Termik santral için noktayı koydu: “ÇED süreci yok”

Önemli bir dizi temaslarda bulunmak üzere Bartın’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bartın ve Amasra halkının mücadele verdiği termik santralle ilgili “müjde” gibi bir açıklamada bulundu. “Termik santrale ilişkin olarak yürüyen bir ÇED süreci bulunmamaktadır. Hepimizin isteği ve amacı da rezervin çıkarılması ve burada yükleme işlerinin yapılması dışında bir süreç izletmemektir” diyen Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimat verdiği Bartın Irmağı Islah Projesi, Millet Bahçesi Projesi, Şadırvan ve Hükümet Caddesinde yapılacak “Sokak Sağlıklaştırması” Projesi, Mugada, Güzelcehisar ve Büyükkızılkum’da gerçekleştirilecek çevre düzenlemeleriyle ilgili de yeni müjdeler verdi.
Bu haber 2021-03-06 21:32:29 eklenmiş ve 162 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, önemli bir dizi ziyaret ve temasta bulunmak üzere geçtiğimiz Cumartesi günü Bartın’a geldi.

 

Ziyaretinde Bakan Kurum’a arasında Bakan Yardımcısı Fatma Varank, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyüp Karahan, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman,  DSİ Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu, Milli Emlak Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Akcan, İlbank Genel Müdür Yardımcısı Onuray Gözütok, Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Sinan Fidan, ÇED Denetim ve İzin Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Talha Türkoğlu, Mekansal Planlama Genel Müdür Yardımcısı Hacı Abdullah Uçan ve GEDAŞ Genel Müdürü Ahmet Oğulbalı'nın da bulunduğu kalabalık bir bürokrat ordusu eşlik etti.

Bartın’daki ilk durağı, Valilik olan Bakan Kurum burada; Vali Sinan Güner, AK Parti Bartın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Yılmaz Tunç, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı, MHP İl Başkanı Ercüment Özçelik ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan’ın da arasında bulunduğu protokol üyeleri tarafından karşılandı.

 

İl Koordinasyon Toplantısı’nda brifing

 

Valilik Şeref Defteri’ni imzalayan Bakan Kurum, Vali Güner ile makamında bir süre görüştükten sonra İl Koordinasyon Toplantısı’na geçerek Bartın ile ilgili brifing aldı. Basına kapalı olan gerçekleştirilen toplantıda belediye başkanları da Bakan Kurum’a talep ve sorunlarını iletti.

 

“Yürüyen ÇED çalışması bulunmuyor”

 

Bartın ve Amasra halkının yıllardır büyük mücadele verdiği termik santral başta olmak üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da talimat verdiği Bartın Irmağı Islah Projesi, Millet Bahçesi, ilçe ve beldeler ile şehir merkezinde yapılacak çevre ve şehircilik yatırımlarıyla ilgili birçok müjde veren Bakan Kurum, Bartın ile ilgili alınan kararları açıklayarak şöyle konuştu:

 

“Burada yaptığımız istişarelerde de gerek çevremizde gerekse doğamıza zarar vermeden gelecek nesillere en güzel şekilde bırakacak bir anlayışla çalışmalarımızı yapmaya gayret gösterdik. Amacımız, hedefimiz güzel ve yeşil Bartın’ımızı daha güzel hale getirecek çalışmaları bu anlayışla yapmadık. Bu çerçevede aldığımız kararları da sizlerle paylaşmak isterim. Daha önce gündem olan ve burada vatandaşlarımızın da merakla beklediği Amasra Tarlaağzı mevkiinde yapılması planlanan termik santralimiz. Termik santrale ilişkin şuanda herhangi bir yürüyen ÇED çalışması bulunmamaktadır.

