Vali Güner’den şiddetin her türlüsüyle mücadelede “kararlılık” vurgusu

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Koordinasyon Kurulları Toplantısı, İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık başkanlığında video konferans yöntemiyle 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan İçişleri Bakanı Soylu, elektronik kelepçe uygulaması, şiddet uygulayana yönelik önleyici tedbir kararlarının uygulanması, EGM ve JGK’nın kadına yönelik şiddetle mücadele birimlerinin kapasitelerinin arttırılması, 2021-2025 yılları arasını kapsayan kadına yönelik şiddetle mücadele 4. Ulusal Eylem Planı konularına değinirken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık; Kadın Konukevi açılması, adli destek ve mağdur hizmetleri biriminin tanıtımının yapılması ve farkındalığının arttırılması, ŞÖNİM’lerin kapasitelerinin arttırılması konularına değinerek, koruma tedbirleri kapsamında elektronik kelepçe kararlarının titizlikle uygulanmasını istedi. Toplantı sonunda kadına yönelik şiddetin her türlüsüyle kararlılıkla mücadele edileceğini ifade eden Bartın Valisi Sinan Güner, bu süreçte tüm kurumlar ile paydaş tarafların eşgüdüm ve iş birliği halinde çalışması gerektiğini belirtti.
Bu haber 2021-11-29 09:48:28 eklenmiş ve 154 kez görüntülenmiştir.

 

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Toplantısı yapıldı

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

 

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Toplantısı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın başkanlığında gerçekleştirildi.

 

Aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadelede kurumlar arası iş birliği ve koordinasyonun sağlanması amacıyla 81 ilin valisinin katılımıyla Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezinde (GAMER) video konferans yöntemiyle (VKS) 81 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen toplantıya Vali Sinan Güner başta olmak üzere Vali Yardımcısı Abdullah Akdaş, Bartın Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Çelik, Cumhuriyet Savcısı Ferhat Kara, İl Emniyet Müdür V. Orhan Tor, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ersin Aslan ve Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür V. Deniz Yılmaz da katıldı.

 

 

Soylu: “KADES'in tanıtımına muhakkak ağırlık vermek lazım”

 

Toplantıda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “İtalya'nın başkenti Roma'da Akdeniz Parlamenterler Asamblesince (PAM) Kadın Acil Destek Uygulaması'na (KADES) ödül verildi. Önemli bir fayda elde ettiğimiz KADES'in tanıtımına muhakkak ağırlık vermek lazım.” diyerek, elektronik kelepçe uygulaması, şiddet uygulayana yönelik önleyici tedbir kararlarının uygulanması, 6284 Sayılı Kanun kapsamında Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddet Olayları Kayıt ve Risk Değerlendirme Formu’nun önleyici ve koruyucu tedbirler açısından etkisiyle formun uygulanmasının değerlendirilmesi, EGM ve JGK’nın kadına yönelik şiddetle mücadele birimlerinin kapasitelerinin arttırılması, 2021-2025 yılları arasını kapsayan kadına yönelik şiddetle mücadele 4. Ulusal Eylem Planı konularına değindi.

 

 

Yanık: “Meşrulaştırılması ya da normalleştirilmesi söz konusu değil”

 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, burada yaptığı konuşmada, aile içi şiddetin ve kadına yönelik şiddetin toplumun herkesi ilgilendirdiğini, bu sebeple tüm kurumların birlikte çalışması gerektiğini belirterek, bu kapsamda, şiddetle mücadele için 25 Kasım 2019'dan beri Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile bir plan çerçevesinde çalıştıklarını söyledi.

Şiddetin hiçbir zaman şiddete maruz kalanların meselesi olarak düşünülemeyeceğini, şiddetin bir suç olduğunu belirten Bakan Yanık, “Şiddete maruz kalan, hayatı yaşanmaz hale gelen veya hayatını kaybeden her insan bütün toplum için ciddi yaradır. Bu sebeple şiddet mağdurları hiçbir şekilde kendi hallerine terk edilemez, terk ettiğimiz zaman yönetilemeyen büyük bir probleme dönüşeceği tecrübeyle sabit” dedi.

