15 yıldır kömür çıkarmayan Hattat için Çinli ortağa mektup!

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır’ın, Amasra’da termik santral kurmak isteyen Hattat Holding’e bağlı HEMA şirketinin ortaklık için görüşme gerçekleştirdiği Çinli şirkete, 2005 yılından bu yana tek bir kilogram dahi kömür çıkartmamış olan HEMA’ya “güvenilemeyeceği” yönünde gönderdiği mektup gündem oldu.
Bu haber 2021-03-04 10:27:21 eklenmiş ve 188 kez görüntülenmiştir.

 

 

Erkan Hızoğlu

 

Konu, EYBEY Medya Yayımcılık Tic. Ltd. Şti. bünyesinde faaliyet gösteren Bartın Dijital TV ekranlarında, Mustafa Ahmet Oktay tarafından hazırlanıp sunulan “Enine Boyuna” programında gündeme geldi.

 

Programın konuğu olan AK Parti Bartın İl Başkanı Turhan Kalaycı, Oktay’ın konuya ilişkin sorusu üzerine, mektubun içeriğinden bilgi sahibi olduğunu söyledi.

 

Kendisinin HEMA’nın avukatı olmadığını ifade eden AK Parti Bartın İl Başkanı Kalaycı, şirketin o sahadaki kömürü çıkartması için elinden gelen desteği verdiğini de vurguladı.

 

Bunu, yaratacağı istihdam ve bölge ekonomisine katkısı açısından önemsediğini ifade eden Kalaycı, kimsenin ilimize yapılacak bir yatırıma engel olmaması gerektiğini söyledi. Kalaycı, “Bu yazıyı yazanlar, fabrikalara, organize sanayilere karşı çıkanlar, en küçük bir yatırımın önünde küçücük bir ağacı bile bahane edenler bu ülkeye ne verdi? Nerede bunların bir dikili taşı? Şu fabrikayı da biz açtık desinler, şu yolu da biz yaptık desinler” dedi.

 

Mektubu doğrulayan Amasra Belediye Başkanı Çakır ise kömürün çıkarılarak ekonomiye kazandırılmasını önemsediklerini belirtirken, “Özel ya da kamu kim tarafından olursa olsun, bölgemizin yer altı zenginliği olan ve ekonomimize katma değer yaratacak olan, bölge insanımıza istihdam yaratacak olan kömürün çıkarılmasına desteğimiz sonsuz. Biz Termik santral yapılmasına, Amasra’mızın ve Bartın’ımızın havasının, suyunun ve doğasının tahrip edilmesine, insanımızın sağlığının tehdit edilmesine karşıyız” dedi.

 

“Ahmet Oktay’la Enine Boyuna” programına konuk olan AK Parti Bartın İl Başkanı Kalaycı, Bartın gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunurken sosyal medya üzerinden izleyicilerden gelen ve Oktay’ın yönelttiği sorulara da yanıt verdi.

 

“Kömürü çıkarması için elimden gelen desteği veriyorum”

 

Gazeteci Mustafa Ahmet Oktay’ın “Amasra Belediye Başkanı’nın HEMA’nın Çinli ortağına Amasra’daki yatırımlar ile ilgili olarak bir mektup yazdığı yönündeki” iddiayı hatırlatarak böyle bir mektuptan haberdar olup olmadığını sorması üzerine Kalaycı, kendisine de bu yönde bilgiler geldiğini ancak içeriğinden haberdar olduğu metni görmediğini söyledi. “Ben HEMA’nın avukatı değilim onu baştan söyleyeyim” diyerek sözlerine başlayan Kalaycı, soruyu şöyle yanıtladı:
“Ama HEMA’nın Bartın’daki kömürü çıkarması için elimden gelen deştiği veriyorum. Niye bunu yapıyorum. Çünkü benim Bartın’da işe, istihdama ihtiyacım var. Allah nasip ederse orada bin 500-2 bin kişi çalıştığında o karşı olanları o zaman göreceğiz. Karşı olanlar gidip işçilerin yanında protestolara katılırlar. Çünkü böyle bir yazı yazmak, yabancı bir şirketin buraya gelerek yatırım yapmasını engellemek, oradaki madenin çıkarılmasını engellemek bu kusura bakmayın ama vatanseverlikle, o vatanın makamlarını işgal etmekle alakalı olamaz. Yazıldığını duydum, bugün bana telefon açarak böyle bir yazı yazıldığını söylediler. Ama bu ne kadar gerçektir, değildir bilmiyorum. Bana yazıyı atacaklardı, şu ana kadar atmadılar. Kesin bir şey konuşamam onun için. Ama şunun özellikle üzerine basa basa konuşmak, söylemek istiyorum.

