Fiziksel aktivitelere önem verin!

Bartın İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Diyetisyen Müzeyyen Elmas Kara, Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizmanın tekrar düzelebilmesi, vücut ağırlığının dengede tutulabilmesi için bayramdan sonra yeterli ve dengeli beslenme, öğün atlamama, bol su içme gibi sağlıklı beslenme ilkelerine uymanın yanı sıra düzenli fiziksel aktivite yapmaya da özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.
Bu haber 2019-06-10 09:34:51 eklenmiş ve 230 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Ramazan’ın ardından metabolizma hızını ve vücut direncini arttırmak için gerekli olan bir diğer nokta ise fiziksel aktivitedir. Gün içerisindeki fiziksel aktivitelere ek olarak yapılacak olan 1 saatlik tempolu yürüyüş, kalori harcanmasını sağladığı gibi 12 saat boyunca metabolizmanın da hızlanmasını sağlıyor.

 

Ramazan ayı boyunca beslenme düzeni ile birlikte bireylerin fiziksel aktivite düzenlerinin de değiştiğini kaydeden Bartın İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli Diyetisyen Müzeyyen Elmas Kara, “Ramazan ayı boyunca beslenme düzeni ile birlikte bireylerin fiziksel aktivite düzenleri de değişmektedir. Oruç tutan bireyler, fazla enerji harcamamak ve iftar vaktinden önce acıkmamak için daha önce uyguladıkları egzersiz programlarını bırakmaktadırlar. Bu durum ise gereğinden fazla beslenen ancak hareketsiz kalan bireylerde kilo artışına neden olabilmektedir. Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizmanın tekrar düzelebilmesi, vücut ağırlığının dengede tutulabilmesi için bayramdan sonra yeterli ve dengeli beslenme, öğün atlamama, bol su içme gibi sağlıklı beslenme ilkelerine uymanın yanı sıra düzenli fiziksel aktivite yapmaya da özen gösterilmelidir. Fiziksel aktivite; günlük yaşam içerisinde kas ve eklemleri kullanarak enerji tüketimine sebep olan, kalp ve solunum hızını arttıran ve yorgunlukla sonuçlanan aktivitedir. Yürüme, koşma, sıçrama, yüzme, bisiklete binme, çömelme kalkma, kol ve bacak hareketleri, baş ve gövde hareketleri gibi temel vücut hareketlerinin tümünü ya da bir kısmını içeren çeşitli spor dalları fiziksel aktivite olarak kabul edilir.” dedi.

 

Düzenli aktivite çevikliği arttırıyor

 

Düzenli aktivitenin faydalarını da anlatan Diyetisyen Kara, egzersiz yapmak için imkân bulamayanlar için de gün içindeki mecburi hareketleri egzersize dönüştürülebilecekleri önerisinde bulunarak “Düzenli fiziksel aktivite; kas gücünü ve vücut esnekliğini artırır. Kalp damar sistemini güçlendirerek dayanıklılığı arttırır. Düzenli egzersizle kişi gerilimini azaltabilir, günlük baskılardan uzaklaşabilir ve zihnini zinde tutabilir. İdeal vücut ağırlığına ulaşmayı ve yağ dokusunda azalmayı sağlar. Daha iyi motor koordinasyon sağlar. Çevikliği artırır. Yüksek kan basıncı (hipertansiyon), kalp-damar hastalıkları, şişmanlık (obezite), şeker hastalığı (diabet), kemik erimesi (osteoporoz), depresyon, bel ağrısı, kireçlenme (artrit) gibi birçok hastalıktan korur ya da var olanların şiddetinin azalmasına neden olur. Egzersiz yapmak için imkân olmadığı düşünüldüğünde, gün içindeki mecburi hareketler egzersize dönüştürülebilir. Özel araç yerine toplu taşıma araçlarını tercih etmek, gidilecek yere varmadan bir kaç durak önce inip yola yürüyerek devam etmek, hekim tarafından yasaklanmadığı takdirde asansöre binmek yerine merdivenleri kullanmak, hızlı yürüyüşle alışveriş yapmak hafif bir egzersiz yerine geçebilir.” diye konuştu.  

 

İşte bilmeniz gereken bazı kurallar…

 

Belirli bir program dahilinde ve profesyonel yardım almadan yapılacak egzersizlerde bilinmesi gereken bazı kuralları da sıralayan Kara, şunları söyledi:

“Daha önce hiç egzersiz yapmamış olanlar egzersize gün aşırı 10 dakika gibi sürelerle başlamalı ve bunu zaman içinde en az 30 dakika olacak şekilde arttırmalıdırlar. Egzersiz öncesinde yumuşak ve yavaş hareketlerle gererek kaslar ısıtılmalıdır. Ani hareketler ve aşırı yüklenme özellikle daha önceden alışık olmayan bireylerde spor yaralanmalarına neden olabilir. Bilinen bir kronik hastalığı olanlar, egzersiz programlarına başlamadan önce kendilerini izlemekte olan hekime başvurmalıdırlar. Egzersizle birlikte gelen şiddetli göğüs ağrısı ve nefes darlığının bir kalp hastalığının belirtisi olabileceği bilinmelidir.

 

Bilinçsiz aşırı egzersiz hareketsizlik kadar zararlı

 

Açık havada yapılacak sporlar için hava kirliliğinin yoğun olmadığı ortamları seçmek dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli noktadır. Bilinçsizce yapılan aşırı egzersiz sağlık için hareketsizlik kadar zararlıdır.

 

Düzenli aktivite sağlık harcamalarınızı da azaltıyor!

 

Bireysel sağlığın ve dolayısıyla toplumsal sağlığın, fiziksel aktivite alışkanlığı gibi eğlenceli, düşük maliyetli ve yüksek verimli bir edinimle korunması, sağlık harcamalarının azaltılması konusunda da etkili bir araçtır. Örneğin, sürekli masa başında, bilgisayar karşısında çalışan bir kişinin vücut düzgünlüğünün farkında olmaması, ergonomik şartlarda çalışmaması, bilgisayar karşısında hiç ara vermeden sürekli çalışması, çalışmasına düzenli sürelerle ara vererek baş-boyun, omuz-kol ve gövde hareketleri yapmaması, ara sıra kalkıp yürümemesi vb. nedenlerden kaynaklanacak omurga problemleri, zamanla sırt, boyun ve bel ağrısı yakınmalarına dönüşecektir.”

 

 

ETİKETLER : Bartın Bartın İl Sağlık Müdürlüğü fiziksel aktivite
Diğer SAĞLIK haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›