Meteoroloji’den yüksek sıcaklık uyarısı

Türkiye’de Afrika sıcaklarının 20 Ağustos’a kadar etkili olacağı bildirildi. Meteoroloji'nin son tahminlerine göre mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı Perşembe’ye (yarın) kadar devam edecek, Perşembe gününden itibaren ise azalarak mevsim normallerine dönecek. Ancak, meteoroloji yetkilileri bugün için sıcaklık uyarısında bulundu. Bartın’da termometrelerin 37 dereceye ulaşması bekleniyor.
Bu haber 2023-07-26 10:43:04 eklenmiş ve 404 kez görüntülenmiştir.

 

Bartın’da termometreler 37 dereceyi bulacak!

 

 

Erkan Hızoğlu

 

 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre, genellikle mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığının; Perşembe gününe kadar yurt genelinde artmaya devam edeceği, batı ve iç kesimlerde normallerinin 7-10 derece üzerine ulaşacağı, Perşembe günü batı bölgelerinden başlayarak azalacağı tahmin ediliyor.

 

 

Yapılan son değerlendirmelere göre; Halen batı ve güney bölgelerimizde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının batı bölgelerden başlayarak etkisini artırması bekleniyor. Çarşamba (bugün) ve Perşembe günleri tüm yurtta etkili olması beklenen sıcak hava dalgasına bağlı olarak; Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgeleri’nde mevsim normallerinin 5-10 derece, diğer bölgelerde 2-6 derece üzerine çıkması bekleniyor.

 

 

Sıcak hava dalgasının 27 Temmuz Perşembe günü akşam saatlerinden sonra batı ve kuzeybatı kesimlerden başlayarak etkisini kaybedeceği, bu hafta sonunda hava sıcaklıklarının yurt genelinde mevsim normalleri civarına, iç kesimlerde ise yer yer mevsim normallerinin altına ineceği tahmin ediliyor.

 

 

Bartın’da da sıcaklığın bugün 37 derecelere ulaşacağı tahmin edilirken yetkililer, dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

 

 

KUTU KUTU

 

 

Güneş çarpmasından korunma yöntemleri

 

 

Son günlerde sıcakların artacağına yönelik Meteoroloji’den ve uzmanlardan peş peşe uyarılar yapılıyor. Yüksek sıcaklıklara bağlı olarak oluşabilecek sıcak çarpması durumuna karşı bir uyarı da Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden geldi.

 

 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü sıcaklıkların 40 dereceye kadar yükselebileceği uyarısında bulundu ve güneş çapmasından korunmanın yöntemleri hakkında bilgiler verdi. Peki, sıcak çarpması nedir, belirtileri nelerdir? Güneş çarpmasına ne iyi gelir? İşte güneş çarpmasından korunmanın yolları...

 

 

Güneş çarpması nedir?

 

 

“Güneş çarpması; aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı meydana gelen ciddi bir rahatsızlıktır. Hemen müdahale edilse bile ölümcül olabilir ya da kalıcı zararlar verebilir. Aşırı sıcaklığın yanında nem oranının da yüksek olması (yüzde 70’in üzeri), güneş çarpmasında etkili bir rol oynar. Güneş çarpması özellikle yaşlı ve çocuklar için daha tehlikelidir.

 

 

Güneş ışınları; ultraviyole, görünür ve enfraruj ışınlarından oluşmaktadır. İnsan sağlığı açısından en etkili ışın ultraviyole ışınlarıdır. Ülkemizde genellikle yaz ayları ve gündüz 11.00-15.00 saatleri arası güneş çarpması açısından en riskli zamanlardır. Güneş çarpmasının en sık görüldüğü yerler, sıcak ve nemli deniz sahilleridir.

 

 

Belirtileri

 

 

Uzun süre güneş altında kalınmış ise aşağıda verilen belirtiler güneş çarpmasını işaret eder. Hastanın ateşi 39-41 dereceye kadar çıkabilir. Davranış, anlama ve algılama bozuklukları oluşur. Kalp atışları düzensizdir. Şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma yapabilir.

 

 

Nasıl korunmalı?

 

 

Güneş çarpmasından korunmak için aşağıda verilen tavsiyelere uymak gerekmektedir. Genel Müdürlüğümüzce sıcak ve UV (ultraviyole) ışınları için uyarı verilen bölge ve günlerde mümkün olduğunca güneşten kaçınmalı, zorunlu olmadıkça 1100-1500 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalıdır. Aşırı sıcaklarda gölgede bulunulmalı, ağır işler ve spor yapılmamalıdır. İnce, açık renkli bol elbiseler giyilmeli, şemsiye veya geniş kenarlı şapka kullanılmalıdır. İmkanlar ölçüsünde sık duş alınmalıdır. Ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalı ve bol bol sıvı tüketilmelidir.”

 

ETİKETLER : Meteoroloji Genel Müdürlüğü
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›