Bakan Murat Kurum: “Terörle mücadele kadar önemsiyoruz

Bartın’da ziyarette depreme ilişkin açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, depremi terörle mücadele kadar önemsediklerini ifade etti. Türkiye nüfusunun yüzde 70’inin deprem bölgesinde yaşadığına dikkat çeken Bakan Kurum, “Hedeflerimiz 5 yıl içerisinde ülkemizdeki acil öncelikli dediğimiz 1.5 milyon konutun dönüşümünü sağlamaktır.” dedi.
Bu haber 2021-03-13 10:04:54 eklenmiş ve 183 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, başta Ulus TOKİ konutlarının açılışı olmak üzere bir dizi ziyaret ve temasta bulunmak üzere geçtiğimiz günlerde Bartın’a geldi.

Bakan Kurum’a Bartın ziyaretlerinde Bakan Yardımcısı Fatma Varank, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyüp Karahan, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman,  DSİ Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu, Milli Emlak Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Akcan, İlbank Genel Müdür Yardımcısı Onuray Gözütok, Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yar. Sinan Fidan, ÇED Denetim ve İzin Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Talha Türkoğlu, Mekansal Planlama Genel Müdür Yardımcısı Hacı Abdullah Uçan ve GEDAŞ Genel Müdürü Ahmet Oğulbalı'nın da bulunduğu çok kalabalık bir bürokrat ordusu eşlik etti.

Bartın’daki ilk durağı, Valilik olan Bakan Kurum burada; Vali Sinan Güner, AK Parti Bartın Milletvekili Av. Yılmaz Tunç, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ve AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı, İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, MHP İl Başkanı Ercüment Özçelik ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan’ın da arasında bulunduğu protokol üyeleri tarafından çiçeklerle karşılandı.

Sonrasında ise İl Koordinasyon Toplantısı’na geçildi. Burada Vali Sinan Güner tarafından ilimizde yürütülen projeler ile ilgili Bakan Kurum'a ayrıntılı bir sunum yaptı. 

Basına kapalı devam eden toplantı sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, basın mensuplarına basın açıklamasında bulundu. Bartın’da yapılacak çalışmalar hakkında da bilgiler aktaran Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, depremi terörle mücadele kadar önemsediklerini ifade ederken vatandaşlara bu süreçte mağdur olmamaları için destek verdiklerini ifade etti.

Emlak Katılım Bankası'nın, kentsel dönüşüme destek vermek amacıyla, bakanlığımızın yürüttüğü projelerde garantör banka olacağını ifade eden Kurum, şunları söyledi:

“Malumunuz bu hafta Deprem Haftası. Deprem, ülkemizin acı bir gerçeği. Nüfusumuzun yüzde 71’i deprem riski altında yaşıyor. Ne yazık ki; son 100 yılda, 80 bin vatandaşımız depremlerde hayatını kaybetti. Sadece geçtiğimiz yıl Elazığ ve İzmir’de 2 büyük deprem yaşadık. Elazığ merkezli depremde 41, İzmir’de ise 117 canımızı yitirdik.  Depremin yol açtığı yıkımlara bir kez daha şahit olduk. Ben bu vesileyle tüm depremlerde, afetlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum.

Cumhurbaşkanımızın 2012 yılında; İstanbul’dan başlattığı deprem dönüşümü, kentsel dönüşüm çalışmalarını ‘Türkiye’nin Her Yerinde Kentsel Dönüşüm’ hedefiyle çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Depremlere hazır bir Türkiye için ülkemizin her bir köşesinde dönüşüm projelerimize gece gündüz çalışarak devam ediyoruz.

Bugün Türkiye’de 9.8 milyon bina, 28.6 milyon konut var. Türkiye genelinde 1.5 milyon, İstanbul’da da 300 bin bağımsız birimin çok acil bir şekilde dönüştürmemiz gerekiyor. Son 8 yılda 1,5 milyon konutun deprem dönüşümünü tamamladık.

 

“Sahada yaklaşık 272 bin sosyal konut inşası devam ediyor”

 

Ayrıca ürettiğimiz 1 milyon sosyal konutla birlikte 10 milyon vatandaşımızın sağlıklı, güvenli konutlarda oturmasını sağladık. Yapı denetim sistemimizle 800 bin konutumuzun denetimini tamamladık, 400 bin konutumuzun da denetimi devam ediyor. Kamu ve özel sektör eliyle yapılan tüm dönüşüm çalışmalarının alt alta koyduğumuzda ülkemizdeki binaların yüzde 65’ini güvenli hale getirdik, yani 54 milyon vatandaşımızın sağlıklı, sağlam konutlarda oturmasını sağladık.

Yine şu anda sahada yaklaşık 272 bin sosyal konut, deprem dönüşüm konutunun inşası devam ediyor.

Kentsel dönüşümü hızlandıracak, vatandaşlarımıza mali kolaylık getirecek yeni adımları da kararlılıkla atıyoruz. Bu kapsamda, yeni bir düzenlemeyi geçtiğimiz günlerde hayata geçirdik. Her fırsatta ifade ediyorum, burada da ifade etmek isterim.