 

“Nerede bunların bir dikili taşı?”

 

Benim Bartın’da istihdam yaratmak için, nüfusu arttırmak ve gençlerimizin il dışına çıkmamaları için işe ihtiyacımız var. Bu yazıyı yazanlar, fabrikalara, organize sanayilere karşı çıkanlar, en küçük bir yatırımın önünde küçücük bir ağacı bile bahane edenler bu ülkeye ne verdi? Nerede bunların bir dikili taşı? Şu fabrikayı da biz açtık desinler, şu yolu da biz yaptık desinler. Bu kadar yatırımlara karşı gelmenin mantığı nedir? Efendim, temiz hava… Temiz hava nasıl olacak? En son teknolojiyi kullandıracaksın, sen orasını denetleyeceksin. OSB kuruldu, zaman zaman yan etkileri görülüyor. Hangi fabrika kanunlara riayet etmedi sen onu tespit et.

 

“Bartın’a yatırımı da engellemeyelim”

 

Ben de, sen de, hepimiz Bartın’a en ufak bir zarar verecek işin içinde olmayalım. Ama Bartın’a yatırımı da engellemeyelim. Yarın o maden ocağı açıldığında ilk önce onlar sıraya girecek ‘çocuğumuzu alın, akrabamızı işe alın’ diye… Ama hem öyle yapıyorlar siyaseten, hem de böyle… Bu iş ekmek meselesi… Ekmeğin üzerinden siyaset olmaz. Biz gençlerimize umut vermeliyiz, aş vermeliyiz, istihdam etmeliyiz, fabrikalar açmalı, yeni fabrikaları buraya getirmeliyiz.

Her seferimde milli manevi değerlere, devletin milletin hizmetine bir şey olduğunda ortaya çıkıyorlar. Ben onları Bartın halkına ve onlara oy verenlere şikâyet ediyorum. Çünkü başka şansın yok. ‘Biz inanmıyoruz’ diyorlar ama oraya gelecek olan firma sadece kömür çıkarmak için oraya geliyor.”

 

Çakır: “Duruşumuz net”

 

Kalaycı’nın programdaki bu sözleri üzerine EYBEY Medya olarak, konunun asıl muhatabı olan Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır’ı da sıcağı sıcağına arayarak böyle bir metni kaleme alıp gönderip göndermediklerini sorduk. 

Öncelikle olarak termik santrale karşı duruşlarının net olduğunu, asla Amasra’da termik santral istemediklerini vurgulayan Çakır, metni doğruladı. “Elbette ki kömürün çıkarılarak ekonomiye kazandırılmasını önemsiyoruz. Özel ya da kamu kim tarafından olursa olsun, bölgemizin yer altı zenginliği olan ve ekonomimize katma değer yaratacak olan, bölge insanımıza istihdam yaratacak olan kömürün çıkarılmasına desteğimiz sonsuz” diyen Çakır, sözlerini özetle şöyle sürdürdü:

“Ancak dediğim gibi termik santrale de karşıyız. Çünkü yaratacağı tahribatı biliyor ve istemiyoruz. Bunun için ben Bartın Platformu’nun eski bir sözcüsü olarak ben, Bartın Belediyesi ile birlikte bir süre önce, konuya ilişkin durumu özetleyen ve bölge halkının termik santral istemediğini içeren bir metni şirkete gönderdik. Burada kimse kömürün çıkarılmasına karşı değil. Bölgemizde kömürün ekmeğini yemeyen yoktur. Elbette ki çıkarılsın, yerli kaynaklar yerli ve milli imkanlarla ekonomiye kazandırılsın. Yaratacağı istihdam ve bölge kalkınması açısından kömürün önemi ortada… Ancak bildiğimiz kadarıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Bartın bölgesine ilişkin mevcut imar planlarında böyle bir termik santral yok. Biz de yıllardır bunun yapılmaması için mücadele veriyoruz. Ama bunu söylerken bir kez daha ifade etmek istiyorum ki, asla kömürün çıkarılmasına karşı olmadık, olmayacağız da… Biz termik santral yapılmasına, Amasra’mızın ve Bartın’ımızın havasının, suyunun ve doğasının tahrip edilmesine, insanımızın sağlığının tehdit edilmesine karşıyız.” dedi.

