Tekkeönü Köyü, “kesin korunacak hassas alan” olarak tescillendi

Bartın, Artvin, Van ve Kayseri’de 6 yer "kesin korunacak hassas alan" ilan edildi. Bartın'ın Kurucaşile ilçesindeki Tekkeönü köyü "kesin korunacak hassas alan" olarak tescil edildi.
Bu haber 2023-08-05 11:55:53 eklenmiş ve 1429 kez görüntülenmiştir.

 

Erkan Hızoğlu

 

 

Bartın, Artvin, Van ve Kayseri’de doğal sit alanı kapsamında bulunan 6 yer, "kesin korunacak hassas alan" olarak tescil ve ilan edildi.

 

 

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı kararları, Resmi Gazete'de yayımlanırken kararlarda, söz konusu illerde doğal sit alanı kapsamına giren bazı yerlerin harita ve krokileri ile sınır ve koordinatları yer aldı.

 

 

Buna göre, Bartın'ın Kurucaşile ilçesindeki Tekkeönü köyü, Artvin'in Şavşat ilçesindeki Meydancık mevkisinde 1, 2 ve 3. etap doğal sit alanları, Van'ın Muradiye ilçesindeki Muradiye Şelalesi, Kayseri'nin İncesu ve Hacılar ilçelerindeki Hürmetçi sazlığı, “kesin korunacak hassas alan” olarak tescil ve ilan edildi.

 

 

Kesin korunacak hassas alan ne demek?

 

 

Kaynak değerlerinin korunması için alan kullanımı ve alana tüm etkilerin sınırlandırıldığı, gerektiğinde insanların bölgeye girişlerinin engellendiği, bilimsel araştırmalar, eğitim ya da çevresel izleme amacıyla özel önlemler alınarak korunacak kara, su, deniz alanları olup Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilerek yapı yasağı getirilen mutlak korunması gereken alanlar olarak yönetmelikte yer alıyor. I. Derece Doğal (Tabii) Sit Alanları Kesin Korunacak Hassas Alan kapsamında değerlendiriliyor. I. Derece Doğal (Tabii) Sit Alanları, bilimsel muhafaza açısından evrensel değeri olan, ilginç özellik ve güzelliklere sahip olması ve ender bulunması nedeniyle kamu yararı açısından mutlaka korunması gerekli olan, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak alanlar olarak tanımlanıyor.

ETİKETLER : Tekkeönü Köyü
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›