“Ticari boyutunu kendilerine aktarmaya çalışıyorlar”

Halk TV’deki “Yerelden Siyaset” Programına katılan CHP İl Başkanı Selim Karakaş, Bartın tarihinde ilk defa bir gemi odunun yok olduğunu ifade ederek usulsüz kesim yapılıp o bölgenin ormanlarının talan edildiğini kaydetti. Orman köylüsünün bu yıl 2020’den daha az ücret aldığına dikkat çeken Karakaş, kestane balının patentinin de AK Parti İl Başkanı tarafından alınmaya çalışıldığını ifade ederek “Bartın tarihinde ilk defa bir gemi yük odun yok oldu. Usulsüz kesim yapıldığını ve o bölgenin talan edildiğini hepimiz biliyoruz. AKP İl Başkanı Bartın’da kestane balının patentini almaya çalışıyor. Ticari boyutunu bir şekilde kendilerine aktarmaya çalışıyorlar” diye konuştu.
Bu haber 2021-03-15 12:55:55 eklenmiş ve 146 kez görüntülenmiştir.

 

“O bölgenin talan edildiğini hepimiz biliyoruz”

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

CHP İl Başkanı Selim Karakaş, Halk TV’deki “Yerelden Siyaset” Programına katılarak Bartın’ın orman varlığıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bartın tarihinde ilk defa bir gemi odunun yok olduğunu ve usulsüz kesim yapılarak ve o bölgenin talan edildiğini dile getiren CHP İl Başkanı Karakaş, “Bartın’ın en önemli özelliği sadece tarihi ya da geçmişten gelen kimliği değil, orman alanları. Küre Dağları Milli Parkı’nın yüzde 52’si Bartın sınırları içerisinde. Hatta hala en değmemiş alanların olduğu bir yer. Ancak Bartın tarihinde ilk defa böylesine büyük bir olayı biz geçen sene Temmuz ayında yaşadık. 11 bin 500 ton 540 kamyon yani bir gemi yük odun yok oldu. Bartın’da Ulus Orman İşletmesi Müdürüyle birlikte 6 kişi bununla ilgili tutuklandı. ‘İş mahkemeye intikal etti’ denilerek örtbas etmeye çalışıldı. 6 ay sonrada açığa alınanların hepsi görevlerine geri döndüler. Usulsüz kesim yapıldığını ve o bölgenin talan edildiğini hepimiz biliyoruz” dedi.

 

“Orman kooperatiflerinin güçlendirilmesi çok önemli”

 

Orman köylüsünün bu yıl 2020’den daha az ücret aldığına dikkati çeken Karakaş, “Bartın’ın 30’a yakın orman köyü var. Ve orman köylüsünün temel geçim kaynağı aslında orman ürünlerini üretmektir. Orman köylüsü bu üretimi yaparken bulunduğu çevredeki orman alanlarını kendisi korur. Orman İşletmesi usulüne uygun kesilecek ağaçları işaretletir ve orman köylülerine ya da orman kooperatiflerine bu işleri yaptırır. Bu Zonguldak, Karabük ve Bartın’ı ilgilendiren bir sorun. Bu aslına 104’e yakın köy ve 104 orman kooperatifidir. Bu orman kooperatiflerinin güçlendirilmesi çok önemli. Ama hükümet bu yılbaşında 310 sayılı bir orman tebliği çıkartıyor. Bu tebliğe göre orman ürünlerini kesen üreten emekçi orman köylümüzün alacağı ücret belirleniyor. Ben şok oldum. Bu tebliği öyle bir değiştirmişler ki 2020 yılından aldığı paradan daha az para alıyor bu insanlar” diye konuştu.

 

“AKP İl Başkanı kestane balının patentini almaya çalışıyor”

 

Bartın’ın ıhlamur ve kestane ormanları zenginliğine vurgu yapan CHP Bartın İl Başkanı Selim Karakaş, “Bu arada ‘dikili kesim’ diye bütün Türkiye’de çıkarttıkları bir şey var. Fabrikalara orman dikili kesim izni veriyorlar. Bu işte çok iyi yürümüyor ve bir sürü işaretlenmemiş ağaç kesilip açıktan fabrikalara yönlendiriliyor. Bunu denetleyen bir kesim de yok. Biz ciddi miktarda kestane ve ıhlamur ormanlarına sahibiz. Kestane balının da patentlendirilmesi, kooperatifler  aracılığıyla ciddi bir şekilde üretilip paketlenmesi diye bir şey yok. AKP İl Başkanı Bartın’da hemen bu balın patentini almaya çalışıyor. Ticari boyutunu bir şekilde kendilerine aktarmaya çalışıyorlar. Ama bununla ilgili Bartın’da ne Valiliğin, ne Üniversitenin ne de Ticaret Odası’nın yapmış olduğu bir çalışma yok” ifadelerini kullandı.

 

“Gençler Bartın’a dönmek istemiyor

 

Canını tehlikeye atarak ormanda kesim yapanların daha iyi ücretlerle daha iyi çalışma ortamlarının sağlanmasını talep ettiklerini Karakaş, “Bartın Üniversitesi’nin en köklü yapısı Orman Fakültesi bunun bir şekilde Bartın’a yansımasını ormancılık yönünde de göremiyoruz. Biz canını tehlikeye atarak ormanda kesim yapan arkadaşlarımızın da daha iyi ücretlerle daha iyi çalışma ortamlarının sağlanmasını talep ediyoruz. Bartın kestanesi en lezzetli kestane. Bartın kurulduğundan beri bir ticaret şehri ve bizim köylümüz üretimden kopuk değildir. Bartın’ın yumurtası çok bilinen bir yumurtaydı. Ama yavaş yavaş köylünün üretimden kopartılması, köylerin boşalması ki 200 bine yakın Bartınlı İstanbul ve Ankara’da yaşıyor, gençler Bartın’a dönmek istemiyor. Kamunun bütün fabrikaları özelleştirme furyasıyla birlikte özelleştirildi ve kapatıldı. 90’lı yıllarda çok büyük bir maden yürüyüşü olmuştu. Bu yürüyüş sonrasında Zonguldak 3 vilayete bölündü ve orada emeğin gücü dağıtıldı. Asıl sebep buydu ve bunda başarılı oldular ama alınacak önlemlerle bu başarı daha fazla sürmeyecek” dedi.  

 

“Bartın çileğini de kaybedeceğiz”

 

Bartın çileğinin de yakında kaybolacağını söyleyen CHP İl Başkanı Karakaş, son olarak “Bartın Çilek Festivali vardı. Pandemiden önce askerlerimizi şehit vermiştik. Onun için iptal oldu. Bunun çilek vasfı parantez içerisinde yok oldu. Kültür ve sanat festivaline dönüştü. Bartın çileği de çok özel bir çilek ve bunu üretimi de azaldı. Yakında belki onu da kaybedeceğiz” diye konuştu.   


ETİKETLER : Bartın CHP Bartın İl Başkanı Selim Karakaş CHP İl Başkanı Selim Karakaş Halk TV Yerelden Siyaset
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›