“ÇED sürecinin durdurulması, bittiği anlamına gelmez”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Bartın ziyareti ve Ankara’daki İzleme Değerlendirme Kurulu (İDK) toplantısıyla ilgili değerlendirme toplantısı düzenleyen Bartın Platformu, Bakan Kurum’un Hattat Enerji ve Maden A.Ş (HEMA) tarafından Amasra’ya yapılması planlanan termik santral hakkındaki “Devam eden bir ÇED süreci yoktur” sözlerini yetersiz bulurken “ÇED sürecinin durdurulması bu sürecin bittiği anlamına gelmez” değerlendirmesinde bulundu.
Bu haber 2021-03-16 13:58:10 eklenmiş ve 210 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Bartın Platformu Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Bartın ziyareti ve Ankara’daki İzleme Değerlendirme Kurulu (İDK) toplantısıyla ilgili değerlendirme toplantısı düzenledi.

 

Amasra Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Bartın Platformu Eş Başkanı Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Bartın Platformu bir diğer Eş Başkanı Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın adına Aykut Oktay Ulu, Platformun Yürütme Kurulu Üyesi Erdoğan Atmış ve Platform Avukatlarından Engin Uzun ile Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Ertan Kaya katıldı.

 

Çakır: “Asla vazgeçmedik”

 

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Bakan Kurum’un Bartın ziyareti sonrası yeni gelişmelerin olduğunu ifade ederken kamu adına HEMA’nın takip edilmesini talep ettiklerini dile getirerek “Yıllardır 120’ye aşkın kitle örgütüyle mücadelemiz devam ediyor. Bartın ve Amasra’yı etkileyecek olan termik santral meselesiyle ilgili yeni gelişmeler var. Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum hem Bartın’ı hem de Amasra ve Belediyemizi ziyaret etti. Kendisiyle bu konu hakkında görüşme imkanı bulduk. Termik santral konusunda halkımızın da görüşlerini ifade ederek ‘termik santral istemiyoruz’ dedik. Ama kömür üretimini öncelikle kamu işbirliğinde bu bölgenin insanlarının göç etmesini engelleyerek ‘kömürün çıkarılmasından yanayız’ dedik. Mevcut şirketle ilgili de 3 temel itirazımızdan asla vazgeçmedik. Bunlardan bir tanesi termik santral, bir tanesi üretimi geciktirdikleri için kentte kaybettirdikleri bir diğeri de bu süreç içerisinde istihdam edilmeyi bırakın çokça işçi kardeşimizin bu anlamda mağdur edildiği gerçeği. Kamu adına temel talebimiz bu şirketin takip edilmesidir” dedi.

 

Ulu: “Termik santrale ‘hayır’, kömüre ‘evet’”

 

Bartın Platformu Eş Başkanı Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın adına konuşan Aykut Oktay Ulu da Bartın Belediyesi olarak kömür çıkarılmasıyla ilgili hiçbir sorunlarının olmadığını kaydederken “Ankara’da yapılan İzleme Değerlendirme Kurulu (İDK) toplantısında da belirttiğimiz üzere termik santrale olan itirazlarımızı dile getirdik. Bartın Belediyesi adına bizim kömür çıkarılmasıyla ilgili hiçbir sorunumuz yok. Keşke bu kömür bu zamana kadar çıkarılsaydı da istihdam yaratılsaydı. Termik santralle ilgili talebimiz ‘Hayır’dır. Kömüre ise ‘Evet’tir” diye konuştu.

 

Atmış: “ÇED sürecini tamamen sona erdirmesini bekliyoruz”

 

 

Termik santral konusunda verilen mücadelede gelinen süreçle ilgili açıklamalarda bulunan Bartın Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Erdoğan Atmış ise şunları söyledi:

 

“Bartın Platformu, Bartın ve Amasra halkını ta kendisidir. Bu platformun sözcüleri Amasra ve Bartın Belediyesi Başkanlarıdır. Yani bu halkın seçtiği insanlardır. Aynı zamanda Bartın Platformu 2 bin 19 kişiyle Türkiye’de rekor düzeyde termik santral aleyhine dava açan bir platform ve biz o davayı kazandık. Biliyorsunuz geçen hafta Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bartın’ı ziyaret etti. Gerçekten hepimizi sevindiren güzel bir açıklama yaptı. ‘Bartın’da bir termik santral ÇED süreci yoktur. Şirket kömürü çıkarsın, hatta liman izni verelim. Kömürü de buradan satsın’ dedi. Biz Sayın Bakana katılıyoruz. Bartın ve Amasra’da termik santrale yer yok.

