Vergi ve borç yapılandırma ödemeleri için son ödeme günü uzatıldı

Bartın’daki binlerce kişiyi de ilgilendiren sigorta prim borçları ve yapılandırma kapsamındaki vergiler ile idari para cezalarına ilişkin borçların ödenmesinde süre uzatıldı. Son ödeme tarihi 31 Temmuz’da sona eren prim borçları, 3 Ağustos’a kadar ödenebilecek. Yapılandırma kapsamındaki vergi ve idari para cezalarına ilişkin borçların son ödeme tarihi ise 4 Ağustos olarak belirlendi. Öte yandan, MTV’nin ikinci taksit ödemeleri için süre de 4 Ağustos’a kadar uzatıldı.
Bu haber 2023-08-02 15:34:13 eklenmiş ve 372 kez görüntülenmiştir.

 

Erkan Hızoğlu

 

 

Bartın’daki binlerce mükellefi de yakından ilgilendiren ve son ödeme tarihi 31 Temmuz’da sona eren sigorta prim borçlarının son ödeme süresi 3 Ağustos 2023 saat 23.59’a kadar uzatıldı.

 

 

SGK’dan yapılan açıklamada son ödeme tarihi 31 Temmuz olan yapılandırma, cari dönem prim borçları ve diğer her türlü borçların son ödeme süresinin 3 Ağustos saat 23.59'a kadar uzatıldığı kaydedildi.

 

 

Öte yandan Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada da 7440 Sayılı Kanunun peşin ve 1. ile 2. taksit, Gelir Vergisi 2. taksit ve MTV 2. taksitinin ödeme süresinin 4 Ağustos 2023'e kadar uzatıldığı duyuruldu.

 

 

SGK yapılandırma borçları için son gün 3 Ağustos!

 

 

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü’nden kuruma olan borçların son ödeme tarihinin uzatılmasına ilişkin olarak yapılan açıklamada; “Sigorta primi ve yapılandırma borçlarının son ödeme tarihinin aynı güne denk gelmesinden dolayı Kurum tahsilat sistemimizde yoğunluk meydana gelmiştir. Meydana gelen bu yoğunluktan dolayı sigortalı ve işverenlerimizin mağduriyet yaşamamaları için son ödeme tarihi 31 Temmuz 2023 olan cari dönem prim borçları, yapılandırma borçları ve diğer her türlü borçlarının son ödeme süresi 5510 sayılı Kanunun 100’üncü maddesinin 4 üncü fıkrasına dayanılarak 3 Ağustos 2023 tarihi saat 23:59’a kadar uzatılmış olup, bu tarihe kadar yapılacak ödemeler yasal süresi içerisinde yapılmış sayılacaktır. Sigorta prim teşvik ve desteklerinden yararlanmaya devam edilebilmesi, süresinde ödenmeyen primler nedeniyle gecikme cezası ve gecikme zammına maruz kalınmaması ve yapılandırma ödeme planlarının ihlal edilmemesi açısından belirtilen tarihe kadar ilgili borçların ödenmesi önem arz etmektedir” denildi.

 

 

MTV ödemeleri için süre 4 Ağustos’a uzatıldı

 

 

Gelir İdaresi Başkanlığı da Gelir Vergisi, MTV ve 7440 Sayılı Kanunun ödeme süreleri ile bazı bildirim, oluşturma ve yüklenme sürelerinin 4 Ağustos 2023 tarihine uzatıldığını belirterek “31 Temmuz 2023 günü sonuna kadar ödenmesi gereken 2023 yılına ait gelir vergisinin 2. taksiti, motorlu taşıtlar vergisinin 2. taksiti ve 7440 sayılı Kanunun peşin ve 1. ile 2. taksitlerinin ödeme süresi ile 31 Temmuz 2023 günü sonuna kadar verilmesi gereken Ba-Bs formlarının verilme süresi ve e-Defterlerin oluşturulma ve imzalanma ile aynı sürede Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemine yüklenmesi gereken ‘Elektronik Defter Beratları’nın yüklenme süreleri uzatıldı.

 

 

31 Temmuz 2023 tarihli ve 158 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Sirküleri ile 31 Temmuz 2023 günü sonuna kadar; ödenmesi gereken 2023 yılı gelir vergisinin 2. taksitinin ödeme süresi 4 Ağustos 2023 Cuma günü sonuna kadar, ödenmesi gereken 2023 yılı motorlu taşıtlar vergisinin 2. taksitinin ödeme süresi 4 Ağustos 2023 Cuma günü sonuna kadar, ödenmesi gereken 7440 sayılı Kanunun peşin ve 1. ile 2. taksitlerinin ödeme süresi 4 Ağustos 2023 Cuma günü sonuna kadar, verilmesi gereken 2023/Haziran dönemine ilişkin ‘Form Ba’ ve ‘Form Bs’ bildirimlerinin verilme süresi 4 Ağustos 2023 Cuma günü sonuna kadar, oluşturulması ve imzalanması gereken e-Defterlerin oluşturulma ve imzalanma süresi ile aynı sürede Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemine yüklenmesi gereken ‘Elektronik Defter Beratları’nın yüklenme süresi 4 Ağustos 2023 Cuma günü sonuna kadar uzatılmıştır” açıklaması yaptı.

