Meclis’ten önemli kararlar!

Bartın Belediye Başkanı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu, başkanlığında gerçekleşen Belediye Meclisi Toplantısı’nda gündemde bulunan 18 madde meclis üyeleri tarafından görüşülerek karara bağlandı. Toplantıda Belediye Meclis Üyeleri tarafından alınan kararla, uzun yıllardır uygulanan ve zorunlu hale getirilen akıllı su sayacı uygulamasından vazgeçildi. Bartın Belediyesi’nin Ağustos ayı meclis toplantısının ikinci oturumu, hararetli tartışmalara ve gergin dakikalara sahne oldu. Son dönemde akaryakıta üst üste gelen zamlar nedeniyle Bartın Özel Halk Otobüsleri’nin zam talebinin ele alındığı toplantıda 8 Haziran 2023’te yapılan yüzde 30’luk zamdan iki ay sonra bu kez yüzde 46 oranında artışa gidildi.
Bu haber 2023-08-05 11:47:52 eklenmiş ve 347 kez görüntülenmiştir.

 

O uygulamadan vazgeçildi! Toplu taşımaya yüzde 46 zam verildi!

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bartın Belediye Meclisi, Ağustos ayı toplantısını geçtiğimiz gün Bartın Belediye Başkanı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu başkanlığında gerçekleştirdi.

 

 

Toplu taşımayı ilgilendiren gündem maddeleri bulunması nedeniyle toplantıya Bartın Özel Halk Otobüsü esnafı da locadan takip etti.

 

 

Toplantıda Özel Halk Otobüsleri yolcu taşıma ücretleri zam talebi, Çamaltı Köyü, Akpınar Köyü, Kutlubeydemirci (Kasapoğlu) Köyü, Kutlubey Tabaklar Köyü, Kutlubeyyazıcılar Köyü ve Esenyurt Köylerine uygulanan şehir içi yolcu taşıma ücretine ek olarak yeni fiyat tarifesinin değerlendirilmesi ve mücavir alan sınırlarında toplu taşıma hizmetinden ücretsiz ve indirimli seyahat kartlarının kullandırılmaması talebi, Karaçay, Orduyeri ve Yıldız Mahallelerinde bulunan Bartın Çevre Yolunun arasında proje değişikliği olduğundan, 2018 yılı onaylı planlarda Karayolları 15. Bölge Müdürlüğünün talebi üzerine değişiklik yapılıp-yapılmaması konusunda gerekli kararın alınması talebi, Belediye sınırları ve Belediye mücavir alan sınırları içinde  DSİ'nin belirlediği taşkın alanlarında talveg kotunun kullanılıp kullanılmayacağı konusu, Mülkiyeti Belediyeye ait olan Aladağ Mahallesi, tapuda 915 ada, 10 ve 11 numaralı parsellerin satış talebi, Mülkiyeti Belediyeye ait olan Kemerköprü Mahallesi, tapuda 495 ada, 71 ve 72 numaralı parsellerin satış talebi, Mülkiyeti Belediyeye ait olan Esentepe Mahallesi, tapuda 797 ada, 17 numaralı parselin satış talebi ilgili komisyonlara havale edildi.

 

 

Komisyonlardan gelen dosyalar kabul edildi

 

 

Geçtiğimiz ay Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen, Bartın Belediyesi mücavir alan sınırları içerisinde bulunan, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalardan alınacak Çevre Temizlik Vergisi tutarlarının hesaplanabilmesi için ilgili binaların derece ve gruplarının görüşülüp karara bağlanması talebi, Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen, Belediye’nin 2024 Mali Yılında uygulayacağı Gelir Tarifeleri, Trafik ve Muhtelif İşler Komisyonuna havale edilen, Özel Halk Otobüsleri ücretsiz binişlere saat konulması ve biniş hakkı verilmesi talebi, İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen, Tuna Mahallesi sınırları içerisinde bulunan ve mülkiyeti Hazine adına kayıtlı olan tapuda 712 ada, 11 parsel numaralı taşınmaz üzerinde parselin yapı yaklaşma mesafelerinin yeniden düzenlenmesi amacıyla Uygulama İmar Planı Değişikliği talebi, İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen, Şiremirtabaklar Köyü, tapuda 236 ada,7 parsel numaralı taşınmazın güneydoğusunda yer alan park alanı içerisinde trafo yeri ayrılmasına ilişkin olarak hazırlanan Nazım ve Uygulama İmar Planı değişikliği talebi, İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen, Tuna Mahallesi, tapuda 523 ada, 1 parsel numaralı taşınmazın güneyinde yer alan park alanı içerisinde trafo yeri ayrılmasına ilişkin olarak hazırlanan Nazım ve Uygulama İmar Planı değişikliği talebi, İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen, Karaköy Mahallesi, tapuda 919 ada, 92 parsel numaralı taşınmazın doğusunda yer alan park alanı içerisinde trafo yeri ayrılmasına ilişkin olarak hazırlanan Nazım ve Uygulama İmar Planı değişikliği talebi, İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen, Gecen Mahallesi, tapuda 131 ada, 34 parsel numaralı taşınmaz üzerinde hazırlanan uygulama imar planı değişikliğine ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün teknik inceleme raporu, İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen, Terkehaliller Köyü, tapuda 102 ada, 165 parsel numaralı taşınmaz üzerinde “Tarım ve Hayvancılık Tesisi” amaçlı Nazım ve Uygulama İmar planı onayı talebi Meclis’teki genel görüşmelerin sonrasında yapılan oylamayla kabul edildi.

 

 

Akıllı sayaç uygulamasından vazgeçildi

 

 

Bartın’da akıllı su sayacı kullanımı zorunluluğunun kaldırıldığı önemli bir karar alındı. Daha önce artan fiyatlar sebebiyle zorunlu hale getirilen akıllı su sayacı kullanımı artık isteğe bağlı hale getirildi.

