“Filyos Projesi bölgemizin ve ülkemizin gücüne güç katacak”

Türkiye’nin en büyük milli kalkınma hamlelerinden biri olan ‘Filyos Vadisi Projesi’ne yönelik düzenlenen “1. Filyos Kongresi”ne katılan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Bartın Üniversitesi’nin iç ve dış paydaşlarıyla birlikte Filyos Vadisi Projesi’ne değer katmak için büyük gayret gösterdiğinin altını çizerek “Yapmış olduğumuz çalışmalar ve açtığımız bölümlerle birlikte ‘Filyos Limanı ve Endüstri Bölgesi Projesi’ konusunda stratejimizi adım adım ilerletiyoruz. Uzun soluklu planlamalar neticesinde oluşturduğumuz misyon ile bölgemize değer katacağımıza inanıyorum. Bu doğrultuda paydaş kurumlarımızın da desteğini önemsiyor, iş birliği ve güç birliği yaparak geleceğe yürüyoruz” dedi.
Bu haber 2021-10-19 09:14:44 eklenmiş ve 284 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Ülkemizin en büyük mega endüstri bölgesini kapsayan, Türkiye’nin 150 yıllık hayali Filyos Limanı Projesi’ni de içerisinde barındıran  ‘Filyos Vadisi Projesi’ kapsamında düzenlenen Filyos Kongresi Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ev sahipliğinde 15 Ekim Cuma günü  başladı.

‘Yatırım’, ‘Üretim’ ve ‘İstihdam’  konu başlıkları ile Sezai Karakoç Kültür Merkezinde  gerçekleştirilen kongrenin açılışına  Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi, 23. Dönem TBMM Başkanı Köksal Toptan ve eşi Saime Toptan, Vali Mustafa Tutulmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.  Orhan Uzun, Kongre Düzenleme Kurulu Başkan ve üyeleri ile il protokolü katıldı.  Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan kongre,  açılış konuşmaları ile devam etti.

Filyos Kongresi Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özarslan açılış konuşmasında,  bildiri sayıları, oturum konu başlıkları gibi kongreye ilişkin genel bilgilendirmede bulundu,  yakın zamanda kurulan Filyos Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi hakkında bilgiler aktardı.

 

“İşbirliği artarak devam edecektir”

 

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) adına toplantıya çevrim içi bağlanan Strateji Geliştirme Daire Başkanı Ahmet Öztürk, TPAO’nun Filyos bölgesindeki faaliyetlerine, Sakarya Gaz Sahasındaki çalışmalara değindi. 

TPAO’nun ‘Yeni bir enerji ile güçlü Türkiye hedefleri’ doğrultusunda Filyos Vadisi Projesi’nde bölgenin önemli bir dinamiği olarak Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ve bölgedeki diğer üniversiteler ile işbirliklerinin artarak devam ettiğini ifade eden Öztürk, Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliği adına özellikle bilgi paylaşımında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi öncülüğünde yürütülen Filyos Kongresi’nin mega projede önemli kazanımları olacağını kaydetti.

 

“Şehrin tanıtımında önemli bir dinamik”

 

Konuşmalarına üniversitenin akademik ve bilimsel alanda elde edilen projeleri hakkında bilgi vererek başlayan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin pandemi sonrasında yüz yüze eğitim faaliyetlerine, akademik ve bilimsel projelerine kaldığı yerden devem ettiğini, bu bağlamda küresel değişime ayak uydurarak  hedeflerine odaklandığını, büyümeye ve ilerlemeye devam edeceğini söyledi.

Özellikle Grizu-263 Uzay takımının dünya çapındaki başarıları, B-Dispate takımının 2021 Teknofest Model uydu Türkiye birinciliği olmak üzere bir çok başarılı proje ile şehrin ve bölgenin tanıtımında önemli rol oynadığını belirtti, sağlık kampüsünün ülke çapında  imza attığı başarılar hizmete giren çok katlı yeni kütüphane binası ve ilahiyat fakültesi binası, 15 Temmuz Şehitler Kampüsü,  yeni inşa edilecek poliklinik binası, projesi devam eden merkezi derslik ve spor kompleksi  hakkında da bilgilendirmede bulundu.

 

“Filyos, Türkiye için çok önemli bir proje”

 

Üniversite olarak, Filyos Vadisi Projesini çok önemsediklerini  ve sürecin her aşamasında aktif olarak rol oynayacaklarını yineleyen Rektör Prof. Dr. Çufalı, bu bağlamda 2021 Şubat ayında gerçekleştirilen Filyos Çalıştayı’nın önemli kazanımları olduğu aktardı, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin 2021 yılını “Filyos Yılı” ilan ettiklerini,  Filyos Vadisi Projesi’ne akademik, bilimsel ve teknolojik desteğin sürdürülebilirliği adına Filyos Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulduğu bilgisini katılımcılarla paylaştı.  Doğalgazın Karadeniz’de bulunması ile Filyos bölgesinin daha da büyüyerek çehresini değiştireceğini belirten Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü, üniversite olarak bölgedeki diğer üniversiteler ile olan işbirliklerinin sürdüğünü, gelecek dönemde de ülkemizin yükselen yıldızı Filyos Vadisi Projesi’ne desteklerinin süreceğini kaydederek, Kongrenin şehrimize ve bölgemize hayırlı olması temennisinde bulundu.

