Futbol ve Antrenör


Bu makale 2020-12-09 18:29:54 eklenmiş ve 301 kez görüntülenmiştir.
ZEKAİ PEKERBAŞ



Sermaye gruplarının katılımı ile endüstri haline gelen futbolu yönlendiren kurumlar ve paydaşlar bulunmakta. Bunları uluslararası ve ulusal federasyonlar, kulüpler, sivil toplum örgütleri, antrenörler, oyuncular, hakemler ve taraftarlar olarak görüyoruz. Bu haftaki sohbetimizde üzerinde çok konuşulan ANTRENÖR kavramına değinmek istiyorum. Dünya ve ülkemiz futboluna katkı sağlayan, bazen övgü ile bazen olumsuz eleştiriler ile değerlendirdiğimiz antrenör gerçeği oyunun içerisinde bulunuyor. Antrenman biliminin gereği her zaman da bulunacaktır. Ülkemiz antrenörlerinin bir bölümünün ekonomik kazanımları, sosyal konumları futbol endüstrisi içinde farklı olmaktadır; bunu ayrıca değerlendirebiliriz. Ancak antrenörlerimizin büyük bölümünün sorunlarının, taleplerinin çözülemediğinden, çalışma koşullarının yetersiz olduğundan bahsetmemiz yanlış bir tespit olmaz. Biz antrenörlerin bilgileri, yeterlilikleri koşullara bakılmaksızın göreceli olarak eleştirilebilir, bu eleştirilerde skor tabelası da etkili olabilir; fakat ülkemizde ve ilimizde antrenör yok demek, antrenörlüğü basite indirmek emek ve etik değerler adına şık durmuyor. Yetiştirici, geliştirici ve yarıştırıcı olarak uğraş veren antrenörlerin en azından insan organizması ile ilgilendiğini hatırlamamız gerekir.

Futbolun gelişmesine paralel olarak futbolcuların iş yapma becerileri, teknik ve fiziksel özellikleri bilimin rehber olduğu antrenman yöntemleri ile artmıştır. İnsan vücudunu ve psikolojisini ilgilendiren antrenmanı basitçe açıklayalım.

ANTRENMAN;

-Sporcunun tepki (reaksiyon) süresinin kısaltılması..

-Alıştırmalar ile sporcunun istenilen düzeye ulaşabilmesi için gerçekleştirilen sistematik çalışmalar olarak açıklanabilir.

Bu açıklamalara göre basit deyimle; takımı ve sporcuyu çalıştıran, oyuna hazırlayan kişiyi antrenör olarak tanımlayabiliriz. Sporcuların becerilerini, motorik, teknik-taktik özelliklerini ve zihinsel uyumlarını geliştirerek yönlendiren, takip eden, sevk ve idare sorumluluğu alan kişilere ANTRENÖR diyoruz.

 

Ülkemizde ilk futbol antrenör kursu TFF (Türkiye Futbol Federasyonu) tarafından 1964’ de Manisa’da açılıyor. Bu vesile ile dönemin zorluklarına rağmen ülkemiz futboluna katkısı bulunanlara saygı ve minnetlerimizi belirtelim. TFF tarafından düzenlenen antrenör kursları 2008’de UEFA (Avrupa Futbol Federasyonları Birliği) kriterlerine uyum yönünde yeniden düzenlenerek daha kapsamlı hale getiriliyor. Teknik adamların mezun oldukları kurslara göre sınıflandırılması aşağıdaki gibi oluyor.

 

-UEFA Pro lisanslı antrenör                     -Futsal antrenörü

-UEFA Elit Genç A lisanslı antrenör          -Plaj Futbolu antrenörü

-UEFA A lisanslı antrenör                          -Çocuk Futbolu antrenörü

-UEFA B lisanslı antrenör                         -Engelli Futbolu antrenörü

-TFF    A kaleci antrenörü                         -Maç ve Performans analizi antrenörü                                         

