Bartın’da Yem Bitkilerinde Yeni çeşit; “İlkadım” Projesi Değerlendirildi

Bartın’da yerleşik olan yem bitkileri üretim kültürü üzerinde artan baskıyı azaltmak ve üretim alanlarını artırmak için İlkadım İtalyan Çimi çeşidinin üreticilere yeni bir alternatif olarak sunulması amaçlanıyor.
Bu haber 2019-07-20 13:42:46 eklenmiş ve 227 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

İlimizde Bakanlığımız Eğitim Yayım Daire Başkanlığı tarafından "Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Projeleri" kapsamında bu yıl uygulamaya başlanacak olan “Yemde İlkadım; Süt Otu Yayım Projesi”nin tanıtım ve değerlendirme toplantısı yapıldı.

Başlangıç tarihi 1 Ocak 2019 ile bitiş tarihi 31 Aralık 2020 olan, 2 yıl süre ile 10 çiftçiye 5’er dekar alanda gerçekleştirilecek projenin tanıtım toplantısına Tarım ve Orman İl Müdürü Abdulsetter Bayram, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Gönül Merve Şen Kul, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Emine Sancar, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Erol Aksoy ve teknik personel katıldı.

 

“Yaygınlaştırılması amaçlanıyor”

 

Projenin ilimizde uygulanması hakkında bilgiler veren Tarım ve Orman İl Müdürü Bayram, ilkadım çeşidi ile ilgili de detayları paylaşarak şunları söyledi:

İlimizin arazilerinin orman alanlarına yakın olması nedeniyle yem bitkileri yetiştiriciliğinde üreticiler yabanıl hayattan olumsuz etkilenmektedir. Bu maksatla ilimizde yerleşik olan yem bitkileri üretim kültürü üzerinde artan baskıyı azaltmak ve üretim alanlarını artırmak için İlkadım İtalyan Çimi çeşidinin üreticilerimize yeni bir alternatif olarak sunulması amaçlanıyor. Yem bitkileri tarımında alternatif olarak Samsun Karadeniz Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen ve 2018 yılında tescil edilen İlkadım İtalyan Çimi çeşidini ilimize adapte ederek; ekonomik getirisi ve kalitesi yüksek olan İtalyan çimi üretimini özendirici bir noktaya taşımayı ve yem bitkileri alanları içerisindeki üretim payının arttırılmasının sağlanması hedeflenmektedir. Tarla tarımı içerisinde ekim nöbetine girerek kaliteli kaba yem açığının giderilmesinde rol oynayacak İtalyan Çimi; vejetasyon süresinin kısa olması, hızlı ve kuvvetli bir büyüme karakterine sahip olması ve birim alandan birden fazla biçim alınması gibi özellikleri ile İlimiz yem bitkileri üretiminde hızla artabilecek ve çiftçinin yem ihtiyacım minimuma indirebilecek bir çeşittir. Sürdürülebilir verimlilik açısından birim alandan daha fazla ürün elde edilmesiyle çeşidinin ilimizde yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Araştırma sonuçlarına göre birim alandan birden fazla biçim alınan bu çeşit; kuru ot olarak, silaj yapılarak, günlük yeşil biçilerek ve otlatma yapılarak değerlendirilmekte, içindeki protein oranı yüzde 19'u geçerek, protein oranı  yüzde 16 olan yoncaya rakip olmaktadır. Kuru madde oranı yüzde 30-45 arasında olmasıyla besi hayvanlarında kondisyon artışı, süt hayvanlarında yüzde 20 süt veriminde artış sağlamaktadır.”

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü
Diğer EKONOMİ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›