Sokağa çıkma kısıtlaması, uzaktan eğitim, il dışından gelenler, işyerleri…

Vali Sinan Güner başkanlığında toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, “orta risk” grubundan “çok yüksek risk” grubuna geçen Bartın için önemli yeni kararlar aldı. Sokağa çıkma kısıtlaması başta olmak üzere uzaktan ve yüz yüze eğitim süreci, il dışından gelenler ile işyerleri için alınan ilave kararlar daha sonra da Valilik’çe kamuoyuyla paylaşıldı. İşte Bartın için alınan o yeni kararlar…
Bu haber 2021-03-31 11:41:18 eklenmiş ve 147 kez görüntülenmiştir.

 

Bartın için yeni kararlar alındı

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, geçtiğimiz gün Vali Sinan Güner başkanlığında, meclis üyelerinin katılımı ile olağanüstü toplanarak birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de insan hayatı açısından son derece tehlikeli olan yeni tip Koronavirüs (COVİD-19) Salgını nedeniyle kararlar aldı.

 

1 Mart 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Kabine’de yeni kontrollü normalleşme sürecine dair temel usul ve esaslar, Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri göz önünde bulundurularak iller düşük, orta, yüksek, çok yüksek olmak üzere 4 ayrı risk grubuna ayrılarak salgınla mücadeledeki tedbir seviyeleri risk gruplarına göre belirlendi.

 

29 Mart 2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda alınan kararlar ve salgının seyri göz önünde bulundurulduğunda, İlimizin risk seviyesi “orta risk” grubunda iken, “çok yüksek risk” grubuna dâhil oldu.

 

Bu doğrultuda İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi yeni tedbirlerin alınması uygun görerek önemli kararlar aldı. Alınan kararlar Bartın Valiliği’nce kamuoyuyla paylaşıldı. İşte alınan o kararlar…

 

Sokağa çıkma kısıtlaması Cuma akşamı başlayacak

 

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin 01.03.2021 tarih ve 8 no’lu kararının 1. maddesi ile “İlimiz genelinde sokağa çıkma kısıtlamasının hafta içi ve hafta sonu 21:00 ile 05:00 saatleri arasında uygulanmasına” karar verilmişti. İlimiz genelinde sokağa çıkma kısıtlaması hafta içi 21:00 – 05:00 saatleri arasında, hafta sonu Cuma günü saat 21:00‘ da başlayıp, Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayarak Pazartesi günü saat 05:00’te bitecek şekilde uygulanacak.

 

İstisnalar devam edecek

 

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin 20.11.2020 tarih ve 74 nolu kararın 1. maddesinin O bendindeki, 01.12.2020 tarih ve 76 nolu kararın 7. ve 8. maddesindeki, 28.12.2020 tarih ve 79 no’lu kararın 2. ve 3. maddesindeki, 18.01.2021 tarih ve 2 no’lu kararın 2. maddesindeki, 09.02.2021 tarih ve 3 no’lu kararın 2. maddesindeki ve 15.02.2021 tarih ve 5 no’lu kararın 1. maddesindeki sokağa çıkma kısıtlamasından muaf yerler ve kişiler bakımından istisnalar devam edecek.

 

Hafta sonu alkol satışı yasak!

 

Kısıtlamanın olduğu Cumartesi ve Pazar günleri market, bakkal, tekel bayii (alkollü içecek satılmaması kaydı ile) manav, kasap, balıkçı ve kuruyemişçilerin 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilmelerine, vatandaşlarımızın zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlarımız hariç) ikametlerine en yakın market, bakkal, tekel bayii  manav, kasap, balıkçı ve kuruyemişçilere gidip gelebilmelerine, aynı saatler arasında market, bakkal, tekel bayii  manav, kasap, balıkçı, kuruyemişçiler ve online sipariş firmaları evlere ve adrese servis şeklinde de satış yapabilecekler.

 

Ekmek dağıtımı yapılmayacak

 

Cumartesi ve Pazar günleri ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayilerinin sadece ekmek ve unlu mamul satışı yapmak üzere açık olacak. Engelli vatandaşlar hariç vatandaşların ekmek ve unlu mamul ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla ikametlerine yürüme mesafesinde olan fırınlara gidip gelebilecek. Fırın ve unlu mamul ruhsatlı işyerlerine ait ekmek dağıtım araçlarıyla sadece market ve bakkallara ekmek servisi yapılacak. Ekmek dağıtım araçlarıyla sokak aralarında kesinlikle satış yapılmayacak.