 

“Bu noktada müsterih olsunlar”

 

Diğer taraftan bölgedeki kömür rezerviyle alakalı hem madencilik hem de yükleme faaliyetlerine ilişkin gerek istihdam noktasında gerekse ülkemize ve ilimize katacağı katma değer noktasında talepleri var. Yüklenici firmayla da görüşmelerimizi yaptık. Sayın Enerji Bakanımız bu hassasiyetlerimiz noktasında bize de verilmesi gereken tüm desteği verdi. Yine bu çerçevede yapılacak çalışmalar tamamen çevre ve doğa hassasiyeti üzerinden yürütülecektir. Vatandaşlarımız bu noktada müsterih olsunlar. Herhangi bir ÇED çalışması bulunmamaktadır. Vatandaşlarımızdan gelen talep doğrultusunda maden rezervi ve yükleme faaliyetlerine ilişkin çalışmalar da vatandaşlarımızın takdiriyle değerlendirecektir.

 

“2022 yılında tamamlamayı hedefliyoruz”

 

Diğer taraftan Bartın’ımızı çok ilgilendiren ve şehrin tam ortasından geçen Bartın Irmağımız var. Bartın Irmağında su azalması nedeniyle bazen vatandaşlarımız balık ölümlerine de şahit oldu. Bu balık ölümlerinin nedeni yazın yaşanan su azlığından kaynaklanmakta.

 

Kozcağız Irmağı Bartın Irmağıyla birleşerek 20 kilometrelik bir hat oluşturuyor. Bu çerçevede Bartın Irmağı Islah Projesini 3 etaba ayırdık. Kozcağız Irmağı tarafında Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla bu alanın iyileştirilmesi ve ıslahının yapılması amacıyla TOKİ Başkanlığımız bir çalışmayı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğümüzle başlatacak ve bu yıl içerisinde inşallah Kozcağız kısmındaki 4 kilometrelik derenin ıslahına başlayacağız. Bunu 2022 yılında tamamlamayı hedefliyoruz. İnşallah ihalesini de bu yıl içerisine yapacağız. Çok örnek bir şehircilik projesini Bartın’ımızda inşallah hayata geçiriyor olacağız.

 

“Tarım köy” uygulaması örnek olacak!

 

Yine ilimizde yapımı süren Kozcağız Barajımız var. Barajımız yüzde 98 seviyesine geldi. Barajımızın yapımı tamamlandığında su altında kalacak Şarköy, Boğaz ve Kapucu Mahallelerinde olan vatandaşlarımız var. Bu vatandaşlarımızın da mağdur olmamalı çerçevesinde Hazineye ait 162 bin metrekarelik Gürgenli mevkiindeki araziye TOKİ eliyle bir tarım köy uygulaması yapacağız. Vatandaşlarımız köy yaşamına sosyal alt yapısı olan konutlarda en güvenli şekilde devam edecek. Bu inşaatlara da bu yıl içerisinde başlayıp 2022 yılı içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz. Hayvan besleyen vatandaşlarımız için de yanında ahırının bulunduğu tüm üniteleriyle birlikte örnek bir projeyi Bartın’ımıza kazandırmış olacağız.

 

“Üretime müsaade edilmeyecek”

 

Yine Bartın’ımızda gündem olan Terkehatipler Köyü mevkiinde çinko oksit ve antresit kömürünün depolanmasına ilişkin izin alınmıştı. Bu depolama izninin dışında ilimizde üretim yapılmasına kesinlikle müsaade edilmeyecektir. Sadece ve sadece depolama işlemi yapılacaktır.

 

Şadırvan ve Hükümet Caddesi “sağlıklaştırılacak”

 

Tarihi değerlerimize sahip çıkmak adına merkez Şadırvan ve Hükümet Caddelerinde ‘Sokak Sağlıklaştırma’ projeleri yapacağız. Bu kapsamda Şadırvan ve Hükümet Caddesi’ne bakan binalara ilişkin oradaki tabela kirliliğini giderici, oradaki kültürel değerlerimizi ortaya çıkacağız ve 5 milyon TL’lik projeyi başlatıyoruz. 2 milyon TL’sini İl Belediyemize hibe, 3 milyon TL’sine finansal destek vermek suretiyle bu projeyi de bu yıl içerisinde başlatacağız ve en kısa zamanda vatandaşımızı mağdur etmeyecek şekilde bu projeyi yürütüyor olacağız.

