“Uzlaşmaya varılmazsa biz taşıyacağız”

“Ahmet Oktay'la Enine Boyuna” Programının canlı yayın konuğu Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın oldu. Yaklaşık bir buçuk saat süren programda Bartın Belediyesi projeleri hakkında bilgiler veren Başkan Akın, kamuoyunca da takip edilen toplu taşıma çıkmazıyla ilgili çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz gün kendisini ziyaret eden Çiftlik, Hacıosmanoğlu, İhsanoğlu, Karamazak ve Kızılelma minibüsçü esnafının M plakalı çalışmaya devam edeceklerini ve o bölgeye onların yolcu taşıyacaklarını belirten Başkan Akın, Bartın Belediyesi Özel Halk Otobüsleri ve Esenyurt hattındaki toplu taşıma esnafının uzlaşmaya varamadığı takdirde 10 adet otobüs daha alarak Belediye olarak taşımacılık yapacaklarını söyledi.
Bu haber 2021-06-18 10:01:35 eklenmiş ve 307 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 


 

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, EYBEY Medya Facebook ve İnstagram sayfalarında yayınlanan EYBEY Medya Yönetim Kurulu Başkanı Gazeteci Mustafa Ahmet Oktay'ın sunduğu Enine Boyuna Programının canlı yayın konuğu oldu.  

 

Yaklaşık bir buçuk saat süren programda Bartın Belediyesi projeleri hakkında bilgiler veren Başkan Akın, ayrıca izleyiciler tarafından gelen soruları da içtenlikle yanıtladı.

 

 

“Bir daha da indirtmeyiz”

 

Ankara’nın denizi konumundaki Bartın’a ilk mavi bayrak alan sahili İnkumu’nda gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgiler veren Başkan Akın, Mavi Bayrak süreciyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Her yıl yeniden değerlendirilecek olan Mavi Bayrak’ı İnkumu sahilinden indirmek istemediklerini belirten Belediye Başkanı Cemal Akın, “Mavi Bayrak önem arz ediyor. Karadeniz Bölgesi’nde sadece Samsun, Bartın ve Akçakoca’da mavi bayrak var. Mavi bayrak aslında uluslararası bir ödüldür. İnkumu sahili için de bizim 3 tane ödülümüz var. Mavi bayrak için önemli 4 kriter var; çevre eğitimi ve bilgilendirme, yüzme suyu kalitesi, çevre yönetimi, can güvenliği ve cankurtaran hizmetleri. Kısaca ifade etmem gerekirse bunun gerisinde 120 milyonluk bir yatırımla geliyorsunuz. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi kanalizasyon ve atık su arıtmadır. Bunların yanında İnkumu’nda paket arıtma ve derin deniz deşarjı da gerçekleştirdik. 2017 yılında gerçekleştirdiğimiz bu çalışmaların ardından 4 yıldan beri gelen süreçte Çevre Vakfı her 15 günde bir tahliller alarak değerlendirmeler yaptı ve sonucunda da su kalitemizin yüksek olduğu tespit edildi. Biz de 2020 yılının Ekim ayında Mavi Bayrak için başvurumuzu yapmıştık. Biz bu başvurumuzdan evvel de mavi bayrak gibi çalışan bir belediyeydik. Mavi bayrak bir değerdir. Biz mavi bayrağı 1 yıllığına aldık ama seneye kaybedebiliriz. Bu her sene yenilenecek o nedenle mavi bayrağa da hepimizin sahip çıkması lazım. Biz bayrağı çekeriz bir daha da Allah’ın izniyle indirtmeyiz. Çok şükür ki tertemiz bir ırmağımıza, denizimize katkı sağlamış olduk.” dedi.

 

“Halkımızla beraber koruyacağız”

 

Her sezon yüzbinlerce kişinin akın ettiği İnkumu’na gelen günübirlikçilerle ilgili ne gibi çalışmalar yapıldığının sorulması üzerine Başkan, “Geçtiğimiz sene yoğun günlerde Vali Bey’in de talimatıyla İnkumu’nun içerisine araç almadık. O bölgedeki servis araçlarıyla gelenler oldu. Gelene gelme diyemezsiniz, bunlar maalesef oluyor ama özellikle kaldırımlarda, arabaların içerisinde yatmalarına karşıyız, uygun değil. İnkumu’nda bu sene karavanpark yaptık. Gelen karavanlar da orada kalacak. Bunlara halkımızla hep beraber dikkat edeceğiz, halkımızla beraber koruyacağız” yanıtını verdi.