 

Sadece paket servis hizmeti verebilecekler

 

İlimiz genelinde bulunan yeme içme yerlerinin faaliyetlerini düzenleyen, İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin 01.03.2021 tarih ve 8 no’lu kararının 8. maddesinde belirtilen hükümlere ilave olarak, İlimiz genelindeki lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı gibi yeme içme yerleri tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan Cumartesi ve Pazar günleri 10:00-20:00 saatleri arasında sadece paket servisi şeklinde hizmet verebilecek.

 

Yine İlimiz genelindeki lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı gibi yeme içme yerleriyle dernek lokali, kıraathane, çay bahçesi gibi iş yerlerinde aynı masada ve aynı anda eş ve çocuklar hariç 2 kişiden daha fazla kişinin oturmasına müsaade edilmeyecek.

 

5 Nisan itibariyle uzaktan eğitime geçiliyor

 

İlk ve Orta dereceli okullarımızda yüz yüze eğitimi düzenleyen İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin 01.03.2021 tarih ve 8 no’lu kararının 5. maddesinin “b” bendindeki “Ortaokullarda ve İmam Hatip Ortaokullarında; 5., 6., 7. sınıflar 2 gün seyreltilmiş sınıflarda yüz yüze, 3 gün uzaktan eğitim verilmesine …” hükmünün iptal edilerek, birleştirilmiş sınıflı okullar, köy gibi seyrek nüfuslu okullar hariç olmak üzere İlimiz genelindeki Ortaokullarda ve İmam Hatip Ortaokullarında; 5., 6. ve 7. sınıfların 5 Nisan 2021 tarihinden itibaren uzaktan eğitim yoluyla eğitime devam etmelerine karar verildi.

 

İlk ve Orta dereceli okullarda yüz yüze eğitimi düzenleyen İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin 01.03.2021 tarih ve 8 no’lu kararının 5. maddesinin “c” bendindeki “Ortaöğretim okullarında, 9., 10., 11. sınıflarda haftada 2 gün seyreltilmiş sınıflarda yüz yüze …” hükmünün iptal edilerek, yine İlimiz genelindeki Orta Öğretim okullarında 9., 10. ve 11. sınıfların 5 Nisan 2021 tarihinden itibaren uzaktan eğitim yoluyla eğitime devam etmeleri kararlaştırıldı.

 

Resmi eğitim kurumlarında 8. ve 12. sınıflar ile mezunlara yönelik destekleme ve yetiştirme kursları ile özel eğitim kurumlarında 8. ve 12. sınıflara yönelik takviye kurslar yüz yüze devam edecek. Yüz yüze eğitimin devam edeceği süre ile ölçme ve değerlendirme uygulamalarının yapıldığı dönemlerde barınma ihtiyacı olan öğrencilerin talep etmeleri halinde, durumlarına uygun paralı ve parasız yatılı olarak ilgili mevzuat hükümlerine göre okul pansiyonlarından yararlandırılacaklar.

 

Motorlu taşıt sürücü kursları, özel ulaştırma hizmetleri, mesleki eğitim ve geliştirme kursları ve iş makineleri sürücü eğitim kurslarına devam eden kursiyerlere yönelik teorik dersler uzaktan eğitim şeklinde yapılacak. Hafta sonları düzenlenmesi zorunlu olan direksiyon eğitimleri ve uygulama sınavlarına katılan kursiyerlerin yanında 1 refakâtçi ile görevli olan komisyon üyeleri, usta öğreticiler ve diğer görevlilerin sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacak.

 

Öğrenci ve veliler kısıtlamadan muaf!

 

Özel eğitim gereksinimi olan öğrencilerin eğitim aldığı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde yüz yüze eğitime devam edilecek. Bu kurumlarda görevli personel ile eğitim alan öğrenci ve velisinin ders programı çerçevesinde sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacak.

 

Özel öğretim kursları ve muhtelif kurslarda da yüz yüze eğitime devam edilecek. Bu kurumlarda görevli personeller ile öğrenci, kursiyer ve velisinin ders programı çerçevesinde sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacak.

 

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin 10.03.2021 tarih ve 11 no’lu kararının 1. maddesi ile “Diyanet İşleri Başkanlığı Yaygın Din Eğitimi Daire Başkanlığı uhdesinde olan Kur’an Kursu öğretim programlarında Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberleri ile Diyanet İşleri Başkanlığınca alınan tedbirlere ve talimatlara uyulması kaydı ile yüz yüze eğitime başlanmasına” karar verilmişti.

 

Bu kararın iptal edilerek İlimiz genelinde Kur’an Kursları’nda devam eden eğitimlerin; 4-6 yaş temel ve kısa süreli öğretim programlarının dönüşümlü, ihtiyaç odaklı temel öğretim programlarının çevrimiçi, camilerde Kur’an öğretimi hafta sonu programlarının çevrimiçi, yatılı hafızlık ve gündüzlü hafızlık kurslarının yüzde 20 kapasite ile yüz yüze geri kalan öğrenciler için ise çevrimiçi olarak yapılmasına karar verildi.

