Bartın’da normalleşme dönemi başladı

Sağlık Bakanlığı verilerine göre orta risk (sarı) grubunda yer alan Bartın’da İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, normalleşe kararlarını açıkladı. İşte yeni kontrollü normalleşme adımları atılan Bartın için alınan kararlar….
Bu haber 2021-03-02 12:56:17 eklenmiş ve 136 kez görüntülenmiştir.

 

 

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, Kabine Toplantısı’nın ardından olağanüstü şekilde toplandı. Meclis Üyeleri’nin de katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda koronavirüsle mücadele ve normalleşme süreci kapsamında yeni kararlar alındı.

 

Alınan kararlar Bartın Valiliği’nce kamuoyuna açıklandı. Alınan kararlar kapsamında; İlimiz genelinde sokağa çıkma kısıtlamasını düzenleyen İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi yeni bir karar alınıncaya kadar İlimiz genelinde sokağa çıkma kısıtlamasının hafta içi ve hafta sonu 21:00 ile 05:00 saatleri arasında uygulanmasına karar verildi.

 

İlimiz genelinde 65 yaş ve üstü ile 20 yaş ve altı vatandaşlarımızın sokağa çıkma kısıtlamaları ve pazaryerlerine giriş yasakları kaldırıldı.  

 

Sokağa çıkma kısıtlamasından muaf yerler ve kişiler bakımından istisnaların devam edeceği açıklandı.

 

Yüz yüze eğitim yapılacak

 

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisinin, “Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar doğrultusunda yüz yüze örgün eğitime kademeli olarak başlanması kararlaştırılmış olup bu çerçevede; İlimiz genelindeki köy okullarının tüm kademeleri ile resmi ve özel tüm anaokullarında 15 Şubat 2021 tarihinden itibaren tam gün olarak yüz yüze eğitime geçilmesine karar verilmişti.”  Bu çerçevede 2 Mart 2021 tarihi itibariyle, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde alınan kararlar doğrultusunda, 15 Şubat 2021 tarihinde yüz yüze eğitime başlandı.

Eğitime başlayan okulların ve sınıfların düzenlemesi ise şu şekilde olacak:

“İlkokullarda, haftada 2 gün seyreltilmiş sınıflarda yüz yüze, 3 gün uzaktan eğitim verilmesine, Ortaokullarda ve İmam Hatip Ortaokullarında; 5., 6., 7. sınıflar 2 gün seyreltilmiş sınıflarda yüz yüze, 3 gün uzaktan eğitim verilmesine, 8. sınıflara haftada 12 ile 22 saat olacak şekilde seyreltilmiş yüz yüze eğitim verilmesine, Ortaöğretim okullarında, 9., 10., 11. sınıflarda haftada 2 gün seyreltilmiş sınıflarda yüz yüze, 12. sınıflarda  haftada 16-24 saat olacak şekilde seyreltilmiş sınıflarda yüz yüze eğitime geçileceği” açıklandı.

Bilim Sanat Merkezi’nde kendi programı dâhilinde yüz yüze eğitime geçildi. Mesleki Eğitim Merkezleri’nde okulda yapılan alan/dal derslerinin öğretimine uzaktan eğitim yoluyla devam ederken Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim kademelerinde eğitim veren tüm özel eğitim okullarında ve diğer okullar bünyesindeki tüm özel eğitim sınıflarında haftada 5 gün yüz yüze eğitime geçilmesine karar verildi.

Destekleme ve yetiştirme kursları yüz yüze eğitime devam edilecek. Sınavların seyreltilmiş sınıflarda yapılması planlanırken yüz yüze eğitim yapılacak günlerde eğitime başlama ve bitiş saatleri ile yüz yüze ve uzaktan eğitim yoluyla işlenecek derslerin okul yönetimleri tarafından öğretmenlerle birlikte belirlenmesine, eğitimlerin bir ders süresi 30 dakika, teneffüsler ise 10'ar dakika olacak şekilde planlanmasına karar verildi.

 

Kumluca için önemli karar!

 

İlimizin Ulus İlçesi Kumluca Beldesinde görülen Covid-19 vaka artışı nedeniyle Mehmet Akif Ersoy İlkokulu, Zafer İlkokulu, Kumluca İmam Hatip Ortaokulu, Kumluca Atatürk Yatılı Bölge Ortaokulu, Şehit Sinan Oruç Çok Programlı Anadolu Lisesinde eğitim öğretime 2 Mart 2021 tarihinden itibaren 14 gün süre ile yüz yüze Kumluca Beldesi’nden Bartın İl genelindeki tüm örgün ve yaygın eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin de 14 gün süre ile izinli sayılacağı açıklandı.

 

Kantinler de açık olacak!

 

Okulların açılması ile birlikte öğrencilerin bir takım ihtiyaçlarının karşılandığı okul kantinlerinin Covid-19 hususunda Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından hazırlanan Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberleri ile belirlenen tüm tedbirlere riayet edilmesi ve kantinlerde bulunan masa sandalyelerin kaldırılarak öğrenci yoğunluğunu önleyecek şekilde kısa süreli ve temel ihtiyaçların teminine yönelik satış yapılması koşulu ile açılabilecek.

 

Üniversite’de “kademeli” yüz yüze eğitim

 

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından alınan karar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle YÖK tarafından üniversitelere gönderilen yazı gereğince, Bartın Üniversitesi tarafından yapılacak uygulamalı eğitimlerin azami tedbirler sağlandıktan sonra mümkün olan en uygun şartlarda ve en kısa sürede kademeli olarak yüz yüze yapılmasına karar verildi. Uygulamalı eğitimler için İlimize dışarıdan gelen öğrencilerin talep etmeleri halinde barınma ihtiyaçlarının Covid-19 tedbirlerine riayet etmek kaydıyla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünce karşılanacak. Bu öğrencilerin yurtlara yerleştirilmeden önce alınması gereken her türlü Covid-19 tedbirinin İl Sağlık Müdürlüğünce alınacak.

