Bartın’da şiddetli yağış ve hortum yıktı geçti!

Bartın'da etkili olan şiddetli yağış hayatı olumsuz etkiledi. Meteoroloji’den edinilen verilere göre; 4 saatte metrekareye 15 kilogram yağmur düşerken, yollar sular altında kaldı, ev ve iş yerlerinin alt katlarını su bastı. Aşırı yağış nedeniyle Kaynarca Mahallesi ve Çaydüzü Mahallesi’ndeki bazı binaların istinat duvarları yıkılırken bölgede bulunan binalar tedbir amaçlı tahliye edildi. Hatipler Köyü Plajında geçtiğimiz Cumartesi günü sabah saatlerinde yaşanan hortum da korku dolu anlar yaşattı. Denizde oluşan hortum sahile doğru ilerlerken önüne ne kattıysa yıkıp darmadağın etti.
Bu haber 2022-06-27 10:10:29 eklenmiş ve 328 kez görüntülenmiştir.

 

İstinat duvarları yıkıldı, birçok yerde su baskını yaşandı

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK-Erkan HIZOĞLU-Kübra Nur AK

 

 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün “turuncu kod”la alarm verdiği illerden biri olan Bartın’da kuvvetli sağanak yağış etkili oldu.

 

 

Aralıklarla etkili olan kuvvetli yağmur nedeniyle birçok yolda su birikintileri oluşurken, bazı ev ve iş yerlerinin alt katlarını su bastı.

 

 

Rögarların taşması nedeniyle Bartın-Zonguldak, Bartın-Karabük yolu Çaydüzü Mahallesi üzerinde biriken suda araçlar güçlükle ilerledi. Karayolları ve Bartın Belediyesi ekipleri yollarda, su basan yerlerde çalışma başlattı.

 

 

İstinat duvarları çöktü, binalar boşaltıldı

 

 

Bartın’da aşırı yağmur sonrası çöken istinat duvarı, hemen önünde bulunan binaya hasar verdi. Hasar gören bina ile istinat duvarının üzerinde bulunan 2 bina boşaltıldı.

 

 

Orduyeri Mahallesi Kaynarca Caddesi’nde bulunan 4 katlı bir binanın üst tarafındaki istinat duvarı büyük bir gürültüyle çöktü. Çökme sırasında binanın bodrum katının duvarı ile birinci katın balkonu ve mutfağı yıkıldı.

 

 

İstinat duvarının üst tarafından bulunan 2 binadaki insanlar da büyük panik yaşarken olayın haber verilmesi üzerine bölgeye gelen polis ekipleri binaların çevresinde geniş güvenlik önlemi alırken binaları tahliye etti.

 

 

Olay yerine gelen İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri de inceleme yaparken, hasar gören bina ile istinat duvarının üzerinde bulunan 2 binanın boşaltılmasına karar verildi.

 

 

Binalarda oturan vatandaşlar için yurtlara yerleştirme kararı alınırken Bartın Valisi Nurtaç Arslan, Belediye Başkanı Cemal Akın, Vali Yardımcısı Abdullah Akdaş, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Ersin Aslan, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ali Özcan, AK Parti Bartın İl Başkanı Turhan Kalaycı, AFAD ve Kızılay ekipleri bölgede incelemelerde bulundu.

 

 

Vali Nurtaç Arslan, Bartın’da önümüzdeki günler için de yağış uyarısının devam ettiğini belirtirken yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmasını istedi.

 

 

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın da “Orduyeri Mahallemizin Kaynarca Bölgesi’nde aşırı yağışlar sonucu kayan toprak ve yıkılan istinat duvarından zarar gören binada incelemelerde bulunduk. Bartın Valimiz Sayın Nurtaç Arslan ile birlikte ilgili kurum yetkilileriyle durum değerlendirmesi yaparak çevredeki yakın binaların zarar görmemesi için alınacak önlemleri kararlaştırdık. Tesellimiz bu olayda hiç kimsenin burnunun bile kanamamasıdır. Belediye olarak tüm ekiplerimizle görevimizin başındayız. Büyük geçmiş olsun!” dedi.