 

Mugada, Güzelcehisar ve Büyükkızılkum’da çevre düzenlemesi

 

Yine önemli olduğunu düşündüğümüz bir projeyi de İl Özel İdaremizle birlikte yürüteceğiz. Mugada, Güzelcehisar ve Büyükkızılkum bölgelerindeki doğal yapıyı koruyacak ve vatandaşlarımız buraya geldiği zaman orada yürüyüş yollarıyla birlikte buradaki ihtiyaçlarını giderecek şekilde 3 alanda da önemli çevre düzenleme projesi yapacağız. İlk etapta 3 milyon TL’yle projemizi başlatıyoruz. Bu projenin yarısı hibe yarısını da kredilendirmek sureyle projemizi yürütüyoruz.

 

Kurucaşile’ye paket arıtma tesisi

 

Diğer bir projemiz Kurucaşile İlçesinde paket arıtma tesisi yapacağız. Bu kapsamda Belediyemizle görüştük ve tamamını hibe olarak Kurucaşile ilçemize kazandıracağız. Belediyelerimizin çevre düzenleme ve vatandaşlarımıza daha iyi hizmet noktasında araç-gereç talepleri oldu ve bu talepleri karşılamak suretiyle inşallah yeşil Bartın’ımızı daha iyi hale getirecek adımları hep birlikte atacağız ve bu süreci yürüteceğiz.

 

“Daha güvenli ve daha sağlıklı şehirler kuruyoruz”

 

Bartın’ımıza yoğun bir gündemle geldik. Bugün il ziyaretimiz kapsamında koordinasyon toplantımızı yaptık. Akabinde önce Belediye Başkanlığımızı ziyaret edecek sonra da millet bahçesi projemiz için alan incelemesinde bulunacağız. Yine AK Parti İl Başkanlığımızı ve Ulus’taki TOKİ şantiyesi ve konut alanımızı ziyaret edeceğiz. Ülkemizi ve şehirlerimizi geleceğe hazırlamak için çalışmalarımızı azim ve kararlılıkla sürdürüyoruz. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini teminat altına alıyor; çocuklarımız için yaşlılarımız için, engellilerimiz için, daha yaşanabilir, daha güvenli ve daha sağlıklı şehirler kuruyoruz. Şehirlerimizin ihtiyaçları doğrultusunda; kentsel dönüşümden sosyal konuta, ekolojik koridorlardan millet bahçelerine, sıfır atıktan akıllı şehir uygulamalarına kadar tüm altyapı ve üstyapı çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Bugün de Bartın’ımızda, valimizle, milletvekillerimizle, belediye başkanlarımızla ve mesai arkadaşlarımızla çok verimli, çok önemli bir toplantı gerçekleştirdik. Şehrimizin sorunlarını ve çözüm önerilerini masaya yatırdık. Şehrimizi yarınlara taşıyacak birçok yeni projeyi hayata geçirme kararı aldık. Ben şimdiden tüm projelerimizin Bartın’ımız için, ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum.

 

Bartın’da toplamda bin 960 konut!

 

Şehrimize son 19 yılda, ulaştırmadan sağlığa, eğitimden turizme, tarımdan çevre ve şehirciliğe kadar yaklaşık 7 milyar liralık yatırım kazandırdık. Bu yatırımların yaklaşık 1,5 milyar lirasını da Bakanlık olarak biz gerçekleştirdik. Şu an sahada devam eden yatırımlarımızın değeri ise 205 milyon lira. Bu yatırımlarımız içerisinde deprem dönüşümüne, kentsel dönüşüme büyük önem veriyoruz. Bartın’da mevcut yapı stoğunu şehrin tarihi ve doğal yapısına sadık kalarak baştan sona tarıyoruz. Bugüne kadar yaptığımız taramalarda 814 bağımsız birimin şehrimiz ve sakinleri için riskli olduğunu tespit ettik. Bunlardan 782 bağımsız birimin yıkımını gerçekleştirdik, dönüşümünü tamamladık. Bunun yanı sıra şehrimize, vatandaşlarımıza kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bugüne kadar yaklaşık 5 milyon lira riskli yapı kira yardımı sağladık.

