BAKKA, 2022 Yılı SOGEP Ön Başvuruları açıldı

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), 2022 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı’nın (SOGEP) ön başvurularının başladığını açıkladı. 2022 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı temasının “Gençlerde yerel, bölgesel ve ulusal kalkınma bilinci oluşturacak, gençlerin geleceğin işlerinin gerektirdiği beceriler ile donatılması ve becerilerine uygun işlerde istihdam edilmesiyle üretim süreçlerine aktif katılımını önceleyen projeler” olduğu belirtildi.
Bu haber 2022-01-27 10:51:03 eklenmiş ve 107 kez görüntülenmiştir.

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bartın, Karabük ve Zonguldak’ta kamu, üniversite, sanayi işbirliğini artırmayı amaçlayan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) 2022 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı’nın (SOGEP) ön başvurularının başladığını bildirdi.

 

 

BAKKA’dan yapılan açıklamada; “Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı’nın (SOGEP) hedefi uygulandığı illerde, yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermek, değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık vermek, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak, istihdam edilebilirliği artırmak, sosyal içermeyi, sosyal girişimciliği ve yenilikçiliği desteklemek ve sosyal sorumluluk uygulamalarını yaygınlaştırmaktır” denildi.

 

1 milyon TL!

 

Program kapsamında proje bütçesinin KDV dâhil asgari 1 milyon TL olması gerekiyor. Destek oranı kar amacı gütmeyen başvuru sahipleri azami yüzde 90, kar amacı güden başvuru sahiplerinin sosyal sorumluluk projeleri için azami yüzde 50 olarak belirlendi.

 

 

Program kapsamında 25 Şubat 2022 saat 16.00’a kadar hazırlanan yazılım üzerinden ön başvuru alınacak olup, ilk değerlendirme neticesinde kısa listeye alınacak projeler özelinde proje geliştirme çalışmaları yürütülecek ardından Zonguldak, Karabük ve Bartın illeri için 3’er asil proje seçilerek nihai başvurular Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi üzerinden Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunulacak.

 

 

2022 teması; “genç istihdam”

 

 

Uygulandığı illerde, yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermek, değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık vermek, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak, istihdam edilebilirliği artırmak, sosyal içermeyi, sosyal girişimciliği ve yenilikçiliği desteklemek ve sosyal sorumluluk uygulamalarını yaygınlaştırmayı hedefleyen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı’nın (SOGEP) 2022 Yılı Teması; ‘Gençlerde yerel, bölgesel ve ulusal kalkınma bilinci oluşturacak, gençlerin geleceğin işlerinin gerektirdiği beceriler ile donatılması ve becerilerine uygun işlerde istihdam edilmesiyle üretim süreçlerine aktif katılımını önceleyen projeler olarak belirlendi.

 

 

Başvuru yapacak olanlar

 

 

Kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, birlikler, kooperatifler, sivil toplum kuruluşları, organize sanayi bölgeleri, sanayi siteleri, serbest bölge işleticileri, teknoloji transfer ofisi şirketleri ile teknoloji geliştirme bölgesi, endüstri bölgesi ve iş geliştirme merkezi gibi kuruluşların yönetici şirketleri ile yalnızca sosyal sorumluluk projeleri için özel kesim kuruluşları bu program kapsamında başvuru sahibi ve proje ortağı olabilir. Kâr amacı güden kuruluşlar, sosyal sorumluluk projeleri için başvuru sahibi, diğer projelerde ise ancak proje ortağı veya iştirakçi olabilecek.

 

 

Başvuru sahiplerinde hedeflenen bölgede kayıtlı olmaları veya merkezlerinin ya da yasal şubelerinin bu bölgede bulunması şartı aranmayacak. Ancak proje faaliyetleri bölge illeri Bartın, Zonguldak, Karabük içerisinde yürütülecek.

 

 

Öncelikli projeler

 

 

Program kapsamında genç, kadın ve engellilerin istihdamını hedefleyen, yenilikçilik, ortaklık ve iş birliği boyutu güçlü projeler, doğrudan sosyal sorumluluk projesi olmasa da özel sektörün içerisinde yer aldığı ve nakdi eş finansman katkısı sunmayı taahhüt ettiği projeler ile proje kapsamında kullanılması öngörülen fiziksel mekânın sıfırdan bir inşaat yerine atıl kamu binalarının değerlendirilerek karşılanmasını öngören projelere öncelik verilecek.

 

 

Uygun olmayan proje konuları

 

 

Temel sosyal hizmet sunumuna yönelik yenilikçi niteliği olmayan projeler, yurtdışı ziyaret ile yurtdışı seminer, konferans, eğitim vb. faaliyetleri içeren proje kalemleri, sosyal yardım ve nakdi sosyal transfer mahiyetindeki unsurlar içeren projeler, okul derslerini takviye amaçlı etüt faaliyetleri ve sınavlara hazırlık amacı taşıyan kurs projeleri, proje amaçları ile ilişkilendirilmemiş ve sürdürülebilirliği zayıf eğitim faaliyetlerine odaklanan projeler, hâlihazırda başka bir kurum tarafından rutin olarak sunulan hizmetleri içeren projeler, hedef kitle ile faaliyetleri arasında ilişki kurulamayan projeler, sosyal sorunların tespiti ve bu sorunların çözümüne ilişkin sosyal araştırma, analiz ve raporlama faaliyetleriyle sınırlı projelere program kapsamında destek verilmeyecek.

 

 

Hâlihazırda başka bir finansman kaynağından desteklenen projeler Program kapsamında desteklenemez. Ancak, daha önce sosyal amaçlı olarak geliştirilmiş ve hayata geçirilmiş projelerin devamı niteliğinde tasarlanmış, tamamlayıcı özelliğe sahip yeni projeler Program kapsamında desteklenebilir. Ajans tarafından Program kapsamında kullanılmak şartıyla bağış kabul edilebilecek.

 

 

SOGEP proje başvuru süreci

 

 

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı internet sitesi üzerinden yapılacak başvurular, proje fikirlerini değerlendirilmesi amacıyla alınırken, tüm fikirler proje havuzu kapsamında değerlendirilecek ve Ajans Değerlendirme Komisyonu tarafından oluşturulacak kısa liste ile 2022 yılı SOGEP başvurularının hazırlanması aşamasında yeniden görüşülecek. Hazırlanmasına destek olunan başvurular Değerlendirme Komitesince değerlendirilecek. Zonguldak, Karabük ve Bartın illeri için başarılı değerlendirilen azami 3 proje teklifi puan ve öncelik sırası ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunulacak. Proje havuzuna sunulan tüm proje teklifleri SOGEP ve farklı destek programları kapsamında geliştirilmek üzere BAKKA veri tabanına işlenecek.

 

 

Değerlendirme kriterleri

 

 

Projeler ilgililik, yöntem, kurumsal kapasite ve sürdürülebilirlik ana kriterleri çerçevesinde değerlendirilecek. Program dâhilinde, kapasite geliştirmeye yönelik, sosyal etki düzeyi yüksek, özel nitelikli model projeler desteklenecek.

ETİKETLER :
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›