Kuledeki işçiler 5. günde eyleme son verdi

Amasra’da özel maden şirketince işlerine son verilen 2 işçi, asansör kulesinde 5 Ekim Cuma günü başlattıkları eylemlerinin 5’inci gününde aşağıya inmeyi kabul etti. İşverenin maaşlarının üçte birini hesaplara yatırması ve kalan kısmında yatırılacağı garantisini alarak eylemlerini sonlandıran işçiler, aşağıya indiklerinde 50 metre yüksekliklte neler yaşadıklarını anlattılar.
Bu haber 2018-10-10 15:04:11 eklenmiş ve 284 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Erkan Hızoğlu

 

 

Amasra’da faaliyet gösteren özel maden şirketinde çalışan 170'i sendikalı 209 işçi, “ekonomik kriz” gerekçesiyle, 22 Eylül’de işten çıkarıldı. Aradan geçen zaman içinde işçiler, alacakları olan 51 günlük ücretlerini, bayram ikramiyelerini ve kıdem tazminatlarını alamadıkları iddiasıyla 5 Eylül Cuma günü sabah saatlerinde maden ocağında eyleme başladı. İşçilerden Serdar Aslan ve Bülent Çevik, şirkete ait 80 metre yükseklikteki asansör kulesine çıkarak, eylem başlattı. Asansörün 50 metre yüksekliğinde duran işçiler, aşağıdaki arkadaşlarının uzattıkları iple yiyecek ihtiyaçlarını karşıladı. Kulede bekleyen işçiler, zaman zaman sosyal medyadan canlı yayın yaparak, durumları hakkında bilgi verdi.

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, 8 Ekim Pazartesi günü akşamı geç saatlarde sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak Hattat Holding’in sahibi Mehmet Hattat’ın ihtiyaç duyduğu krediyi temin edememesine rağmen kendi imkanlarıyla işçilerin 51 günlük maaşlarının üçte birlik kısmını 9 Ekim Salı günü hesaplarına yatıracağını beyan etti. Tunç, Hattat’ın kalan kısmı ise 25 gün içerisinde ödeyeceğini kaydetti.

 

Bunun üzerine işçiler kendi aralarında yaptıkları fikir alışverişi neticesinde gece gündüz çok zor şartlarda sürdürdükleri eylemi ‘şimdilik’ sonlandırma kararı aldı. Bu karar yakınlarının sağlığından endişe eden aileleri ve arkadaşları tarafından sevinçle karşılandı.

 

Aslan: “Üzgünüz”

 

2 maden işçisi daha sonra 50 metre yükselikte 5 gün boyunca neler yaşadıklarını anlattı. Serdar Aslan, maaş alacakları için bu eylemi gerçekleştirdiklerini belirterek “Bir amaç için, ücretlerimiz için oraya çıktık. Maalesef böyle sonuçlandı. İstediğimiz gibi bitmedi. İstediklerimizin ancak üçte birine ulaştık. Bu yüzden üzgünüz. Eylemimizi sonuna kadar sürdüremediğimiz için üzgünüz.” dedi.

 

Çevik: “Garantiyi alarak eylemi sonlandırdık”

 

Bülent Çevik de alacaklarının kalan kısmıyla ilgili garantiyi alarak eylemlerini sonlandırdıklarına dikkat çekerek “Geçirdiğimiz 5 gün bizim için zor oldu. Bu sürecin arkadaşlarımız için de zor olduğunu biliyoruz. Bu hep beraber aldığımız bir karardı. Bunun da arkasında durduk. Aslında bizim amacımız bu değildi. Asıl istediğimiz alacaklarımızın tamamını alabilmekti. Bu kazanımı elde etmekti. Ama şirketle yapılan görüşmeler ve arkadaşlarımızla yaptığımız görüşmeler neticesinde bunun şuan bizim için yeterli olduğunu, tabi daha sonraki süreçle ilgili yani alacaklarımızın kalan kısmı ile ilgili garantiyi de alarak eylemimizi sonlandırdık.” ifadelerini kullandı.

ETİKETLER :
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›