Yoğun bir katılımla 22. kez kapılarını açtı

Bartın Belediyesi Kitap Fuarı, geçtiğimiz gün akşam yoğun bir katılımla gerçekleştirilen açılış töreniyle 22. kez kapılarını açtı. Bartın Belediyesi’nce 1997 yılından bu yana gerçekleştirilen ve 7 gün süre ile Bartın’da yaşayanları kültürel etkinliklerle buluşturacak olan 22. Kitap Fuarı’na daha ilk günden katılım oldukça yoğun oldu.
Bu haber 2018-11-21 12:48:46 eklenmiş ve 422 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl 22. kez gerçekleştirilen Kitap Fuarı, 20 Kasım Salı günü akşamı gerçekleştirilen törenle açıldı. Belediye Sosyal Tesisleri’ndeki açılışa Bartın Valisi Sinan Güner, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ile protokol üyeleriyle yazarlar ve çok sayıda davetli katıldı.

1997 yılından bugüne aralıksız olarak devam eden ve Dünya Gazetesi Yazarı Faruk Şüyün’ün onur konuğu olduğu Bartın Belediyesi 22. Kitap Fuarı’na, 20 yazar, gazeteci ve bilim adamları katılırken 15 yayın evi de fuarda stant açtı.

 

Vali Güner: “En üst düzeyde sağlamalıyız”

 

Göreve yeni başladığı Bartın’da 22 yıldır devam eden bir kitap fuarının organize ediliyor olmasından dolayı büyük bir mutluluk duyduğunu belirten Vali Sinan Güner, herkesi bu fuara aktif olarak katılıma davet etti. Günümüzdeki internet ve sosyal medya kullanımına dikkat çekerken kitap okumanın da önemine vurgu yapan Vali Güner, şunları söyledi:

“Bartın’da 22. Kitap Fuarı’nın düzenlenmesi gerçekten büyük bir bahtiyarlık, yeni göreve başladığım bir yerde 22 yıldır kesintisiz bir kitap fuarı var ve katılım da oldukça yoğun. Bu benim için de büyük bir mutluluk , geldiğim ve çalışacağım yerin, kültürün nasıl bir yapıda olduğunu görmem açısından çok önemli bir etkinlik. Bu açılışa gelmeyi seve seve kabul ettim. Öncelikle, katılımcı arkadaşlara, emeği geçenlere, Belediyemize, stant oluşturanlara, bu organizasyonu Bartın’a sunan bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Katılımların fuar boyunca aynı yoğunlukta geçmesini temenni ediyorum. Okullarımız, gençlikle ilgili kurumlarımız, sivil toplum kuruluşlarımızın desteklerini, katılımlarını ve günlük işlerinin bir parçası halinde kitapla buluşmayı , kendi yaşamlarının bir parçası olarak akıllarından çıkartmamalarını, ‘kitap fuarına gittin mi?’ diye sorarak fuarı birbirimize hatırlatmamız gerekir. 22 yıldır süregelen Kitap Fuarımıza katılımı en üst düzeyde sağlamalıyız.

 

“Her şeyin temeli okumakla mümkün”

 

Kitabın ve okumanın önemini bu zamanda anlatacak durumda değiliz. Şuanda bilgiye ulaşmada kitaptan başka bir alternatif yokken kitap okumadıkça, kitapla buluşmadıkça hiçbir şekilde bilgiye ulaşamayıp kendisini geliştiremezken insanlar, şimdi daha hızlı ve pratik yollarla karşılaştık. Şimdi internet ve sosyal medya var. Bunları kullanmayın, gereksiz demiyorum, artık hepimizin hayatının bir parçası olmuşlar ama bir şeyi gözden kaçırıyoruz. Orayı da okuyabilmek için kitap okumak gerekiyor. Yani kitap okumanın kişinin bir sayfayı öteki sayfaya çevirmesi anlamına gelmiyor. Kitabın akıcılığı, okuduğunu anlama, kitaptaki fikrin bütünlüğünü kavrama ve bunu tekrar anlatabilmek çok okumayla mümkün olabilecek bir şey. Yani bu çerçevede kitap okumadıktan sonra diğer okumaları da yapmamız imkansız. Yani bir parçayı üç satır okumak bunu kullanamadıktan sonra, yorumlayamadıktan sonra, anlatamadıktan ve aktaramadıktan sonra ne ifade edebilirki. Kitap okumayı, artık okumak olarak tarif etmek lazım ve okumanın bilgiye ulaşmada, kendini ifade etmede okumaktan başka yolu yoktur. Hangi halde ve hangi şartta olursa olsun her şeyin temeli okumakla mümkündür. Herkesi bu fuara aktif olarak katılıma davet ediyorum.”

