Bartın Belediyesi 25.Uluslararası Kitap Fuarı, kültür ve sanat dolu etkinliklerle geride kaldı

Bartın Belediyesi tarafından her yıl düzenlenerek geleneksel hale gelen ve tüm ülkeye hitap eden Bartın Belediyesi 25.Uluslararası Kitap Fuarı 8 gün sürdü. Kapılarını kitapseverlere açan kitap fuarında çok sayıda yazar ve yayınevi fuarda vatandaşlarla buluşmak için stant kurarken, vatandaşlar kitaplara yoğun ilgi gösterdi. 23 Kasım’da yapılan açılış töreniyle birlikte başlayan fuarda, söyleşiler, imza günleri ve çeşitli etkinlikler yapıldı. Fuar alanına ve kitaplara yoğun ilgi gösteren Bartın halkı, düzenlenen söyleşi ve imza günü programlarına da katılarak yazarlarla buluştu.
Bu haber 2022-12-01 12:23:49 eklenmiş ve 392 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

 

1997 yılında ilki gerçekleştirilen ve bu yıl söyleşiler ve imza günleri ile uluslararası düzeyde konuklarını ağırlayan fuar 23 Kasım–30 Kasım 2022 tarihleri arasında 8 gün süre ile Belediye Sosyal Tesislerinde açık kaldı.

 

Bu yıl 17 yayınevinin katılımıyla düzenlenen Bartın Belediyesi Uluslararası 25. Kitap Fuarı kapsamında söyleşi, imza günü, dinleti, konserler gerçekleştirildi.

 

Yazarlar ile okurlarını buluşturan fuar, birçok tanınmış yazara ev sahipliği yaptı. Uluslararası düzeyde konuklarını ağırlayan ve 30 Kasım’da tamamlanan fuara katılan ve destek olan herkese teşekkür eden Belediye Başkanı Cemal Akın, kültürel ve sanatsal faaliyetlerin devam edeceğini ifade etti.

 

 

Başkan düzenlenen fuarın önemine değindi

 

 

Fuar 23 Kasım Çarşamba günü Belediye Sosyal Tesislerinde gerçekleşen açılış töreni ile kapıları açtı. Törene; Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, Türkiye Büyük Millet Meclisi eski Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi  Köksal Toptan’ın eşi Emekli Yargıtay Hakimi, Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı(ÖZEV)Kurucu Başkanı Yazar/Şair Saime Toptan, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, protokol üyeleri, Bartın Belediyesi personeli ve çok sayıda vatandaş katıldı. Yoğun katılım olduğu tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

 

 

23. Hasan Bayrı Şiir Yarışması’nda derece girenler ödüllendirildi

 

 

Fuarın açılış programında Uluslararası 25. Kitap Fuarı etkinlikleri kapsamında düzenlenen 23. Hasan Bayrı Şiir Yarışması’nda derece giren şairlere ödülleri takdim edildi. Bartınlı şair Hasan Bayrı’nın isminin yaşatılması amacıyla düzenlenen yarışmaya bu yıl 54 kişi 114 şiirle katıldı. Işıl Işık, İlkiz Kucur, Keramettin Çetin, Leyla Okyar ve Doç. Dr. Mustafa Yeniasır’dan oluşan seçici kurulun yaptığı değerlendirme sonucunda; Karaman’dan İbrahim Şaşma 365 puan alan "Yunus’un Diliyle" isimli şiiriyle birinci oldu. Yarışma sonucunda ikincilik ödülünü 345 puanla Ankara’dan Metin İpek "Münzeviler Kahvesi" isimli şiiriyle kazanırken, 338 puanla Ankara’dan Halil İbrahim Durdu "19’un Matemi" isimli şiiriyle üçüncülük ödülünü, 335 puanla İzmir’den Erdinç Doğu "Düşler Ülkesi" isimli şiiriyle mansiyon ödülünü kazandı. Yarışmanın ödülleri protokol üyeleri tarafından takdim edildi.

 

 

Onur plaketleri takdim edildi

 

 

Ödül töreni sonrası fuarın onur konukları olan Türkiye Büyük Millet Meclisi eski Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi  Köksal Toptan’ın eşi Emekli Yargıtay Hakimi, Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı(ÖZEV)Kurucu Başkanı Yazar/Şair Saime Toptan’a ve Bartın Belediye Maket Atölyesi Eğitmeni,  Ahşap Maket ve Naht Sanatı Ustası Ahmet Güldür’e onur plaketleri takdim edildi.

 

 

Fuarın dünü ve bugünü fotoğraflarla anlatıldı

 

 

Plaket takdiminin ardından Bartın Belediye Başkan Cemal Akın protokol üyeleri ile fuar alanını gezerek kitapları inceledi. Kitap Fuarı Açılış Töreni, “Parthenios’un Kıyısında, Çınarların Gölgesinde 25 Yıl” Sergi Açılışı ile sona erdi. Sergide 1997'den bu yana geleneksel olarak düzenlenen fuarla ilgili fotoğraflar yer aldı.

