Mavi bayraklı İnkumu’nda cankurtaranlar göreve başladı

Bartın Belediyesi her yaz döneminde olduğu gibi bu yaz dönemi için de mavi bayraklı İnkumu’nda gerekli önlemleri aldı. Bartın Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü bünyesinde 13 kişiden oluşturulan cankurtaran ekibi dün itibariyle göreve başladı. Eylül ayı sonuna kadar 10.00-20.00 saatleri arasında cankurtaran hizmeti verileceğini belirten Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Tüm cankurtaran arkadaşlarımız ve ekipmanlarımızla, araçlarımızla beraber cankurtaran işini burada profesyonelce yapıyoruz. Bir can bile bizim için çok önemli” dedi. 3 mavi bayrak birden almaya hak kazanan İnkumu’nda gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Akın, “Bu çalışmalar halkımıza, Bartın’ımıza yakışıyor. Bazı turistler haritayı açıp sadece mavi bayrak nerede var diye bakarlar ve mavi bayrak olmayan yere de gitmezler. Mavi bayrak almamız turizm için de bizim için çok önemli” diye konuştu.
Bu haber 2021-06-09 15:46:23 eklenmiş ve 327 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Doğal güzellikleri ve sahiliyle öne çıkan, özellikle hafta sonları ve tatillerde İstanbul, Ankara ve çevre illerdeki vatandaşların akınına uğrayan İnkumu’nda vatandaşlar denize girmeye başladı. Bartın Belediyesi cankurtaran ekipleri de toplamda 13 personel ile göreve başladı. 

 

Bartın Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü bünyesindeki Cankurtaran ekipleri İnkumu sahilinde yaklaşık 4 ay boyunca saat 10.00-20.00 arasında 6 ayrı noktada bulunan can kurtaran kulübeleriyle vatandaşların güvenliğini sağlamak adına görev başında olacak.

 

Geçtiğimiz yıl 372 boğulma vakasına müdahale eden ekipler, bu sezon da 3 mavi bayrak birden alan İnkumu sahilinde hayat kurtaracak.

 

Yeni sezonda da boğulma olaylarının önüne geçerek vatandaşların herhangi bir can kaybı yaşamadan huzur içinde tatillerini geçirmelerini arzu ettiklerini söyleyen Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, cankurtaran hizmeti kapsamında  yapılan çalışmaları anlattı.

 

“Cankurtaran kulelerine bayrak asıyoruz”

 

Cankurtaran hizmetiyle beraber son yıllarda İnkumu sahilinde hiç can kaybı yaşanmadığının altını çizen Başkan Akın, şunları söyledi:

“Pandemi dolayısıyla uygulanan kısıtlamalar artık kalkmaya başladı. Sahillerimiz de artık hareketlenmeye, turizm sezonu açılmaya başladı. İnkumu’nda 3-4 aylık bir turizm sezonu yaşanıyor. Halkımız özellikle Bartın’ın sahil kenti İnkumu’nda tatilini değerlendiriyor. Karadeniz’e bağlı İnkumu da çeken akıntının olduğu bir yer ve zaman zaman da bunun sıkıntısı oluyor. Çeken akıntını olduğu zamanlarda sahilde bulunan cankurtaran kulelerine kırmızı bayrak asıyoruz, eğer normalse de sarı-kırmızı bayrak asıyoruz. Bu bilgileri de Sahil Güvenlik’ten alıyoruz. Yine İnkumu’nun girişinde de tabelamız var burada da denizin durumunu ilan ediyoruz. Bunların kontrolü Belediyemiz İtfaiye Müdürlüğü tarafından yapılıyor. Ayrıca 40 bin civarında da broşür bastırdık. Broşürlerimizde çeken akıntıyla ilgili uyarılarımız ve önemli, hayat kurtarıcı bilgiler var. Burada yine sahil boyunca dubalamalar yaptık. Vatandaşlarımıza ‘o sınırı geçmeyin’ imajı verebilmek için, o bölgeyi geçenlerin de dönüşte sıkıntı yaşarlarsa tutunabilecekleri bir alan olsun diye bu çalışmayı yaptık.

 

“Bir can bile bizim için çok önemli”

 