 

“Herkes bu seferberliğe omuz versin”

 

Evlerini yenileyecek vatandaşlarımız için kredi miktarlarını olabilecek en yüksek noktaya çektik. Vatandaşlarımızın bankalardan kullanacağı kredi miktarını 125 bin TL'den 200 bin TL'ye yükselttik. Toplam kredi tutarını ise 625 bin TL'den 1 milyon TL'ye çıkardık. Ayrıca ‘Ben evimi yeniden yapmak yerine güçlendirme yapacağım’ diyen vatandaşlarımızın ihtiyaç duyacağı bina güçlendirme kredisini de 50 bin TL'den 80 bin TL'ye çıkardık.

Son yaptığımız KDV indiriminden sonra, attığımız bu yeni adımla ve Türkiye Emlak Katılım Bankamızla başlattığımız kentsel dönüşümde yeni finansman modeliyle birlikte inşallah, ülkemizin tamamında deprem dönüşüm sürecini daha da hızlandıracağız.

Türkiye Emlak Katılım Bankamız, bu modelle hem güçlendirmede hem dönüşümde vatandaşlar ile müteahhit arasında garantör olacak.

Yani bundan böyle kentsel dönüşümün finansmanında devlet garantisini getiriyoruz. Bu sayede vatandaşlarımız oturdukları binanın kentsel dönüşüm sürecini başından sonuna kadar güven içerisinde, mağduriyet yaşamadan gerçekleştirebilecek.

Az önce ifade ettiğim düzenlemeler yeni finansal çözümler, verdiğimiz teşvikler ve desteklerle vatandaşlarımıza kentsel dönüşümün kapısını sonuna kadar açtık. Her türlü kolaylığı sağladık. Vatandaşlarımız gelsin kentsel dönüşümünü yapsın, kentsel dönüşümden asla korkmasın. Geleceğimiz için evlatlarımız için herkes bu seferberliğe omuz versin.”

 

“Depremi terörle mücadele kadar önemsiyoruz”

 

“Deprem Haftası’nda da olmamız hasebiyle kentsel dönüşüm ve Emlak Katılım Bankası’nın bunun finansal çözümü noktasındaki çalışması ile ilgili olarak bir şeyler söylemek ister misiniz?” şeklindeki soruya da Bakan Kurum, şu yanıtı verdi:

 

“Depremi biz terörle mücadele kadar önemsiyoruz. Bu kapsamda Sayın Cumhurbaşkanımızın 2012 yılında başlatmış olduğu seferberlik kapsamında bu güne kadar 1,5 milyon konutun dönüşümünü sağladık. Şu an devam eden de 272 bin bağımsız bölümden oluşan konutlarımızın inşası gerek TOKİ Başkanlığı eliyle, gerek belediyelerimiz eliyle ve bakanlığımızın koordinasyonunda yürütülmektedir. Bu kapsamda vatandaşlarımıza bugüne kadar 15,5 lira kira ve kamulaştırma yardımı desteklerimiz oldu. Hedeflerimiz 5 yıl içerisinde ülkemizde acil öncelikli olarak belirlediğimiz 1,5 milyon konutun dönüşümünü sağlamaktır. Bu anlayış ile şehirlerimize gidiyor ve kentlerimizde de kentsel dönüşüm anlamında kararlar alıyor ve kararlı bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Diğer taraftan vatandaşımızın bu süreçte mağduriyet yaşamaması adına Meclisimizde de çok önemli düzenlemelere imza attık. Bu süreçte vatandaşlarımızın, Bakanlığımızın kullandırdığı kredi miktarını 125 bin TL’den 200 bin TL’ye çıkarttık. KDV oranlarını inşaatlarının 1,5 katını yapmış olmaları kaydıyla yüzde 18’den yüzde 1’e düşürdük. Yine vatandaşımızın kentsel dönüşüm projelerinde mağdur olmamaları adına çok önemli düzenlemeleri Meclisimiz ile birlikte hayata geçirdik.

Emlak Katılım Bankamız da kentsel dönüşüme destek vermek amacıyla Bakanlığımızın yürüttüğü kentsel dönüşüm projelerinde bundan sonra garantör banka olacak. Bu çerçevede hem yükleniciyi hem de vatandaşımızı teminat altına alacak bir sistem içerisinde bu projeleri kredilendirecekler ve yapımlarında garantör olarak vazife yapacaklar. Amacımız, hedefimiz ülkemizde riskli olduğunu düşündüğümüz konutların dönüşümünü vatandaşımızın rızası çerçevesinde, yerinde, hızlı ve gönüllü prensipleriyle dönüştürmektir. Bu anlayışla çalışıyoruz.

Son bir asılda meydana gelen depremlerde 80 bin canımızı yitirdik. Biz artık başka canlarımızı kaybetmek istemiyoruz. Nüfusumuzun yüzde 70’i deprem bölgelerinde yaşıyor. Vatandaşlarımızdan isteğimiz, talebimiz, ricamız verilebilecek tüm desteği biz Bakanlık olarak vermeye hazırız. Gerek maddi, gerek planlama noktasında… İnşallah el birliği içerisinde de bu dönüşümü gerçekleştirerek ülkemizi depreme hazır hale getirecek konutların inşasını yapmak istiyoruz.”

 

ETİKETLER : Bartın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum deprem kentsel dönüşüm
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›