 

 

Hortum yıkıp geçti!

 

 

Merkez İlçeye bağlı Hatipler Köyü Plajında geçtiğimiz Cumartesi günü sabah saatlerinde yaşanan hortum da korku dolu anlar yaşattı.

 

 

Sahilde başlayıp sonrasında denize yakın alanlarda etkisini artıran hortum, İl Özel İdaresi tarafından sahile yapılan tuvalet, duş ve su deposunu yıktı. Vatandaşların bir çok malzemelerini de darmadağın eden hortum ve şiddetli rüzgar, beton avluları ve ağaçları metrelerce ileriye savurdu.

 

 

Hortumun yaşandığı alanı gören vatandaşlar adeta savaş alanını andıran bir kareyle karşılaştı. Afette can kaybı yaşanmazken, maddi hasar meydana geldi. Plajda tatil yapan Çaycumalı Fahri Özyurt afetin ortasında kaldı. Büyük korku yaşan Özyurt, durumu yetkililere haber verdi.

 

 

Olay yerine gelen Jandarma ekipleri tarafından afetin hasar tespit çalışmalarına başlandı.

 

 

Yaşadığı korku dolu anı anlattı!

 

 

Tatil için Hatipler’e gelen Çaycumalı Fahri Özyurt yaşanan bu olayın ortasında kaldı. Canını zor kurtaran Özyurt; “Hortumu gördüğümde her şey havada uçuşuyordu. Hemen aracıma gidip yüzükoyun yatıp dua ettim. Gerçekten çok zor bir durum. Benim dışımda çadır kuran başka insanlar da vardı. Allah’a hamd olsun ki hortum çadırların üzerinden gökyüzüne çıkıp gitti. Çadırların bulunduğu bölgede büyük bir çam ağacını devirdi. Devrilen ağacın çadırların üzerine devrilmemesi bir mucize. İki çadır arasına devrildi. Eğer aksi bir durum olsaydı can kaybına neden olabilirdi. Burada tuvaletler, duşa kabinler yerle bir oldu. Ağaçlar zarar gördü. İnsanların masa sandalyelerini, piknik masalarını ve avlularını söküp attı. İnşallah böyle afetler bir daha yaşanmaz” diyerek yaşadığı korku dolu anları anlattı.

 

 

2018 yılında da yaşanmıştı

 

 

Benzer bir olay 2018 yılında da yaşanmıştı. Deniz üzerinden dalgalar arasında plaja ve Hatipler Köyü yerleşim alanına geçen hortum, birçok ev, ağaç ve elektrik direklerine zarar vermişti. Çok sayıda ev ve ahırda maddi hasar oluşurken birçok ağaç da kırılarak yolların ve evlerin üzerine devrilmişti.

 

 

Belediye kriz masası kuruldu

 

 

İlimizde yaşanan yoğun yağmur yağışı nedeni ile olası su taşkınlarını önlemek ve vatandaşların mağdur olmamaları için Bartın Belediyesi kriz masası oluşturdu.

 

 

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Belediye Başkan Yardımcısı Necmi Balık, Ulaşım Hizmetleri Müdürü Taner Bilal, İtfaiye Müdürü Mustafa Kanmaz ve personeliyle birlikte çalışmaları değerlendirirken “Belediye olarak 7/24 görevimizin başındayız” dedi.

 

 

Yağmurun aralıklarla kuvvetli sağanak yağış şeklinde devam ettiği Bartın’da Toptancılar Sitesi’ndeki bazı işyerlerini de su basarken Çaydüzü Mahallesi’ndeki bir binanın da istinat duvarı yıkıldı.

 

 

Devam eden yağışalar sebebiyle Orduyeri Mahallesi Kaynarca Caddesi’nde yıkılan istinat duvarının bulunduğu bölgede yeni çökmeler meydana geldi.

 

 

Etkili olan kuvvetli yağışların ardından İnkum tatil beldesinde de şelale oluştu.

ETİKETLER : Bartın sel Meteoroloji Genel Müdürlüğü
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›