UNESCO yolunda Amasra...


Bu makale 2020-11-12 13:23:09 eklenmiş ve 263 kez görüntülenmiştir.
HÜSEYİN BORAN

 

 

Dünya Miras Listesi, UNESCO Dünya Miras Komitesi tarafından belirlenen ve tüm dünyada öncelikli olarak korunması için çalışmalar yapılan kültürel ve doğal varlıkların yer aldığı listedir. UNESCO bu faaliyetlerine ilişkin olarak 190 ülke ile antlaşma imzalamıştır. UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi'nde 178 Taraf Devletin 1740 mirası yer almaktadır. 

Türkiye'nin Geçici Listede ilki 1994 yılında sunulan ve son olarak 2020 yılında güncellenen şekliyle 78 kültürel, 2 karma ve 3 doğal olmak üzere toplam 83 mirası bulunmaktadır.

Uluslararası önem taşıyan ve bu nedenle takdire ve korunmaya değer doğal oluşumlara, anıtlara ve sitlere UNESCO tarafından “Dünya Mirası” statüsü verilmesi için kentin sahibi olan Belediyeler ve Kent Meclisleri gerek gördüklerinde Üniversitelerden ve Sivil Toplum Kuruluşlarından da faydalanarak Dünya Mirası Komitesine sunulmak üzere gereken kriterleri de yerine getirerek tarihi ve doğal değerlerini UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alması için yoğun gayret göstermelidirler. 

3000 yıllık tarihi geçmişi kültürel değerleri ile Batı Karadeniz’in en önemli turizm merkezlerinden olan 15 Nisan 2013 tarihi itibari ile “UNESCO DÜNYA MİRAS GEÇİCİ Listesi’ne” Ceneviz Ticaret Yolu’nda Akdeniz’den Karadeniz’e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri dosyası ile dahil olmuş ve BAKKA "Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı" tarafından desteklenen proje ile UNESCO Yolunda Amasra Çalıştayı yapılmış ve bir yol haritası belirlenmişti.

 UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde yer aldığımız "Ceneviz Ticaret Yolu’nda Akdeniz’den Karadeniz’e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri" adlı dosyada yer alan Ceneviz Surlu yerleşimleri: Cenevizlilerin 11. ve 15. yüzyıllar arasında Akdeniz, Karadeniz, Atlantik Okyanusu ve Kuzey Avrupa’da kurdukları ticaret kolonileri tarafından yapılan ve günümüze kadar ulaşan birçok surlu yerleşimden oluşmaktadır. Bu eserler arasında İstanbul’daki Yoros Kalesi ve Galata Kulesi, İzmir’de Foça Kalesi ve Çandarlı Kalesi, Bartın’da Amasra Kalesi, Düzce’de Akçakoca Kalesi ve Sinop Kalesi kabul gören bu dosyada yer almakta. 

Diğer yazıları...
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›