 

Bu hafta sonu için muafiyet uygulanacak

 

İlimiz genelindeki nikâhlar ve nikah merasimi şeklindeki düğünlere ilişkin,  İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin 01.03.2021 tarih ve 8 no’lu kararının 12. maddesindeki “ …Katılımcı sayısı 100 kişiyi geçmemek …” ibaresinin katılımcı sayısının 50 kişiyi geçmemek olarak değiştirilmesine, 3-4 Nisan 2021 tarihinde uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında Cumartesi ve Pazar günleri için daha önceden tarih almış nikâh veya nikâh merasimi şeklindeki düğünlere katılımcı sınırlaması uygun olmak kaydıyla katılacaklar için muafiyet uygulanacak.

 

Sinema salonları 12 Mayıs’a kadar kapalı

 

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin 26.02.2021 tarih ve 7 no’lu kararının 1. maddesi ile sinema salonlarının faaliyetlerine 1 Nisan 2021 tarihine kadar ara verilmişti. Salgınla mücadelede alınan tedbirlerin devamının sağlanması ve desteklenmesi amacıyla sinema salonlarının faaliyetlerine 12 Mayıs 2021 tarihine kadar ara verilmesine karar verildi.

 

Sokağa çıkma kısıtlaması süresince İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi Kararları ve ilgili genelgeler ile belirlenenlerin dışında resen ve takdiren istisna kapsamının genişletilmemesi kararı alındı.

 

Cenaze törenlerinin her aşaması takip edilecek

 

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin 01.12.2020 tarih ve 76 nolu kararın 14. maddesi ile “İlimiz genelinde cenaze namazlarının vefat edenlerin yakınları dâhil en fazla 30 kişi ile kılınmasına” karar verilmiş, 20.11.2020 tarih ve 74 nolu kararının 4/c maddesi ile de “toplu olarak taziye merasimlerinin ve cenaze gününden itibaren başlanılarak farklı günlerde devam eden toplu Kuran-ı Kerim okumalarının yapılmamasına” karar verilmişti. Bu kararlara ilave olarak, cenaze merasiminin her aşaması kolluk görevlileri tarafından, İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin almış olduğu kararlara uygunluğunun sağlanması amacıyla takip edilecek.

 

Mesire ve piknik alanlarında da HES kodu sorgulanacak

 

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin 10.09.2020 tarih ve 64 nolu kararın 1. maddesi ile “Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından hazırlanan Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’ndeki “Park/bahçe rekreasyon ve mesire alanlarının kullanımında alınması gereken önlemler”de belirtilen usul ve esaslara uygun olarak “ilimiz genelindeki tüm park/bahçe rekreasyon ve mesire alanlarında kalabalık oluşmasını engellemek ve sosyal mesafeyi sağlamak amacıyla bu alanların kapasitelerinin sorumlu kuruluşlarca ivedi olarak tespit edilmesine, bu kapasitenin park/bahçe rekreasyon ve mesire alanlarının uygun yerlerine görünür olarak asılacak tabelalarla vatandaşlara duyurulmasına, bu alanlara belirlenen kapasitenin dışında vatandaşın kabul edilmemesine,  bu alanlardan faydalanan vatandaşların aile ilişkileri dışında sosyal mesafeyi ihlal edecek şekilde bir arada bulunmalarının men’ine, bu konuyu takip etme denetleme ve ihlal halinde tespit tutanağı düzenleme yetkisinin genel kolluk ile birlikte belediyeler zabıtası ve belediyeler özel güvenlik teşkilatına verilmesine” karar verilmişti.

 

Bu karara ilave olarak İlimiz genelindeki mesire ve piknik alanlarına giren kişilerin HES sorgusunun işletmeci ve belediye zabıtası tarafından yapılacak.

 

Banklarda 2 kişiden fazla oturmak yasak!

 

Sahil bantları, park ve bahçeler ile yoğunluk yaşanan cadde ve meydanlarda bulunan oturma banklarına eş ve çocuklar dışında aynı anda iki 2  kişiden fazla kişinin oturmamasını temin edebilecek şekilde fiziki ve görsel düzenlemelerin ilgili idarelerce yapılacak.