Zaten burada yer olmadığına yargı da karar vermiş durumda. Şuanda sürecin uzatılmaya çalışılması yanlış. Buradan Sayın Bakanın söylediği bir noktayı açıklığa kavuşturmak istiyoruz. ‘Ankara’da devam eden bir ÇED süreci yoktur’ açıklaması eksik. Şöyle ki; Şuanda Ankara’da devam eden bir ÇED süreci vardır ve bu ÇED süreci durdurulmuştur. Ama ÇED sürecinin durdurulması bu sürecin bittiği anlamına gelmez. Biz Bartın’ın da damadı olduğunu bildiğimiz Sayın Bakandan Ankara’da durdurulmuş olan ÇED sürecini tamamen sona erdirmesini bekliyoruz.  

 

“6 milyon ton kömür çıkarması lazım”

 

Bu süreç neden sona erdirilmeli? Ankara’da yapılan toplantıda Sayın Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın bir dosya sundu ve bizzat ÇED süreci hakkında Bartın Belediyesinin görüşlerinin olumsuz olduğunu söyleyip ÇED sürecinin durdurulmasını istedi. Amasra Belediye Başkanı Sayın Recai Çakır da yine aynı toplantıda aynı görüşü sundu. Orman Genel Müdürlüğü de görüşünde yöre halkının termik santral istemediğini ve yaklaşık 25 bin metreküp ağaç kesileceğini tespit ettiğini belirtmiştir. Şirket ise termik santral başvurusunda aslında kömürü dışarıdan getireceğini söylüyor. Bu şirket 4,5 milyon ton kömürü termik santralde kullanıp yine 4,5 milyon ton kömürü ihraç edebilir mi? Aynı zamanda termik santralde 4,5 milyon ton kömür yakabilmesi için buradan en az 6 milyon ton kömür çıkarması lazım. Yani yapılan limanın kapasitesi hiç de buradan kömürü çıkarmak için planlamış bir kapasite değil.

 

“Böyle bir görüş olmaz”

 

Devlet Su İşleri’nin görüşüne göre de 100 bin insanın içme suyu olan Kavşak Suyu Kaynağına gelip artıklarını boşaltacaklarını ifade ediyor. Bartın susuz kalacak ve bu devletin raporunda var. Bu varken bu ÇED devam ettirilebilir mi? Bartın İl Özel İdaresinin de görüşü ki ilginç bir görüş. Çünkü şuanda 1/100.000, 1/25.000, 1/5000 ve 1/1000’lik planlarda termik santrale yer yok. Ancak kurum buna rağmen bu planların onaylanması şartıyla projenin uygulanmasında kurumca bir sakınca olmadığını ifade etmiş. Neyi onaylıyorsunuz? Mahkeme planları durdurmuş ve iptal etmiş. Genel Sekreter Metin Çetin’den İDK’ya verdikleri görüşü düzeltmelerini istiyoruz. Böyle bir görüş olmaz. Özellikle İl Genel Meclisinden talep ediyoruz ve ciddi olarak ilgilenmelerini istiyoruz.

 

“ÇED sürecini bitirmesini bekliyoruz”

 

Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü de görüşünde burada ancak maden çıkarılabileceğini ifade ediyor. ‘Burada termik santral olmaz’ diyor. Bu görüş belgesi bu anlama geliyor. Bu görüşü de Sayın Bakana Bartın’a gelmeden bir gün önce sunuyor. Sayın Bakan da zaten bu görüşü görmüş biliyor ve Bartın’a da bunun için geldi. Biz şimdi Sayın Bakandan saydığımız bu görüşler ve kendi Bakanlığına bağlı Genel Müdürlüğünün bu görüşü doğrultusunda biran önce bu Amasra’daki termik santralle ilgili ÇED sürecini bitirmesini bekliyoruz.

