Sağlık-Sen’den Bakanlık önünde döner sermaye tepkisi

Sağlık Bakanlığını sorunların çözümü için acilen EHA kuralını (eşitlik, hakkaniyet ve adalet) uygulamaya davet eden Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, “Vicdanınız rahatsa, 720 bin sağlık emekçisinin kalbi neden kırık? Neden döner sermayeden analarının ak sütü kadar helal olan ücretlerini alamıyorlar?” diye tepki gösterdi.
Bu haber 2021-03-26 09:15:13 eklenmiş ve 242 kez görüntülenmiştir.

 

 

Erkan Hızoğlu

 

Sağlık-Sen Genel Merkez Yönetimi, Bartın sağlı-Sen Şube Başkanı Naci Durmuş başta olmak üzere 81 ilden gelen şube yöneticileriyle birlikte Sağlık Bakanlığı önünde ücret adaletsizliğine ve döner sermaye sistemine tepki gösterdi.

 

Burada basın açıklaması yapan Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, sağlık çalışanlarının döner sermaye sisteminden kaynaklı ücret adaletsizliğine tepki gösterdiğini dile getirerek, “Gece gündüz ter akıtan, can kurtarmak için can vermekten çekinmeyen fedakar sağlık çalışanlarının itirazı var. Duymak istemeyenler kulaklarını açsın, görmek istemeyenler gözlerini başka yere çevirmesin. Buradayız ve itiraz ediyoruz, sonuç alıncaya kadar da itirazımızı sürdüreceğiz” ifadelerine yer verdi.

 

Açıklamasında, itiraz gerekçelerine de yer veren Durmuş “Neye mi itiraz ediyoruz; en başta sağlık çalışanlarını perişan eden hakkaniyetsiz döner sermaye sistemine itiraz ediyoruz. Böyle bir sistem olmaz, olamaz, olmamalıdır diye yıllardır haykırıyoruz. Bu sistem varken ve bu sistem sağlık çalışanlarının sinesine ok gibi saplanmışken, sorumluluk ve vicdan sahibi hiçbir yönetici uyuyamaz, uyumamalıdır diyoruz” diye konuştu.  

 

“Ey yetkililer söyleyin, vicdanınız rahat mı?”

 

Sağlık çalışanlarının döner sermaye sistemi yüzünden her gün kan ağladığını söyleyen Durmuş, yıllardır sorunların çözümü için bir arpa boyu yol alınamadığını belirtti. Yaşanan adaletsizlikleri her fırsatta ve her platformda dile getirdiklerini kaydeden Durmuş, yetkililere şu soruları yöneltti:

 

“En başından beri şu sorumuza açık açık cevap istiyoruz;  Ey yetkililer! Ey döner sermaye sorununu bir gecede halletme kudretinde olanlar. Vicdanınız rahat mı? Lütfen söyleyin, vicdanınız rahat mı?  Rahatsa, çok bir diyeceğimiz yok elbette. Vicdanınız rahatsa, sadece şunu söylemek isteriz; madem vicdanınız rahat, 720 bin sağlık emekçisinin kalbi neden kırık? Neden döner sermayeden analarının ak sütü kadar helal olan ücretlerini alamıyorlar?”

 

Hakkaniyetsiz döner sermaye sisteminin, “sağlık çalışanını, sağlık çalışanına düşman ettiğini” söyleyen Durmuş, “Bu sistemin, sağlık çalışanlarının emeğini, alın terini yok saydığını, görmüyor musunuz? Bu sistemin, sağlık çalışanlarını meslekten soğuttuğunu, hayata küstürdüğünü, boyunlarını büktüğünü anlamıyor musunuz?” tepkisinde bulundu.

 

“Eşit işe eşit ücret kuralı neden sağlık çalışanlarına uygulanmıyor”

 

Pandemi döneminde sağlık çalışanlarına ödenen ilave ek ödemelerin ücret adaletsizliğini daha da derinleştirdiğini kaydeden Durmuş, “Bu nasıl bir sistem ki Bakanlığa bağlı 81 ildeki 934 hastanede görev yapan; aynı branştan/meslekten, aynı işi yapan, aynı eğitime, aynı çalışma yılına sahip hiçbir sağlık çalışanı aynı ücreti alamıyor! Üniversite hastanelerinde durum çok daha kötü vahim” dedi.