 

Kuzey ve güney çevre yolları trafiği rahatlatacak”

 

Bartın’a gelen Bakanlar’a kentin sorunlarıyla ilgili taleplerde bulunduklarını dile getiren Başkan Akın, Bakan ziyaretleriyle ilgili de şunları söyledi:

“Bartın’a her Bakan geldiğinde Vali’miz ile beraber heyet olarak karşılıyoruz. Sonra Valilik makamına geçiliyor ve ardından da toplantı salonunda toplantılar yapılıyor. Orada da resmi konuklarla toplantılar yapılarak talepler iletiliyor. Burada özellikle Ulaştırma Bakanımız geldiğinde Sayın Valimizin ifade ettiği en önemli şey; kuzey ve güney çevre yollarıydı. Biz de aynı şeyi arz ediyoruz. Bu çevre yolları trafiği rahatlatacak. Özellikle kuzey çevre yolu, Çatmaca-Liman bölgesini rahatlatacak. Vali beyin de daha önce yaptığı girişimleri, Ulaştırma Bakanımızın ifadeleri, siyasilerimizin ifadeleriyle beraber orada proje bitiyor diye biliyorum. Aslında orada konuşulan mesele oydu.

 

Şiremirçavuş Mahallesi’ne üst geçit!

 

Bartın Belediyesi’ne geldiklerinde üç tane üst geçit ile ilgili konuyu ifade ettim. Özel İdare ile Türbe arasında bir üst geçit ifade ettim. Sayın Bakanımızın da bir üst geçit yapılabileceğini ifade etti. Aynı zamanda Sayın Valimiz de ifade etmişti. Orada bir üst geçit yapılacak. Karayolları orada nereye uygun görürse oraya yapacak.

Bir de Çaydüzü ile hastane bölgesinde var. Ayrıca orada okullar bölgesi var. Esentepe ile Balamba’yı birleştiren, Kültür Müdürlüğü’nün olduğu o bölgede bir geçit gerekliğini ifade ettik. Diğeri ise yeni yapılan bir hastanemiz var. 3 bin kişilik yurt da bulunuyor. Okullar açıldığında bir yoğunluk da yaşanacaktır. Biz de oradaki geçişlerde bir sıkıntı yaşanmaması adına bir geçit gerekliğini ifade ettik. Tabi Karayolları bize ait değil ama bir Belediye Başkanı olarak böyle bir sıkıntının olabileceğini ifade ettik. Sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum. Oralar da yapabileceklerini ifade ettiler.”

 

“Pandemi dönemi zor geçti”

 

Tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkisi altına alan koronavirüs salgını belediye çalışmalarını da etkiledi. Pandemi döneminin zor geçtiğini belirten Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, kent merkezinde yürütülen çalışmalar hakkında rakamsal verileri de paylaştı. 400 kilometrelik yol ağında 7 kez yol yıkama çalışması yapıldığını açıklayan Başkan Akın, yine pandemi sürecinde verilen desteklerden de bahsederek şöyle konuştu:

 

“Pandemi dönemi zor geçti. Bazen Valimiz önderliğinde gece saat 2’de toplantılar yapıldı. Hem halkı üzmeyecek kararlar olsun. Hem halkı koruyacak kararlar olsun noktasında çalışmalar yapıldı. Vali bey başkanlığında birçok şeyi başardık. Biz varız, emniyeti var, tarım var, Jandarma var, Sağlık  ve diğer kurum ve kuruluşlar var. 20 yakın kurum ve kuruluşların müdürleri var.

 

Şuanda Bartın’da iyi bir konuma geldi, çalışmalarımız Bartın’da iyi gitti. Sağlık Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum. Belediye olarak biz de çalışmalarımızı sürdürdük. Pandemi sürecinde sokaklarımızı dezenfekte ederek yıkadık. 400 kilometre yolu 7 kez yıkadık. 5 bin tane çöp kutusunu defalarca yıkayarak dezenfekte ettik. Bunlar çok önemliydi. Bunları yapmamız gerekiyordu.

 

Kira desteği ve nakdi yardım yapıldı

 

Belediyemizin 102 adet kiracısı var. Meclisimizin kararı ile bu süreçte alınması gereken 1 milyon civarındaki kira bedellerini Çevre Şehircilik Bakanlığımızın kararı ile 15 kiracımızdan 287 bin TL civarında bir kira bedelini almadık. İkincisi yine kendi kiracımız olan diğer 87 kiracımızdan kapanmadığı halde yüzde 50’sini almadık. Yine 102 kiracımız için Cumhurbaşkanlığımız kararı ile 2021 yılı için Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayları için 65 bin civarında bir bedeli de almadık. 53 Özel Halk Otobüsümüze 318 bin civarında bir nakdi yardım yaptık.

 

Türkiye’de tekiz!

