Bankoğlu’ndan Kozcağız’ın ilçeliği için kanun teklifi

Kozcağız beldesinin ilçe olması için TBMM Başkanlığına kanun teklifi veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, “Beldenin gelişmişliği, nüfus yapısı dikkate alındığında artık ilçe olmayı çoktan hak ettiğini, hatta bunun kamu yararı adına bir zorunluluk olduğunu görüyoruz. Kozcağız’ın ilçe statüsüne kavuşması beldeyi ekonomik, sosyal ve kültürel olarak da geliştirecektir. Kozcağız’ın ilçe olmasının önünde hiçbir engel yok; insan kaynağı, beldedeki kamu kurumlarının durumu ve belde altyapısı Kozcağız’ın ilçe olması için fazlasıyla uygun” dedi.
Bu haber 2023-07-29 13:33:57 eklenmiş ve 441 kez görüntülenmiştir.

 

“Kozcağız’ın ilçe olmasının önünde hiçbir engel yok”

 

 

Kübra Nur AK

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Bartın Milletvekili Av. Aysu Bankoğlu, Bartın’da her seçim döneminde yeniden gündeme gelen Kozcağız beldesinin ilçe olması için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına kanun teklifi verdi.

 

 

“Kozcağız’ın bir an önce ilçe olması gerekiyor”

 

 

Kozcağızlıların, yıllardır beldelerinin ilçe yapılması yönünde talepleri olduğunu belirten Bankoğlu, Kozcağız’ın ilçe statüsüne kavuşması durumunda beldenin ekonomik, sosyal ve kültürel olarak daha da gelişeceğinin de altını çizerek şunları kaydetti:

 

 

“Bartın Kozcağız beldesi TÜİK’in 2021 yılı kayıt sistemine göre 30 bini aşkın nüfusuyla birçok ilçenin nüfusundan daha kalabalık bir beldemiz. Beldenin gelişmişliği, nüfus yapısı dikkate alındığında artık ilçe olmayı çoktan hak ettiğini, hatta bunun kamu yararı adına bir zorunluluk olduğunu görüyoruz. Hemşehrilerimiz bu talebini yıllardır dile getiriyor. İktidar bloğunun yeni il ve ilçelerin kurulmasına dair bir gündeminin olduğunu da medyadan takip ediyoruz. Eğer güncel şart ve durumları dikkate alarak yeni ilçelerin kurulması hususunda samimilerse Kozcağız’ın bir an önce ilçe olması gerekiyor.

 

 

“Ne yazık ki bugüne kadar bir sonuç alınamadı”

 

 

Kozcağız’ın ilçe statüsüne kavuşması beldeyi ekonomik, sosyal ve kültürel olarak da geliştirecektir. Kozcağız’ın ilçe olmasının önünde hiçbir engel yok; insan kaynağı, beldedeki kamu kurumlarının durumu ve belde altyapısı Kozcağız’ın ilçe olması için fazlasıyla uygun. Kozcağız sınırları içinde okulu olmayan mahalle yok; sağlık merkezinden rehabilitasyon merkezine; elektrik sağlama birimlerinden telekomünikasyon ve internet altyapısına kadar her şey ilçede mevcut. Kozcağız ticaret, yeme içme, finans hizmetleri, konaklama ve eğlence ile sanayi işletmelerinin yanı sıra sportif etkinlikler başta olmak üzere kültür ve sanat etkinliklerinin de yoğun olduğu bir beldemiz. İktidar bloğunun yeni il ve ilçe konusunda verdiği sözleri de dikkate alarak konuya ilişkin Kanun Teklifimi Meclis Başkanlığına sundum. Daha önceki yıllarda da benzer çalışmalarım olmuş, TBMM kürsüsünden bu yönde çağrılarımı defalarca iktidar mensuplarına iletmiştim. Ne yazık ki bugüne kadar bir sonuç alınamadı.

 

 

“Ekonomik zararı bile ortadan kaldırmak için yeterli bir sebep”

 

 

Kozcağız’ın ilçe olması sadece sosyo-ekonomik gelişmeyi değil; aynı zamanda ekonomik zararın da önlenmesi için gerekli bir adım olacaktır. Bugün beldede yaşayan 30 bini aşkın hemşehrimiz, günlük resmi işlemleri için 30-40 km yol yapmak zorunda kalıyor. Bunu rakamlara vurduğunuzda ciddi bir ekonomik kaybın ortaya çıktığı görülecektir. Kamu hizmetine erişebilmek için vatandaşa bu kadar engel çıkarmanın hiçbir anlamı yok. Beldenin ilçe statüsüne kavuşması, sadece bu işlemler için harcanan ekonomik zararı bile ortadan kaldırmak için yeterli bir sebep.

 

 

“Bölge halkının ekonomik ve sosyal gücü daha da artacaktır”

 

 

Milletvekili seçildikten sonra ilk çalışmalarımdan biri, Kozcağız beldemizin ilçe yapılması yönünde Kanun Teklifi vermek olmuştu. Kozcağızlı hemşehrilerimize taleplerini iletme konusunda sözüm var. İktidar da bu talebe kulak vermelidir. Kanun Teklifimde de belirttiğim gibi Kozcağız’ın gerek şehirleşme hızı, gerek nüfus artışı, gerek kurumlaşma ve altyapı yeterliliği dikkate alındığında beldenin ilçe olması büyük önem taşımaktadır. Böylece resmi kurumlarla alakalı günlük işlemler için Bartın şehir merkezine gitme gereksiniminden doğan maddi kayıplar da ortadan kalkacak ve bölge halkının ekonomik ve sosyal gücü daha da artacaktır. Kozcağız’a ilişkin atılacak adımlar iktidarın samimiyet turnusolü olacaktır.”

