Ünlü, yaşadıkları sorunlara dikkat çekti, promosyon uygulaması istedi

Kozcağız Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mutlu Ünlü, engellilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Bankaların promosyon konusunda ayrımcılık yaptığına işaret eden Ünlü, “Bankalar engelli maaşı ve bakım maaşı alanlara bu maaşlara dayanarak krediler ve kredi kartları vermekte iken neden promosyon vermemektedir?” diye sordu.
Bu haber 2022-12-03 10:52:18 eklenmiş ve 464 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir açıklamada bulunan Kozcağız Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mutlu Ünlü, engellilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

 

Türkiye’deki sorunlarını “erişilebilirlik”, “ayrımcılık”, “eğitim”, “istihdam”, “sağlık” olmak üzere 5 başlıkta toplayan Ünlü, bu sorunlara ilişkin şunları söyledi:

 

“Engellilerin erişim hakları kaygı vericidir. Engellilerin haklarına  ayrımcılık toplum ve karar vericilerin bakış açısı, hak temelli değil yardım temellidir. Engellilerin hakları eğitim de engelli öğrencilerin engelsiz akranlarıyla eğitim alabilmesine imkân sağlayan kaynaştırma eğitiminde gerek akademik ve fiziki erişim, gerekse personel kapasitesi bağlamında eksiklikler var, akran şiddeti bir diğer ciddi sorun. Türkiye’de kamuda engelli memurda yüzde 3, işçiler için kamuda yüzde 4, özel sektörde yüzde 3 engelli çalıştırma zorunluluğu var. Ancak gerek işyerlerinin erişilebilir olmaması, gerek ayrımcılık, gerekse mesleki eğitim yetersizliği nedeniyle engelliyi istihdam etmek yerine ceza ödenmesi tercih ediliyor. Engelliler iş yerinde bir sorun olarak görülüyor. Çeşitli şekillerde mobbinge uğruyorlar. Engelli bireylerin rehabilitasyon hizmetleri, yardımcı cihaz,  tıbbi sarf malzemesi vb. hayati öneme sahip ihtiyaçlarının büyük bölümü devlet tarafından karşılanmıyor ya da yeterli değil. Engelli bireylerin sağlık kurulu raporları sorunlu bir alan olmaya devam ediyor. Tek seferde her ihtiyaca cevap verebilecek bir rapor sistemi yok. Evde bakım aylığı ve engelli maaşı bağlanma koşulları, evde yaşayan diğer kişilerin durumları yeniden düzenlenmeli ve bakım maaşı alan engellilerin aynı anda engellilik maaşları da kesilmemeli.”

 

“Kredi ve kredi kartı verirken neden promosyon verilmiyor?”

 

Engelli ve evde bakım maaşı haklarında promosyon sorunu yaşadıklarını da gündeme getiren Ünlü, “Engelli ve evde bakım maaşları bankalar tarafından ellerimize ulaşmaktadır. Özel sektör çalışanı, kamu çalışanı ve emekliler her 3 yılda bir promosyon alıyorlar. Burada bankalar tarafından ayrımcılık görmekteyiz. Daha önce Türkiye’nin farklı illerinde 2012’den 2021’e kadar promosyon ödemeleri yapılmış. Engelli maaşı ve evde bakım maaşı alanlara neden promosyon verilmeye devam edilmiyor. Bankalar engelli maaşı ve bakım maaşı alanlara bu maaşlara dayanarak krediler ve kredi kartları vermekte iken neden promosyon vermemektedir? Bakım maaşı alan engelli yakınlarının sosyal güvence kapsamına alınması engelli vefat ettiğinde yakınının mağdur bırakılmaması için emeklilik kapsamına alınması gerekmektedir” dedi.

ETİKETLER : Bartın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Kozcağız Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mutlu Ünlü
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›