 

İşte o mektup!

 

EYBEY Medya, “Enine Boyuna” programıyla bir anda Bartın gündemine oturan Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır’ın Hattat Holding’in Çinli partnerine gönderdiği mektuba ulaştı. Herhangi bir yanlış anlamaya mahal vermemek adına orijinal (İngilizce) halini de paylaştığımız metinde öne çıkan unsurlar özetle şöyle:

“Bartın’ın Amasra ilçesinde bir kömür ocağı işletmek konusunda ortaklık görüşmeleri yapmakta olduğunuz Hattat Holding ile ilgili bir konuya açıklık getirme ihtiyacı duyduk. Hattat Holding 2005’te Amasra’da bulunan Amasra B taşkömürü sahasını kömür çıkartmak için devletten kiralamış, ancak bugüne kadar kiralamış olduğu bu sahadan kömür çıkartmamıştır. İlçemiz Amasra’da ilk kömür üretim faaliyetleri 1848 yılında başlamış olup, 1953 yılına kadar kömür ocakları özel kişilerce işletilmiş, 1953 yılı itibariyle devlet sermayesi ile üretime devam edilmiştir. Amasra halkının büyük bir bölümü bu kömür ocaklarında çalışarak geçimini sağlamıştır. Amasra halkı olarak Amasra’mızdan çıkarılacak kömür bizim için önemli bir değerdir. Bizler kömürün çıkartılması ve bu yönde istihdam sağlanmasından yanayız. Tarihi, doğası ve balıkçılığı ile turistik bir değer olan cennet Amasra’mıza tüm Amasra halkı olarak termik santral kurulmasına karşı olduğumuzu ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi söz konusu şirket tarafından kömür çıkarılması ve bu yönde istihdam sağlanması konusunda Amasra Belediyesi ve Amasra Halkı olarak kömür çıkarılmasının yanında olacağımızın bilinmesini isteriz.

Sizin, partner olmayı planlıyor olabileceğiniz Hattat Holding, daha önce finans bulabilmek için pek çok yabancı bankaya ve finans kuruluşuna başvurmuştur. Farklı zamanlarda yaklaşık 10 farklı şirketi ortakları olarak tanıtmalarına rağmen bu şirketlerin hiç biriyle ortak olamamışlardı. 15 yıldır, Amasra B Sahası’nda kömür çıkaramamış olmalarının sebebi de budur. Aynı zamanda işgücü piyasasında maden kuyularını kazarken işçileri iş sağlığı ve güvenliğinden mahrum ettiği, işçilerin hakettiği çift ücreti aylarca ödemeye karşı koydukları, tek seferde yüzlerce işçiyi kovmaktan çekinmedikleri, kovdukları işçilerin tazminatlarını geç ödedikleri veya hiç ödemedikleri için çalıştırdıkları işçilerin ve yerel halkın güçlü tepkileriyle birlikte güvenilmez bir şirket olarak biliniyorlar. 

Yerel halk, Hattat Holding’in kömür çıkaracağına inanmıyor ve Amasra B sahasının devlet tarafından işletilmek üzere geri alınmasını istiyor. Bu sebeplerden ötürü bu güvenilmez şirketle bir ortaklık kurmadan önce, biz size, yerel halkın bu şirkete karşı tepkilerini araştırmanızı, şirketin uzun vadeli finansal problemlerini ve yapmayı planladıkları enerji santraliyle ilgili daha önceki yönetimsel ve adli kararları sorgulamanızı tavsiye ediyoruz.”

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Dijital TV Enine Boyuna Programı AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›