 

 

Bartın’ın gelişmiş beldelerinden biri olan Kozcağız’ın 40 köy ve 5 mahallesi bulunuyor.

 

 

KUTU KUTU

 

 

CHP’li Bankoğlu, TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifinde genel gerekçe olarak şu ifadeleri kullandı:

 

 

“Anayasamızın 126. Maddesinde ‘Türkiye, merkezî idare kuruluşu bakımından, coğrafya durumuna, ekonomik şartlara ve kamu hizmetlerinin gereklerine göre, illere; iller de diğer kademeli bölümlere ayrılır’ hükmü ile benzer şekilde, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 2. Maddesinde de ‘İl ve ilçe kurulması, kaldırılması, merkezlerinin belirtilmesi, adlarının değiştirilmesi, bir ilçenin başka bir ile bağlanması kanun ile...’ gerçekleştirileceği yazılıdır. İşbu teklifle, şehirleşme ve yapılaşma hızı ile toplam nüfusu yıllar içerisinde artan Kozcağız beldesinin ilçe olarak kurulması hedeflenmektedir.

 

 

Bartın Merkez ilçeye bağlı Kozcağız beldesi, batıda Zonguldak’ın Çaycuma ilçesi, güneyde Zonguldak ili, kuzeyde Bartın ili, doğuda ise Ulus ilçesine bağlı ve Bartın Kumluca beldesi ile sınır komşusudur. Kozcağız, 232 kilometrekare yüz ölçümüne sahip olup 5 mahalle ile 40 köyü içerisine almaktadır. 31 Aralık 2021 tarihli ‘Türkiye İstatistik Kurumu Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ verilerine göre Kozcağız beldesinin nüfus toplamı 7 bin 248 kişidir. Şehirleşme hızıyla paralel olarak nüfus ve yapılaşma da beldede artış göstermektedir. Beldenin ekonomisi, tarımsal faaliyetler ile ticarete dayalıdır. Aynı zamanda, civarda yer alan tekstil fabrikaları ve saya atölyeleri de halkın önemli gelir kaynağını oluşturmaktadır.

 

 

Beldede, merkezde bulunan 5 mahalle kapsamındaki nüfusun yanında, 40 köye hizmet verilmeye çalışılmaktadır. Verilen hizmetler içerisinde ticaret, insan sağlığı ve hayvan sağlığı hizmetleri, ilköğretim ve lise eğitimi, bankacılık ile finans hizmetleri, tarımsal kredilendirme, yeme-içme, konaklama dinlenme, eğlence, şehirler arası yolcu taşımacılığı, nakliyecilik, sportif etkinlikler, sağlık, asayiş ve güvenlik, sanayi işletmeleri, kültür-sanat etkinlikleri, posta ve telekomünikasyon servisleri ön plandadır.

 

 

Kozcağız sınırları içinde okulu olmayan mahalle bulunmamakla birlikte, beldede Bilişim teknolojileri, muhasebe, çocuk gelişimi ve genel lise bölümleriyle eğitim veren 540 öğrenci kapasiteli Kozcağız Çok Programlı Lisesi, 1000 öğrenci kapasiteli Ahmetler İlköğretim Okulu ve bağlı olarak 30 öğrenci kapasiteli anaokulu, 750 öğrenci kapasiteli Kozcağız İlköğretim Okulu ve bağlı olarak 30 öğrenci kapasiteli anaokulu, Özel sektörün açmış olduğu anaokulu ve rehabilitasyon merkezi de bulunmaktadır. Benzer şekilde Kozcağız Aile Sağlığı Merkezi'nde, haftada 7 gün esasıyla ve 8 hekim, 7 ebe, 4 hemşire vasıtasıyla çevre köyler ile birlikte vatandaşlarımıza sağlık hizmeti verilmektedir. Resmi Devlet kurumları olarak ise Jandarma Karakol Komutanlığı, Türk Telekom İşletme Şefliği, PTT Merkez Müdürlüğü, Orman İşletme Şefliği, Tarım Kredi Kooperatifi ve EnerjiSA BEDAŞ Elektik Şefliği bulunmaktadır.

 

 

Kozcağız’ın gerek şehirleşme hızı, gerek nüfus artışı, gerek kurumlaşma süreci dikkate alındığında beldenin ilçe olması büyük önem taşımaktadır. Merkezi idarenin, Kozcağız Belediyesi sınırları içerisinde kurumlarını oluşturması yönündeki gereklilik kaçınılmaz bir aşamaya gelmiştir. Beldenin ilçe olması sayesinde, resmî kurumlarla alakalı günlük işlemler için Bartın şehir merkezine gitme gereksiniminden doğan maddi kayıplar da ortadan kalkacak ve bölge halkının ekonomik ve sosyal gücü daha da artacaktır. Kozcağız’ın ekonomik, sosyal ve coğrafi şartlar ile kamu hizmetlerinin gelişmişliği açısından ‘ilçe’ olması kamu yararı açısından oldukça gereklidir.”

ETİKETLER : Aysu Bankoğlu Bartın
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›