Toplu taşıma sorunsalı için önemli karar!

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın başkanlığında toplanan Belediye Meclis Üyeleri, Haziran gündeminde İnkumu ve Esenyurt dahil 75 halk otobüsünün konsorsiyum şeklinde 30 yılı geçmemek kaydıyla ruhsatlandırılarak “Belediye Halk Otobüsleri” çatısı altında toplanması konusunu görüştü.
Bu haber 2021-06-04 15:23:24 eklenmiş ve 506 kez görüntülenmiştir.


 

“Belediye Halk Otobüsleri” çatısı altında toplanacaklar  

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın başkanlığında toplanan Belediye Meclis Üyeleri, Haziran gündemi kapsamında İnkumu ve Esenyurt dahil  75 halk otobüsünün konsorsiyum şeklinde 30 yılı geçmemek kaydıyla ruhsatlandırılarak “Belediye Halk Otobüsleri” çatısı altında toplanması konusunu görüştü. Başkan Cemal Akın, Bartın Valiliği vasıtasıyla yapılan çalışmalar sonucunda 75 halk otobüsünün 30 yılı geçmemek kaydıyla ruhsatlandırılarak tek seferde ihaleye çıkılmasının planlandığını ifade etti. 30 yıllık zaman diliminin 6 tane Belediye yönetimi ve Belediye Meclisinin görev yapması anlamına geldiğini belirten CHP’li Belediye Meclis Üyesi Ahmet Çavuşoğlu ise 30 yıllık düzenlemenin çok fazla olduğunu ve bunun Halk Otobüsü işletenlere, Belediye idaresine ve Bartın halkına sakıncaları olduğunu kaydetti. AK Partili Belediye Meclisi Üyesi Hüseyin Manav da ihale yapılmasının herhangi sakıncası olduğunu düşünmediklerini belirtti.

 

Bartın Belediye Meclisi, Haziran ayı gündeminde bulunan konuları görüşmek üzere geçtiğimiz gün toplandı.

 

Bartın Belediye Meclisi, Haziran Ayı Toplantısı Belediye Meclis Salonunda gerçekleştirildi. Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın başkanlığında yapılan toplantıda toplam 21 gündem maddesi görüşüldü.

 

Gündemde 6 yeni konu bulunurken, 15 madde ise Mayıs Ayı Meclis Toplantısı’nda komisyonlara havale edilen konuları içerdi. Gündemde yer alan 6 yeni konunun 2’si kabul edilirken, 4’ü ise ilgili komisyonlara havalesi yapıldı.  Yeni gündem maddelerinin görüşülmesinin akabinde de komisyonlardan gelen 15 madde değerlendirilerek kabul edildi.

Toplantının en önemli gündem maddelerinden biri 75 Araçlık 30 Yıl Süreli Özel Halk Otobüsü Çalışma Ruhsatı İhalesine çıkılması konusunun Belediye Meclisince görüşülerek karara bağlanması, ihale iş ve işlemlerini yürütmek üzere Belediye Başkanı ve Belediye Encümenine yetki verilmesi talebi oldu.

 

Geçtiğimiz ay Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen, Bartın Belediyesi bünyesinde çalıştırılacak 2. el otobüs alınması talebi de Haziran ayında görüşülen konular arasındaydı.

 

Toplantıda yine geçtiğimiz ay Kültür ve Turizm Komisyonuna havale edilen, İnkum ve Bartın’da kültür ve turizm ile ilgili iş ve işlemlerin takibi amacıyla yapılacak çalışmalar yeniden gündeme gelirken Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen, pandemi döneminde kısıtlı ya da tamamen kapalı olma nedeni ile ekonomik olarak zor durumda kalan Belediyemiz kiracısı esnaflarımızın pandemi koşulları düzelinceye kadar kiralarının alınmaması talebi de masaya yatırıldı.

 

İş makinesi kamu hizmetine tahsis edildi

 

İl olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığında hibe edilen iş makinesinin haczedilemez bir araç olarak kamu hizmetine tahsis edilmesi ile ilgili konuyu görüşen Meclis, iş makinesinin tahsisini kabul etti. Bartın Belediyesi sınırları ile mücavir alan sınırları içerisinde yer alan genel aydınlatma kapsamında yer alan trafo, bask, direk vb. teçhizatlar için 2021 yılı için yer tahsis ücretlerinin belirlenmesi talebiyle ilgili olarak ise Meclis, talebi Plan ve Bütçe Komisyonuna havale etti.

