İl Özel İdaresi’ne yeni bina için ön adım atıldı

Ağustos Ayı Toplantıları’nda devam eden İl Genel Meclisi’nde Bartın Irmağı’ndaki ıslah çalışmaları gündem olurken İl Özel İdaresi’nin yeni binası için de ön adım atıldı.
Bu haber 2023-08-04 11:37:08 eklenmiş ve 251 kez görüntülenmiştir.

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bartın İl Genel Meclisi, Ağustos ayı gündeminde yer alan konuları görüşmek üzere ikinci birleşimini geçtiğimiz gün gerçekleştirdi.

 

 

İl Özel İdaresi Meclis Toplantı Salonunda İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun başkanlığındaki toplantıya tüm Meclis Üyeleri eksiksiz olarak katılırken Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreter Uğur Karakaya, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Yunus Alışkan ile daire müdürleri de yer aldı.

 

 

Bir önceki toplantıda alınan karar özetleri tutanağının okunmasının ardından Ağustos ayı gündemine imarla ilgili yeni bir dosya daha ilave edildi.

 

 

1-    “Benim de itiraz ettiğim konular var”

 

 

Gündeme geçmeden önce Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis Üyesi Abdullah Kaleli, Bartın Irmağı ıslah çalışması kapsamında yapılacak olan çalışmalarla ilgili bir bilgilendirme toplantısı düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.  

 

 

İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun da Bartın Irmağı’nı vahşi yapıdan kurtulması gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi:

 

 

“Bartın’ın bütün bileşenleriyle, sivil toplum örgütleriyle, Ticaret Odasıyla, meclis üyelerini de çağırırlar büyük ihtimalle böyle bir toplantı planlanıyor, organize ediliyor diye biliyorum. Tabi Bartın’da Irmak Islahını biz de önemsiyoruz. Ben bu toplantıları birçoğunun koordinasyonunda Meclis Başkanı olarak yer alıyorum. Benim de itiraz ettiğim konular var. İnşallah o toplantıda ben de söz alacağım. Bizim Bartın Irmağını öncelikle vahşileşmiş ağaç yapısından kurtarmamız lazım. Bu doğal sit olur, başka bir sit olur ama içerisinde tarihi bir değeri olmayan ırmak yatağını daraltan ve suyun akışını engelleyen ağaçlar var. Bizim ırmağın etrafına çit örmemize gerek yok aslında, Irmağı önce vahşi yapısından kurtarmamız gerekiyor. Özellikle barajlardan sonra Bartın Irmağının bana göre böyle yüksek derecede taşkın korumaya ihtiyacı yok. Yalı mevkiine taşkını önlemek için örnek olarak selsavarlar takıldı. Sel zamanı takılacak herhalde sel bittiğinde çıkarılacak. Benim derdim Bartın Irmağının içindeki devrilmiş, eğilmiş olan ağaçlar, bunlar kesilmediği sürece suyun akışını hızlandıramayız.

 

 

“Irmak bize küstü biz ırmağa”

 

 

Bartın Irmağı denizin eksi 4 metre altında yani ırmağın dibi denizin eksi 4 metre altında. Biz ırmağı derinleştirdiğimizde akışı hızlandırmıyoruz. Çünkü burada akış duruyor, göllenme yapıyor. Eksi 4’e indiğiniz zaman ırmak biraz yükselmeyince akış yok. Yazın dikkat ederseniz kurak zamanlarda üzerine yaprak atıyorsunuz gitmiyor tersine gidiyor. Çünkü akış olmuyor ve göllenme var demektir. Zaman zaman yunuslar Bartın Irmağı’na giriyor, deniz suyu Yalı’ya kadar gelebiliyor. Onun için ırmağı derinleştirmek çözüm değil. Burada fizik, matematik doğru. Irmağı derinleştirdiğinizde büyük bir havuz yapıyorsunuz. Irmağın akışı biraz yükselince gidiyor. O biraz yükselince akışı hızlandırmak gerekiyor onu için de ağaçlar temizlenecek, suyun önünde engel olmayacak.

 

 

“Vahşi yapıdan kurtarılmalı”

 

 

Bartın Irmağı peyzaj yapılarak koruma altına alınabilir ama içindeki vahşi yapıdan kurtulmadan beni kimse ikna edemez. Ben de sizin gibi ikna olmuyorum. Eğer ırmağın içindeki o ağaçları kesemeyeceklerse Bartın Irmağını ıslah edemezler. Tekneler buradan Yalı’ya gelip İnkumu’na gidip denize gidemeyecekse ona gerek yok.”

 

 

Konuyla ilgili söz alan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Meclis Üyesi Orhan Ölçek de Irmağın taranarak debisinin yükseltilmesi gerektiğini savundu.

2-    “Depreme dayanıksız bir binada Meclis toplantısı yapıyoruz”

 

 

Ardından da gündemde yer alan Yeni İl Özel İdareye Bina Yapımı için arsa çalışmalarıyla ilgili “Plan ve Bütçe Komisyonu” ile “İmar ve Bayındırlık Komisyonu” raporları detaylıca ele alındı.