 

Bartın’ımızda TOKİ eliyle bugüne kadar toplam yatırım bedeli yaklaşık 400 milyon lira olan bin 210 konutu, üniversite yerleşkesini sosyal donatılarıyla birlikte tamamladık. Yine toplam yatırım bedeli 186 milyon lira olan 750 konut, 2 dükkân, 2 cami 1 ticaret merkezi ve 1 okulun inşa çalışmalarına da devam ediyoruz. Bunlardan Dallıca’daki 158 konutumuzu ve sosyal donatı alanlarının ihalesini Ocak ayında yaparak, inşa çalışmalarına başladık. İnşallah 1 yıl içerisinde tamamlayacağız. Yine Dallıca köyünde 424 konutumuzu sosyal donatı alanlarıyla birlikte yapıyoruz. Buradaki çalışmalarımız yüzde 30 seviyesinde devam ediyor. İnşallah Mayıs ayının sonunda vatandaşlarımızı sıcak yuvalarına kavuşturacağız. Yine Ulus Abdipaşa beldesindeki 168 konutumuzun proje çalışmalarında sona geldik. İnşallah Mart ayı sonunda ihale çalışmalarını başlatacağız. Tüm konut projelerimizi tamamladığımızda Bartın’da toplamda bin 960 konut yapmış olacağız.

 

Millet Bahçesi için çalışmalar başlıyor

 

Ülke genelinde 292 millet bahçesi yapıyoruz. Bugüne kadar Türkiye’de 42 millet bahçemizi milletimize armağan ettik. Bartın’da da 71 bin metrekare büyüklüğünde bir millet bahçesi projemiz var. Bartın millet bahçemiz için yer belirleme çalışmalarını bu ziyaretimizde tamamlıyoruz. İnşallah Nisan ayı içerisinde ihalesini yaparak inşa çalışmalarına başlayacağız.

 

41 projeye195 milyon lira destek

 

Şehirlerimizin su, kanalizasyon ve altyapı projelerine finans desteği vermeye devam ediyoruz.  Bu kapsamda İller Bankamızla son 9 yılda yerel yönetimlerimize bin 410 içme suyu ve kanalizasyon yatırımı için 11 milyar 775 milyon lira kaynak sağladık. Şunun altını önemle çiziyorum. Bartın, iklim değişikliğinden en çok etkilenen illerimizden biri. Yapılan araştırmalara göre son 20 yılda Bartın’da yağışın hem şiddeti hem de oranı arttı. Biliyorsunuz bu nedenle Bartın’da 3 büyük taşkın yaşandı. İşte bu nedenle Bartın’da altyapıya çok önem veriyoruz, meydana gelebilecek olumsuzlukların önüne geçmek için yoğun bir gayret gösteriyoruz. Bugün, İller Bankamızla Bartın’ımızda41 projeye195 milyon lira desteğimiz oldu. Şu an toplam yatırım bedeli 45 milyon lira olan 3 projemiz devam ediyor.

 

Önümüzdeki yıl hizmete alınacak

 

39 milyon TL sözleşme Bedelli Bartın Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi İnşaatımızda da çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Önümüzdeki yıl tesisimizin inşasını tamamlayarak hizmete alacağız. Böylece uzun yıllar boyunca Bartın’ımızın gündemini meşgul eden çöp sorununu kesin olarak çözüme kavuşturuyoruz.