 

 

Buna göre; yapılandırma kapsamındaki diğer vergi ve idari para cezalarına ilişkin borçlar ise 4 Ağustos Cuma günü sonuna kadar ödenebilecek.

 

 

Kararın vergi daireleri ve internet üzerinden yapılan ödemelerde yaşanan yoğunluk nedeniyle alındığı kaydedildi.

 

 

Peşin ya da taksitle ödenebilecek

 

 

“Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” kapsamındaki yapılandırma düzenlemesinden yararlanılması için başvuru süresi 3 Temmuz’da sona erdi. Yapılandırılan borçlar, yapılan tercihe göre peşin veya aylık dönemlerle azami 48 aya kadar taksitler halinde ödenebiliyor. Yapılandırılan borçların peşin ödenmesi için tanınan süre de 3 Ağustos'ta dolacak.

 

 

Taksitle ödemeyi tercih edenlerin, birinci ve ikinci taksit ödemelerini yine bu tarihe kadar yapması gerekiyor. Cumhurbaşkanı Kararı ile ilk taksit ödeme süresi uzadığından birinci ve ikinci taksitler aynı sürede ödenecek.

 

 

Yapılandırma hükümlerinden yararlanmaya devam edilebilmesi için ilk iki taksitin süresinde ve tam ödenmesi şartı bulunuyor.

 

 

Başvuru sırasında tercih edilen taksit sayısından daha az sayıda taksitle ödeme yapılması mümkün olup bu durumda, ödenecek tutar ilgili katsayıya göre düzeltilecek.

 

 

Taksitle ödeme seçeneği tercih edildiği halde, ay sonuna kadar yapılandırılan tutarın tamamının ödenmesi durumunda ise peşin ödeme indiriminden yararlanılabilecek.

 

 

Yapılandırılan borçların tamamının ay sonuna kadar peşin olarak ödenmesi halinde yapılandırılan borçlara katsayı uygulanmayacak. Yİ-ÜFE oranları esas alınarak hesaplanan tutardan yüzde 90 indirim, idari para cezalarının aslından yüzde 25 indirim yapılacak.

 

 

Yapılandırılan borç, sadece fer'i alacak ise hesaplanan Yİ-ÜFE tutardan yüzde 50 indirim, matrah veya vergi artırımı sonucu tahakkuk eden vergiden (damga vergisi hariç) yüzde 10 indirim devreye alınacak.

 

 

Elektronik ortamda ödenebiliyor

 

 

Ödemelerin, Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi "www.gib.gov.tr"den, ​​​​​​​İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB Mobil uygulaması üzerinden elektronik ortamda yapılması imkanı bulunuyor.

 

 

Yapılandırılan borçlar, anlaşmalı bankaların banka ve kredi kartı ya da banka hesabından, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlardan, anlaşmalı bankaların şubelerinden, internet ve telefon bankacılığı ve mobil bankacılık gibi alternatif ödeme kanallarından, vergi dairesi veznelerinden ya da PTT şubelerinden ödenebiliyor.

 

 

KUTU KUTU

 

 

Akdeniz, uyardı!

 

 

Bartın Esnaf Odaları Birliği Başkanı Yılmaz Akdeniz de bir paylaşımda bulunarak tüm esnaf ve sanatkarlara hem hatırlatmada hem uyarıda bulundu. Akdeniz, açıklamasında; “Gelir Vergisi 2.Taksit  - Motorlu Taşıtlar Vergisi - 7440 Sayılı Kanun Borç Yapılandırma 1. ve 2.Taksit Ödemeleri 4 Ağustos 2023 cuma gününe kadar uzatılmıştır. 31 Temmuz 2023 tarihine kadar ödenmesi gereken Gelir Vergisi  2. Taksiti, MTV 2. Taksiti 7440 Sayılı  Kanun 1. Ve 2. Taksitleri, 4 Ağustos 2023 Cuma gününe kadar uzatılmıştır. SGK Borç Yapılandırma süre uzatımını 3 Ağustos 2023 Perşembe gününe kadar uzatılmıştır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) son ödeme tarihi 31 Temmuz 2023 olan Yapılandırma, cari dönem PRİM BORÇLARI ve diğer her türlü borçların son ödeme tarihini 3 Ağustos 2023 Perşembe saat 23:59 a kadar uzatmıştır. Tüm esnaf ve sanatkarlarımıza duyurulur” derken ödemelerin son güne bırakılmaması gerektiğini söyledi.

 

 

 

ETİKETLER : Yılmaz Akdeniz
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›