 

Başkan Akın: “Kitap olmayınca ilim ve bilim olmuyor”

 

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın da her şeyin okumakla başladığına vurgu yaparak “Bartın Belediyesi’nin 1997 yılında Oğuz Pir ağabeyimizin Belediye Başkanı olduğu dönemlerde başlanan Kitap Fuarı’nı 22 yıldır aralıksız devam ettiriyoruz. Bu Bartın ölçeğinde bir il için süreklilik olması açısından önemlidir diye düşünüyorum. Ayrıca bugüne rastlaması da önemli çünkü 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü olması nedeniyle de önem arz ediyor. Her şey çocukken başlıyor. Eğitim ve okumak. Öyle değil mi? ‘Yaradanın adıyla oku’ diyor mübarek. Onun adıyla oku. İkra ile başlıyor. Biz de bu düsturla hareket ediyoruz. Fuarımızda 15 yayınevimiz 20 yazar şairimiz yer alıyor. Kitap olmayınca ilim ve bilim olmuyor. ‘Hayatta en hakiki mürşid ilimdir’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitime, bilime ve ilime verdiği değeri görüyoruz. Eğitim, kültür ve sanatsal faaliyetlerimizde her yıl ortalama 3 bin dostumuz faydalanıyor. 18 kursumuz var. Bilim atölyemiz var. Bilim ve Teknoloji Merkezi projelerini de yaptık inşallah bunu yetiştirerek yapacağız. Belediye Konservatuarı inşallah kuruyoruz proje bitti. Engelsiz Sanat Evi’ni de inşallah bir iki ay içerisinde açacağız. Eskiden kitaplara ulaşmak zordu imkanlar yoktu. Şu anda ise imkanlar var ulaşmak çok kolay. Gençlerimiz kitaplara ulaşamazsa hakikaten gençliğe yazık olur. Bu devlete ve millete yazık olur. Onun için 22. sini gerçekleştirdiğimiz bu kitap fuarı çok önemli. Özellikle ilkokul, ortaokul ve lisedeki kardeşlerimizin buraya gelerek fuara katılmalarını sağlanmasını arzu ediyorum.” dedi.

 

Ödüller sahiplerini buldu

 

Açılışta bu yılki Hasan Bayri Şiir Yarışması’nda dereceye giren şairlere de ödülleri verildi. Bartınlı şair Hasan Bayrı’nın isminin yaşatılması amacıyla düzenlenen yarışmada “İsyankar Ayaz ve Çöl Susuşları” adli şiiriyle birinci olan Çağın Özbilgi,  “Son Uçsuz” adlı şiiriyle ikinci olan Murat Yazıcı, “Şatafatlı Güller Dükkanı” isimli şiiriyle üçüncü olan Gülçin Sahilli ve  “Kül” isimli şiiriyle mansiyon ödülünü kazanan Süleyman Emre Özcan’a ödülleri verildi. Şairler teker teker şiirlerini okurken ödülleri de protokol üyeleri tarafından verildi.

 

Onur konukları da ödüllendirildi

 

Bartın Belediyesi 22. Kitap Fuarı Etkinlikleri kapsamında, kendi branşlarında yaptıkları çalışmalarda tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkan, başarı gösteren isimlere onur ödülü verildi. Bu kapsamda ödül alan Bartın Belediyesi Sanat Atölyesi Eğitmeni İbrahim Boz ile Dünya Gazetesi Yazarı Faruk Şüyün’e açılış programı kapsamında ödüllerini de Bartın Valisi Sinan Güner ile Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın takdim etti.

 

Bir fuar daha dolu dolu geçecek

 

Söyleşi ve imza günü etkinliklerinin yanı sıra Workshop’un da yer alacağı fuar programı dolu dolu geçecek. Birbirinden farklı yayınevlerinin satışa sunduğu ve fuara özel uygun fiyatlar belirlediği stantları gezmek isteyen okurlar için Fuar, 10.00 ile 21.00 saatleri arasında açık kalacak.

