HDP’nin Kobani için genel görüşme talebi reddedildi

AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Av. Yılmaz Tunç, 6-8 Ekim 2014 tarihleri arasında İstanbul’un da bulunduğu 35 il, 96 ilçe ve 135 yerleşim yerinde meydana gelen ve 38 vatandaşımızın ölümü polis ve askerlerimiz de dahil 760 civarında vatandaşımızın yaralanması ile sonuçlanan Kobani olayları ile ilgili yargılamanın Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ettiğini anımsatırken, bu konuda TBMM Genel Kurulu’nda genel görüşme yapılmasının Anayasa ve TBMM İç Tüzüğü’ne aykırı olduğunu savundu. HDP’nin konu ile ilgili talebi oylama neticesinde reddedildi.
Bu haber 2021-10-12 09:32:35 eklenmiş ve 9659 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

 

HDP geçtiğimiz hafta içinde Kobani olaylarının yıldönümü dolayısıyla TBMM Başkanlığı’na olaylar ile ilgili olarak Genel Kurul’da bir genel görüşme yapılması istemini içeren Grup Önerisi sundu.

 

Tunç süreci hatırlattı

 

HDP’nin Grup Önerisi ile ilgili olarak AK Parti Grubu adına söz alıp Genel Kurul’a hitaben konuşma yapanlardan biri de AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Av. Yılmaz Tunç oldu.

Tunç, 6-8 Ekim 2014’te DEAŞ teröristlerinin Ayn Elarab’a diğer adı ile Kobani’ye saldırması sonrası PYD, PKK, KCK terör örgütlerinin ele başlarının Kobani’yi korumak bahanesi ile uluslararası güçlerden destek talebinde bulunduklarını anımsatırken HDP Merkez Yönetim Kurulu’nun da bu konuda acil toplandığını, HDP’li yöneticilerin sosyal medya ve bazı basın yayın organları üzerinden insanları sokaklarda eylem yapmaya davet ettiklerini anımsattı.

 

Tunç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Kayıpları ve tahribatı rakamlarla anlattı

 

“Tüm bu çağrılar sonrasında başlayan protesto olayları 6, 7 ve 8 Ekim Kobani olayları olarak bilinen ve şiddetle sonuçlanan olaylar ortaya çıkmıştır. 35 il, 96 ilçe ve 135 yerleşim yerine yayılan bu olaylarda 197 okul binası, 269 kamu binası bin 731 ev ve işyeri ile bin 230 araç tahrip edilmiş, fakat en önemlisi de Yasin Börü ve arkadaşlarının kurban eti dağıtırken hunharca katledilmesi ve 38 vatandaşımızın vefatı ile sonuçlanan tarihe kara leke olarak geçen olaylar cereyan etmiştir.

Bu olaylarda güvenlik güçlerimiz de şehit olmuş, 326 polis ve askerimiz, 435 vatandaşımız yaralanmıştır.

Tüm bu olayların sonrasında adli soruşturma başlamış olayların başlaması ve büyümesinde HDP’li yöneticilerin de etkili olduğu gerekçesiyle hazırlanan ek iddianame de 7 Ocak 2021 tarihinde kabul edilmiş ve yargılama Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etmektedir.

 

“Talep Anayasamıza ve TBMM İç Tüzüğüne aykırı”

 

Bu konuda genel görüşme açılması talep ediliyor. İç Tüzüğün 21. Maddesinde düzenlenen ve toplumu ve devlet faaliyetlerini ilgilendiren belli bir konunun Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesinden ibaret olan Meclis’in bilgi edinme ve denetim yollarından bir tanesidir Genel Görüşme. Ancak Anayasamızın ve İç Tüzüğümüzün ilgili maddelerinde de ve özellikle Anayasamızın yargı bağımsızlığını ifade eden 138. Maddesinin 3. fıkrasına baktığımız zaman, görülmekte olan bir dava hakkında yasama meclisinde yargı yetkisinin kullanımı konusunda soru sorulamayacağı, genel görüşme yapılamayacağı ya da her hangi bir beyanda bulunulamayacağı açık bir hükümdür.

 

25’i tutuklu 108 sanık yargılanıyor

 

Genel Görüşme önergesin incelediğimizde de halen Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden ve 25’i tutuklu 108 sanığın yargılandığı bir dava ile ilgili olduğunu görmekteyiz. Bu konuda maddi gerçeği ortaya çıkaracak olan Genel Görüşme yapılıp Meclis’te bu konuda bir karar alınması değil, bu konuda maddi gerçeği ortaya çıkaracak olan bu çağrıların bu olayların meydana gelmesinde etkili olup olmadığını, suç teşkil edip etmediğini ortaya çıkaracak olan bizlerin buradaki beyanları değil elbette. Bunun görev alanı Anayasamız ve İç Tüzüğümüzde belli bağımsız yargının işi. Bağımsız yargıda şu anda yargılama devam ediyor. Bu devam ederken burada bir Genel Görüşme yapamayacağımızı Anayasa 138 açıkça ifade ediyor. O nedenle Grup önerisinin aleyhinde olduğumu belirtmek istiyorum.”

ETİKETLER : Bartın AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Av. Yılmaz Tunç TBMM Kobani olayları HDP
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›