Merak edilen soruların yanıtları!

İçişleri Bakanlığı, Bartın’da dahil olmak üzere ülke genelinde 17 gün boyunca yapılacak olan “Tam Kapanma”yla ilgili vatandaşlar tarafından sıkça sorulan sorular kamuoyuyla paylaştı. Bartın Valiliği’nce de paylaşılan işte o merak edilen sorular ve yanıtları…
Bu haber 2021-04-28 14:17:39 eklenmiş ve 129 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Erkan Hızoğlu

 

 

 

İçişleri Bakanlığı, Bartın başta olmak üzere ülke genelinde 17 gün boyunca yapılacak olan “Tam Kapanma”yla ilgili vatandaşlar tarafından sıkça sorulan sorular kamuoyuyla paylaştı.

 

Yurt dışı aktarmalı uçuşlarla ilgili olarak yolcuların yurt için bağlantı uçuşları ve diğer seyahatlerini yapabilmeleri için seyahat izin belgesi almaları gerekli mi?

 

“Yurt dışı seyahatlerle ilgili herhangi bir kısıtlama/sınırlama bulunmamaktadır. Bakanlığımızca yayımlanan 1 Temmuz 2020 tarih ve 10504 sayılı Genelgemizde de belirtildiği üzere yurt dışı bağlantılı (geliş/gidiş dahil) sağlayacakları diğer ulaşım araçlarıyla (özel araç, otobüs, tren vb.) yapacakları seyahatlerde yurt dışı uçuşlarını belgelemek kaydıyla seyahat izin belgeleri almalarına gerek bulunmamaktadır.

Tam kapanma kararı öncesinde alınan otobüs biletleri için izin almak gerekli midir?

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan dönem içerisinde yapılacak her türlü şehirlerarası seyahat izne tabi tutulacaktır. Bu nedenle sokağa çıkma kısıtlamasının başlamasından sonraya denk gelen seyahatler için de zorunlu hallerin varlığının olup olmadığına bağlı olarak seyahat izni alınması gerekmektedir. Bu durumun tek istisnası olarak kapanma kararından önce alınan biletlerle 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 24.00’a kadar (19.00-24.00 arasına yönelik istisna getirilecek şekilde) seferine başlayacak olan otobüs yolculukları için seyahat izin belgesi istenmeyecektir.”

 

Tam kapanma döneminde sivil toplum kuruluşları yardım faaliyetlerini nasıl sürdürecek?

 

“Ramazan ayı boyunca gıda kolisi ve yemek dağıtımı vb. gibi yardım faaliyetleri yürüten vakıf ve dernekler ile Vefa Sosyal Destek Grupları koordinesinde yapılan yardım faaliyetleri yapılacak olup bu amaçla Valilik ve Kaymakamlıklara yapacakları başvuruda faaliyetin kapsamı ile birlikte vakıf/dernek faaliyetine katılacak gönüllülerin bilgileri de bildirilecektir. Valilik/ Kaymakamlıklar tarafından yapılacak değerlendirme ile şartları taşıdığı belirlenen vakıf/dernek görevlileri başvuru yapılan yer ve yardım faaliyetleri ile sınırlı olmak kaydıyla sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacaktır.

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan tarihlerde İl Göç İdaresi Müdürlüklerinden ikamet izni randevusu bulunan yabancılar kısıtlama kapsamında mıdır?

Tam kapanma tedbirlerinin uygulandığı tarihlerde İl Göç İdaresi Müdürlüklerinden ikamet izni randevusu bulunan yabancılar, randevu tarihini gösterir e-ikamet başvuru/kayıt formu (İstanbul ve Ankara illerinde randevu tarihini gösterir SMS/mail bilgisi de gereklidir) ve pasaport yerine geçen seyahat belgesiyle beraber kısıtlamaya tabi olmaksızın İl Göç İdaresi Müdürlüklerindeki randevusuna katılabileceklerdir. Bahse konu muafiyet ikamet izni randevusunun zamanı ve İl Göç İdaresi Müdürlüğü ile ikamet arasındaki güzergahla sınırlıdır.