 

Belediye Halk Otobüsü çatısı altında toplanacaklar

 

75 Araçlık 30 Yıl Süreli Özel Halk Otobüsü Çalışma Ruhsatı İhalesine çıkılması Belediye Meclisince görüşülerek karara bağlanması, ihale iş ve işlemlerini yürütmek üzere Belediye Başkanı ve Belediye Encümenine yetki verilmesi talebiyle ilgili olarak ise Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, “Biliyorsunuz arkadaşlar 28 araç boşta duruyor. Yine Esenyurt’taki araçlar ve İnkumu araçları hepsi toplu halde olsa da 75 arabaya tekabül eden bu talep Valilik vasıtasıyla Bakanlığa soruldu. Gelen yazımız da 30 yılı geçmeyecek şekilde  verilebilir denildi. Biz de buna istinaden 75 tane arabayı Belediye Halk Otobüsü çatısı altında birleştirerek Bartın’a hizmet vermek niyetindeyiz. Bunun tel seferde de ihalesini yapacağız. İnşallah bir konsorsiyum oluşturarak Bartın’daki vatandaşlarımızın da sıkıntı çekmeden bu işi çözmek istiyoruz” açıklamasında bulundu.

 

Çavuşoğlu: “30 yıl düzenleme çok fazla”

 

CHP’li Belediye Meclis Üyesi Ahmet Çavuşoğlu da konuyla ilgili söz alarak “Halk Otobüsleri konusu Bartın’ı uzun zamandan beri meşgul eden bir konu. Bu konunun çözümlenmesi gerekli. Bu konuda Bartın Belediyesi ve Valiliği bir takım çalışmalar yaptı. Konsorsiyuma varılma şekli güzel bir yol olduğunu düşünüyoruz. Bizim bu yolda takıldığımız tek nokta 30 yıl olması. Bu tam 6 tane belediye yönetim dönemi demek. Bu kadar zamanı ipotek altına almaya bu Meclisin hakkı var mı? Kanaatime göre yok. 30 yıl gerçekten çok. Yaptığım araştırmalarda 30 yıllık bir düzenleme de yok. Bize göre bunun 30 yıl olmasının 3 yere sakıncası var. Halk otobüsü işletenlere, Belediye idaresine ve Bartın halkına. Bu meclis bu işi genişletilmiş bir komisyon kurarak iyi bir değerlendirme yapsın ve tam 30 yıl sonrası düşünülsün” dedi.

 

Akın: “Karar veren Bakanlık, biz kararlara uyacağız”

 

Çavuşoğlu’nun sözleri üzerine Başkan Akın, “Daha önce 5 araçla başlanmıştı ve süresiz ve ihalesiz verilmişti. Ondan sonraki dönemde de süresiz ve ihalesiz verilmişti. İşte bunları kapsayan bir noktada Sayıştay bu olmaz diyor. Bu Meclisten çıkan şey senesi belli kaç aracın ya da kaç tane alınacağının çıkacağı. Biz göreve geldiğimizde engellilerle ilgili düzenleme yoktu. Şartlar zamanla değişir. Süresizleri süreli hale getiriyoruz. Kısa süre için de bunu yapmak istemiyorlar. Biz İçişleri Bakanlığının kararlarına uyarız. Sayıştay’da gelir bizi denetler. Biz Bakanlıkların kararları doğrultusunda hareket ediyoruz. Burada bir konsorsiyum sağlandı. Pandemi bitiyor bunu daha ileriye atmanın bir anlamı yok. 30 yıl meselesinde de karara veren de Bakanlık. Biz kararlara uyacağız. Bunun örnekleri var. Biz otobüs işletmesi kurduk. Biz halkı sokak da bırakacak bir Belediye değiliz. Gerekirse otobüsleri satın alır, yolcumuzu taşırız. Biz otobüsçü esnaf arkadaşımızı ne de halkımızı mağdur etmek istemiyoruz. Hepsi Bartın yararına” ifadelerini kullandı.