 

Bilgilendirme faaliyetlerine ağırlık verilecek

 

Salgının bulaşmasında önemli bir kaynak olduğu tespit edilen aile ve akraba ziyaretleri gibi ev içi etkinliklerinin sınırlandırılmasına yönelik bilgilendirme faaliyetlerine ağırlık verilecek. Bu konuda sosyal medya, basın, anons sistemleri, site yöneticileri, muhtarlar gibi her türlü araç ve kişilerle uyarılarda bulunulacak.

 

İl dışından gelenler için ilave önlemler!

 

İlimize eş, dost, akraba ziyareti, nikah, düğün, cenaze gibi sebeplerle il dışından gelen kişiler, kolluk, mahalle denetim ekipleri ve site yöneticileri tarafından tespit edilerek Valilik ve Kaymakamlıklarda kurulan Whatsapp hattına bildirilecek. Valilik ve Kaymakamlıklarca bu kişilerin isim, soyisim ve telefonları sağlık birimlerine her saat başı aktarılacak ve sağlık birimlerince bu kişiler tek tek aranarak en az 48 saat evlerinde bulunmaları, her hangi bir semptom göstermeleri halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları, PCR testi yaptırıp yaptırmayacakları hususları ile uyulması gereken diğer kurallar bu kişilere hatırlatılacak.

 

Ayrıca il dışından gelen vatandaşlar için Valilik tarafından bastırılan el broşürleri kolluk kuvvetleri, mahalle denetim ekipleri ve site yöneticileri tarafından bu kişilere dağıtılacak.

 

İşyerleri için yeni ilave kararlar

 

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin  07.08.2020 tarih ve 56 nolu kararının 1. Maddesi ile “İlimizdeki tüm iş yerlerinin Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından hazırlanan Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’ndeki her bir iş kolu için ayrı ayrı belirlenen tedbirler ile Bakanlıklarca yayınlanan diğer esaslara eksiksiz olarak uyulup uyulmadığının öncelikle iş yerinin kendi bünyesinde görev yapan iş sağlığı ve güvenliğinden sorumlu personel ve iş yeri hekimleri tarafından sürekli olarak kontrol edilmesine, virüsün yayılımına engel olmak amacıyla her iş yeri için ayrı ayrı olmak üzere iş sağlığı ve güvenliği personeli ve iş yeri hekimlerince tedbir planlarının hazırlanarak uygulamaya konulması, bu tedbirlerin olası bir bulaş durumunda bu bulaştan iş yerindeki çalışanların en az seviyede etkilenmesi için çalışanların iş yerlerine geliş gidişleri, vardiya düzeni, dinlenme molaları, yemek araları, departman veya üretim bantlarının ayrı ayrı ele alınarak bu faaliyetlerin sabit personellerden oluşacak gruplar halinde ve gruplar arası geçişlere imkan vermeyecek şekilde planlanmasına” karar verilmiş, 01.12.2020 tarih ve 76 nolu kararın 19. maddesi ile de “İlimiz genelinde 50 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde; işyeri hekimi gözetiminde, mevcut iş güvenliği uzmanı veya bulunmadığı durumda görevlendirilecek bir personel tarafından salgın tedbirlerinin uygulamasının sıkı bir şekilde denetlenmesine, bu tedbirleri uygulamayan işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı, bu iş için görevlendirilen personel ile bu işyerlerinin yöneticileri hakkında Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. maddesi gereğince idari, TCK’nın 195’inci maddesi uyarınca adli işlemlerin yapılmasına,” karar verilmişti.

 

Bu kararlara ilave olarak işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı, bunların bulunmaması halinde bu iş için görevlendirilen personel tarafından iş yerinde herhangi bir Covid-19 vakası çıkması durumunda gerekli olan her türlü tedbir alınarak gecikmeksizin Sağlık Kuruluşlarının haberdar edilmesine karar verildi. Pozitif kişiler ile birlikte bunların temaslıları derhal filyasyon görevlileri ile paylaşılacak. Bu yükümlülükleri yerine getirmeyen işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı, bunların bulunmaması halinde bu iş için görevlendirilen personel hakkında Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. maddesi gereğince idari, TCK’nın 195’inci maddesi uyarınca adli işlemlerin yapılacak.

 

İl Salgın Riskini Azaltma Planı yürürlüğe girecek

 

Salgının seyrini etkileyen her türlü faktörün analiz edildiği ve bu faktörlere yönelik alınan ve alınması gereken tedbirler ile yürütülen ve yürütülecek faaliyetlerin yer aldığı İl Salgın Riskini Azaltma Planı (SARAP) kabul edilerek yürürlüğe konulacak.

 

Alınan bu kararlar sorumlu Vali Yardımcısı’nın koordinasyonunda İl Sağlık Müdürlüğünce takip edilecek. 

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Valiliği yeni kararlar vaka sayısı
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›