 

Yine Belediyemizin Meclis kararı ile yer kullanım bedeli olarak aldığımız 27 kişiden 25 bin TL’sini almadık. Pazar yerinde satış yapan esnafımızdan da 10 bin TL civarında bir indirim uyguladık. Bunlara baktığımızda 919 bin TL civarı yapar. Ama bunun yanında başka bir şey daha var. Biz Türkiye’de tekiz. Hala araçları dezenfekte eden bir belediyeyiz. Biz dezenfekte merkezi kurduk. Belediye’nin araçları, gelirlerse tüm resmi kurumların araçları, tüm servis araçları, halk otobüsleri, T plakalı taksiler olmak üzere baktığımızda 61 bin 700 civarında adet aracı dezenfekte ettik. Ortala dezenfekte değeri 50 TL’dir. 3 milyon TL civarında dezenfekte yapmışız. Artı olarak 7 bin tane aileye 200 TL’lik gıda yardımında bulunduk. Bunun bedeli ise 1 Milyon TL civarı. Ortalama 5 milyon destek verdik. Bunları ilk defa söylerim. Ben yardımları söylemem. Bu pandemi dönemimde suları erteliyorsunuz, alacakları erteliyorsunuz, kiracıları erteliyorsunuz. Aslında belediyelerin en büyük gelirleri buralardandı ama ona rağmen destek verdik. Destek vermeye de devam edeceğiz. Halk bizim, vatandaş bizim insanımız. Bunları yapmamız gerekiyordu. Bayramda ve yılbaşında Covid’li olan vatandaşlarımıza onlara yanlarında olduğumu belirtmek, onları unutmadığımızı hatırlatmak için maske, lokum gönderdik.”

 

“O bölgeye onlar yolcu çekecekler”

 

Toplu taşımanın tek sistemde toplanacağı Bartın’da geçtiğimiz günlerde Çiftlik, Hacıosmanoğlu, İhsanoğlu, Karamazak ve Kızılelma minibüsçü esnafının ziyaretinin kendisine gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin Başkan Akın, “‘Bir oraya çalışabilecek miyiz?’ dediler. M plakalı çalışacaklar, o bölgeye onlar yolcu çekecekler. Çünkü M plaka köy minibüsleri ve o bölgenin yolcusu onların yolcusudur. H plakalılar ise Merkez’e yani mücavir alana yolcu taşıyacak. Bununla ilgili arkadaşlarla istişare yaptık ve memnun oldular. Ben de kendilerine teşekkür ediyorum.” dedi.

 

“Oldu oldu, olmadı sen sağ ben selamet”

 

Bartın Belediyesi bünyesine kazandırılan 6 adet otobüsün nerelerde kullanılacağıyla ilgili de açıklamada bulunan Belediye Başkanı Cemal Akın, toplu taşımada yaşanan sorunlarla ilgili uzlaşmaya varılmadığı takdirde 10 adet otobüs daha alarak Belediye olarak taşımacılık yapacaklarını belirtti. Başkan Akın, şunları söyledi:

“Biz 6 tane otobüs aldık. Bunları da Kültür Gezilerimiz başta olmak üzere çeşitli işlerde kullanabiliriz diye düşündük. Belediyemizin araç parkına 12 yılda bugüne kadar 20 milyon 409 bin TL’lik araç almışız.

Son olarak aldığımı 6 otobüse de gelecek olursak; Özel Halk Otobüsleri ile Esenyurt Minibüsleri arasında sürtüşme devam ediyordu. Ben de ‘halkımızı yolda bırakmam’ dedim. Şükürler olsun ki nakit olarak alacak gücümüz var, 10 tane, 20 tane daha alırım. Alırız, halkımızı kendimiz taşırız dedim. Şimdi son ihaleyi yapacağız, oldu oldu, olmadı biz taşıyacağız. Bu noktada da herkes halk otobüsü olsun dedik. Şimdikiler de dahil 70 otobüs için ihaleye çıkarız, kim alır bilmem. Bu da oldu oldu. Olmadı sen sağ ben selamet, kendi otobüs işletme şirketimizi kurduk, 6 tane otobüsümüz var, hemen 10 otobüs daha alacağız, peşinden de biz taşımaya başlayacağız. Yani belediyemiz güçlü bir belediye ve belediyemiz halkını hiçbir zaman mağdur etmez, biz hiç mağdur etmedik. İşe böyle bakıyoruz ama ben esnaflıktan gelen biriyim, esnafımızı da ezmem. Kimsenin mağdur olmasını da arzu etmem ama her zaman ‘testere gibi olacaksınız’ derim; bir sana, bir bana, bir belediyeye, bir halka… Belediyenin mağdur olması demek halkın mağdur olması demektir. Halkımızı mağdur etmeyiz.”

Programın ardından açıklamada bulunan Başkan Cemal Akın,”EYBEY MEDYA Facebook sayfasından ve EYBEY MEDYA İnstagram sayfasında EYBEY Medya Yönetim Kurulu Başkanı M. Ahmet Oktay'ın sunduğu Enine Boyuna Programında projelerimiz hakkında bilgiler verirken gündeme ait konular hakkında da değerlendirmelerde bulundum. Bu akşam bizleri ağırlayan EYBEY Medya ailesine ve programı izleyen tüm dostlarımıza teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum” dedi.

 

 

 

 

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Belediyesi Belediye Başkanı Cemal Akın Ahmet Oktay'la Enine Boyuna toplu taşıma
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›