SGK çalışanları eylemde!

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) örgütle ve yetkili sendika olan Büro Memur-Sen, yurt genelinde olduğu gibi Bartın’da da SGK önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
Bu haber 2022-05-17 10:42:55 eklenmiş ve 790 kez görüntülenmiştir.

Rıdvan GÖÇMENOĞLU

 

 

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) örgütle ve yetkili sendika olan Büro Memur-Sen, yurt genelinde olduğu gibi Bartın’da da SGK önünde gerçekleştirilen basın açıklaması ile SGK çalışanlarının yaşadıkları sorunlara ve uzunca bir süredir karşılanmayan taleplerine dikkat çektiler. Büro Memur-Sen Bartın İl Başkan Yardımcısı Ufuk Şahin, yaşanan mağduriyetler nedeniyle SGK çalışanlarının Sosyal Güvenlik Haftası’nda yine buruk olduğunu belirtirken, başta iş yükü ve ücretler olmak üzere hükümetten beklentilerini tek tek sıraladı. Yaşadıkları olumsuzluklara dikkat çekmek için hafta boyunca bir dizi eylem planladıklarını belirten Şahin, Salı günü işe siyah kıyafetlerle gideceklerini, Çarşamba günü işe 2 saat geç başlayıp 2 saat erken bırakarak 4 saatlik iş bırakma eylemi yapacaklarını, Perşembe günü saat 21.00 itibariyle Twitter üzerinden sanal mitingle seslerini duyurmaya çalışacaklarını, Cuma günü ise tüm SGK’larda tam gün iş bırakma eylemi gerçekleştireceklerini söyledi.

 

 

Büro Memur-Sen 81 ilde eş zamanlı olarak SGK İl Müdürlüklerinin önünde yaptığı basın açıklaması ile SGK çalışanlarının sorunlarına dikkat çekti. Bartın SGK önündeki basın açıklamasını Büro Memur-Sen Bartın İl Başkan Yardımcısı Ufuk Şahin yaptı. SGK çalışanlarının ellerinde taleplerinden bazılarının yazılı olduğu dövizler taşıdığı basın açıklamasına SGK’da uzun zamandır yaşanan problemleri ve ekmek mücadelesi için gecesine gündüzüne katan kurum personelinin yaşadığı zorlukları dile getirmek için biraraya geldiklerini belirterek başlayan Şahin, alın terinin ve çabalarının sonucunu alamayan SGK çalışanlarının sesi olmak için alanlarda olduklarını söyledi. Şahin sözlerini şöyle sürdürdü:

 

 

Mağduriyetler nedeniyle buruk kutlama

 

 

“Bilindiği üzere her yıl mayıs ayının 16’sını içine alan hafta, Sosyal Güvenlik Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu yıl da 16-20 Mayıs tarihlerine denk gelen kutlamalar büyük bir sevince dönüşmesi gerekirken SGK çalışanlarının yaşadığı mağduriyetler nedeniyle buruk bir şekilde geçmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nda Yurtiçi ve yurtdışındaki vatandaşlarımızla birlikte, sığınmacı ve vatansız statüsünde olan yaklaşık 100 milyon kişiye hizmet verilmektedir. Ancak ülkemizin Sosyal güvenlik yükünü sırtında taşıyan, büyük fedakârlıklarla gecesini gündüzüne katarak çalışan, SGK personeli büyük hak kayıpları yaşamaktadır. 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile SGK personelinin bir gecede mali ve özlük hakları gasp edilmiştir. 2013 yılında İstanbul’dan Ankara’ya yürüyerek, 666 sayılı KHK'nın bu şekilde yayınlanmasına karşı çıkmış, tepkimizi en üst perdeden dile getirmiştik. Ne acıdır ki bu mağduriyet meydana geldiğinde yetkili makamda oturanlar ne o günlerde ne de bugün sesini çıkaramamış, yaşanan mağduriyetlere göz yummuşlardır.

 

 

Bugün siyah giyinip işe gidecekler!

 

 

Bizler bugün Büro Memur-Sen olarak Türkiye’nin 81 ilinde alanlardayız. Hafta boyunca, ‘SGK personelinin mağduriyeti artık son bulsun, emekleri zayi olmasın’ diye her platformda eylem ve açıklamalarla kararlı duruşumuzu sergileyeceğiz. Bugün Türkiye’nin 81 ilinde Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri önünde basın açıklaması ile SGK personelinin sorunlarını, mağduriyetlerini ve taleplerini dile getiriyoruz. Yarın, bugün dile getirdiğimiz açıklamamıza dikkat çekmek için tüm çalışanlarla birlikte ‘Siyah Giyme’ eylemi yapacağız. Siyah renkte kıyafetler giyerek çalışma ortamlarımızda farkındalık oluşmasını sağlayacağız.

 

 

Çarşamba günü 4 saat iş bırakacaklar

 

 

18 Mayıs Çarşamba günü yapacağımız 4 saat iş bırakma eylemi ile ilgililere ‘artık sesimizi duyun’ mesajı vereceğiz. Genel Merkez Yönetim Kurulumuzun aldığı karar doğrultusunda mesaiye 2 saat geç başlayıp, mesaiyi 2 saat erken bitireceğiz!