Ben iktidar partisinin Bartın Milletvekilinden tıpkı Denizli Milletvekilleri gibi Sayın Bakanla bu konuyu görüşmeye davet ediyorum. Zaten Amasra ve Bartın Belediye Başkanının Sayın Bakanla görüşme talepleri var ve bizde bu gelişmeler eşliğinde tıpkı Denizli’de olduğu gibi bu termik santral sürecinin artık bittiğini açıklamasını bekliyoruz. O zaman Sayın Bakan bütün Amasra ve Bartın’ın gönlüne girecek, gönlümüzde bir parça yer edinecektir. Bizlerin 15 yıldır uğraştığı termik santralle ilgili son kararı o verecek ve Bartın ve Amasra tarihine geçecektir.”

 

“Bu mektup kömürle ilgili değil, termik santralle ilgili”

 

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır’ın Hattat’ın Çinli ortağına yazmış olduğu mektuba da değinen Atmış, şu ifadeleri kullandı:

“Belirtmek istediğim bir başka konu da Sayın Recai Çakır’ın yazdığı bir mektuptan dolayı Hattat’ın bizim üzerimizden Çakır’a ‘Bizi yurt dışında ortaklarımıza şikayet ediyor’ şeklinde yüklenmesi. Ancak olay öyle değil. Sayın Hattat’ın bir yurt dışı ortağı var mı? Ortak yok ki. Varsa da Hattat ‘Benim ortağım şudur’ diye açıklasın. Şuanda ortağının kim olduğunu açıklamıyor. Çünkü ortak yok, bir tane proje grubu var. Gelecekler buradaki kömürü Çin’deki muhtemel şirketlere pazarlayacaklar. Çin’deki şirket gelip burada çalışınca bu yerli ve milli bir yatırım olacak mı? Sayın Recai Çakır’da Çin’deki muhtemel şirketlere yazıyor. Hattat da bu muhtemel şirketlerden hangisinin ortağı olduğunu açıklasın. Biz ortağa falan yazmadık, muhtemel şirketlere yazdık. Ayrıca bu mektup kömürle ilgili değil, termik santralle ilgili.

 

“Hattat artık burada miladını doldurdu”

 

Hattat şimdi 2 bin kişiyi işe alacağından bahsediyor. Zamanında 11 bin kişiyi işe alacağız diyorlardı. Ama zamanla işçilerin işten çıkarıldığını ve eylem yaptığını gördük. O yüzden bu 2 bin kişiyi de işe almayacaklar. Onların derdi gençlerin işe alınması değil. Bu bizim derdimiz. Eğer burada Bartın ve Zonguldak’ın gençleri işe alınacaksa ve bu kömür buradan çıkarılacaksa Çinliler ya da Hattat’la değil Türkiye Taş Kömürü tarafından çıkarılmalı ve bu gençler öyle işe alınmalı. Biz her zaman yerin altında çalışanların insanların yanındayız. Gelip de Çinli işçileri buraya doldurmak yerine biz TTK’nın işletmesini istiyoruz. Artık bu süreç bitmiştir. Kömürü kim çıkaracaksa artık onun üzerine yoğunlaşalım ve Hattat artık burada miladını doldurdu.”

 

Kaya: “B sahasının TTK’ya devredilmesi gerekmektedir”

 

Geçmişte yapılan hataları bir daha tekrarlamamak ve bölge halkının istihdama kazandırılması adına B sahasının bir an önce TTK’ya devredilmesi gerektiğini belirten Genel Maden İşçileri Genel Sekreteri Ertan Kaya da “Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TKK) B sahasının Hattat Holding’e verilmesinden dolayı 16 yıldır bölge halkımız istihdam da çok büyük sıkıntıları çekti. Bu sıkıntılara bir de Covid-19’dan kaynaklanan sıkıntılar eklendi. Biz her zaman üretmekten yana olduğumuzu belirttik. Geçmişte yapılan hataları bir daha tekrarlamamak ve bölge halkının bir an önce istihdama kazandırılması adına bir an önce bu B sahasının TTK’ya devredilmesi gerekmektedir. Çünkü 11 bin işçi vadinde bulunan bu firma 650 işçi kardeşimizi işten çıkarak kapının önüne koymuştur. Biz de bu süreç içerisinde Genel Maden İşçileri Sendikası olarak bu arkadaşlarımızın yanında olduk” dedi.

 

Bartın Platformu Avukatlarından Engin Uzun’un termik santral mücadelesinin hukuki boyutu ve bu konuda gelinen son noktayla ilgili bilgilendirmesinin ardından ise toplantı sona erdi.


ETİKETLER : Bartın Bartın Platformu termik santral ÇED süreci Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›