 

 

Bartın Belediye Meclisi’nce alınan bu karar doğrultusunda Bartın’da akıllı su sayacı kullanımı zorunlu olmaktan çıkarken vatandaşlar istedikleri takdirde dijital saatlere geçiş yapabilecek.

 

 

Zam talebi için toplantıya ara verildi

 

 

Gündemdeki tüm maddelerin görüşülmesinin ardından akaryakıt başta olmak üzere birçok kalemde artan maliyetler nedeniyle zor günlerden geçen toplu taşıma esnafının zam talebi için toplantıya 20 ara verildi.

 

 

Toplu taşımaya yüzde 46 zam!

 

 

Bartın Belediyesi’nin Ağustos ayı meclis toplantısının ikinci oturumu, hararetli tartışmalara ve gergin dakikalara sahne oldu. Son dönemde akaryakıta üst üste gelen zamlar nedeniyle Bartın Özel Halk Otobüsleri’nin zam talebinin ele alındığı toplantıda 8 Haziran 2023’te yapılan yüzde 30’luk zamdan iki ay sonra bu kez yüzde 46 oranında artışa gidildi.

 

 

Meclis’te oy birliği ile kabul edilen yeni düzenlemeye göre Özel Halk Otobüsü ücretleri şu şekilde oldu;

 

 

Şehiriçi sivil yolcu taşıma 9 liradan 13 liraya, şehiriçi öğrenci ve emekli indirimli yolcu taşıma ücret 6,5 liradan 9,5 liraya, İnkum sivil taşıma ücreti 18 liradan 26 liraya, İnkum indirimli öğrenci yolcu taşıma ücreti 11,5 liradan 17 liraya, Boğaz-Karasu sivil yolcu taşıma ücreti 15 liradan 22 liraya, Boğaz-Karasu öğrenci-emekli indirimli yolcu taşıma ücreti 10 liradan 14.50 liraya, Güzelcehisar- Bakacak sivil yolcu ücreti 20,50 liradan 30,50 liraya, Güzelcehisar-Bakacak öğrenci-emekli indirimli yolcu taşıma ücreti 13 liradan 19 TL liraya yükseldi. Aktarma ücretine de yüzde 25 TL zam yapıldı

 

 

Yeni ücretler, ilgili mercilerin onayı ardından yürürlüğe girecek.

 

 

Gerginlik çıktı

 

 

Ancak meclis oturumu, ilginç bir tartışmaya sahne oldu. Meclisi locadan izleyen halk otobüsü esnafları yapılan zammı piyasada yaşanan bozuk para sıkıntısı nedeniyle tepki gösterdi. Temsilcilerden biri, öğrenci ve indirimli biletin 9,5 TL olmasına itiraz ederek “50 kuruşla bizi uğraştırmayın. 10 olsun, düz olsun, sonra vatandaşla biz tartışma yaşıyoruz” diye söylendi.

 

 

Bir başka toplu taşıma esnafı da ücretsiz taşıma nedeniyle yaşadıkları sorunları dile getirerek “Gerekiyorsa bu zam geri alınsın, eski fiyat olsun ama aktarma ve ücretsiz binişler iptal edilsin” önerisini dile getirdi. Bir diğeri “Bu fiyatlarla olmaz. Biz otobüsü size verelim, sefere siz çıkın” diye sesini yükseltti.

 

 

Meclis anlam veremedi!

 

 

Meclis Başkanı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu, tepkilere anlam veremezken “Neyi beğenmediler şimdi ben anlayamadım” diye halk otobüsleri temsilcisine söylendi. Meclis’in AK Partili Grup Başkanı Hüseyin Manav, iki ay aradan sonra yapılan zammın makul olduğunu savunarak “Diğer şehirlerde bu kadar artış olmadı. Normal hesaplamalara göre yüzde 26 olması gerekirken sizlerin mağdur olmaması için bu kadar yaptık” dedi.

 

 

MHP’li Meclis üyesi Tuncay Maden ve diğer meclis üyeleri de oranı yeterli buldu.

 

 

Meclisin Bağımsız Üyesi Hüseyin Taner Çetin, “Siz bu zammı hesaplarken mazotu kaç liradan hesapladınız?” sorusunu yöneltirken 37 TL yanıtını aldı.

 

 

“Bunu Meclise saygısızlık sayarım”

 

 

Bu sırada locadan ayrılarak koridora çıkan halk otobüsleri temsilcileri, burada alkışlı bir protestoda bulundu. Alkış sesleri Meclis salonundaki tansiyonu da artırırken Başkan Fırıncıoğlu, “Ben anlamıyorum, bu kadar artışa rağmen neyi kabul etmiyorlar. Bunu bu Meclise saygısızlık sayarım. Ben de o zaman yarın sabah belediyenin halk otobüslerini mi devreye sokayım” diyerek sitem etti.

 

 

Gerçekleşen toplantı ile ilgili açıklamada bulunan Bartın Belediye Başkanı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu,” Şehrimize değer katmak için Belediye Meclis Üyelerimiz, belediye çalışanlarımız ve en önemlisi halkımızla birlik beraberlik içinde çalışmaya devam ediyoruz. Gerçekleştirmiş olduğumuz Bartın Belediye Meclisi Ağustos Ayı Toplantısı’nda almış olduğumuz kararların hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

 

 

Toplantı Bartın Belediye Meclisi Eylül Ayı Toplantısının 7 Eylül Perşembe günü saat 16.00’da yapılması karara bağlanarak, toplantı sonlandırıldı.

 

ETİKETLER : Bartın Belediye Meclisi Ağustos ayı
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›