Şiddetin başladığında süren ve öğrenilen bir durum olduğuna dikkati çeken Bakan Derya Yanık, “Şiddetin özellikle çocuklar açısından öğrenilme pratiğini kesmemiz gerekiyor. O yüzden şiddet uygulayanın aile, çevre gibi herhangi bir şekilde meşrulaştırılması ya da normalleştirilmesi söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

 

 

Elektronik kelepçe uygulaması kararı titizlikle uygulanmalı

 

Bakanlığın kadına yönelik şiddetle mücadeleye yönelik politikalarını da anlatan Bakan Yanık, programa katılan hakim ve savcılardan koruma tedbirleri kapsamında elektronik kelepçe uygulaması kararının titizlikle uygulanmasını istedi.

Tedbir kararları içinde failin eğitim ve rehabilitasyon süreçlerine katılmasına yönelik sağlık tedbiri kararı alınması durumunda, kadına şiddetle mücadelenin daha etkin hale geleceğini ifade eden Bakan Yanık, programa katılan valiler ve kaymakamlara yönelik de kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

 

 

“Bizim için çok büyük önem arz ediyor”

 

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri hakkında yönetmelik kapsamında sunulan hizmetlerin etkin bir şekilde yürütülmesi ve uygulamadaki sorunların giderilmesini sağlamak üzere vali veya görevlendirdiği vali yardımcısının başkanlığında Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon İzleme ve Değerlendirme Komisyonunun 81 ilde belirli aralıklarla toplanması gerektiğini vurgulayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, şunları kaydetti:

 

“Toplantıların raporlarında yer alan bazı hususlarda, yeni tedbirlerin alınması gerektiği sonucu ortaya çıktı. Birincisi şiddetle mücadelede hizmet sunan tüm kurum ve kuruluş personelin 6284 Sayılı Kanun uygulamalarıyla ilgili bilgi eksikliğini giderecek eğitim çalışmalarının sağlanması gerekiyor. 6284 Sayılı Kanun, 2012'den beri yürürlükte ama halen daha bilinmeyen veya yanlış bilinen tarafları olduğunu görüyoruz. Özellikle uygulamacıların bu alandaki bilgi eksikliğinin giderilmesi son derece önemli. İkincisi 2020-2025 dönemini kapsayan Ulusal Eylem Planı kapsamında il eylem planlarının hazırlanması ve çalışmalarının takibinin yapılması bizim için çok büyük önem arz ediyor. Bunu da özellikle valilerimizden rica ediyorum. Hakkında gizlilik kararı bulunan şiddet mağduru kadın ve çocukların başta il sağlık müdürlükleri, il nüfus ve vatandaşlık müdürlükleri olmak üzere çeşitli konularda gerçekleştirilen işlemlerinde bazı aksaklıklar yaşandığını tespit ediyoruz. Sahadan gelen bu noktada talep ve şikayetler de var. Mülki idare amirlerimiz gerekli tedbirleri alabilecek donanıma da bilgiye de sahipler. İllerde gizlilik kararı alınan farklı konularda, farklı sorunlarla karşılaştıkları tespit ediliyor. Valilikler tarafından ilgili kurumlarla iş birliği içerisinde söz konusu sorunların giderilmesine yönelik çalışmalarımızın da yürütüleceğini inanıyorum. Ayrıca mahkeme ve emniyet tarafından kurumlarımıza gönderilen formlarda şiddet mağduruna ait iletişim bilgilerinin bulunmaması sebebiyle mağdura ulaşmada ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Oysa ki bir an önce ulaşmak, bir an önce erişiminin sağlanması, hayat kurtarmak ve sonrasında hak koruma sürecinin başlatılması açısından da son derece önemli.”

 

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planının uygulama süresinin dolduğunu, hedeflenen 75 faaliyetinin çoğunu tamamladıklarını söyleyen Bakanımız Derya Yanık, bundan sonra da konuya yönelik özverili çalışmaya topyekun bir şekilde sürdüreceklerini ifade etti.

 

 

Vali Güner’den “işbirliği” vurgusu!