Bartın Belediyesi 22. Kitap Fuarı’nın ikinci gününde 4 farklı söyleşi gerçekleştirildi. Belediye Cep Sinemasında Dr. Öğr. Üyesi Ulvi Erhan Erol tarafından “Türk Bahçeleri’ ile ‘Yaşayan Dostluk ve Cennet Bahçeleri” konulu söyleşisi Saat 14.00’de gerçekleştirildi. Saat 15.00’de Belediye Cep Sinemasında İbrahim Kuş tarafından “İslam Geometrisinin Türk Medeniyetindeki Yansımaları” konulu günün ikinci söyleşisi gerçekleştirildi. Saat 17.00’de Şair Cem Seyhun Ünbay tarafından “yine aşk… yine aşk üzerine…” konulu söyleşi gerçekleştirildi. Günün son programı ise Yazar Faruk Şöyün tarafından saat 19.00’da “Edebiyat ve Lezzet” konulu söyleşi ve imza günü gerçekleştirildi.

 

Panel ve söyleşi gerçekleştirilecek

 

Bartın Belediyesi 22. Kitap Fuarı’nın üçüncü gününde Belediye Cep Sineması’nda iki etkinlik gerçekleştirilecek. Bunlardan ilki, saat 17.30’da Araştırma Görevlisi Mükerrem Kürüm,  Araştırma Görevlisi Yasemin Bora, Dr. Öğretim Görevlisi Handan Bilici Altunkayalıer ve Doç. Dr. Fatma Bağdatlı Çam tarafından “Antik Çağdan Günümüze Bartın’ın Kültür Varlıkları: Bartın Arkeolojisi” konulu panel gerçekleştirilecek. Panelin hemen ardından saat 20.00’de Hasan Yiğit tarafından “Milli Mücadele ve İstiklal Marşı” konulu söyleşi ve imza günü gerçekleştirilecek.

 

Kaligrafi çalışması yapılacak

 

Bartın Belediyesi 22. Kitap Fuarı etkinliklerinin dördüncü gününde Saat 11.00’de Fuar Alanında ayrılan bir bölümde İbrahim Kuş tarafından hazırlanan Kaligrafi Sanatı (güzel yazı) ile ilgili atölye çalışması yapılacak. Aynı günün akşamında saat 19.00’da Prof. Dr. Mustafa Yıldırım tarafından “Türk Dünyasında Büyük Tehlike Kültürsüz İslam” konulu söyleşi gerçekleştirilecek.

 

Söyleşilerle devam edecek

 

Bartın Belediyesi 22. Kitap Fuarı etkinlikleri beşinci gününde söyleşilerle devam edecek. Belediye Cep Sinemasında saat 13.00’de Hamide Yeşilyurt ve Fulya Ölmez tarafından “Yazar Olmak” konulu söyleşi ve imza günü gerçekleştirilecek. Günün ikinci programı Belediye Cep Sinemasında Saat 16.00’da Koray Yersüren tarafından “Okur Yazarlık Serüveni” konulu söyleşi ve imza günü gerçekleştirilecek. Günün son programı ise yine Belediye Cep Sinemasında Sinan Yağmur tarafından Saat 18.30’da “Gönül Diliyle Halden Anlamak” konulu söyleşi ve imza günü gerçekleştirilecek.

 

Bilim Atölyesi gezilecek

 

Bartın Belediyesi 22. Kitap Fuarı etkinliklerinin altıncı gününde Bartın Bilim Eğitim Derneği üyeleri tarafından hazırlanan Bilim Atölyesi çalışmaları gezilecek. Saat 10.00 ile 16.00 saatleri arasında fuar alanında gerçekleştirilecek olan etkinlikte birbirinden farklı çalışmalar yer alacak. Günün diğer programları ise Belediye Cep Sinemasında Saat 14.00’de Mehmet Arslan tarafından “Unutma! Mükemmelsin” konulu söyleşi ve imza günü etkinliği gerçekleştirilecek. Saat 18.30’daki programda Mustafa Şahin ve Semih Öztürk tarafından “Mevsimler, Edebiyat ve Taşra” konulu söyleşi ve imza günü etkinliği gerçekleştirilecek.

 

Söyleşi ve imza günüyle sona erecek

 

Bartın Belediyesi 22. Kitap Fuarı etkinlikleri kapsamında 26 Kasım Pazartesi günü Saat 19.00’da Raşit Aker tarafından “Roman ve Yazar İlişkisi” konulu söyleşi ve imza günü etkinliği gerçekleştirilecek.

Bartın Belediyesi tarafından bu yıl 22.’si gerçekleştirilen Geleneksel Kitap Fuarı’nın son gününde Talha Uğurluel tarafından Belediye Cep Sinemasında Saat 18.00’de “Dinlerin Başkenti Kudüs” konulu söyleşi ve imza günü etkinliği gerçekleştirilecek.

 

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Belediyesi Kitap Fuarı
Diğer KÜLTÜR - SANAT haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›