Okullardaki vaka sayıları artıyor

Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de koronavirüsün Delta varyantının yanı sıra henüz adı konulmadığı için ‘Diğer Varyant’ olarak adlandırılan türü sıklıkla görülüyor ve maalesef önceki varyantlardan çok daha kolay ve hızlı bir şekilde yayılıyor. Okulların yüz yüze eğitime açılması dolayısıyla da Bartın dahil ülke genelinde öğrenciler ve öğretmenler arasında pozitif vaka görülme oranı artıyor.
Bu haber 2021-09-27 09:21:42 eklenmiş ve 348 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Erdem Tabakoğlu

 

 

Anaokulları, ilk, orta ve lise dengi okullarda yüz yüze eğitim öğretime başlanalı henüz 3 hafta geride kalmasına rağmen Bartın’da neredeyse okulların tamamına yakınında Covid-19 pozitif vakaları tespit edilmeye ve bu nedenle onlarca sınıf karantinaya alınmaya başladı. Her ne kadar durum, günlük olarak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Milli Eğitim İl Müdürlüğü ve özellikle de Bartın Valiliği’ne bildirilse de okullarda artan vaka sayısı “Acaba, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın okullarda Covid-19 pozitif vakası saptanması durumunda neler yapılması gerektiğine ilişkin direktifleri tam olarak yerine getiriliyor mu?” ve “Hem ebeveynler hem de öğrenciler, pandemi kurallarına harfiyen uyuyor mu?” soruları haliyle tekrar tekrar gündeme getiriliyor.

 

Covid-19 pandemisi nedeniyle her gün 30 bine yakın yeni vaka tespit edilirken 250 civarındaki vatandaşımızı da bu illet hastalığa kurban vermeyi sürdürüyoruz. Aslında basit önlemler ve aşı olarak hem yeni vakaların hem de ölümle sonuçlanabilecek kötü sağlık problemlerinin önüne geçilebilecek bir hastalık olmasına rağmen bu denli çok vakanın ortaya çıkıyor olmasının elbette pek çok nedeni var.

Uzmanlar 1,5 yılı geride bıraktığımız pandemi sürecinde vatandaşların tedbirlerin uygulanması noktasındaki gevşemenin yanı sıra havaların soğumaya başlaması ile birlikte kapalı mekanlarda çok daha fazla vakit geçiriliyor olmasının vaka sayısındaki artışta oldukça fazla etkili olduğunu savunuyor. Ancak hiç şüphe yok ki okullarda yüz yüze eğitime geçilmiş olması da vaka sayısındaki hızlı artışta büyük pay sahibi.

 

Her ne kadar Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı hem öğrencilerin hem de öğretmen ve okullardaki hizmetlilerin sağlığını olumsuz etkilememesi için gerekli tedbirlerin alındığını vurgulasa da Bartın da dahil ülke genelinde her gün çok sayıda öğrenci ve öğretmen Covid-19’a yakalanıyor ve sınıflar karantinaya alınıyor.

 

Bartın’daki okullarda durum ne?

 

Bartın’da da 2021-2022 eğitim öğretim yılının ilk haftası neredeyse hiç vaka olmadan atlatıldı atlatılmasına ama ikinci haftadan itibaren artan bir oranda okullarda Covid-19 vakalarına rastlanmaya başlandı. Başta taşımalı eğitim yapılan okullar olmak üzere onlarca okulda onlarca sınıf çıkan vakalar nedeniyle karantinaya alınmış durumda. Bartın’daki anaokullarında da durum pek farklı değil hemen her gün bir anaokulunda pozitif vaka tespit edildiği için sınıflar karantinaya alınıyor.

 

Valiliğin takibinde

 

Bartın’da okullarda çıkan Covid-19 pozitif vakalarına ilişkin durum, Bartın Valisi Sinan Güner’in yakın takibinde. Valiliğe, İl Sağlık Müdürlüğü aracılığıyla günlük olarak durum raporu verilse de virüs yayılımını sürdürüyor. Şu an için eğitim-öğretimin geleceği açısından tehdit oluşturacak genel bir yayılım tespit edilmemiş olsa gerek Bartın’da henüz okullardaki ders saatlerinin 40 dakikadan 30 dakikaya düşürülmesi yönünde bir karar alınmış değil. Ancak bu ihtimal de masada tutuluyor.

 

Filyasyon ekiplerine yardımcı olunmalı

 

Ancak bu noktada bazı sorunlar da yaşanmıyor değil. Edinilen bilgiye göre; “Bizim okulumuz temiz” dedirtmek isteyen bazı okul yöneticilerinin zaman zaman filyasyon ekiplerine zorluk çıkardığı, pozitif vaka tespit edilen okullarda temaslı listelerini vermemek için çaba sarf ediyor. Pandeminin kontrole alınması için filyasyon ekiplerine herkesin yardımcı olması gerekiyor.