 

Vali Güner, video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantı sonrasında Vali Yardımcısı Abdullah Akdaş, Bartın Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Çelik, Cumhuriyet Savcısı Ferhat Kara, İl Emniyet Müdür V. Orhan Tor, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ersin Aslan, kurum müdürleri ve ilgili birim yöneticileri ile bir araya geldi.

Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda yürütülen çalışmalar ve alınan kararlar hakkında ilgili kurumlar tarafından bilgilendirme sunumu yapıldı.

Toplantı sonunda kadına yönelik şiddetin her türlüsüyle kararlılıkla mücadele edileceğini ifade eden Vali Güner, bu süreçte tüm kurumlar ile paydaş tarafların eşgüdüm ve iş birliği halinde çalışması gerektiğini belirtti.

 

 

Elektronik kelepçe ile takip edilen vakalarda kadına şiddet olayı yaşanmadı

 

Aile içi ve kadına şiddetin önlenmesi amacıyla bu yılın başında İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan Elektronik İzleme Merkezinde takip edilen 764 vakada, şu ana kadar kadına şiddet olayı yaşanmadı.

Mükerrer şiddetin önlenebilmesi, mağdur kadınların tekrar aynı şiddet olayına maruz kalmaması için şiddet uygulayanın mağdura yaklaşmaması yönünde 7/24 kesintisiz olarak takibinin yapılabilmesi amacıyla Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nde (GAMER) Elektronik İzleme Merkezi kuruldu. Böylelikle elektronik kelepçe takılması yönünde aile mahkemelerince verilen kararlar bu merkezden takip edilebiliyor. 

 

 

Sistem Nasıl Çalışıyor?

 

Elektronik kelepçe takmakla yükümlü kişi, şiddete maruz kalma ihtimali olan kişiye mahkeme kararının belirttiği mesafeden fazla yaklaşırsa merkeze GPS üzerinden uyarı sinyali düşüyor.

 

Uyarı doğrultusunda izleme personeli eş zamanlı olarak hem yükümlüyü hem de mağduru arıyor ve bulunduğu koordinattan ayrılmasını istiyor. Yükümlünün harekete devam etmesi ihtimali göz önüne alınarak mağdurla da irtibat kuruluyor ve kendini güvenli bölgeye alması, koruması için bir ekip gönderileceği söyleniyor. Yükümlü hareketine devam ederse kolluk personeli tarafından müdahale ediliyor ve hakkında gerekli işlemler başlatılıyor. 

 

 

Yükümlünün sabotaj girişiminde merkez uyarılıyor!

 

Eğer yükümlü kendisine takılan elektronik kelepçe ünitesini şarj etmezse veya kelepçeye yönelik bir sabotaj girişimi olursa; kayışı kesme, koparma, klips olarak ifade edilen aparatı çıkarma ya da farklı bir teşebbüs olursa elektronik kelepçe izleme personelinin ekranına bir uyarı düşüyor. 

 

Personel tarafından yükümlünün bu hareketten vazgeçmesi isteniyor. Yükümlü, mağdura yaklaşmaya devam ederse kolluk personelinin kendisine müdahale etmesi sağlanıyor.

 

Bunun yanı sıra yükümlünün akrabaları ve yakınları tarafından şiddete uğrayacağı yönünde mağdurun bir rahatsızlığı olması halinde ise mağdura panik butonu veriliyor. Bu butona bastığı anda izleme personelinin ekranına ‘mağdur panik butonuna bastı’ yönünde bir ihbar geliyor. Doğrudan bu ünite veya cep telefonu üzerinden mağdurla iletişime geçilerek güvenlik güçlerinin müdahale etmesi sağlanıyor.

 

 

764 kişiye takip yapıldı, hiç şiddet olayı yaşanmadı

 

Elektronik İzleme Merkezinde şu an 272 kişiye aktif izleme yapılırken bugüne kadar toplam 764 kişiye elektronik kelepçe takılarak takibi gerçekleştirildi. Elektronik kelepçe uygulaması ile takip edilen hiçbir vakada kadına şiddet olayı yaşanmadı.

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Valiliği Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon İzleme ve Değerlendirme Toplantısı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık Vali Sinan Güner
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›