 

 

İlk Söyleşi Konuğu Şair İlkiz Kucur Taşdelen oldu

 

24 Kasım Perşembe fuarın 2.gününde ilk söyleşi konuğu Şair İlkiz Kucur Taşdelen oldu. "Şiirden Öyküye, Söylenceden Romana" konulu söyleşi Belediye Sosyal Tesisleri Cep Sineması’nda gerçekleştirildi. Katılımcılarla karşılıklı soru cevap ve sohbet şeklinde süren söyleşiyi Belediye Başkan Yardımcısı Erol Demirkoparanoğlu da dinledi.

 

 

Toptan’dan Başkan Akın’a teşekkür

 

 

25 Kasım Cuma fuarın 3.gününde saat 11.00’da Türkiye Büyük Millet Meclisi eski Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Köksal Toptan’ın eşi Emekli Yargıtay Hâkimi, Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı(ÖZEV)Kurucu Başkanı Yazar/Şair Saime Toptan, “Engellilerin Sorunlarını Ne Kadar Fark Ediyoruz?” konulu söyleşi programı gerçekleştirdi. Vatandaşlar tarafından büyük ilgi gören söyleşide Toptan, Belediye Başkanı Cemal Akın’a böyle bir organizasyonun düzenlenmesindeki katkılarından dolayı teşekkür etti. Engellilerin ve ailelerinin bilgilendirilmesinin engellerin aşılmasında önemli rol oynadığını ifade eden Toptan, yürütülen ortak bir projeler ile engelle karşılaşmamış olan kesimleri aydınlatmaya çalıştıklarını söyledi.

 

 

Engellilerin sorunlarına değindi

 

 

Engellilerin sadece engellerden oluşan bir yaşam standardının bulunmadığını, toplumla kaynaşması halinde onların da mutlu, huzurlu bir yaşam standardının olabileceğini dile getiren Toptan, şunları söyledi:

 

“Toplumsal yaklaşımlarla ilgili sorunlar sadece Türkiye'de değil, dünyanın her yerinde var. Avrupa'da engelli vatandaşlara büyük imkânlar sunuluyor. Fakat toplumun kaynaşmış bir parçası olmalarını sağlayamamaları en büyük sorunları. Bu konuda onlarla görüşüyor ve fikir paylaşımında bulunuyoruz. Engelli vatandaşlara yönelik destek ve ilginin acıma duygusunu ön plana çıkaracak şekilde olmaması gerekiyor, empatik yaklaşımın tercih edilmesine özen gösterilidir. Engelli sorunları konusunda ailelerin olduğu kadar toplumun da bilgilendirilmeye ihtiyacı var ve bu hükümler engellileri ayrıcalık tanımak için değil, onları diğer bireylerle eşit hale getirmek içindir. İnsanların engellilerle diyalog kurarken iyi niyetli olsa da rencide etmeyecek bir üslupta olmaları gerekir.”

 

Yapılan söyleşinin ardından katılımcılarla karşılıklı soru cevap sohbet şeklinde sürerken, söyleşi sonunda Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın tarafından Saime Toptan’a Bartın Belediyesi 25. Uluslararası Kitap Fuarı’na vermiş oldukları destekler için plaket ve çeşitli hediyeler takdim etti.

 

Uluslararası 25. Kitap Fuarımızın Onur Konuğu Sayın Saime Toptan, söyleşisinin ardından kitaplarını Belediye Sosyal Tesisleri’nde imzaladı.

 

Aynı gün saat 19.00’da müzikli söyleşisiyle Yazar Tuna Kiremitçi Bartınlılarla buluştu. Birbirinden güzel şarkıları ve anlatımlarıyla güzel bir program sergileyen Sanatçı Tuna Kiremitçi ve Müzisyen Müge Alpay büyük beğeni topladı. 

 

 

Türkülerle Neşet Ertaş anıldı

 

 

Fuar programı kapsamında 26 Kasım Cumartesi günü yani fuarın 4. gününde saat 16.00’da Yazar Mustafa Şahin, “Kasaba ve Roman” konulu söyleşisini gerçekleştirdi. Söyleşisinin akabinde Şahin, kitaplarını da okuyucuları için imzaladı. Saat 18.00’da da Hacettepe Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İ. Ahmet Aydemir, "Sibirya'da Yaşayan Türk Halkları ve Dilleri" konulu söyleşi ile dinleyicilerin karşısında oldu. Günün sonunda da 20.00’da Bartın Belediyesi Halk Müziği Topluluğu tarafından “Türkülerle Neşet Ertaş” programı icra edildi. Birbirinden güzel türkülerle fuara renk katan müzisyenler uzun süre alkış aldı.

 

 

Fuar anısına çeşitli hediyeler takdim edildi

 

 

Fuarın 5. gününde ise saat 11.00-20.00 arasında Belediye Sosyal Tesisleri’nde Ali Yılmaz, Anekta, Barış Berberoğlu, Oral Yılmaz ve Türkan Vardan Baydar tarafından imza günü etkinliği yapıldı.