 

 

Perşembe günü sanal miting var

 

 

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Bayramı’nda eylemlerimize ara vermeyeceğiz! Sesimizi hem ülke, hem de dünya gündeminde duyurmak için Twitter’da sanal miting düzenleyeceğiz! Saat 21.00’de gerçekleştireceğimiz bu sanal mitinge tüm kamu çalışanlarını davet ediyoruz…

 

 

Cuma günü tam gün iş bırakma eylemi

 

 

20 Mayıs günü ise kararlılığımızı tüm Türkiye’ye gösterecek, ülke genelinde tam gün iş bırakma eylemi yaparak işe hiç gitmeyeceğiz! Sosyal Güvenlik Kurumu’nun toplam 35 bin norm kadrosu olmasına rağmen işler kısıtlı sayıda personelle yürütülmeye çalışılmaktadır. İstanbul’da yüzde 42, ülke genelinde de yüzde 65’lik fiili çalışan ile hizmet veren SGK personelinin iş yükü her geçen gün daha da artmaktadır. Bizler, Büro Memur-Sen olarak ‘hak verilmez, alınır’ anlayışıyla bugün meydanlara indik! Genel Yetkili Sendika olarak üyelerimizin ve temsil ettiğimiz kamu görevlilerinin mağduriyeti son bulana kadar, birlik ve beraberlik içerisinde kararlı duruşumuzu sürdüreceğiz!

 

 

SGK çalışanları için ne isteniyor?

 

 

Bizler kimseden haksız bir kazanç ya da lütuf istemiyoruz! Biz hakkımızı istiyoruz, alın terimizin karşılığını istiyoruz! Mevzuatın ağır yükü altında ezilen, idari ve mali yönden attığı her imzanın yasal sorumluluğunu üzerinde taşıyan çalışanların, hak ettiği ücretlerin ödenmesini talep ediyoruz! COVID-19 pandemi sürecinde dünyanın imrenerek baktığı ve sorunsuz sistemi ile herkesin takdir ettiği Sosyal Güvenlik Kurumu’ndaki personelin hakkının teslim edilmesini istiyoruz! Kurum çalışanlarının 666 Sayılı KHK ile ellerinden alınan, fazla mesai ücretleri, ikramiyeler ve ek ödemelerin tekrar verilmesini istiyoruz. Kamu işçisi ile memurlar arasındaki maaş farkı adaletsizliğinin ortadan kaldırılmasını istiyoruz. SGK’da çalışan bir işçinin maaşı 11 bin TL’yi bulurken asıl işi yapan bir memurun maaşının 6-7 bin lira gibi komik rakamlarda kalmasını kabul etmiyoruz ve etmeyeceğiz. Kurum personelinin uzmanlaştırılmasını, sosyal sigorta uzmanı kadrosunun açılmasını ve çalışma tazminatının verilmesini istiyoruz. Şeflerin özel hizmet tazminatları ve ek ödeme oranları yükseltilerek, hak ettikleri ücretin ödenmesini istiyoruz. İcra memuru kadrosunun 'Sosyal Güvenlik İcra Memuru Uzmanı’ şeklinde ihdas edilmesini talep ediyoruz. Denetmen ve Denetmen yardımcılarının il müdürlüğü bünyesine bağlı değil de, grup başkanlığına bağlanmasını talep ediyoruz. Kurumda boş bulunan kadrolara, görevde yükselme sınavında başarılı olan personelin atanmasını ve liyakata uygun olmayan usulsüz atamaların önüne geçilmesini istiyoruz. Denetmen alımlarında kurum içinden alıma belirli bir kadro ayrılarak, SGK’da yıllarca görev yapmış çalışanların atanmalarını istiyoruz. Toplu sözleşme maddesiyle güvence altına alınan, 4/B’li olarak görev yapan personelin kadroya geçirilmesini istiyoruz. 3600 Ek gösterge çalışmasında SGK çalışanlarının da dikkate alınmasını ve sonuna kadar hak ettikleri 3600 ek göstergenin kurum çalışanlarına verilmesini talep ediyoruz. Banka maaş promosyon anlaşması ile geçen yıl mayıs ayında ödenen 4 bin liranın, enflasyon rakamları da dikkate alınarak güncellenmesini talep ediyoruz.

 

 

“Emeğin karşılığı emekçiye ödenmeli”

 

 

Maaşı düşük de olsa geçmişte aldığı fazla mesai ücreti, ikramiye, performans ödemesi ve havuz parası gibi yan ödeme kalemleri ile ayakta kalabilen memurlar, 666 Sayılı Kanun Hükmünde kararname ile bu haklarını kaybetmiş, emeğinin karşılığını almaktan uzaklaştırılmıştır. 666 Sayılı KHK ile eşit işe eşit ücret anlayışı getirilmeye çalışılmıştır. Bizler de buradan yetkililere soruyoruz ve diyoruz ki; ‘SGK çalışanlarının işine eşit iş hangi kurumlarda vardır ve buralarda hangi ücretler ödenmektedir. Bunun adı eşit işe eşit ücret değil, eşit unvana eşit ücrettir. Bu nedenle Emeğinin karşılığı emekçiye ödenmelidir.’

 

 

İçinde bulunduğumuz Sosyal Güvenlik Haftası vesilesiyle başta SGK çalışanları olmak üzere hizmet kolumuzda yer alan tüm çalışanların ve bütün emekçilerin hizmetlerinin karşılığını aldığı bir yıl olmasını diliyoruz Bir sonraki sosyal Güvenlik Haftası kutlamalarında sorunları konuşmaktan ziyade kazanımlar nedeniyle teşekkür ettiğimiz bir hafta olması temenni ediyoruz.”

ETİKETLER : Büro Memur-Sen SGK
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›