-TFF    B kaleci antrenörü                         -Atletik Performans antrenörü

-TFF Grassroots C lisanslı antrenör         -Oyuncu ve Maç izleme antrenörü

-TFF Grassroots Gönüllü lideri

Konuya biraz açalım. Sadece kursa katılmak yetiyor mu? Kulüplerde çalışma süresi, profesyonel ve amatör futbolculuk yılları, öğrenim durumu, yabancı dil yeterliliği, millilik gibi hususlar kursa katılım için gerekli olan puanları etkiliyor. Örneğin UEFA-A kursuna katılabilmek için UEFA-B lisansından sonra 3 yıl geçmesi ve 24 ay süreyle çalışmak gerekiyor. İzniniz ile sohbetimize bir parça espri katalım. İdareci (!) arkadaşınız, kartviziti hatırlı tanıdığınız yok ise; çalışma koşulları ile hak ve menfaatler yönünde talepleriniz olursa iş bulma şansınız maalesef azalır. Ayrıca eğitimi, ilkeleri göz ardı edip neticeye odaklanan kulüplerde çalışırsanız bavulunuzun hazır olması gerekir. Evet antrenörlük bu kadar kolay (!) bir iş. Yeter ki kazanın (!) Ayrıca antrenörlerin çalışabilmesi için TFF ve TÜFAD’ın (Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği) ortaklaşa düzenledikleri Gelişim Seminerlerine katılma zorunluluğu bulunuyor.

Kulüpler, antrenörler ve oyuncular faaliyetlerini profesyonel ve amatör olarak talimatlar yönünde yerine getirir. Profesyonel kulüplerin bünyesinde çalışan antrenörlerin ekonomik talepleri, sosyal güvenlikleri iş kanunu yönünde temin edilmekte; ancak aynı taleplerin amatör kulüplerde bulunan antrenörler adına yasal dayanağı bulunmamaktadır. Özellikle diğer bir mesleği olmayan antrenörlerin ekonomik ve sosyal güvenliklerinin olmaması yapısal sorun olarak duruyor. 30 bin civarında olan futbol antrenörünün 23 bini Tüfad üyesi olup, aşağıdaki gibi görev yapmaktadır.

2018-2019 Sezonu Sözleşme Yapanlar                      Gelişim Seminerine Katılanlar

------------------------------------------------------------          ------------------------------------------------

-Profesyonel Takımlar: 2192 antrenör                      -Pro Lisans: 594

-Amatör Takımlar        : 7575 antrenör                     -Diğer         : 13967                                                                                           

-Kadınlar Ligi                 :  122   antrenör         

                    TOPLAM    : 9889 antrenör               TOPLAM    : 14561                         

                                                                                                                                                              

Görüldüğü gibi ülkemiz antrenörlerinin büyük bir kısmı eğitici, geliştirici ve yarışmacı antrenör olarak oyunun içinde aktif olarak yer alamamaktadır. Yeni nesil antrenörlerimizden Kemal Fazıl EVCİMİK hocamızın değerli katkılarıyla hazırladığımız, 487 antrenörümüzün katıldığı anketin sonuçlarına göre 458 antrenörün sosyal güvenliğinin olmaması dikkatimizi çekiyor.

Genelden ilimiz özeline dönelim. İlimizdeki TÜFAD üyesi antrenörlerimizi UEFA-A: 2, UEFA-B : 13, Diğer: 37 antrenör olarak görüyoruz. Bir önceki futbol sezonunda yerel amatör lig büyüklerde 7, alt yaş gruplarında 59, bayanlarda 1 futbol takımı olan 13 kulübümüzde toplam 16 antrenör çalışmıştır. Futbol eğitimi yönünde değerlendirdiğimizde yaş gruplarının özelliklerine göre antrenör dağılımının eksikliği dikkat çekiyor. Diğer taraftan temel futbol eğitimi çağındaki katılımın üst yaş gruplarına çıkıldıkça azaldığını, nitelikli oyuncuları en azından ilimiz futboluna kazandıramadığımızı görüyoruz. Bu konuda gençlerimize karşı olumsuz ifade kullanmak haksızlık olur; zira koşulları iyileştirmek, gelişimi sağlamak için erişkinlerin öncülüğü gerekiyor. Ekonomik güçlüklerin yaşandığı günümüzde; ilimizin imkanları ve kaynakları doğrultusunda gençler için fırsat eşitliğini yaratmak, bizlerin ve futbol adına karar verenlerin görevi olmalı, futbol deyimi ile takım oyunu ortak akılla oynanmalı.

 

Sağlıklı günler dileğiyle hoşça kalın.

 

Kaynaklar:

www.tff.org


TÜFAD 

 

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›