 

Anneler Günü nedeniyle çiçekçi dükkanları kısıtlamadan muaf olacak mıdır?

 

Çiçek satışı yapan işyerleri Anneler Günü nedeniyle 8-9 Mayıs 2021 Cumartesi ve Pazar günleri 10.00-17.00 saatleri arasında açık olabilecek vatandaşlarımız ikametlerine en yakın çiçekçiye giderek alışveriş yapabileceklerdir. Çiçek satışı yapan işyerleri bu tarihlerde 10.00-24.00 saatleri arasında evlere servis şeklinde de hizmet verebileceklerdir.”

 

Kısıtlama süresince havalimanları, otogarlar, tren garlarında bulunan işletmeler açık olacak mı?

 

“Havalimanı, gar, liman, terminal gibi yerlerde bulunan iş yerleri kendi sektörleri için belirlenen genel kurallara tabidirler. Bu kapsamda belirli koşullara ve sürelere tabi olarak açık olabilecek olan yeme-içme yeri, market gibi yerler, belirlenen süre ve koşullara uymak kaydıyla açık olabilecekler, diğer iş yerleri ise kapalı olacaklardır.”

 

Son günü 30 Nisan 2021 Cuma günü olan SGK prim borçlarının ödenebilmesi için herhangi bir muafiyet tanınacak mı?

 

İşverenlerin, esnafın, genel sağlık, isteğe bağlı ve primini kendi ödeyen diğer sigortalıların 2021 yılı Mart ayına ait sigorta primleri ile yapılandırılan SGK prim borçlarının 2. Taksit ödemelerinin son tarihinin 30 Nisan 2021 olması nedeniyle, tam kapanmanın ilk günü olan 30 Nisan 2021 Cuma günü prim borcunu ödemek isteyen işveren, esnaf ve diğer sigortalılar durumlarını belgelemek ve SGK Müdürlüğü güzergahında kalmak kaydıyla sokağa çıkma kısıtlamasında muaf tutulacaktır.”

 

İlleri yaş grubundaki kişiler ile ağır hastalara yardımcı olan bakıcı ve refakatçiler sokağa çıkma kısıtlamasından muaf mı?

 

“Beslenme/temizlik ihtiyaçlarını yerine getiremeyen ileri yaş grubundaki kişiler ile ağır hastalara yardımcı olan bakıcı ve refakatçiler bakıma muhtaç kişinin sağlık raporunu ibraz etmek ve muafiyet nedenine bağlı olarak zaman ve güzergahla sınırlı olacak şekilde sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacaklardır.”

 

Sokağa çıkma kısıtlaması muafiyetleri şehirlerarası seyahat izni anlamına gelmekte mi?

 

“Genelgemiz kapsamında 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00’dan itibaren her türlü vasıtayla yapılacak olan şehirlerarası seyahatler ancak zorunlu hallerin varlığı halinde seyahat izin kurullarından izin alınması şartına tabidir. Bu doğrultuda muafiyet nedeni ve buna bağlı olarak zaman ve güzergahla sınırlı olan (genel niteliği bulunmayan) sokağa çıkma kısıtlamalarına dair muafiyeti bulunan kişilerin yapacakları şehirlerarası seyahatleri de izne tabidir.”

 

İkamet ve iş yeri farklı şehirlerde olan işçiler şehirlerarası seyahat iznine tabi mi?

 

“Kişilerin ikamet ettikleri vilayetlerle çalıştıkları vilayetlerin farklı olduğu ve işe geliş gidişini düzenli olarak günlük yapıldığı İstanbul-Gebze, İstanbul-Çorlu/Çerkezköy, İstanbul-Yalova, İzmir-Manisa, Kütahya-Uşak ve benzeni sınır komşu olan illerde İl Hıfzıssıhha Kurularının bu konuda alacakları kararlar doğrultusunda işçi servisleri ile yapılan yolcu taşımacılığı faaliyetleri şehirlerarası seyahat iznine tabi olmaksızın yapılabilecektir.”


ETİKETLER : Bartın Bartın Valiliği İçişleri Bakanlığı merak edilen sorular sıkça sorulan sorular
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›