 

Rektör Uzun: “Filyos Projesi bölgemizin ve ülkemizin gücüne güç katacaktır”

 

Bartın Üniversitesi’nin iç ve dış paydaşlarıyla birlikte Filyos Vadisi Projesi’ne değer katmak için büyük gayret gösterdiğinin de altını çizen Rektör Uzun, bu doğrultuda Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ile iş birlikteliklerini geliştirmek istedikleri ifade etti. Rektör Uzun, Filyos Projesinin bölgenin ve ülkemizin gücüne güç katacağını da aktararak “Üniversite olarak tüm paydaşlarımızla birlikte bölgemize değer katmak için var gücümüzle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sürdürdüğümüz araştırmalar ve paydaş görüşleri neticesinde Yükseköğretim Kurulumuz tarafından ‘Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları’ konusunda ihtisaslaşma alanına alındık ve yetkin akademik kadromuzla oluşturduğumuz yol haritası üzerinden faaliyet gösteriyoruz. Yapmış olduğumuz çalışmalar ve açtığımız bölümlerle birlikte ‘Filyos Limanı ve Endüstri Bölgesi Projesi’ konusunda stratejimizi adım adım ilerletiyoruz. Uzun soluklu planlamalar neticesinde oluşturduğumuz misyon ile bölgemize değer katacağımıza inanıyorum. Bu doğrultuda paydaş kurumlarımızın da desteğini önemsiyor, iş birliği ve güç birliği yaparak geleceğe yürüyoruz” şeklinde konuştu.

 

“İşbirliğinin sürdürülebilirliği açısından önemli”

 

Konuşmalarına bölge ve ülkemiz adına önemli bir girişim olan Filyos Kongresi’nde olmaktan memnuniyeti dile getirerek kongrede emeği geçen akademik personele teşekkür ederek başlayan Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Filyos’un ülkemizin gelişmesi ve bölgenin kalkınmasındaki önemine dikkat çekti. Karadeniz’de doğalgazın keşfi ve Filyos Limanı’nın açılmasının proje adına büyük bir sinerji yarattığını, bu sinerjinin ilimiz ve bölgemiz için katkılarının büyük olacağını kaydeden Vali Tutulmaz, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin kamu-üniversite-özel sektör işbirliği çerçevesinde önemli çalışmaları olduğunu,  üniversitenin akademik ve bilimsel katkılarının kamunun alacağı kararlara destek vereceğini, özel sektörün buradan elde edilen çıktılara göre yatırım yapacak olmasının da sevindirici olduğunu belirtti. 

Özellikle yetişmiş insan kaynağı, çevre koruma ve sosyolojik boyutta Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi başta olmak üzere bölge üniversitelerine önemli görevler düştüğünü aktaran Vali Mustafa Tutulmaz, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin bu yönde güzel ve verimli çalışmalar yaptığını, çalıştay, kongre gibi faaliyetlerin devam etmesi gerektiğini aktardı.

Konuşmaların ardından kongreye katılamayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in telgraf mesajları okundu.

 

Yoğun katılımla gerçekleştirildi

 

Ekonomik kalkınmada ülkemizin en büyük 5 yatırımı içerisinde bulunan ‘Filyos Vadisi Projesi’ne akademik, bilimsel katkı sunmak, üniversite ve diğer paydaşlar işbirliği kapsamında bilginin sanayide kullanılmasını sağlamak amacıyla, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ev sahipliğinde 15-16 Ekim tarihlerinde, açılışın Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde ve oturumların çevrim içi olarak düzenlendiği 1. Filyos Kongresi yoğun katılımla gerçekleştirildi.
‘Filyos Burada Şekillenir’ mottosuyla, Üretim, Yatırım ve İstihdam ana başlıklarında 15-16 Ekim tarihleri arasında üniversitemiz öncülüğünde yürütülen 1. Filyos Kongresi’nde Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nin ulusal ve bölgesel düzeydeki paydaşları; çok sayıda uzman, akademisyen ve araştırmacı, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde bir araya geldi.  

İki gün süren Kongrede milli endüstri ve milli istihdama katkı saylayacak Filyos Vadisi Projesi, üretim, yatırım ve istihdama ilişkin olarak çok yönlü ele alınarak, akademik ve bilimsel değerlendirmelerde bulunuldu.

Toplumla bütünleşme misyonu kapsamında, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin kaliteli ve nitelikli eğitim faaliyetlerinin yanı sıra yerel kalkınma adına da sürdürülebilir projeler yürütmeye devam etmektedir. Bu bağlamda, kongrede yer alan oturumların başlıkları; Doğal Gaz Üretim, İletim ve İşleme, Sürdürülebilir Endüstriyel Kalkınma, 2 oturum halinde Liman ve Lojistik, Yeşil Endüstri ve Çelik Sektörü, Göç ve İstihdam, Filyos ve Turizm, Kentleşme ve Sosyoekonomi, Filyos’ta Tarım ve Orman tematik oturumları olmak üzere 9 farklı oturumda Filyos Vadisi Projesi derinlemesine tartışıldı.

Kongre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, Sanayi Teknoloji Bakanlığı Metal Sanayi, Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, TÜBİTAK-MAM, TÜBİTAK-TÜSSİDE, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı, ERDEMİR, KARDEMİR, Tosyalı Holding, İstanbul Üniversitesi, Ufuk Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, İskenderun Teknik Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi katılımlarıyla gerçekleşti.

 

Kongrede yer alan 9 oturum, öğretim üyeleri, sektörlerden  kurum ve kuruluş temsilcilerinin soru-cevap ve değerlendirme şeklinde  devam ederek sonladı.

 

 

 

 

ETİKETLER : Bartın Filyos Filyos Limanı 1. Filyos Kongresi Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›