Ama öncelikli olarak bireylerden başlamak üzere tüm toplumun Covid-19’a yakalanmış olmanın ayıp ya da utanılacak bir şey olmadığının farkına varması ve buna uygun şekilde davranması gerekiyor. Filyasyon ekiplerinin sorgulamasında temaslı olunan kişilerin saklanmaması ve doğru bilgilerin aktarılması, virüs ile mücadele için çok önemli. Herkes bu virüs ile mücadelenin bireysel değil toplumun tüm kesimlerinin el birliğiyle yürütüldüğünde başarılı olabileceğinin farkında olmalı.

 

KUTU

 

OKULLARDA COVİD-19 SAPTANMASI DURUMUNDA NE YAPILMALI?

 

Sınıfımızda bir öğrencimizde Covid-19 pozitif vaka saptandı. 10 gün içinde sınıfımızdaki başka bir öğrencinin ateşinin okul girişindeki ölçümlerde 38 derecenin üzerinde olduğu tespit edildi. Ne yapmalıyız?

 

* Okul girişinde semptom veya yüksek ateşi tespit edilen öğrencinin ailesi ile ivedilikle iletişime geçilerek sağlık kuruluşuna yönlendirilir. Sağlık kuruluşunun değerlendirmesine göre Covid-19enfeksiyonu tespit edilirse öğrenci, pozitif vaka olarak kabul edilir.

* Aynı sınıfta 10 gün içinde 2. kez vaka çıktığı için sınıftaki öğrencilerin tamamı yakın temaslı olarak kabul edilerek eve gönderilir ve 14 gün boyunca evde temaslı takibine alınır. Bu sınıftaki tüm öğrencilere evde olduğu süre boyunca uzaktan eğitim verilir.

* Sağlık kuruluşunun değerlendirmesine göre ateşi yüksek olan öğrencide Covid-19 enfeksiyonu tespit edilmezse sınıftaki diğer öğrenciler okula devam eder.

 

Sınıfımızda bir öğrencimizde Covid-19 pozitif vaka saptandı. 10 gün içinde başka bir öğrencimizin daha evde rahatsızlandığı, sağlık kuruluşuna başvurduğu ve yapılan PCR testi sonucunda Covid-19 pozitif vaka saptandığı velisi tarafından okulumuza bildirildi. Ne yapmalıyız?

 

* Aynı sınıfta 10 gün içerisinde birden fazla vaka çıkması durumunda sınıftaki tüm öğrenciler, yakın temaslı olarak kabul edilir.

* Bu öğrenciler, eve gönderilir ve 14 gün boyunca temaslı takibine alınır.

* Bu sınıftaki öğrencilere uzaktan eğitim verilir.

 

Sınıfımızda bir öğrencimizde Covid-19 pozitif vaka saptandı. 10 gün içinde bu sınıfta ders veren öğretmenimizde de Covid-19 pozitif vaka saptandı. Bu durumda ne yapmalıyız?

 

* Öğretmenin okul dışında riskli bir teması yoksa

  - Pozitif vaka olan öğretmen, sağlık kuruluşunun takibinde olur ve okulda eğitime devam etmez.

  - İlk pozitif vaka çıkan sınıftaki tüm öğrenciler, yakın temaslı kabul edilir. Bu öğrenciler eve gönderilir ve 14 gün boyunca temaslı takibine alınır. Bu sınıftaki öğrencilere uzaktan eğitim verilir.

- Okuldaki diğer öğretmenler, temaslı kabul edilir ve maske takmak koşuluyla okula devam eder. Temaslı öğretmenlerin okul girişinde 14 gün boyunca günde en az iki kez semptom sorgulaması yapılarak ateş ölçümleri gerçekleştirilir ve bunlar kayıt altına alınır. Semptom gösteren veya yüksek ateşi tespit edilen öğretmen, sağlık kuruluşuna yönlendirilir. Sağlık kuruluşunun değerlendirmesine göre okula devam eder veya vaka olarak kabul edilir.  * Öğretmenin okul dışında riskli bir teması varsa

  - Pozitif vaka olan öğretmen, sağlık kuruluşunun takibinde olur ve okulda eğitime devam etmez.

  - Okuldaki diğer öğretmenler ve ilk vaka çıkan sınıftaki öğrenciler, temaslı kabul edilir, okul girişinde14 gün boyunca günde en az iki kez semptom sorgulaması yapılarak ateş ölçümleri gerçekleştirilir ve bunlar kayıt altına alınır. Semptom gösteren veya yüksek ateşi tespit edilen kişiler, sağlık kuruluşuna yönlendirilir. Sağlık kuruluşunun değerlendirmesine göre kişiler, okula devam eder veya vaka olarak kabul edilir.

 

Sınıfta ders veren öğretmende Covid-19 pozitif vaka saptandı. Ne yapmalıyız?

 

* Pozitif vaka olan öğretmen, sağlık kuruluşunun takibinde olur ve okulda eğitime devam etmez.