 

“Bu çarpıklığa bu düzensizliğe bu haksızlığa, makul bir sözü olan varsa, çıksın söylesin” diyen Durmuş, “Eşit işe eşit ücret kuralı sağlık çalışanlarının semtine uğramıyor” tespitine yer verdi. Durmuş, bu durumun nedenini anlayamadıklarını kaydederek şunları söyledi; “Yaptıkları iş önemsizse biri çıkıp bunu söylesin. Sağlık çalışanları kamunun üvey evladı da bizim mi haberimiz yok! Üvey evlat değillerse, kutsal bir meslek icra ediyorlarsa, işlerinin hakkını veriyorlarsa, neden hiçbir sağlık çalışanı bir sonraki ay cebine kaç para gireceğini bilmiyor.” 

 

“Sağlık çalışanları artık bakanlıktan icraat bekliyor”

 

Sağlık çalışanlarının kamuda en düşük ücretleri aldığına dikkat çeken Durmuş, tepkisini şu sözlerle dile getirdi; “Görev alanları mı daraltıldı, yükleri mi hafifledi, riskleri mi azaldı, çıkın söyleyin. Elbette bunların hiç biri olmadı. Pandemi sürecini anlatmama gerek bile yok. Süreç aynen devam ediyor. Sağlık çalışanları en ön safta can vererek mücadeleye devam ediyor. O halde nedir sağlık çalışanlarının suçu? Açıklasınlar da bilelim. Tabi ki sağlık çalışanlarının her hangi bir kusuru yok. Kusur ve elbette sorun,  hakkaniyetsiz döner sermaye sistemindedir. Sorumlusu da buna göz yuman siyasi iradedir.”

 Sorunların “çözümü için tek bir gün, tek bir adımın yeterli” olduğuna vurgu yapan Durmuş, “Yeter ki istensin. Söz zamanı geride kaldı, sağlık çalışanları artık Bakanlıktan icraat bekliyor.  Biz bugüne kadar çözüm önerilerimizi ortaya koyduk. Sorumluluk almaktan hiç kaçmadık.  Sadece döner sermaye sorunu konusunda değil, diğer sorunlar konusunda da çözüm önerilerimizi hep paylaştık” açıklamasında bulundu.

 

“Sağlık çalışanları birçok sorunla cebelleşiyor”

 

Sağlık çalışanlarının döner sermaye adaletsizliğinin yanında birçok sorunla cebelleştiğini kaydeden Durmuş, sözleşmeli istihdam türünden kreş desteğine, nöbet ücretlerinin artırılmasından icap nöbeti ücretlerinin ödenmemesine, kreş desteğinin sağlanmasından Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavlarının düzenli yapılmamasına kadar birçok sorunu ve haklı talebi olduğunu belirtti.

 

“Fedakarlığın üstüne kronik sorunların gölgesi düşmemeli”

 

“Sağlık-Sen olarak yaşanan sorunlara artık yeter’ diyoruz”  diyen Durmuş, şu ifadelerle sözlerini tamamladı:

 

“Sağlık çalışanlarının üstün gayreti, fedakarlığı ve adanmışlığının üstüne artık kronik sorunların gölgesi düşmemelidir. Canlarıyla bedel ödeyen sağlık çalışanlarına 2021 Türkiye’sinde ‘ne haliniz varsa görün’ muamelesi yakışmıyor. Sağlık Bakanlığı, sorunların çözümünde, bir an önce ve mutlak surette EHA kuralını artık hayata geçirilmelidir. EHA kuralı; Eşitlik, Hakkaniyet ve Adalettir. Sorunlara samimi bir şekilde, bu kural temelinde yaklaşıldığında, çözülemeyecek hiçbir sorun olmadığına inanıyoruz. Sağlık çalışanlarının milletimizin ‘Hayat Sigortası’ olduğu gerçeğinden hareketle; başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm yetkilileri sorunlarla anılmak yerine, sorunları bir an önce çözmeye ve çözümün parçası olmaya davet ediyoruz.”

 

Genel Yönetim Kurulu üyeleriyle illerden gelen şube yöneticileri, Genel Başkan Semih Durmuş’un basın açıklamasına, ellerindeki dövizlerle destek verdiler.

 

“İstiyoruz, itirazımız var adaletsiz döner sermaye sistemine, alın terimizin hakkını istiyoruz, sağlık çalışanlarının kanayan yarası ücret adaletsizliği, hiçbir şeyden çekmedik döner sermaye sisteminden çektiğimiz kadar ” ifadeleri dikkat çekti.

 

ETİKETLER : Bartın Sağlık-Sen döner sermaye Sağlık-Sen Bartın Şube Başkanı Naci Durmuş
Diğer SAĞLIK haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›