Oktay: “BİK acil önlem almalı”

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Bartın İl Temsilcisi gazeteci Mustafa Ahmet Oktay, ekonomik krizin yerel basının reklam gelirlerinde önemli bir kayba neden olduğunun da görmezden gelinmemesi gerektiğini söylerken Basın İlan Kurumu’na acil toplanma çağrısı yaptı.
Bu haber 2023-08-04 11:35:27 eklenmiş ve 230 kez görüntülenmiştir.

 

Erkan Hızoğlu

 

 

Kısa bir süre önce Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Bartın İl Temsilcisi olan gazetemizi de bünyesinde bulunduran EYBEY Medya Yayımcılık grubunun sahibi gazeteci Mustafa Ahmet Oktay, yerel gazetelerin içinde bulunduğu sıkıntılara dikkat çekmek amacıyla değerlendirmelerde bulundu Türkiye’nin dört bir yanında uzun yıllardır yayın hayatını sürdüren pek çok yerel gazetenin dijital habercilik ve sosyal medyaya yenik düşerek kapısına kilit vurmak zorunda kaldığına dikkat çekerken, içinde bulunulan ekonomik sıkıntıya dayanmanın mümkün olmadığını söyledi.

 

 

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Bartın İl Temsilcisi gazeteci Mustafa Ahmet Oktay, Türkiye’nin dört bir yanında yerel gazetelerin büyük bir ekonomik kriz içinde olduğunu belirtirken, Basın İlan Kurumu’nun (BİK) yerel basının resmi ilanlar ile ayakta durmaması, reklam ve fiili satış rakamlarını artıracak girişimlerde bulunması yönündeki beklentinin anlaşılır olmakla birlikte pandemi süreci ile başlayan sonrasında da kimi zaman içsel kimi zaman dışsal nedenlerle günümüze kadar şiddetini artırarak gelen ekonomik krizin yerel basının reklam gelirlerinde önemli bir kayba neden olduğunun da görmezden gelinmemesi gerektiğini söyledi.

 

 

Oktay geride kalan 4 ayda 20 yerel gazetenin kapandığını, 100’e yakınının da kapanma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirtirken, BİK’in olağanüstü gündemle toplanarak başta artan maliyetler nedeniyle resmi ilan tarifesinde artışa gitmek olmak üzere yerel gazetelerle ilgili gerekli düzenlemeleri yapması gerektiğini söyledi.

 

 

“Yerel basın yaşam mücadelesi veriyor”

 

 

Adana’da yaşı Cumhuriyetten büyük olan 105 yıldır çınar “Yeni Adana Gazetesi”nin 31 Temmuz itibariyle yayın hayatına son verdiğini belirten Oktay, tek başına bu örneğin bile yerel basının içinde bulunduğu durumun vehametini ortaya koyması bakımından dikkate değer olduğunu söyledi. Oktay, açıklamasını özetle şunları kaydetti:

 

 

“Ülkenin dört bir köşesinde yıllardan beri ‘son nefesini’ vermemek için yaşam mücadelesini veren yerel basının içinde bulunduğu durumu defalarca haykırmamıza rağmen sesimizi duyuramadık.

 

 

Yerel gazetelere verilen resmi ilanları adeta bir lütuf gibi gören zihniyet, gazetelerin o kentin tarihini yazdıklarını görmezden geldi. Basın İlan Kurumu’nun yerel basına yönelik sadece resmi ilanlarla ayakta kalmama yönündeki görüşünü anlıyoruz, ancak alternatif gelir kaynağı olarak işaret edilen yerel işletmelerin reklam bütçelerinin de ekonomik krizle birlikte kısıtlandığı gerçeği maalesef göz ardı ediliyor.

 

 

“100’den fazla yerel gazete can çekişiyor”

 

 

Yönetmeliğin getirdiği yükümlülükleri yerine getirmek için ‘kara sevda’dan kaynaklanan meslek aşkı uğruna öz kaynaklarını gözünü kırpmadan feda eden yerel basının bu özverisini görmeyenler tarih önünde büyük bir vebal altındadır. Her ne kadar görmezden gelinse de, son 4 ayda Anadolu’da 20’ye yakın yerel gazete kapanırken 100’den fazla yerel gazete de kapanmamak için adeta can çekişiyor.

 

 

“Sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmaz”

 

 

Dijitalleşme elbette çağın gerekliliğidir. Ancak, yazılı basını ölüme terk ederek tüm kaynakları dijital medyaya aktarmak sosyal devlet anlayışıyla bağdaşmaz.

 

 

Çalışanların refah düzeyini yükseltmek için hükümetin asgari ücrete yaptığı düzenlemeler sonrası, işletmelere getirdiği vergi ve tazminat yükünü görmezden gelmek vicdani değildir. Ülkemizin tüm kesimleriyle iliklerine kadar hissettiği ekonomik krizi en ağır şekilde yaşayan yerel basın ilk kurbanını Adana’da verdi.

 

 

“Büyük bir felaketin habercisi”

 

 

Ekonomik krizin aşılması için getirilen tasarruf tedbirlerinin de etkisiyle bazı illerimizde gazetelere verilen aylık resmi ilan kontenjanının bir işçinin maaş ve vergisi miktarına kadar düşmesi, gelecek aylar için bırakın umut olmayı büyük felaketin habercisidir. Bu örneklerden biri de ilimiz Bartın’dır. Bartın’da belki de son 20 yıldır en düşük resmi ilan kontenjanı geride bıraktığımız ve bir daha asla tekrarlanmamasını temenni ettiğimiz Temmuz ayında yaşandı.

 

 

Yaşanan ağır ekonomik krize daha fazla dayanamayan 105 yıllık Yeni Adana Gazetesi’nin basılı ve internet ortamındaki yayınlarına son vermesi kara günlerin habercisidir. Bir asırı aşan bir yayın kuruluşunun kapısına kilit vurma kararının kolay alınmadığını, sahiplerinin yaşadığı derin acı ve üzüntünün anlaşılmasını istiyoruz.

 

 

“BİK acilen olağanüstü toplanmalı”

 

 

Sektörün alarm durumu ve yaşam savaşı görmezden gelinemez. Meslektaş olarak içimizi sızlatan, bizleri kahreden bir süreci yaşayan sektörümüzle ilgili acil olarak tedbir alınmalıdır. İfade özgürlüğü konusunda hassasiyetini bildiğimiz hükümetin, daha fazla kayıp vermeden harekete geçmesi büyük beklentimizdir. Öncelikle artan maliyetler nedeniyle resmi ilan fiyatlarında düzenleme yapılması kaçınılmazdır. Yerel gazetelerle ilgili tedbir almak ve gerekli düzenlemeleri yapmak için Basın İlan Kurumu genel kurulunu acil olarak olağanüstü toplantıya davet ediyoruz.”

ETİKETLER : KGK Bartın
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›