 

Manav: “Herhangi sakıncası olduğunu düşünmüyoruz”

 

AK Partili Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Manav da konuyla ilgili söz alırken bu şekilde ihale yapılmasının herhangi sakıncası olduğunu düşünmediklerini belirterek “Biz alacağımız bu kararla bundan sonraki Belediye yönetimlerinin ya da Belediye Meclislerinin kararlarını ipotek altına almıyoruz. Burada hangi şartlarda ve nasıl çalışılacağı belli. Günün koşullarına göre araçların yenilenmesi her zaman istenebilir. Ayrıca imtiyaz ve tekel oluşturmayacak şekilde 75 araç verildiği için ihtiyaç olması halinde belki bir 75 araçlık farklı bir ihale yeniden yapılabilir. Belediye belki kendisi otobüs alıp kendisi işletebilir. Bakanlık yazısında 30 yılla kadar olabileceğini belirtmiş ve biz de bu şekilde ihale yapılmasının herhangi sakıncası olduğunu düşünmüyoruz. Biz Ahmet Bey’in dile getirdiği çekincelerin çözümsüz olduğunu düşünmüyoruz” diye konuştu.

 

Başkan ve Encümene yetki verildi

 

Bu açıklamaların ardından Belediye Meclisi, 75 Araçlık 30 Yıl Süreli Özel Halk Otobüsü Çalışma Ruhsatı İhalesine çıkılması Belediye Meclisince görüşülerek karara bağlanması, ihale iş ve işlemlerini yürütmek üzere Belediye Başkanı ve Belediye Encümenine yetki verilmesi talebini kabul etti.

 

Belediye 10 adet halk otobüsü daha alacak

 

İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen, Bartın İli Merkez İlçe, Şiremirçavuş Köyü, tapuda 1323 ada, 30 parsel nolu taşınmaz üzerinde imar plan değişikliği talebini de Meclis, kabul etti. Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen, Bartın Belediyesi bünyesinde çalıştırılacak 2. el otobüs alınması talebiyle ilgili de Cemal Akın “Demin de ifade ettiğim gibi bir aksilik çıkarsa halkı sokakta bırakmamız ve otobüs almamız gerekiyor. Daha önce 6 tane otobüs aldı. Bu 2017’de alınan bir karar. Tabi alınacak diye bir şey yok. İsteseniz de garajda otobüs dursun diye almam. Zaten ikinci el olacağını yazmışız. Alınanları Belediye hizmetlerinde kullanacağız” dedi. Talep yapılan oylamada kabul edildi.

 

Belediye kiracıları için önemli karar!

 

Kültür ve Turizm Komisyonuna havale edilen, İnkum ve Bartın’da kültür ve turizm ile ilgili iş ve işlemlerin takibi amacıyla yapılacak çalışmalarla ilgili de Belediye Başkanı Cemal Akın, çalışmaların takip edildiğini söyledi ve konu kabul edildi. Son olarak Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen, pandemi döneminde kısıtlı ya da tamamen kapalı olma nedeni ile ekonomik olarak zor durumda kalan Belediye kiracısı esnafların pandemi koşulları düzelinceye kadar kiralarının alınmaması talebini değerlendiren Meclis, kira bedellerinin kapalı olduklarının süre içerisinde tahsil edilmemesi ve faaliyette bulundukları süre içerisindeki kira bedellerinin yüzde 50’sinin tahsil edilmesine karar verdi.

 

Başkan Akın: “Şehrimize hizmet etmek için çalışıyoruz”

 

Toplantı sonrasında kısa bir değerlendirmede bulunan Başkan Akın; “Bartın Belediye Meclisi Haziran Ayı Toplantımızı Belediye Meclis Üyelerimizin katılımıyla gerçekleştirdik. Belediye personelimizle, halkımızla, Belediye Başkan Yardımcılarımızla ve Belediye Meclis Üyelerimizle birlik ve beraberlik içerisinde şehrimize hizmet etmek için çalışıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz toplantımızın şehrimiz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 


ETİKETLER : Bartın Bartın Belediyesi Belediye Meclisi Bartın Belediyesi Özel Halk Otobüsleri Belediye Başkanı Cemal Akın
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›