Hamileler için yaz önerileri…

Yaz ayları, artan hormonlar ile birlikte vücut ısıları yükselen hamileler için bunaltıcı olabilir. Bu dönemde oluşan rahatsızlıklar ve yapılması gerekenler nelerdir? Yaz hamileleri nelere dikkat etmelidir? İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, hamilelerin sağlık sorunu yaşamamak için özellikle bol sıvı tüketmeleri gerektiğini ifade ederek uyarılarda bulundu.
Bu haber 2019-06-11 09:15:03 eklenmiş ve 240 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Yaz ayları neredeyse herkes için yılın en güzel aylarıdır. Fakat hamileler için aynı şeyi söyleyemeyebiliriz.

Çünkü yaz ayları, hormonların da artmasıyla birlikte vücut ısıları yükselen hamileler için bunaltıcı olabilir.

Eğer siz de hamileyseniz ve sıcaklıklar ile birlikte sorunlarınız da arttıysa bu haberimizi okumanızda fayda var.

Bu ayları hamile olarak geçirdiğiniz için çok şey kaçırdığınızı düşünüyor olabilirsiniz ama siz de yaz aylarınızı yılın en güzel zamanları olarak geçirebilirsiniz.

Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, yaz aylarında bol sıvı tüketilmesi gerektiğinin altını çizerek yaz hamileleri için önerilerde bulundu. Hamileliğin her kadın için doğal olduğunu ifade eden Dr. Koç, şunları kaydetti:

 

Hamileler, beslenmenize dikkat edin

 

“Vücudunuzu asla susuz bırakmayın. İçebildiğiniz kadar sıvı tüketin, özellikle de su tüketiminizi artırın. Ayrıca su oranı yüksek yaz sebze ve meyvelerinden bol bol tüketmeye özen gösterin. Az az ve sık beslenin. Beslenme konusunda diyetisyenlere başvurabilirsiniz.

 

Güneşten korunun

 

Güneş ışınlarının zararlı olduğu 11.00 ve 16.00 saatleri arasında dışarı mümkün olduğunca çıkmayın. Eğer çıkmanız gerekiyorsa da mutlaka dikkatli olun.

 

Ağır işler yapmayın

 

Kadınların günlük hayatta yapmış olduğu işler normal iştir. Yani kadın hamile kalmadan önce bağ, bahçe işleriyle uğraşıyorsa hamilelik döneminde de bu normal iş sınıfında yer alır. Ama hamilelikten önce devamlı oturup, hamilelikten sonra da normal doğum yapacağım diye günde 2 kilometre yürümeye kalkarsa bu onun için ağır iştir. Yani ağır iş vücudun alışkın olmadığı işlerdir. Hamileler bu dönemde vücudunun alışkın olmadığı işleri yapmamalıdır. Hamilelikten önce nasıl yaşıyorsa hamileliğinde de o şekilde yaşamaya devam edebilir. Ama eğer hamileliğinde düşük, kanama gibi sorunlar varsa buna da dikkat etmelidir.

 

Yavaş hareket edin

 

Hamilelik ilerledikçe vücut yapısında değişiklikler olduğu için vücudun ağırlık noktası değişir. Bu nedenle dengesinin bozulmaması için daha yavaş ve dikkatli hareket etmelidir.

 

Kilonuzu kontrol altında tutun

 

Beslenmeyle doğru orantılı olarak kilo alımı da kontrol altında tutulmalı.

 

Dinlenin

 

Hamilelik her kadın için normal bir süreçtir. Ama hamileliğinde herhangi bir problem varsa muhakkak doktorunun tavsiyelerini dinlemesi ve sık sık dinlenmesi gerekir. Yaşamını da bu sorunlara göre düzenlemeli. Ağır iş yapmamalı. Uzun süre ayakta kalmamalı. Düşük tansiyon sorunu yaşıyorsa eğer tuzlu tüketmek yerine bol sıvı tüketmeli ve dinlenmelidir. Vücut ısıları yükselen, tartıları ve kan hacimleri artan, akciğer kapasiteleri daralan hamileler için sıcaktan korunmak daha da önemli. Özellikle hamileliğin ilk yarısında hipotansiyon-tansiyon düşüklüğü sık rastlanan bir şikayettir.

 

Yürüyüşlerinizi serinlikte yapın

 

Spor aslında herkes için olmazsa olmazdır. Hamilelerin de normal doğum yapabilmesi için kasa ihtiyacı vardır. Bu nedenle yürüyüş ve spor yapmak normal doğumu da kolaylaştırır. Bunun yanında da hem psikolojiyi düzenler hem de vücuttaki toksik maddelerin atılmasını, kasların çalışmasını sağlar. Ama yürüyüşlerin dışında spor aletleriyle egzersizler yapacaksanız da doktorunuza başvurun. Çünkü kullanacağınız bir spor aleti ile yapacağınız yanlış bir hareket sizi olumsuz etkileyebilir.

 

Hamileler yazın nasıl giyinmeli?

 

Hamileler kıyafetlerine dikkat etmelidir. Dar kıyafetler kesinlikle tercih edilmemelidir. Çünkü dar kıyafetler vücudun dolaşımını engeller. Bu nedenle hamileler ince ve bol kıyafetler giymelidir. Özellikle sıcak yaz günlerinde açık renkli kıyafetler giyilmelidir. Ayakkabı seçimi de yine çok önemlidir. Ayağı sıkmayan ve terletmeyen, rahat ayakkabılar tercih edilmeli.”

 

ETİKETLER : Bartın hamileler için yaz önerileri Bartın İl Sağlık Müdürü
Diğer SAĞLIK haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›