 

 

Komisyon raporlarının okunmasının ardından Başkan Dursun, şu ifadeleri kullandı:

 

 

“Bu, meclis önerisi olarak gündeme geldi. Biliyorsunuz bu binamız bizim deprem yönetmelikleri öncesi yapılmış bir bina. Bir kaç tane yönetmelik değişti. Bizim binamız o yönetmeliklerin hiçbirisine cevap veren bir yönetmelikle yapılmadı. Onun için depreme dayanıklılığıyla ilgili de problemleri vardı. Bartın’da Milli Eğitimin konutları, Milli Eğitimin okulları, Milli Eğitimin bütün depreme dayanıksız binalarının güçlendirmesi bitmek üzere Bartın’da herhangi bir kamu binası zannediyorum güçlendirme, yenilenmeyle ilgili süreçlerini tamamladı ya da tamamlıyor. Onlarla ilgili devam eden bir süreç var ama Özel İdare ile ilgili bir süreç yoktu. Neticede bu bina ile ilgili ne yapılacağıyla ilgili bir belirsizlik var.  Bunu da Meclis Üyeleri öneri haline getirdi. Ya güçlendirme kararı çıkacak ihale bununla ilgili mutlaka çalışma yapacak. Ya da biz önce yer bulacağız yer bulduktan sonra da burada bir yeni bina yapım işi adım atılabilecek. Bu bir ön adımdır. Meclis’in böyle bir talebi boş bir talep değil. Burada depreme dayanıksız bir binada Meclis toplantısı yapıyoruz.

 

 

“Bu da bu şekilde inşallah harekete geçmiş olur”

 

 

6 Şubat depremi aslında çok şey anlatıyor. Onun için biz o travmaları o acıları yaşamadan alabileceğimiz tedbirleri alacağız, önce yer bulmamız gerekiyorsa idare yer bulacak. Bina yapmak için adım atmak gerekiyorsa Bakanlıkla görüşülecek. Meclis burada görevini bu şekilde aslında uyarı görevini yapmış oldu. Onun için biz de burada güvenli bir ortamda, sadece Özel İdare binası değil Bartın’daki bütün kamu binaları güvenli bir ortamda hizmete devam edebilmesini kolaylaştırıp sağlamak lazım.

 

 

Kutlubey Kampüsü’nün yan tarafında bir hazine arazisi var, burası kamu binaları için ayrılmış 12 ya da 14 dönümlük bir alan. Bartın’da AFAD’ın da yenilenmesi gereken bir binası var. Yani çalışıldığında ikisi aynı yere konuşlandırılabilir. Bunların üzerinde çalışılması lazım. Bizim Meclis olarak bugün İdareye önerebileceğimiz böyle bir durum var. Bu da bu şekilde inşallah harekete geçmiş olur.

 

 

“Bunun yapılması lazım”

 

 

6 Şubat depremi gerçekten çok büyük şiddette bir depremdi. Böyle binalar 7 şiddetine dayanır mı, onu ben bilmiyorum. Onu deprem tetkikleri söyler, betonun gücü söyler ama bunlar yapıldı. Dolayısıyla deprem tetkiki var. Bunun sonucu doğru raporlanacak. Dolayısıyla burası bir kamu binasıdır. Bunu da ileriye dönük hızlı bir çözüm çalışmasına girmemiz lazım. Kısa vadede yer bulunur, planlanır sonrasında projelendirilir ve yapım işine geçilir. Burada bir dönüşüm olmak zorunda. Burası gerçekten içinde yüzlerce insan barındıran bir kurum.”

 

 

Karakaya: “Bu adım için teşekkür ediyoruz”

 

 

Başkan Dursun’un ardından gündem maddesi ile ilgili değerlendirmesinde Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreter Uğur Karakaya, “Durum ortada. Biz böyle bir imarlı arsayı da sadece bizim olsun da demiyoruz. Bütün Bartın’ın kamu kurum kuruluşları açısından da sıkıntılı bir binası olan, yapacak gücü olan, bizimle birlikte bize destek olacak kim varsa buyursunlar gelsinler. Yan yana da yapalım. Afet ilindeyiz. İnşallah hayırlara vesile olur ama bu adım için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

 

 

“Yeni Özel İdare Binası Yapımı için arsa çalışmaları” ile ilgili meclis önerisiyle ilgili “Plan Bütçe Komisyonu” ile “İmar ve Bayındırlık Komisyonu” raporu Meclis’in oy birliği ile kabul edildi.

 

 

Komisyon uygun gördü

 

 

İlgili Komisyon raporlarında “İl Genel Meclisinin 2023 yılı Temmuz ayı toplantı döneminde komisyonumuza havale edilen 05.07.2023 tarihli ve 9112 sayılı 'Yeni il özel idaresi bina yapımı için arsa çalışmaları' ile ilgili Meclis Önerisi komisyonumuzca incelenmiştir.

 

 

Komisyonumuzca yapılan değerlendirme sonucunda mevcut il özel idaremiz hizmet binasının 1999 yılı deprem yönetmeliği öncesinde inşa edildiği, bu süre içerisinde zaman zaman yapılan deprem tetkik sonuçlarında binanın depreme dayanıksız olduğunun belgelendiği görülmektedir.

 

 

İlimizin Türkiye deprem risk haritasına göre birinci derece deprem riski taşıyan bölgeler çırasında yer aldığı dikkate alındığında, depreme dayanıksız olan il özel idare binamızın deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde orta ve uzun vadede inşa edilebilmesi için ilimizdeki elverişli hazine yerlerinin tespit edilerek değerlendirilmesi komisyonumuzca uygun görülmektedir” denildi.

 

ETİKETLER : Bartın İl Genel Meclisi Ağustos ayı
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›