Bin 300 kişiye yaklaşık 5,5 milyon lira idari para cezası uygulandı!

Çevre, doğa ve hayvanlara yönelik işlenen suçlarla daha etkin mücadele edebilmek ve vatandaşlarımızın da bu mücadeleye ortak olabilmesi amacıyla kurulan Hayvan Durum İzleme Mobil uygulaması (HAYDİ) ile 27 bin 758 ihbara anında müdahale edildi.Emniyet ve jandarma bünyesinde kurulan çevre, doğa ve hayvanları koruma birimlerince doğaya zarar veren veya hayvanlara eziyet eden bin 300 kişiye yaklaşık 5,5 milyon lira idari para cezası uygulandı.
Bu haber 2021-11-30 11:23:46 eklenmiş ve 138 kez görüntülenmiştir.

 

Erkan Hızoğlu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla 2020 yılında çevre, doğa ve hayvanlara yönelik işlenen suçların engellenmesi, işlendiyse faillerinin yakalanabilmesi amacıyla Emniyet ve Jandarma teşkilatı bünyesinde Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma birimleri kuruldu.

Bartın başta olmak üzere 81 ilde 2 bin 500 personel ve 171 tam donanımlı araç ile çalışmalarını sürdüren bu birimler, çevre, doğa ve hayvanlara yönelik işlenen suçlarla daha etkin mücadele edebilmek ve vatandaşlarımızın da bu mücadeleye ortak olabilmesi amacıyla, kısa adı “HAYDİ” olan Hayvan Durum İzleme Mobil uygulaması hayata geçirildi.
 
HAYDİ uygulamasını bugüne kadar 167 bin 200 kişi cep telefonuna indirdi. Uygulama üzerinden gelen 27 bin 758 ihbara anında müdahale edildi.

Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma birimlerimizce, doğaya zarar veren, hayvanlara eziyet eden bin 300 kişiyi yaklaşık 5.5 milyon TL idari para cezası uygulandı. Ayrıca Türk Ceza Kanunu ve Hayvanları Koruma Kanununda yer alan adli suçlar ile ilgili 2 binin üzerinde şahsa yönelik işlem yapıldı ve adli mercilere sevk edildi.

Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma birimleri yani HAYDİ Polisleri; Bartın başta olmak üzere tüm Türkiye’de çevre, doğa ve hayvanlara karşı işlenen suçların karşısında...

İhbar konusu ile ilgili fotoğraf da paylaşılabiliyor

Çevre, doğa ve hayvanlara karşı işlenen suçların önüne geçmek, vatandaşların da bu konuda duyarlılığını arttırarak bu mücadeleye paydaş etmek için HAYDİ adı altında bir mobil ihbar aplikasyonu oluşturulmuş ve 28 Temmuz 2020 tarihi itibariyle hizmete girdi.

HAYDİ uygulaması Apple Store ve Play Store üzerinden cep telefonlarına indirilebilirken Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası ve doğum tarihi bilgilerini yazarak uygulamaya giriş yapılabiliyor. Sonrasında cep telefonuna gelen doğrulama kodunun girilmesi ile uygulama aktif hale geliyor. Ayrıca vatandaşlar bu uygulama üzerinden ihbar konusu ile ilgili fotoğraf da paylaşabiliyor.            

HAYDİ Mobil uygulaması üzerinde oluşturulan ana ve ara yüzler aracılığıyla hem çevre ve doğa ile ilgili hem de hayvanları öldürme veya yaralama, sokağa atma, aç ya da susuz bırakma, kötü davranma, gücünü aşan yük yükleme, zararlı yiyecek içecek verme, hayvanların gürültüye neden olması, çevrenin kirletilmesi suretiyle hayvanın zarar görmesi, trafikte hayvana çarpıp yardım etmeme, işkence, eziyet, zarar verme, cinsel ilişkide bulunma, hayvanların cinsel içerikli yayınlarda kullanılması, bakımlarını ihmal etme, hayvanların dövüştürülmesi suretiyle kumar oynama, oynatma, tehlike arz eden hayvanları üretme, ülkeye sokma gibi adli veya idari işlem yapılmasını gerektiren konularda vatandaşlar tarafından kolluk kuvvetlerine anlık olarak ihbarda bulunabiliyor.

 

ETİKETLER :
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›