33 araç trafikten men edildi

Bartın İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri motosiklet sürücülerine yönelik trafik denetimi yaptı. Yapılan denetimlerde bir haftada bin 52 motosiklet ve sürücüsü kontrol edildi. Ayrıca denetimlerde toplam 155 araç ve sürücüsüne 132 bin 817 TL idari para cezası uygulanırken 33 araç trafikten men edildi.
Bu haber 2021-09-28 09:16:11 eklenmiş ve 466 kez görüntülenmiştir.

 

132 bin 817 TL idari para cezası,

 

Erkan Hızoğlu

 

Bartın’da motosiklet sürücülerinin karışmış olduğu ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarını önlemek amacıyla İl Emniyet Müdürlüğü’nce yapılan trafik kontrollerinde; vatandaşlar tarafından Motor Satış Bayilerinden satın alınan Motosiklet, Motorlu Bisiklet ve Elektrikli Bisiklet türü araçlardan bazılarının satış tarihinden itibaren yasal süre olan 3 ay içerisinde araçlarını tescil ettirmedikleri, tescilsiz ve plakasız olarak bu tür araçları kullandıkları tespit edildi.


Vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanabilmesi için Motosiklet, Motorlu Bisiklet ve Elektrikle Bisikletlerden motor gücü 0,25 kW üzerinde olup yasa gereği tescile tabii olan ve sürücü belgesi sahibi kişiler tarafından kullanımı zorunlu araçların motor şase numaraları, satış tarihi ve satın alınan kişi bilgilerinin Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğüne her ayın başlangıcından 3.gününe kadar gönderilmesi kapsamında Valilik kararı alındı.

Ayrıca, Bartın il genelinde Motosikletlere Yönelik 15 - 23 Eylül 2021 tarihleri arasında denetim yapıldı.

Denetim sonucunda; bin 52 motosiklet ve sürücü kontrol edildi. Söz konusu denetimlerde eksikleri bulunan ve ihlalleri tespit edilen sürücü ve motosikletlere 2918 Sayılı KTK.nun; sürücü belgesiz araç kullanmaktan 25, sürücü belgesi geri alındığı halde araç kullanmaktan 4 adet, sürücü belgesi iptal olduğu halde araç kullanmaktan 2, yetersiz ehliyette 14, yasal limitin üzerinde alkollü olarak araç kullanmaktan 1, koruma başlıksız motosiklet kullanmaktan 50, tescilli araca öngörülen sayıda plaka takmamaktan 1, çevreyi rahatsız edecek şekilde gürültü çıkararak araç kullanmaktan 1, tescili zorunlu ve ilk tescili yapılacak olan aracın satın alma veya gümrükten çekme tarihinden itibaren üç ay içinde tescili için; hurdaya çıkarılma halinde çıkarılış tarihinden itibaren 1 ay içinde tescilinin silinmesi için; yazılı olarak ilgili tescil kuruluşuna başvurmamaktan 2, tescil edilen araçları tescil belgesi ve plakası almadan trafikte kullanmaktan 2, muayenesiz araç kullanmaktan 22, tescili zorunlu ve karayolunda geçici olarak kullanılacak aracı, geçici trafik belgesi ve geçici tescil plakası almadan trafiğe çıkarmak, bu belge ve plakayı süresi bittiği halde kullanmaktan 2, sigortasız araç kullanmaktan 6, 2918 Sayılı KYTK.nun ilgili diğer maddelerinden 23 adet olmak üzere toplam 155 araç ve sürücüsüne 132 bin 817 TL idari para cezası uygulanırken 33 araç trafikten men edildi.

 

Trafikte kural tanımazlığa izin verilmedi

 

İçişleri Bakanlığı Emniyet ve Jandarma Trafik Ekipleri, trafikte yetkisiz çakar kullanan ve makas atan, drift yaparak vatandaşların canını tehlikeye atanlara izin vermedi. Geçen yılın ilk 8 ayında 49 bin 87 araca usulsüz çakar kullanımı, makas ve drift işlemi yapılırken bu yılın aynı döneminde bu sayı yüzde 11,3 artışla 54 bin 629’a yükseldi.

Trafik ekipleri “çakar” olarak tabir edilen yetkisiz ışıklı veya sesli uyarı işareti kullananlara yönelik yoğun denetim gerçekleştirdi. Bu denetimlerde usulsüz çakar kullandığı tespit edilenlere cezai işlem uygulandı. Bu kapsamda geçen yılın 8 aylık döneminde usulsüz çakara yönelik 2 bin 212 işlem yapılırken bu yılın aynı döneminde 3 bin 847 ceza işlem yapıldı. Geçen yıla göre bu yıl usulsüz çakar kullanıma yönelik işlemlerde yüzde 73,9 oranında bir artış olduğu görüldü.

 

Makas atarak kaza riskini arttıranlara göz yumulmadı

 

Trafik güvenliğini tehlikeye sokan ve kazalara yol açan “aksine bir işaret bulunmadıkça sürücülerin; trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde ardı ardına birden fazla şerit değiştirmeleri” şeklinde tanımlanan "makas atmaya" ise geçen yılın ilk 8 ayında 43 bin 443 işlem yapıldı. Denetimler kapsamında işlem uygulanan araç sayısı 2021 yılının ilk 8 ayında yüzde 8,9’luk artışla 47 bin 310 oldu.

 

Drift yapanlara yönelik denetimler arttırıldı

 

Trafik ekipleri, “drift” olarak bilinen “herhangi bir zorunluluk olmaksızın, karayollarında dönüş kuralları dışında bilerek ve isteyerek aracın el freninin çekilmesi suretiyle veya başka yöntemlerle aracın ani olarak yönünün değiştirilmesi veya kendi etrafında döndürülmesi” ihlaline ise geçen yılın ilk 8 ayında 3 bin 432 araca yaptırım uyguladı. Bu yılın aynı döneminde ise 3 bin 472 araca drift yaparak trafik güvenliğini tehlikeye soktukları gerekçesiyle ceza uygulandı.



 

ETİKETLER : Bartın Bartın İl Emniyet Müdürlüğü motosiklet denetimleri trafik denetimi
Diğer ASAYİŞ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›