 

Yine bu etkinliğin yanı sıra saat 14.00’da Prof. Dr. Ayhan Gökdeniz tarafından “Turist Tercihleri ve Turizmde Yeni Eğilimler” söyleşisi gerçekleştirildi. Saat 16.00’da da Bartın Gazeteciler Derneği Başkanı, Bartın Manşet Gazetesi İmtiyaz Sahibi, Yazar Hacı Bulut tarafından “Tarihin Tanıkları Pullar” konulu söyleşi yapıldı. Günün son söyleşisi de saat 18.00’da Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Başkanı, Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Yeniasır tarafından verildi. “Kıbrıs Türk Milli Mücadelesi’nin Ada Edebiyatına Yansımaları” konulu söyleşi ile fuar etkinliklerinin 27 Kasım Pazar günkü programı sona erdi.

 

 

Fuarın 6.günü de dolu dolu geçti

 

 

Fuarın 6. Günü olan 28 Kasım Pazartesi günü ise saat 18.00’da Aile Danışmanı Bahriye Gürpınar Geredeli ve Yazar-Şair Hülya Ekmekçi tarafından “Hayalin Ufkundan, Kitabın Diline” konulu söyleşi– imza günü düzenlendi. Saat 19.30’da da tiyatro, sinema ve dizi film oyuncusu, yönetmen, sanat yönetmeni,  oyun yazarı Tamer Levent tarafından “Sanata Evet – Yaşama Sanatı” konulu söyleşi gerçekleştirildi.

 

 

Kitap Fuarının 7'inci günü söyleşiler ile devam etti

 

 

Kitap Fuarı etkinlikleri çerçevesinde 29 Kasım Salı fuarın 7.gününde söyleşi konuğu  Uygur şiirinin diasporadaki önemli isimlerinden biri sayılan Şair Mutallip Saydulla ve Bartın Üniversitesi Ortak Dersler Birim Başkanı Dr. Özgür Tilbe oldu. Belediye Cep Sineması’nda Şair Mutallip Saydulla tarafından gerçekleştirilen “Edebiyat ve Milli Ruh” konulu söyleşi ve Bartın Üniversitesi Ortak Dersler Birim Başkanı Dr. Özgür Tilbe tarafından “100’e 1 Kala: Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Türkiye” konulu söyleşiler ilgi gördü.

 

 

Fuarın son söyleşisini Bartınlı şair yaptı

 

 

30 Kasım Çarşamba fuarın 8. ve son gününde Türk şairlerin tanıtılması ve Türkçemizin sevdirilmesi amacıyla çalışmalar yapan Bartınlı Şair Erhan Erginsu tarafından “Türk Şiiri ve Şairlerimiz” konulu söyleşi gerçekleştirildi. Bu söyleşi programıyla kitap fuarı etkinlikleri sona erdi. Fuar boyunca gerçekleştirilen tüm söyleşilerin ardından Belediye Başkan Yardımcısı Erol Demirkoparanoğlu tarafından söyleşi konuklarına fuar anısına çeşitli hediyeler takdim edildi.

 

 

“Böylesine önemli fuarların düzenlenmesi çok önemli”

 

 

Fuar etkinlikleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın; “Okuma kültürünün topluma kazandırılmasında en önemli araçlardan biri kitap fuarlarıdır. Kitap fuarları meraklı okurların yeni yayınları keşfetmeleri için en iyi mekânlardır. Yeni yayınevlerinin, yeni yazarların, yeni kitapların keşfedildiği böylesine önemli fuarların düzenlenmesi çok önemli. Bu anlamda Bartın Belediyesi olarak yıllardır Uluslararası Kitap Fuarı düzenledik. Bu yıl 25.’sini düzenlediğimiz fuar kapsamında çok önemli konularda değerli isimleri ağırladık. 1997 yılında ilki gerçekleştirilen ve bu yıl söyleşiler ve imza günleri ile uluslararası düzeyde konuklarını ağırlayan fuarımız 23 Kasım–30 Kasım 2022 tarihleri arasında 8 gün süre ile Belediye Sosyal Tesislerinde açık kaldı. Bu yıl 17 yayınevinin katılımıyla düzenlenen Bartın Belediyesi Uluslararası 25. Kitap Fuarı kapsamında söyleşi, imza günü, dinleti, konserler gerçekleştirildi. Yazarlar ile okurlarını buluşturan fuarımız, tanınmış uluslararası yazarlara da ev sahipliği yaptı. Aydınlığın penceresinden bakmayı ilke edinen, Cumhuriyetin Aydınlık Yüzü Bartın’da, “Kitapla Aydınlığa” sloganı ile gerçekleştirdiğimiz bu etkinliklerimizde bizlere destek veren söyleşi konuklarımıza, stant görevlilerine, Belediye personelimize ve katılımları için tüm vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi. (Haber Merkezi)

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Belediyesi 25.Uluslararası Kitap Fuarı Bartın Belediyesi Belediye Başkanı Cemal Akın kitap söyleşi fuar
Diğer KÜLTÜR - SANAT haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›