İnkumu sahilimizde bu sene 13 tane cankurtaran arkadaşımız görev yapacak. Sahil şeridimiz boyunca sağ taraf, sol taraf ve orta kısım olmak üzere 3 ayrı noktamız var. Cankurtaran ekipmanlarımızın hepsi de bu bölgelerimizde var. 1 zodyak botumuz ve 1 jetskimiz var. Cankurtaran ekibimizdeki arkadaşlarımız hepsi tecrübeliler ve Eylül ayı sonuna kadar da burada İnkumu sahilimizde görev yapacaklar. Sahilimiz boyunca 2 tanesi sol tarafta, 4 tanesi de sağ tarafta olmak üzere 6 tane cankurtaran kulübemiz var. Burada arkadaşlarımız dürbünlerle gözetleme de yapıyorlar. Yine 200 metre arayla da can simidi ve 150 metre ileriye kadar gidebilen ona bağlı iplerimiz var. Geçtiğimiz sene cankurtaran arkadaşlarımız 376 vatandaşımızı boğulmaktan kurtardı ve çok şükür ölüm olmadı. Benim Belediye Başkanlığımdan da evvel ben burada günde 6 kişinin boğulup hayatını kaybettiğini bilirim. Cankurtaran arkadaşlarımız sabah saat 10.00 ile akşam saat 20.00 saatleri arasında görev yapıyor. Bu saatler arasında jetsikimiz ve Zodyak botumuz bir sıkıntı var mı yok mu diye sürekli geziyor. Çok şükür son yıllarda bu çalışmalarımızla birlikte can kayıpları da yaşanmıyor. Tüm cankurtaran arkadaşlarımız ve ekipmanlarımızla, araçlarımızla beraber cankurtaran işini burada profesyonelce yapıyoruz. Bir can bile bizim için çok önemli, o nedenle biz göreve geldiğimizde 3 tane olan cankurtaran sayımızı 13’e çıkardık.”

 

“Mavi bayrak kendi kendine gelmiyor”

 

Samsun’dan Akçakoca’ya kadar sadece İnkumu’nda bulunan mavi bayrak için yürütülen çalışmalardan da bahseden Başkan Akın, şöyle konuştu:

 

“Mavi bayrak, sahillere kendi kendine gelmiyor, 4 yıllık bir çalışmayla geliyor. 2017 yılında Avrupa Birliği’yle beraber bir atıksu arıtma tesisi yaptık. Mavi bayrak Bartın’daki atıksu arıtma, İnkumu’nda da atıksu paket arıtma ve derin deniz deşarjı sayesinde gerçekleşti. Çünkü artık Bartın Irmağı’na ve denize atık su gitmiyor. 2017’den evvel İnkumu sahilinde yosunlar vardı, bu yosunlar kayboldu. Çünkü fosseptikten doğru atıksu denize gidiyordu, orada da yosunlar oluyordu.

 

“7 sene uğraştık”

 

Şimdi Marmara’daki müsilaj olayını görüyoruz. Bunun artık sulardan kaynaklı olduğu söyleniyor. Alınan numunelerde kanalizasyon tespit edildiği söyleniyor. Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda Bakan Yardımcımız Fatma Varank ‘ı ziyaret etmiştim, orada da bu sorun gündeme geldi, çok ileri bir biyolojik arıtmadan bahsediliyor. Bizim arıtma tesisimizde 2017 yılında son modern sistemde Avrupa Birliği kontrolünde yapıldı. Bunu gerçekleştirmek de bize nasip oldu. Bugünkü değeriyle ortalama 70 milyon bir projeydi. İşte bunlar çok görünen şeyler değil, Marmara’daki salya sorunu olunca bunlar görülüyor. İstanbul Belediyesi bir projeyi iptal etti diyorlar, iptal edersen böyle olur. Biz bu projeyi yapacağız diye 7 sene uğraştık. Allah’ın izniyle de yaptık gerçekleştirdik projemizi.

 

“Bu çalışmalar halkımıza, Bartın’ımıza yakışıyor”

 

Avrupa Birliği’ne bağlı bir kurul var. Bu kurul da bütün Avrupa’da mavi bayrak vermek ve mavi bayrağı iptal etmekle ilgileniyor. 4 yıl boyunca İnkumu, Bartın Irmağı’ndan itibaren kontrol edildi. Sadece denizin temizliği değil mavi bayrak alabilmek için 33 tane madde var. Çok şükür bunların hepsini gerçekleştirmiş ve mavi bayrağı almış olduk. Biz İnkumu’nda 3 ayrı noktada mavi bayrak aldık. Bu da bütün İnkumu sahili temiz demektir. Mavi bayrak bizim için önemli çünkü Samsun’dan Akçakoca’ya kadar sadece İnkumu’nda mavi bayrak var. İstanbul’da bile 2 mavi bayrak varken biz İnkumu sahilimize 3 mavi bayrak aldık. Belediyemizin tüm birimleriyle burada yapmış olduğumuz çalışmalarla tertemiz bir kum,  tertemiz bir deniz bize mavi bayrağı getirdi. 2019 yılındaki seçim döneminde bu benim projemdi ve bunu da gerçekleştirmiş olduk. Bu çalışmalar halkımıza, Bartın’ımıza yakışıyor. İlimiz muhteşem bir yer. Bazı turistler haritayı açıp sadece mavi bayrak nerede var diye bakarlar ve mavi bayrak olmayan yere de gitmezler. Mavi bayrak almamız turizm için de bizim için çok önemli, tekrar hayırlı olsun.”

Başkan Akın’ın değerlendirmelerinin ardından cankurtaran ekipmanlarını tanıtırken jetski ve Zodyak bot denizde tur attı.

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Belediyesi Belediye Başkanı Cemal Akın İnkumu cankurtaran
Diğer ASAYİŞ haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›