* Bu sınıftaki öğrenciler, temaslı kabul edilir ve okula devam eder.

* Diğer öğretmenler, temaslı kabul edilir ve çalışmaya devam eder.

* Temaslı öğretmenler ve pozitif öğretmenin derse girdiği sınıftaki öğrencilerin okul girişinde 14 gün boyunca günde en az iki kez semptom sorgulaması yapılarak ateş ölçümleri gerçekleştirilir ve bunlar kayıt altına alınır. Semptom gösteren veya yüksek ateşi tespit edilenler, sağlık kuruluşuna yönlendirilir. Sağlık kuruluşunun değerlendirmesine göre bu kişiler okula devam eder veya vaka olarak kabul edilir.

 

Öğretmen veya öğrencinin ailesinde Covid-19 pozitif vaka saptandı. Ne yapmalıyız?

 

* Vakanın tespit edildiği ailedeki öğretmen veya öğrenci, yakın temaslı kabul edilir.

* Bu öğretmen veya öğrenci, 14 gün boyunca evde temaslı takibine alınır ve okula devam etmez.

* Öğrenci, uzaktan eğitime devam eder.

 

Ana sınıfındaki bir öğrencimizde Covid-19 pozitif vaka saptandı. Ne yapmalıyız?

* Ana sınıfındaki tüm öğrencilerin yakın temaslı kabul edilmesi için tek pozitif vaka yeterlidir.

* Bu sınıftaki tüm öğrenciler, yakın temaslı kabul edilerek eve gönderilir ve 14 gün boyunca temaslı takibine alınır.

 

Temaslı kabul edilen kişiler için nasıl uygulama yapılır?

 

* Temaslı kabul edilen öğretmen ve öğrencilerin, okul tarafından 14 gün boyunca en az 2 ders saati arayla günde iki kez semptom sorgulaması yapılarak ateş ölçümleri gerçekleştirilir ve bunlar kayıt altına alınır.

* Okul idaresince belirlenen görevliler tarafından yapılan kontrollerde semptom gösteren veya yüksek ateşi tespit edilenler, sağlık kuruluşuna yönlendirilir..

* Sağlık kuruluşunun değerlendirmesine göre bu kişiler, okula devam eder veya vaka olarak kabul edilir.

 

Yakın temaslı kabul edilen kişiler için nasıl uygulama yapılır?

 

* Aynı sınıfta eş zamanlı (yani 10 gün içerisinde)birden fazla vaka çıkması durumunda sınıftaki tüm öğrenciler, yakın temaslı olarak kabul edilir. Ana sınıfında ise tüm öğrencilerin yakın temaslı kabul edilmesi için tek pozitif vaka yeterlidir.

* Bu öğrenciler, eve gönderilir ve 14gün boyunca temaslı takibine alınır.

* Bu öğrencilere evde olduğu süre boyunca uzaktan eğitim verilir.

 

Ortaokul ve lise kademesinde, sınıfta “2” Covid-19pozitif vaka saptanması durumunda bu sınıfta derse giren öğretmenlerimiz için nasıl bir uygulama yapmalıyız?

 

* Ortaokul ve lise kademesinde, sınıfta “2” Covid-19pozitif vaka saptanması durumunda sınıfta derse giren öğretmenlerimiz temaslı kabul edilir.

* Bu süreçte öğretmenlerimiz ders vermeye devam eder.

* Bu öğretmenlerimizin temastan 48 saat sonraCovid-19 PCR testine bakılır.    - Covid-19 PCR testi pozitif olan öğretmenler vaka olarak kabul edilir.

  - Covid-19 PCR testi negatif olan öğretmenler eğitime devam eder.

 

Kimlerin temaslı olduğuna nasıl karar verilir?

 

* Temaslıların belirlenmesine dair değerlendirme yapılırken;

  - Semptomu olan vakalarda belirtilerin ortaya çıkmasından önceki 2 gün içinde (48 saat öncesi) temaslı olması esas alınır.

  - Semptomu olmayan vakalarda ise PCR testi için numune alınmadan önceki 2 gün içinde (48 saat öncesi)temaslı olması esas alınır ve temaslı olan kişiler bu şekilde belirlenir.

 

Temaslı öğrenci ve öğretmenlerin okul girişinde 14 gün boyunca günde en az iki kez semptom sorgulamaları yapılır. Peki, hangi Covid-19 belirtileri sorgulanır?

 

Yaygın Belirtiler: Ateş (38 derece ve üzeri), öksürük, nefes darlığı, halsizlik ve bitkinlik.

Az Yaygın Belirtiler: Baş ağrısı, boğaz ağrısı, koku veya tat kaybı, vücut ağrıları.  

ETİKETLER : Bartın Sağlık Bakanlığı Milli Eğitim Bakanlığı koronavirüs pandemi vaka sayısı okullarda karantina sınıflarda karantina
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›