 

Ulus’ta atık su arıtma tesisimizin çalışmaları da devam ediyor. İnşallah önümüzdeki yıl bu tesisimizin de inşaatını tamamlayacağız. İlaveten Hasankadı ve Abdipaşa beldelerindeki atık su arıtma tesislerimizin projeleri hazır, ihalelerini en kısa sürede gerçekleştireceğiz. Tüm bu projelerimizle Bartın çayı ve kollarını temiz tutuyor, şehrimizin doğasını en güzel şekilde koruyoruz, korumaya da devam edeceğiz. Bartın için sosyal konut üretiminden millet bahçesine, kentsel dönüşümden çevre yatırımlarına kadar her alanda hizmetlerimize ve çalışmalarımıza devam edeceğiz. Hedefimiz; Güçlü bir Türkiye için Güçlü Şehirler kurmaktır. Biz her zaman eser siyasetiyle hareket ediyor, tüm şehirlerimizi bu anlayışla imar ve inşa ediyoruz, yaşatıyoruz. İnşallah Bartın’ımızı da hep birlikte imar, inşa ve ihya edeceğiz.”

 

Başkan Akın, öneri ve taleplerini iletti

 

Bakan Kurum daha sonra beraberindeki heyetle Bartın Belediye Başkanlığı’na giderek Belediye Başkanı Cemal Akın ile makam odasında bir araya geldi. Kurum’u Belediye’nin girişinde çiçekle karşılayan Başkan Akın, belediye çalışmaları hakkında bilgiler verdiği Bakan Kurum’a altyapı ve çevre yatırımlarıyla ilgili öneri ve taleplerini iletti.

 

Millet Bahçesi yapılacak alanda inceleme

 

Belediye ziyareti sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum ve beraberindekilerin durağı Millet Bahçesi olarak düzenlenecek olan Gölbucağı Mahallesi’nde fidanlık alanı oldu. Mevcut dokuyla uyumlu bir proje ortaya konulması talimatını veren Bakan Kurum, “Günlük hayatta konsept bir bahçe, afet ve olağanüstü durumlarda ise kentimiz için uygun bir toplanma alanı olarak dizayn edilecek olan proje Bartın’a değer katacak” dedi.

Hükümet Caddesi’nde inceleme yaptı Kurum, Tunç ve Kalaycı ile “sokak sağlıklılaştırma projesi” uygulanacak olan Hükümet Caddesi’nde incelemelerde bulundu. Güzergahı boyunca vatandaşlarla selamlaşan Bakan Kurum, esnaf ile de sohbet edip hayırlı işler diledi.

 

Islah alanını gezdi

 

Basın toplantısında da büyük önem verdiklerini söylediği DSİ tarafından ıslah projesi tamamlanarak ihale aşamasına getirilen Bartın Irmağı'nın Yalı mevkiinde de incelemelerde bulunan Bakan Kurum, Milletvekili Tunç, Belediye Başkanı Akın ve Vali Güner’den bölge ile ilgili bilgiler aldı.

 

Çakır’ın ricasını kırmadı

 

Bartın’daki ziyaretleri ve incelemelerinin ardından Bakan Kurum, Amasra’ya hareket etti. Amasra'da Belediye Başkanı Recai Çakır ve Belediye personeli tarafından Belediye önünde karşılanan Kurum, Çakır’ın ricasını kırmayarak beraberindeki Milletvekili Tunç, Vali Güner, Bartın Belediye Başkanı Akın’ın da bulunduğu kalabalık bir heyetle makama çıktı.

Başkan Çakır, Belediye’nin yürüttüğü çalışmaları anlattığı Bakan Kurum’a Belediyenin ihtiyaçlarını içeren bir de dosya verdi. Çakır, ihtiyaçlar ile ilgili elinden gelen desteği vereceğini belirten Bakan Kurum’a ziyaretinden dolayı teşekkür etti.

 

Ulus’la program tamamlandı

 

Bakan Kurum, ilimizden ayrılmadan önce ise son olarak Ulus’ta yapımı tamamlanan TOKİ konutlarında incelemelerde bulundu. Sonrasında ise Ankara’ya doğru yola çıktı.

 

ETİKETLER : Bartın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum termik santral Bartın Irmağı Millet Bahçesi
Diğer SİYASET haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›