonu’nun İnebolu ilçesinden başladı.

 

 

Limanda balıkçılarla görüşen komisyon üyeleri, sorun ve talepleri dinledi. Karayel, gazetecilere, TBMM Balıkçılık ve Su Ürünleri Komisyonu olarak Karadeniz Bölgesi'nde planladıkları çalışmalarının başlangıcını İnebolu'dan yaptıklarını söyledi.

 

 

Çalışma kapsamında Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon'u ziyaret edeceklerini anlatan Karayel, “Bu bölgelerdeki su ürünleri avcıları, hem ticari hem geleneksel avcılar hem yetiştiriciler ve üreticiler hem de sektörün diğer paydaşlarıyla görüşmeler gerçekleştireceğiz” dedi.

 

 

AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel başkanlığındaki AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz’ın da yer aldığı komisyon üyelerinin son saha incelemesi Trabzon’da oldu. İlk olarak Vakfıkebir ve Çarşıbaşı balıkçı barınaklarında incelemede bulunarak, balıkçıların sorun ve taleplerini dinledi.

 

 

Çarşıbaşı ilçesindeki Kobtur İşleme Tesisini de ziyaret eden komisyon üyeleri, balık unu ve yağının üretimi ile ihracatına yönelik ilgililerden bilgi aldı.

 

 

Komisyon üyeleri daha sonra Devlet Su İşleri 22. Bölge Müdürlüğünde düzenlenen istişare toplantısında, sektör temsilcileriyle bir araya geldi.

 

 

Sektör temsilcilerinin sorun ve taleplerini dinleyen komisyon üyeleri son olarak Sürmene ilçesi Yeniay Limanı'nda incelemelerde bulundu.

 

 

“Sektörün sürdürülebilir, verimli ve doğa ile dost olması önemli”

 

 

Komisyon Başkanı Karayel, gazetecilere, Trabzon'da da balıkçı barınaklarında, limanlarda birden fazla ilçede değişik paydaşlarla bir araya gelerek istişare toplantısı yaptıklarını söyledi. Söz konusu programın, sektör paydaşlarının sorunlarını ifade etmeleri anlamında son derece önemli olduğunu vurgulayan Karayel, şöyle devam etti:

 

 

“Araştırmalarımızın ardından rapor hazırlanacak. Karadeniz Bölgesi'nden sonra iç sularımızda planladığımız saha çalışmalarımız var. Marmara Bölgesi'nde yapacağımız saha çalışmalarımız var ve mevsim şartlarını da dikkate alarak belki en son ziyaretlerimizi ocak-şubat gibi Adana, Mersin tarafında, Akdeniz Bölgesi'nde tamamlamayı planlıyoruz.”

 

 

Su ürünlerinin 1,7 milyar dolar ihracat rakamıyla büyük bir sektör olduğunu belirten Karayel, sektör paydaşları hakkında da bilgilendirmede bulundu.

 

 

Karayel, su ürünlerinin bütün unsurlarıyla bakıldığında ciddi bir rakama dokunan sektör olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

 

"Dolayısıyla bu sektörü önemsiyor Meclis'teki bütün partiler. Biz de önemsiyoruz. Tabii bunu ifade ederken özellikle şunu söylemek istiyorum, sektörün sürdürülebilir, verimli ve doğa ile dost olması bunu özellikle tekrar ediyoruz, son derece önemli. Doğa ile dost bilincini birçok paydaşta görüyoruz. Onlar da özellikle ifade ediyorlar. Sürdürülebilirliğin ne kadar önemli olduğunun artık paydaşların neredeyse tamamı farkında ve verimlilik anlamında da herkes en verimli şekilde bunu yapma gayreti içerisinde."

 

 

Komisyon raporunun önemine dikkati çeken Karayel, raporla sektörün daha da gelişmesi için yapılacakları bir yol haritası ortaya koyacaklarını kaydetti.

 

 

“En ivedi denizlerin kirliliğinin çözülmesi gerekiyor”

 

 

Komisyon Sözcüsü CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz de komisyonun Türkiye'deki su ürünleri sektörünün işlemesinden, avcılığından üretimine kadar bütün alanları araştırıp bir rapora dönüştüreceğini söyledi.

 

 

İlk tura Ege'den başladıklarını dile getiren Karadeniz, "Şimdi Karadeniz Bölgesi'ndeyiz 4 günden beri. Kastamonu'dan başladık, bugün de Trabzon'dayız." dedi.

 

 

Karadeniz, balıkçıların, balıkçılık ve su ürünleriyle ilgili ayrı bir Bakanlık talep ettiğini belirterek, en ivedi çözülmesi gereken sorunun denizlerin kirliliği olduğunu, ikincil olarak da limanların düzeltilmesi gerektiğini kaydetti.

 

 

Aldatmaz, komisyon çalışmalarını değerlendirdi

 

 

Saha çalışmasıyla hedeflerinin doğru ne ise onu bulmak olduğunu vurgulayan AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, hafta sonu Karadeniz’de gerçekleştirdikleri saha ziyaretlerini değerlendirerek “TBMM'de Balıkçılık ve Su Ürünleri Sektöründe yaşanan sorunların araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis araştırma Komisyonu ile birlikte Kastamonu İnebolu Balıkçı barınaklarını yerinde inceledikten sonra istişare toplantısı gerçekleştirdik. Sinop Balıkçı Barınağını ziyaret ederek yerinde incelemelerde bulunduk. Ünye Balıkçı Barınağını ziyaret ederek yerinde incelemelerde bulunduk, Altınordu Kumbaşı Su Ürünleri Kooperatifi ve Giresun Su Ürünleri Kooperatifini ziyaret ettik. Görele Balıkçı Barınağını ziyaret ederek yerinde incelemelerde bulunduk. TBMM Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonumuzla son olarak Trabzon’da balıkçılık ve su ürünleri alanında faaliyette bulunan ve çalışmalar yürüten temsilcilerimizle DSİ tesislerinde bir araya gelerek İstişare ve Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirdik. Şu ana kadar sahada çok önemli hususları gördük. Sıkıntıları yerinde görme fırsatımız oldu. Ayrıca çözümleriyle ilgili ilgililerinden çözüm odaklı bilgiler alma fırsatımız da oldu. Dolayısıyla bunları rapor yazarken değerlendirip, hatta rapora kalmadan çözebileceğim hususlar içinde adımlar atmak istiyoruz. Çünkü ilgili bakanlıklarla irtibat halindeyiz. Tabii bazı şeylerin çözümü daha pratik hızlı olabiliyorken, biraz daha zamana ihtiyacı olan çözümler olabiliyor. Bu çözüm yelpazesi zaman açısından biraz farklılık gösterebiliyor” dedi.

 

ETİKETLER : TBMM AK Parti Yusuf Ziya Aldatmaz Bartın
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›