 

Kafe ve restoranlar açıldı!

 

İlimiz genelinde restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi yeme-içme yerleri hakkında İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, “İlimiz genelindeki restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi yeme-içme yerlerinin hafta içi ve hafta sonları 07:00 ile 19:00 saatleri arasında açık olmalarına, bu iş yerlerinin 19:00-21:00 saatleri arasında paket servis ve ya gel al şeklinde, sokağa çıkma kısıtlamasının başladığı saat 21:00 dan 24:00’ a kadar paket servis şeklinde faaliyet gösterebilir” diye  açıklama yaptı.  

 

Hıfzıssıhha Meclisi iş yerlerinde tespit edilen kapasitelerinin yüzde 50’sini aşmayacak şekilde faaliyet göstermeleri kararı alınırken İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi “Bu işletmelerin açık ve kapalı alanlarında ilan edilen maksimum müşteri sayısından fazla oturulabilecek masa ve sandalyelerin bulundurulmamasına, fazla masa ve sandalyelerin müşterilerin doğrudan ulaşamayacağı kapalı alanlarda kilit altına alınmasına” uygulamasının devam edileceğini açıkladı.

 

Saat 21.00’dan sonra paket servis şeklinde

 

İlimiz genelindeki market, bakkal, manav, kasap, tekel bayii, büfe ve kuruyemişçilerin sokağa çıkma kısıtlamasının olmadığı 07:00 ile 20:00 saatleri arasında faaliyet göstermelerine, bu iş yerlerinin 20:00-21:00 saatleri arasında paket servis ve ya gel al şeklinde, sokağa çıkma kısıtlamasının başladığı 21:00 dan 24:00’ a kadar paket servis şeklinde alkol satışı hariç hizmet vermelerine karar verildi.

 

09:00 ile19:00 arasında devam edecekler

 

İlimiz genelinde kahvehane, kıraathane, internet kafe/salonu, elektronik oyun salonları, bilardo salonlarının 07:00 ile 19:00 arasında, halı saha, yüzme havuzu gibi tesislerin (seyirci/refakatçi/misafir alınmaması kaydıyla) faaliyetlerinin 09:00 ile19:00 arasında devam etmesine karar verildi.

 

Kongreler için azami 300 kişi şartı!

 

İlimiz genelinde sivil toplum kuruluşları (dernekler, vakıflar vb.), kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları (odalar, borsalar, barolar vb.) ile üst kuruluşları (federasyon, konfederasyon vb.), birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek genel kurul, geniş katılımlı toplantı, vb. etkinliklerin kişi başına 8 metrekare alan bırakma ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı 300’ü geçmemek üzere ilgili kurum ve kuruluşların yetkililerince maske, mesafe ve hijyen koşulları başta olmak üzere diğer tedbirlere uyulması kaydı ile yapılmasına karar verildi. Denetim faaliyetlerinin kesintisiz yürütülmesi amacıyla yukarıda belirtildiği şekilde kişilerin bir araya gelmesine neden olacak her türlü etkinliğin Valilik/Kaymakamlıklara(ilgili mevzuatlarında başkaca bir hüküm bulunmadığı takdirde en geç 3 gün öncesinden) bildirilmesi sağlanarak bu kurum/kuruluşlarca yapılacak etkinliklerde belirlenen kurallara, kişi ve alan sınırlamalarına riayet edilip edilmediğinin denetim ekiplerince kontrol edileceği açıklandı.

 

Nikah ve düğünler için önemli karar!

 

İlimiz genelindeki nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünlerde  kişi başına minimum 8 metrekare alan ayırmak, gelin ve damadın yakınları dahil katılımcı sayısı 100 kişiyi geçmemek ve 1 saat ile sınırlı olmak kaydıyla düzenlenmesine. Ayrıca nikah veya nikah merasimi şeklindeki düğünlerde kişi ve alan sınırlamalarının kontrolünün sağlanması için nikah ve düğün salonu işletmelerince yapacakları her türlü organizasyon öncesinde kişisel verilere yer verilmeksizin hangi günde hangi saat aralıklarında nikah veya nikah merasimi şeklindeki düğün organizasyonu yapacaklarının en az üç gün öncesinden Valilik/Kaymakamlıklara e-Devlet kapısından İçişleri Bakanlığı e-başvuru sistemi üzerinden ya da doğrudan dilekçe ile bildirilmesine gerektiğine karar verildi.

 

İl dışında gelenler bildirilecek!

 

İlimize her ne şekilde olursa olsun il dışından gelen vatandaşların kolluk birimleri, muhtarlıklar ve site yönetimleri tarafından tespit edilerek her saat başı İl Sağlık Müdürlüğüne bildirilmesi kararlaştırıldı. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bu vatandaşlarımızın sağlık ve semptom kontrollerinin ivedi olarak yapılacak.

Açık ve kapalı alanlarda yapılacak her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması ve çelenk sunma gibi faaliyetler  ile ilgili İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin 10.09.2020 tarih ve 64 no’lu kararının 6. maddesi iptal edildi.

 Aile ve akraba ziyaretleri ile evlere misafir kabul edilmemesi ile ilgili 01.12.2020 tarih ve 76 no’lu kararının 16. maddesinin b bendi de iptal edildi.

 

ETİKETLER : Bartın Bartın Valiliği normalleşme koronavirüs eğitim okullar kafe ve restoranlar
Diğer GÜNCEL haberleri
Köşe Yazarları
 ‹ 
 ›