Esnaf Odası Başkanları da sahada bilgilendirme yaptı

Korona virüsle ilgili olarak “sarı” listede bulunan Bartın’da, Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan ile Kahveciler ve Şerbetçiler Esnaf Odası Başkanı Ayhan Tepe, esnafları ziyaret etikten sonra iş yerlerinde denetimlerde bulundu. Esnafla sohbet ederek sorun ve sıkıntılarını dinleyen oda başkanları korona tedbirlerine uyulması halinde bu hastalığın yenileceğini ifade ederken dikkat edilmesi gereken konularda da esnafı bilgilendirdi.
Bu haber 2021-03-05 10:51:02 eklenmiş ve 152 kez görüntülenmiştir.

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

 

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ve İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararlarıyla Bartın’da 2 Mart itibariyle restoran, lokanta, kafeterya, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler 07.00-19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasite ile açıldı.

 

Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı tabloda ‘sarı’ renkle orta riskli il olarak işaretlenen Bartın’da yeni kararlar uygulanmaya girdi.

 

Mekânların açılışlarıyla birlikte kent genelinde hareketlilik başladı.

 

Yeni kararların uygulamaya geçirilmesi aşamasında kontrollü bir geçiş sağlamak için Bartın Valiliği ile koordineli bir çalışma içinde olduklarını belirten Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan ile Kahveciler ve Şerbetçiler Esnaf Odası Başkanı Ayhan Tepe, denetime çıkarak işletmeleri dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili olarak bilgilendirdi.

 

Bilgilendirme çalışmaları ve denetimler sonrasında bir değerlendirmede bulunan Özkan ve Tepe, “İlimiz genelinde faaliyet gösteren restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya, kahvehane, kıraathane, çay ocağı gibi yeme-içme hizmeti sunan üyelerimiz; Sağlık Bakanlığı'nca yayımlanan çalışma rehberine göre tespit edilen oranın yüzde 50'sini aşmayacak şekilde faaliyet gösterebilecekler. Açık ve kapalı alanlarının ilan edilen maksimum müşteri sayısından fazla oturulabilecek masa ve sandalyelerin bulundurulmaması yönünde üyelerimize bilgilendirme çalışması yaptık.” dedi.

 

Bartın Kahveciler ve Şerbetçiler Esnaf Odası Başkanı Ayhan Tepe, odaya bağlı kahvehaneler başta olmak üzere diğer işletmelerle ilgili merak edilen sorulara ilişkin de İçişleri Bakanlığı’nın vermiş olduğu cevapları da aktararak akıllardaki soru işaretlerini gidermeye çalıştı.

 

HES Kodu sorgulaması zorunlu!

 

Lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yeme-içme yerlerine girişte HES kodu sorgulamasının zorunlu olduğunu belirten Tepe, “Genelge ile restoran açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde yüzde 50 kapasite ile 07.00-19.00 saatleri arasında çalışması öngörülen lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi tüm yeme-içme yerlerine girişte tüm müşterilerin HES kodu sorgulamasının yapılması zorunludur. İşletmeciler tarafından HES kodu sorgulaması yapılıp yapılmadığı ve HES kodu olmaksızın/kontrol edilmeksizin müşteri kabulü yapılıp yapılmadığı hususlarına yapılacak denetimlerde özellikle dikkat edilecek ve aykırı davranışların tespiti halinde gerekli idari yaptırımlar uygulanacaktır.” dedi.

 

Lokaller de genelgeye tabii

 

Dernek lokallerinin genelgeye tabi olduğunu kaydeden Tepe, “Düşük, orta ve yüksek risk grubunda bulunan illerdeki dernek lokalleri de genelge ile kıraathane ve çay bahçeleri için öngörülen şartları sağlamak koşuluyla akşam 19.00’a kadar açık olabilecektir. Sadece dernek üyelerine yüzde 50 kapasite şartına uygun şekilde hizmet verebilecek olan dernek lokallerinde oyun (kağıt, okey vb.) oynanmasına müsaade edilmeyecektir. Çok yüksek risk grubunda bulunan illerde dernek lokalleri kapalı kalmaya devam edecektir.” diye konuştu.

 

Kahvehanelerde oyun yasak!

 

“Kahvehaneler ve kıraathanelerde oyun oynanabilecek mi?” sorusuna ise Tepe, “Düşük, orta ve yüksek risk grubunda bulunan illerdeki kahvehaneler, kıraathaneler, çay ve kır bahçeleri ile dernek lokallerinde salgınla mücadele tedbirleri çerçevesinde oyun (kağıt, okey vb.) oynanmasına müsaade edilmeyecektir. Çok yüksek risk grubunda bulunan illerde kahvehane, kıraathane gibi oyun oynanan iş yerleri, kapalı kalmaya devam edecektir.” yanıtını verdi.

 

O işletmeler tüm illerde kapalı!

 

Bar gibi eğlence mekanları ve oyun salonları ile ilgili de merak edilen soruları cevaplandıran Tepe, şunları söyledi:

“Bar, pavyon, gazino, taverna ve nargile salonu/kafe gibi iş yerleri 02.03.2021 tarih ve 3514 sayılı genelge kapsamında olmayıp bu iş yerlerinin önceki genelgelerimiz çerçevesinde tüm illerde kapalı tutulmasına devam edilecektir.

Düşük, orta ve yüksek risk grubunda bulunan illerdeki internet kafe/salonu, elektronik oyun salonu, bilardo salonu, lunapark gibi oyun ve eğlence yerleri genelgede belirtilen yüzde 50 kapasite sınırı ile 07.00-19.00 saatleri arasında çalışabileceklerdir. Çok yüksek risk grubunda bulunan illerde bu iş yerleri kapalı kalmaya devam edecektir.”

ETİKETLER : Bartın Sağlık Bakanlığı İçişleri Bakanlığı Bartın Kahveciler ve Şerbetçiler Esnaf Odası Başkanı Ayhan Tepe Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan pandemi denetim
Diğer YAŞAM haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›